Вести

ВУЧИЋ: ЗА ПЕТ ГОДИНА УРАДИЛИ СМО ВИШЕ НЕГО ЗА ПРЕТХОДНИХ 50

Изградили смо, у области инфраструктуре, за последњих пет година, више него за претходних 50, поручио је председник Србије Александар Вучић на отварању мултимедијалне изложбе "Србија 2019 - година инфраструктуре: Ништа више није далеко".

"Нека сам и мало претерао, нека је и у последњих 40 година, свеједно је. Вишеструко су бољи резултати него свих пре нас", рекао је Вучић.

Додао је да је све урађено у области инфраструктуре на понос свих који су део свог рада и труда у то уложили и да је веома срећан када види колико то значи људима из тих делова земље које је видео, срео на изложби.

"То је за понос Владе Србије и свих који су унели труд у то. Помислио сам на тренутак и да ћу да заплачем од среће, јер сам учествовао у том послу", нагласио је Вучић.

Председник је истакао да се путеви, пруге, нови аеродроми не граде сами од себе, нити се саме од себе уводе нове авио линије, већ само ако је земља финансијски стабилна.

"Ништа од тога неће само. Неко то мора да уради, да прикупи новац. Да смо могли, урадили бисмо то од 2012. године. Нажалост, нисмо могли, али смо морали да спроведемо мере фискалне консолидације, да уредимо земљу, да буде домаћинска", рекао је Вучић.

Тада су ударени темељи модерној, финансијски добро уређеној земљи, каква је Србија данас, рекао је Вучић.

Као пример успешног рада и напретка, изнео је податак да је са нишког аеродрома 2012. године летело 1.500 људи, а данас их је 400.000.

"Скоро 300 пута више. На једног путника 2012. године, данас лети 300 путника", рекао је Вучић.

Сутра идемо са првим летом од Лађеваца за Беч, рекао је Вучић и додао да је пре шест година на Коридору 10 било 34 милиона возила, а сада је више од 60 милиона, да је Аеродром Београд имао три милиона путника, а сада их има шест милиона.

Председник је приметио да је оно што је урађено у оквиру многих пројеката, наилазило на нападе.

"За сваки од путева, можда се људи сада и не сећају, али где год да смо ашов заболи, наилазили бисмо на проблеме. Неко је морао да решава те проблеме. Борили смо се, а зато је била потребна енергија и храброст", рекао је Вучић.

Као што је и мото изложбе, ништа више није далеко, поручио је Вучић.

Вучић је позвао све да дођу до недеље и погледају ту, како је рекао, спектакуларну изложбу и честитао Министарству грађевинарства на организацији изложбе.

Нагласио је да се може видети да од Ниша до границе са Северном Македонијом и Бугарском више нема ни метра без ауто-пута и да је значајно повећана безбедност саобраћаја, као и да то пуно значи грађанима и за привлачење нових инвеститора.

Вучић је додао да је урађен банатски део обилазнице око Београда и да ће ускоро бити завршена обилазница до Бубањ Потока.

Подсетио је да ће прекосутра бити пуштен у саобраћај ауто-пут од Сурчина до Обреновца и да ће моћи да се стигне од Београда до Чачка само за 55 минута.

"Колико деценија смо то сањали", запитао је председник Србије.

Вучић је рекао да ће захваљујући сарадњи са Кином за две године бити завршен и ауто-пут од Прељине до Пожеге.

Нагласио је да је деоница Сурчин - Обреновац требало да буде завршена до марта 2020.године, али да је урађен три месеца пре рока, заједно са српским грађевинцима.

Вучић је рекао да ће се градити и наставак ауто-пута према Црној Гори, од Пожеге до Дуге Пољане и да ће и тај део Србије и њени грађани имати добру везу ауто-путем.

Захвалио је амбасадору Турске на томе што турска компанија гради ауто-пут према Сарајеву и додао да се већ увелико ради деоница Кузмин - Сремска Рача.

Подсетио је да Азербејџанци већ граде ауто-пут и брзу саобраћајницу Рума-Шабац-Лозница и додао да ће се ускоро градити и Фрушкогорски коридор од Новог Сада до Руме.

Вучић је рекао да ће се градити и брзе саобраћајнице и ауто-путеви од Бачког Брега до Кикинде, затим деоница Београд-Зрењанин-Нови Сад и да остаје још Београд-Вршац.

Такође, подсећа да је планирана и градња шумадијског коридора односно ауто-пута "Вожд Карађорђе" од Младеновца, Орашца и Аранђеловца, као и са друге од Лазаревца и Аранђеловца, ка Рачи, Свилајнцу, Деспотовцу и Бору.

Вучић додаје да остаје да се направи и брза саобраћајница од Пожаревца до Доњег Милановца.

Председник је подсетио и да је започета изградња Моравског коридора од Појата до Прељине.

Када је реч о пругама, Вучић је рекао да ће бити реконструисана комплетна барска пруга односно и део од Ваљева до Врбнице, затим да се сада преговара са Кинезима и Русима за градњу пруге Београд-Ниш-Прешево.

Председник је навео да би волео да и на прузи Београд-Ниш може да се направи брза пруга, као она која се гради од Београда ка Будимпешти, и да возови иду брзином од 200 километара на сат, а нешто мањом брзином од Ниша до Прешева.

"То је огроман новац, али ми ћемо га имати у наредном периоду".

Вучић је рекао да очекује од Ер Србије још боље резултате, као и да Ванси уложи у развој инфраструктуре београдског аеродрома.

Говорећи о становима, Вучић је рекао да ће први станови за припаднике служби безбедности бити усељени у марту у Врању, а затим и осталим градовима Србије.

Вучић је рекао да ће до априла бити расписани позиви за градњу укупно 5.700 станова, а до краја године за 8.000, као и да ће после бити и 10.000 станова.

Присећа се кад су га нападали са разних страна, на пример за храст на траси ауто-пута, и истиче да се сада нико више тог храста и не сећа, али да је сачувано много људских живота.

Исто је, додаје, и са пројектом Београд на води у који је мало ко веровао, а постаће бенчмарк целе Србије.

"Честитам неуморним радницима који у тешким условима раде. Увек су ми на отварању ауто-путева говорили да ће са поносом када буду ту пролазили рећи својој деци и унуцима да су они то градили. Наши радници су наша снага", поручио је Вучић и додао:

"Верујем да ћемо следеће године доћи до броја од хиљаду мостова које смо изградили".

 

У априлу у Кини на позив председника Сиа

Вучић је рекао да прихвата позив кинеског колеге Си Ђинпинга да у априлу посети Кину.

Вучић је пренео да је, на данашњем састанку са кинеском компанијом Зиђин, која је преузела РТБ Бор, од кинеске амбасадорке Чен Бо добио позив председника Кине да посети ту земљу.

„Потврђујем да идем у априлу у посету Кини. Подсетио бих вас, амбасадорка, да ћу бити много тужан ако не дође до посете председника Сија Србији до краја идуће године, како ми је потврдио“, рекао је Вучић.

Рекао је да се спремао два дана да на кинеском нешто говори и како би се захвалио. Указао је да је Зиђин много помогао Србији, те пренео да је, када се са представницима те компаније појавио, пре годину дана у Бору видео како су изгледали разочарани, као да смо их прешли, али и да је видео у њиховим очима одлучност да направе добар посао.

„Неки су хтели да затворе тај рудник 2003.године. Председник Си помогли сте нам много. Прошле године је производња концентрата бакра износила 41.000 тону, а за 3,5 године биће 250.000 тона. Само то ће нам допринети напретку од један одсто БДП-а“, објаснио је Вучић.

 

Представићемо 28. децембра план за будућност

Вучић је најавио да ће 28. децембра са премијерком Аном Брнабић и министрима изложити програм "Србија 2025".

Вучић је рекао да ће то бити план за будућност.

"План за будућност којим ћете се додатно поносити", поручио је Вучић и нагласио да је видљиво колико је Србија напредовала.

Захвалио је свима који су, упркос свим хајкама и харангама, подржавали посвећеност у раду.

"Без њих не бисмо могли пола онога да урадимо што смо данас урадили", додао је Вучић.

Најавио је да ће за два дана отворити деоницу ауто-пута Обреновац-Сурчин, а 26. децембра нових 27 километара Ипсилон крака Коридора 10 према Келебији и мађарској граници.

 

Потребна широка народна коалиција

Вучић је истакао да сматра да је потребна широка, народна коалиција људи који воле земљу, и да је, ако је некоме у његовој странци стало више до власти, онда му то говори само, у прилог томе да прави такве врсте савеза.

Вучић је тако одговорио на питање да поједини функционери из СНС сматрају да коалициони партнери на листи СНС не заслужују толику подршку и да ли ће опет ићи са њима на изборе.

„Ја бих волео када би увек било само критике, а не само на рачун неког другог из наших редова. Задовољан сам сарадњом коју смо имали са свима у нашој коалицији“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је чуо да је неко рекао да ПУПС не заслужује онолико колико је добио и да мисли да је ПУПС био добар и коректан партнер и да ће тако бити и у будућности“.

Поручио је страначким колегама да, ако неко мисли другачије, то може да изнесе на Главном одбору СНС 29. децембра. „Волео бих да тако сучелимо аргументе. Ми смо демократска странка и може свако да каже шта хоће, а када се договоримо онда наступамо јединствени“, рекао је Вучић.

 

Кинези раде изванредно, фантастичан мост су саградили

Вучић је изјавио да радници из Кине, који су ангажовани на инфраструктурним пројектима у Србији, раде одлично и да су саградили фантастичан мост преко Саве и Колубаре, који ће бити отворен у среду.

"Кинези раде изванредно. Дођите прекосутра да обиђете тај величанствени мост. То је преко воде све време, преко Саве и Колубаре, две реке су премошћене", рекао је Вучић.

Вучић је навео да не зна ко тако нешто може и да каже, јер Кинези одлично раде и изградили су фантастичан мост преко Саве и Колубаре.

"Изузетно раде", поновио је Вучић и захвалио амбасадорки Кине у Србији Чен Бо на подршци и радницима из Кине који су ангажовани на појединим пројектима.

 

Држава се води на озбиљан начин

Вучић је поручио онима који га оптужују за мигрантску кризу да престану с тим, јер се држава води на озбиљан начин.

Упитан да прокоментарише оптужбе из СзС да је крив за мигрантску кризу и да ће населити Србију мигрантима, Вучић је одговорио:

„Јесте утицај Србије је огроман на догађаје у Авганистану и Сирији. Ми смо велесила. Ми смо криви за мигрантску кризу. Слушам већ три или четири године те приче. Сваке године чим се појави реч мигранти неки скоче и кажу - Вучић прави паркинг зону и хот спот за мигранте“.

Указао је да, када каже примиће 50-оро деце, онда му неки кажу „нећеш овде“.

„Престаните с тим. Држава се води на озбиљан начин. Сви ксенофоби овог света, који желе да разоре углед Србије у свету, се пронађу ту да тобож нешто штите“, нагласио је председник.

Вучић је рекао да је то био случај и када је грађен ауто-пут до Чачка, подсећајући на случај храст.

„Тада су рекли „немојте да радите било шта, имаћете проблем с храстом“. Отварањем тог ауто-пута спасили смо 20 до 30 живота“, констатовао је Вучић.

Вучић је рекао да је неко морао да пресече и ради и када су говорили против Београда на води.

„Неко мора да има храбрости, стрпљења и трпељивости“, поручио је Вучић.

 

Нећу никоме дозволити да сруши војну индустрију Србије

Они који су покретали афере, чинили су то са само једним циљем - да разоре наменску индустрију Србије, али никоме споља, ни било коме изнутра, нећу дозволити да сруши војну индустрију Србије, поручио је Вучић.

Одговарајући на новинарско питање о писању немачког Шпигла о подршци државе наводној корупцији у војној индустрији, Вучић је рекао да је "умешаност државе онолика колико смо помагали свакој фабрици наменске индустрије".

"И тек ћемо помагати, планирамо да додатно оживимо нашу наменску индустрију. После свих удара који су постојали и на фабрику у Лучанима, и на фабрику у Ваљеву, као да би неко желео да нам затвори све фабрике, да не производимо оружје", оценио је Вучић и додао:

"Ово само говорим зато што су ту велики интереси у питању и наравно да многе земље желе да сруше војну индустрију Србије. Ја ни било коме споља, ни било коме изнутра, нећу дозволити да сруши војну индустрију Србије. Нећу дозволити зато што у њој ради 11.000 људи, зато што је то темељ напретка наше армије, зато што је то темељ опстанка наше земље", поручио је Вучић.

 

Све што ураде, објашњавају тиме да су против власти

Вучић је приметио да његови политички противници све што ураде, објашњавају тиме да су против власти, те истакао да је, у случају председника општине Стари град Марка Бастаћа, уверен да ће надлежни органи утврдити шта је истина.

Вучић је, упитан да прокоментарише Бастаћеве речи, поводом случаја Лешњак, "да му је све намештено, јер је цепао плакате председника", рекао да је Бастаћ познат по томе што је чупао знакове, вадио коцке...

"Погледајте шта треба да се догоди. У Србији данас све што урадите можете да објасните тиме да сте против власти. Будете најгори криминалац, апсолутно најгори, али имате право да будете најгори криминалац, јер сте против власти", рекао је Вучић.

Додао је да је Бастаћ два пута одбио да иде на полиграф.

"А, знате ко одбија да иде на полиграф? Лажови. Како сам ја смео да идем на полиграф, а Бојан Пајтић није смео", рекао је Вучић.

