Вести

ВУЧИЋ: ЗА НАС ЈЕ ВАЖНО ДА СЕ САЧУВА МИР И ЖИВОТ СРБА НА КИМ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је данас у Паризу, где се одржава мировни форум, разговарао на кратко у два наврата са председником Француске Емануелом Макроном и да ће вечерас са њим имати и разговор у "четири ока".

"На кратко у два наврата сам разговарао са председником Макроном, да вас обавестим вечерас вероватно у Јелисејској палати имамо и састанак - билатералу, један на један. То је вечерас у 20.15, а после тога још важних активности имамо и вечеру са регионалним и светским лидерима", рекао је председник Вучић.

Очекујем много тога и упутићу позив Макрону да у најкраћем временском периоду посети Србију.

"И ја га очекујем, може да се догоди да већ пре краја године видимо Макрона у Београду, надам се томе", рекао је председник Вучић.

 

Председник Вучић додао је да је председник Француске данас изузетно заузет јер је у Паризу присутно више од 20 државника.

"Он је заиста показао огромно поштовање према Србији, и част свим грађанима наше земље. Разговараће са председником Србије о свим важним и билатералним, али и свим европским питањима", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић додао је да Макрон сада преузима важне иницијативе како на плану климатских промена, тако и успостављања мира у руско-украјинском сукобу и у палестинско-израелском.

"Могли сте да видите да од првобитне велике осуде Хамаса, сада полако јавно мњење и у Француској и Белгији, због друштвених мрежа, али због самих догађаја, прелази скроз на другу страну", напоменуо је председник Вучић.

 

Покренута тема да се неким земљама дозволе више стопе дефицита

Председник Вучић изјавио је да је покренута и веома важна тема да се појединим земљама дозволе и нешто више стопе дефицита ако имају довољно девизних резерви, како би се обезбедио бржи раст, и нагласио да би то било веома важно и за Србију.

"Покренута је први пут тема, како да се понекад неким земљама дозволи нешто виша стопа дефицита, уколико имају довољно девизних резерви као успаваног капитала, којим би то могли да покрију", рекао је председник Вучић.

"Када би тако нешто било дозвољено, то би за Србију било чудесно", истакао је председник Вучић.

"То би значило много бржи раст и убрзаније стварање услова за неупоредиво виши животни стандард него што је то случај био до данас", навео је председник Вучић.

 

Председник Вучић додао је да Србија има 24 милијарде евра девизне резерве.

"Наравно да то ојачава нашу валуту и економију", нагласио је председник Вучић и додао да је важно и то што Србија има тако дуго стабилан курс динара.

Рекао је да је то једна од две важне ствари које су покренуте данас у Паризу када је реч о економији и додао да се друга тема тиче омогућавања повољнијих финансијских инструмената за земље у развоју.

"Кад афричким земљама кажу да ће морати да одустану од дела експлоатације својих гасних и нафтних ресурса због климатских промена и свега другог, сад се поставило питање око новца - како ће да добију тај новац. Важно је то што је рекла и директорка ММФ Кристалина Георгиева, али и шта су представници азијских финансијских институција говорили, а то је да ће морати да се обезбеде финансијски инструменти који неће више да буду до 15 година, већ и до 30 и 40 година", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће, када се отвори та прича, то бити посебно важно за земље у развоју.

 

У Паризу разговори о европским интеграцијама Србије, Косову и Метохији, региону

Председник Вучић изјавио је да је одржао велики број важних састанака и да је једна од тема био и Извештај Европске комисије и да је констатован напредак Србије у реформама у скоро свим областима. 

"Нигде није било назадовања и разговарали смо о Косову и Метохији дуго, о свему што се збива у јужној српској покрајини и свему што је пред нама", рекао је председник Вучић који је пренео детаље из  разговора са председником Владе Краљевине Белгије Александром де Кроом.

"Разговарали смо и о билатералним односима, о доласку белгијских компанија у Србији, о њиховом пословању и даљем инвестирању", навео је председник Вучић.

 

"Замолио сам Александра Де Кроа зато што он због унутрашњих ствари прошли пут није дошао у Београд када су дошли Руте и Бетел, када је требало тројка Бенелукса да дође. Наши односи са Белгијом су такви да смо већ били близу милијарду евра трговинске размене, дакле 936 милиона евра што је историјски максимум. Верујем да у годинама које су пред нама то може да буде на још вишем нивоу. Белгија је из много разлога важна за Србију и разговарали смо о свим регионалним питањима и о многим другим важним стварима", навео је председник Вучић.

Пренео је новинарима да је после тога присуствовао почетку француског Мировног форума, као и да је имао посебно значајан разговор са председником Гане. 

Додао је да је имао и разговор са представницима Министарства спољних послова Бахреина и имао сусрете и разговоре са готово свим регионалним лидерима. 

Председник Вучић напоменуо је да су сви могли да примете да је главни фокус био на израелско - палестинском сукобу и да је конференција о Гази била посећенија чак и од "великог Мировног форума".

 

Док је Курти на власти нема напретка у дијалогу Београда и Приштине

Председник Вучић рекао је да ће једна од тема вечерашњег разговора у Паризу бити дијалог Београда и Приштине, али да не верује да ће ту бити икаквог напретка докле год је на челу привремених приштинских институција Аљбин Курти.

"И нема велике филозофије, мислим да је свима њима сад јасно, на западу, да Курти уопште не жели да формира Заједницу српских општина, да не жели никакав напредак у дијалогу, а да су све остало били балкански трикови који могу да упале један пут или два пута, али дугорочно свакако не", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да ли ће у Паризу бити речи о дијалогу Београда и Приштине.

Додао је да је за Београд важно да сачува мир и животе Срба на Косову и Метохији.

 

"Не верујем да ће бити било каквог озбиљнијег напретка, посебно не до формирања Заједница српских општина док је на власти у Приштини Курти. Да ствари потпуно јасно и чисто поставимо онакве какве јесу", рекао је председник Вучић.

На питање да ли би могло да дође до састанка са Куртијем, председник Вучић рекао је да не планира такав састанак и да не би ни знао о чему да разговара са њим.

Председник Вучић рекао је да га чуди и састанак представника Босне и Херцеговине са Куртијем.

"Он је бирао са којим представницима Босне и Херцеговине ће да се састане. Чудно да су они то прихватили. Па се онда питам какви су то двоструки аршини, лицемерни приступи. Решавању проблема на простору бивше Југославије где негде признајете територијални интегритет и тражите да се поштује територијални интегритет. А с друге стране, ономе од кога тражите да поштује територијални интегритет, интегритет његове земље не признајете. Али добро, ваљда је и то добро за нас да знамо где смо, да знамо са ким имамо посла", рекао је председник Вучић.

 

Нећу признати независност такозваног Косова, лажи о томе слушам годинама

Председник Вучић поновио је да никада неће признати независност такозваног Косова и да лажи о томе да ће то учинити слуша годинама.

"У време када су на власти били они који говоре да ћу да признам независност такозваног Косова одмах после избора, Косово је признало 85 земаља, а од кад сам ја председник Србије признање је повукло 27 земаља", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара да прокоментарише поједине наводе да су му избори потребни за признавање независности такозваног Косова.

Председник Вучић оценио је да се "сви крећу у својим границама покварености" и да се они који то данас говоре, у време њихове власти се питањем Косова нису ни бавили. 

"У време ДСС и Марка Јакшића, Слободана Самарџића и свих осталих, Милоша Јовановића, који је био тада саветник Самарџићу. Мало се богатио и саветовао га како да се богати, али не брине о народу Косова. Тада су биле Двери са њима у коалицији и док је народ на Косову гледао како да извуче живу главу, они су из Колубаре извлачили паре и стављали у своје партијске и личне џепове", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић додао је да лажи слуша већ 11 година и да му је много лажних родољуба држало придике пред прошле изборе да ће увести санкције Русији, а затим дан касније зашто их не уведе.

 

Председник Вучић рекао је да у депеши Викиликса стоји да су кандидати на листи "Србија против насиља" у ствари људи који су молили запад да призна Косово после избора. 

"Подсетићу вас на депеше Викиликса која каже да ови на листи "Србија против насиља" су у ствари људи који су молили запад, не да не призна независност Косова, већ да то ураде после избора када на изборима победе. Толико о томе колико их је Косово интересовало", рекао је председник Вучић.

На питање новинара да прокоментарише "свакодневни захтев Биродија" да он поднесе оставку и да "трчи трку за премијера" председник Вучић одговорио је да они не траже његову оставку, већ то да он не учествује у кампањи. 

"А ја баш хоћу да учествујем у кампањи. Не у инат њима, јер то не могу као председник, ја то радим за добробит Србије. Да ти и такви не победе јер би уништили земљу за три дана", рекао је председник Вучић. 

Коментаришући карикатуру на којој лидер радикала Војислав Шешељ држи пушку уз натпис "немојте да се правите луди знате ви ко је њему отац", председник Вучић рекао је да вероватно алудирају на њега. 

Њихова политика је само мржња, додао је, према мајкама, очевима и породицама у Србији. 

"И то нема везе са мном, то има везе са њиховом мржњом према овој земљи", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић оценио је и да је потпуно иста ствар дати глас на изборима листи "Србија против насиља", "Дверима", "НАДИ" и другима. 

"Све је то глас за Драгана Ђиласа и исту касу и за исту кутију", рекао је председник Вучић. 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк