Вести

ЗДРАВСТВЕНА ТРИБИНА О ГОЈАЗНОСТИ И ПАЦИЈЕНТИМА РИЗИКА У СТОМАТОЛОГИЈИ

Савет за здравство ОО СНС Вождовац наставља са својим редовним активностима, у оквиру којих је у Месном одбору Митрово Брдо одржана здравтсвена трибина на којој је преко 40 присутних грађана чуло савете како се борити са прекомереном тежином и ко су пацијенти ризика у стоматологији.

Нутрициониста, дијететичар Јагода Ковачевић Денчић објаснила је окупљенима како се треба правилно хранити, као и да је физичка активност пола здравља. Она је нагласила да се доручак никако не сме прескакати, да се избегава брза храна, не прескачу оброци, да се пије доста воде, а смањи унос грицкалица и слаткиша.

Други део трибине био је посвећен пацијентима ризика у стоматологији. Др Данило Драшковић, стоматолог изнео је како пацијенти са одређеним обољењем треба да се лече код стоматолога.

Примена антикоагулантне терапије има за циљ спречавање интраваскуларног стварања коагулума – тромба (крвног угрушка). Знатан је број болести које захтевају ову врсту терапије: тромбозе, тромбофлебити, емболије, инфаркт миокарда, цереброваскуларни испади, артериосклерозе, затим уграђени вештачки залисци, аортнокоронарни бy-пасс, пацијенти на хемодијализи и друга обољења. Он је указао и на друге опасности које се јављају код оваквих пацијената.

Трибина је спроведена у организацији председника Савета др Слађана Тимотијевића и бројних чланова, док је специјални гост трибине била спец. др Невенка Величковић, специјалиста болести зуба и ендодонције, директор Дома здравља Вождовац.