Вучић је навео да полиграф не може да се "намести", те да може некада да се каже да се резултати полиграфа неће користити, али да је то један случај у 1.000.

"Имате тест питања, а 999 од 1.000 људи прође тест питања. На основу тих питања видите да ли функционише или не, и то не може никад да се намести. Онда вам је јасно да је у питању лажов", рекао је Вучић.

За Бастаћа је рекао да је човек који је тукао, малтретирао, прво пљачкао грађане Старог града..., а онда је то зато што је скидао плакате...

"Ја верујем у институције Србије и уверен сам да ће надлежни органи то да покажу", рекао је Вучић.

 

Против Папића, РТС и тужилаца... да би наставили да пљачкају

Лидери Савеза за Србију воде кампању против полицајца Горана Папића због тога што је ухапсио наркодилера, Ђиласовог рођака, као што воде кампању против РТС-а и тужилаца, изјавио је Вучић.

На питање новинара да ли фотографије на којима је Ђилас са наркодилером Миланом Дабовићем, а лидер Двери Бошко Обрадовић "негује кумство" са Младеном Новаковићем Тоцилом, говори о њиховој вези са нарко дилерима, Вучић је рекао да за то Обрадовићево кумство не зна.

"Ја нисам они. Не пада ми на памет да говорим о нечему о чему не знам.

За овог Ђиласовог знам да је тежак наркодилер и знам да води кампању против Горана Папића само зато што је тог опаког наркодилера ухапсио. Зато се данас води најжешћа могућа кампања против полицајца Папића, рекао је Вучић.

Додао је да није питање у томе да ли су Ђилас и Дабовић рођаци или не.

"Ти си ишао код тог зликовца у затвор и у посету. То није питање случајности. Може да буде и мој стриц и мој теча, тетка, могу нешто сутра да ураде, могу неког и да убију није то моја кривица, али ако ти покажеш да си са тим сагласан, онда у томе учествујеш", навео је Вучић.

Поводом кампање СзС и против РТС-а и тужилаца, Вучић наводи да не смета њима тужитељка Загорка Доловац него им смета само због секунди за РТС, због тога што су пљачкали Србију и што траже да се то никада не процесуира и да се никада до краја не заврши Мишковићево суђење.

"Да ли ви стварно мислите да њима нешто смета тужилац? Они су је избарали, говорили да је она жена од интегритета, да је најбољи могући тужилац, у два наврата су они тражили да буде изабрана", рекао је Вучић.

Међу СзС, додаје, нервоза је све већа и биће све већа хистерија.

"Зато шта год да им испуните они нису задовољни, осим ако би било могуће да без избора буду власт како би могли поново да пљачкају", поручио је Вучић.

 

Хоћете да ми забраните да радим 45 дана?

Нисам рекао да се забрани функционерска кампања и не знам шта то значи - да ми забраните да радим 45 дана, да се не састанем са Си Ђинпингом на самиту 17+1, хоћете да земља престане да дише да би неки могли да добију неки глас више, запитао је вечерас председник Србије Александар Вучић, одговарајући на новинарско питање о забрани функционерске кампање.

Како је рекао, људи нису глупи, да не знају да он обавља државни а не партијски посао.

"Не потцењујте људе, то никада нисам рекао. Али је усвојен амандман који говори о забрани функционерске кампање, посебно до 16 сати, дакле нико не сме да се појави у службеном возилу и не смете да користите државне ресурсе. Тај амандман је усвојен", истакао је Вучић и додао:

"А, да ми забрањујете да се сретнем са Ангелом Меркел, Владимиром Путином, Емануелом Макроном, Си Ђинпингом зато што се то вама свиђа и зато што Шолак, Ђилас и Мишковић не могу лако да преузму власт, разочараћу вас, тај филм нећете да гледате. Шолак, Ђилас и Мишковић морају да иду на изборе да би добили власт, а не тако што сањају да ће без избора власти да се дочепају".

Председник Србије је додао да се нада да ће наредних дана бити довољно времена за анализу, како их је назвао, свих тих афера.

"Да видимо ко је говорио истину, да видимо те позиве упућене члановима моје породице, кад је то било, или се то причало, као и вечерашњи напади на полицајца Горана Папића, само зато што је открио да Ђиласови најближи рођаци носе по три килограма дроге око врата, а онда мора да крене хајка против њих, као што мора да крене хајка против тужилаца зато што су покренули аферу отимања државних и народних пара преко секунди на РТС-у, па онда нападају и Загорку Доловац, коју су сами изабрали, и то у два наврата, 2009. и 2015. године. Али, народ на крају све зна", закључио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк