Вести

ВУЧИЋ: ВОДИМО ОДГОВОРНУ ПОЛИТИКУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је јуче и данас имао много састанака у Њујорку са готово свим европским лидерима, укључујући и немачког канцелара Олафа Шолца, као и председника Европског савета Шарла Мишела.

"Имали смо много састанака са готово свим европским лидерима који су овде присутни. Још нисам видео Ђорђу Мелони, а остале чини ми се да све јесам, укључујући и канцелара Шолца", рекао је председник Вучић новинарима у Њујорку и додао да убрзо следи ручак са лидерима Западног Балкана.

Председник Вучић је додао да је разговарао и са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и да је имао дуг и веома одговоран разговор са председником Европског савета Шарлом Мишелом.

"Можда је и најдужи разговор био са њим. Са турским председником сам такође разговарао о регионалним питањима и његовој скорој посети нашој земљи", рекао је председник Вучић.

Истакао је и да га очекује и изузетно важан разговор са кинеским потпредседником Хан Џенгом у кинеској мисији у Њујорку.

Биће, како је рекао, још важних билатералних састанака, између осталих, и са председником Kореје, али и са свима који могу у будућности да утичу како у смислу инвестиција тако и у смислу политичких и регионалних питања.

"Биће сусрета са (специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине) Мирославом Лајчаком и са свима са којима морамо да разговарамо око ситуације на KиМ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се из излагања на Генералној скупштини могло видети и осетити да постоје потпуно различита виђења света и чини му се, како је навео, да је по први пут бразилски председник добио већи аплауз од америчког што никада није био случај.

"Ја сам не знам који пут овде у УН на Генералној скупштини. То ни близу није био случај. Не говорим то због тога што то било шта и било коме посебно значи осим што се види мала промена расположења код дела азијских и афричких земаља. То сте могли да видите и на неким европским пријемима где нема довољно посвећене пажње управо тим континентима који су данас, пре свега, Азија, која је најмоћнији континент на свету", рекао је председник Вучић.

И данас у ери новог сукоба Азербејџана и Јерменије, у тренуцима када имате напетост између Kанаде и Индије због убиства индијских Сика недалеко од Ванкувера, када имате толико мртвих на дневном нивоу у Украјини, све веће захлађење односа између Kинеза и Енглеза и Kинеза и Немаца, онда вам је јасно, како каже, колико је важно да почне да се разговара о најозбиљнијим темама.

"Верујем да ће се ескалација проблема и сукоба зауставити, у противном последице по нас биће све теже", истакао је председник Вучић.

 

Поново ће ми држати предавање због Русије, али ја сам председник Србије

Председник Вучић изјавио је у Њујорку да ће му вечерас на скупу за Жозепом Борељом поново европски званичници држати предавања и придике због неувођења санкција Русији, али да може само тим поводом да поручи да је он председник Србије.

Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара како коментарише то што је једна од данашњих вести била да се Србија није сагласила да се Русији продуже санкције на још годину дана и да ли је разговарао са неким о томе у Њујорку, као и шта мисли колико би САД и ЕУ могла да толеришу још да се Русији не уводе санкције.

"Питање на месту и сасвим коректно, само чекам, прво ће да ми држе предавање ускоро почиње скуп са Борељом, па ће сви европски званичници да ми држе придике, па ће онда и сви остали да ми држе придике, како то и приличи. Пажљиво ћу да их саслушам и рећи ћу, лепо што сте ми одржали предавање, али Србију као председник водим ја. Док је то тако и док ми мислимо да можемо да издржимо те придике, ми ћемо да водимо овакву политику", навео је председник Вучић.

Када будем схватио да више не можемо, више нећемо, додао је председник Вучић.

"Али, као што видите већ годину и седам месеци ми можемо да водимо такву политику озбиљности и одговорности, она је поштена и одговорна и фер је политика, јер знамо како смо ми пролазили са санкцијама и што бисмо ми у таквим стварима учествовали. Слушао сам Бајдена и Бербок, а Бајден је у говору као највише вредности човечанства навео територијални интегритет, суверенитет и тек под три људска права, више пута се позивајући на Повељу УН и акте у УН", рекоа је председник Вучић.

Истакао је да ће покушати у свом говору, иако долази из мале земље, да подсети и Бајдена и Бербок, која је рекла како Немачка увек стоји уз међународно право и Повељу УН, да то није сасвим случај и на то када су 1999. године мимо одлуке СБ УН једну слабашну земљу на Западном Балкану бомбардовали њих 19 најјачих и убијали народ.

"Ни сада не признају важеће позитивно правне прописе УН укључујући и Резолуцију 1244. То су замене теза и дволичност, али ми смо научили нема ту ничег новог. Ми који смо мали боље на време да схватимо колико смо мали, а да је великима све дозвољено. Ја још нисам схватио колико смо мали, можда ће ме овим придикама убедити, али нисам сигуран, видећемо како ће да иду те придике. Сви они ниједну прилику не пропусте да ми одрже час из морала и свега - како и на који начин би требало да уведемо санкције", рекао је председник Вучић и истакао да он као председник Србије још није сагласан са тим.

 

Kако се не сетише територијалног интегритета и суверенитета пре 20 година

Председник Вучић изјавио је да је говор америчког председника Џозефа Бајдена на Генералној скупштини УН био умерен по питању Kине, али да је занимљиво како су људска права и права ЛГБТ популације стављена иза територијалног интегритета и суверенитета.

"Kако се не сетише тога пре 20 година", рекао је председник Вучић новинарима у Њујорку уочи састанка са високим комесаром ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и лидерима Западног Балкана.

"Што се Бајдена тиче, водио је више рачуна о Kини, анализираћемо све. Био је жесток по питању Русије", рекао је председник Вучић.

На питање Танјуга о говору који ће одржати на заседању Генералне скупштине УН, председник Вучић је рекао да га још спрема и да ради на њему, а у складу са оним што се дешава последња три дана".

Додао је и да ће сутра разговарати са високим кинеским званичником Хан Џенгом, који је у Њујорку, додајући да је реч о изузетно важном разговору.

"Очекујем потписивање уговора о слободној трговини. Имамо много уговора у вези других пројеката. Желео бих да чујем њихове савете о свему што се у свету дешава", рекао је председник Вучић.

 

За изградњу инфраструктуре за национални стадион задуживаћемо се колико можемо

Председник Александар Вучић рекао је да ће се Србија за изградњу инфраструктуре за национални стадион задуживати онолико колико може и да ће то бити испод нивоа од 60 одсто у односу на бруто домаћи производ (БДП).

"Ми ћемо свакако морати да идемо са 500 милиона, али свако наше задуживање ће да нас држи испод нивоа од 60 одсто. Kад сам постао премијер било је 79 одсто, и не пада нам на памет да се озбиљније задужујемо", рекао је председник Вучић у Њујорку где учествује на Генералној скупштини УН, одговарајући на питање новинара да ли ће Србија задужити 190 милиона евра код две банке за изградњу линијске инфраструктуре за национални стадион, као што су писали поједини медији.

Додао је да ће се Србија задуживати онолико колико јој иде раст, а то значи да нема суштинског задуживања, јер се мери у односу на БДП.

"За разлику од њих који су се задуживали за кеш да би могли да исплате пензије, ми радимо инфраструктуру да бисмо обезбедили раст за будућност и за здравље привредног живота Србије, то су огромне разлике. Највећи део ћемо финансирати из буџета нашим основним парама и оним што сами успевамо да обезбедимо", рекао је председник Вучић.

 

За неке земље ЕУ Србија не може да буде у предности

Председник Вучић рекао је да је ЕУ намеравала да укаже на страну која је више крива због изостанка напретка у дијалогу, али да су неке земље које су признале тзв. Kосово тражиле да се став "уравнотежи".

"Ако пажљиво читате, намера је била да се више укаже на страну која је стварно крива, али онда су дошли из девет земаља, колико сам обавештен, које су тражиле да се не поистовети, није баш поистовећено, видели сте две, три реченице, али су тражили да се уравнотежи", рекао је председник Вучић у Њујорку одговарајући на питање новинара да ли ће на радном ручку са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом поставити питање зашто ЕУ поново каже да су обе стране криве да не испуњавају обавезе.

Председник Вучић је истакао и да Србија не може да буде у предности, јер су то земље које су признале независност Kосова.

"Сматрају нас кривим због проблема Kосова, јер га ми не признајемо и морају да слушају неког малог Вучића који ће да говори о међународном праву и да сви знају да сам потпуно у праву, није то баш пријатно ни лако", рекао је председник Вучић који учествује на заседању Генералне скупштине УН.

На питање о учешћу председнице привремених приштинских институција Вљосе Османи на заседању Генералне скупштине, председник Вучић је рекао да она не учествује у раду скупштине и "не може да седне где ми седимо".

"Али земље које су признале Kосово дају специјалну карту да улазе на пријеме. То су радили и прошле и претпрошле године, а радили су и са другима", навео је председник Вучић.

Европска унија је раније данас позвала Београд и Приштину да испуне обавезе које произилазе из споразума о нормализацији односа и нагласила да рад на успостављању Заједнице српских општина треба да почне без даљег одлагања или предуслова.

Савет министара спољних послова ЕУ је, поред осталог, изразио забринутост због изостанка напретка на прошло недељном састанку страна у Бриселу.

 

Смејe им се цела Србија и регион

Председник Вучић обратио се грађанима из Њујорка током годишњег заседања Генералне скупштине УН. Председник Вучић се осврнуо и на опозиционе неистине да носи сат од пола милиона евра.

Председник Вучић је рекао да се цела Србија и регион смеју онима који су рекли да има сат од 500.000 евра.

"Лагали су народ да то вреди 500.000 евра. Најскупљи сат ове компаније је 3.000 и нешто евра. Овај није ни близу. Процена је да вреди негде између 1.000 и 1.200 евра и то није моја процена. Није то важно. Избламирали су се и осрамотили су се. Нису чак ни размишљали да ли сам намерно подигао рукав знајући да се увек упецају као "сом на дурдубак". Онда мисле да су много паметни. Што више настављају укопавају се у све дубљу рупу.

Ми се овде бавимо државом и решавањем проблема ове земље, а они се баве сопственим "победама". Видим да се свим медијима хвале како су донели уговоре за победу. Свака им част. Они су већ победили и то је добро, а ми ћемо да се боримо за Србију, за грађане Србије и видећемо ко ће да победи на изборима", рекао је председник Вучић.

 

Извор: Танјуг / ТВ Пинк / Новости