Вести

ВУЧИЋ: ВАЖАН ЈЕ РЕЗУЛТАТ КОЈИ ЋЕМО ДА ИСПОРУЧИМО ГРАЂАНИМА

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је у Тирани, на Регионалном самиту о Плану раста и економског приближавања, да ћемо у Београду направити тим којим ће највероватније руководити министар финансија Синиша Мали и сваког дана њега и председника Владе извештавати о томе како и на који начин напредујемо у реализацији тог плана.

Председник Вучић је нагласио да су разматрали теме од којих ће грађани имати опипљиву корист.

"Мислим да је данашњи дан био веома важан за нас. Разуме се увек више пажње привлаче политичке ствари, али данас је суштински био важан дан за Србију, али и за све друге са Западног Балкана и када то кажем мислим да је од суштинског значаја када радите ствари од највећег интереса за грађане своје земље где ће људи моћи да имају нешто опипљиво, опипљиву корист од нашег заједничког рада", рекао је председник Вучић новинарима.

Истакао је да су говорили о успостављању јединственог, најпре регионалног тржишта, као и приближавању ономе што се зове јединствено европско тржиште, што ће за наше људе да значи пуно, а пре свега за наше пословне везе са Европом.

Председник Вучић је навео да ће то пуно значити и за приватне и државне компаније, али и за људе који ће да имају јефтинију робу.

"За људе који ће да живе неупоредиво лакше и да имају много користи од тога. Много тешких послова је ту пред нама", навео је председник Вучић.

Додао је да је договорено да се уведе и додатна контрола и да већ у Подгорици за неких месеци и по дана, када буде нови састанак, можемо да говоримо ономе шта смо урадили. 

"Када шаљете дознаке из иностранства и земаља Европске уније, ту се плаћају значајни проценти који не долазе ни до коначног корисника и који не остају даваоцу дознака, то је тај "Single European Payment Area - SEPA", што бисмо већ до пре краја године могли људима који живе у иностранству да омогућимо и значајно да олакшамо, али пре свега више новца за оне који су примаоци тих пара од својих најближих. И верујем да до марта можемо да уведемо тзв. зелене коридоре, што би била страшна вест и изузетна новост за све наше људе, за страховити напредак", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се разговарало и о граничним и административним  прелазима.

"Ту морамо прво да избацимо папире, јер ми за пет година само на папирологији на прелазима изгубимо 163 милиона евра, веровали или не. Наравно, ми највише изгубимо јер смо и највећи, имамо и најпрометније прелазе посебно на Хоргошу, али и Батровцима, као на Прешеву и Градини", навео је председник Вучић.

Додао је да су наша четири од пет највећих и најпрометнијих прелаза у овом делу Европе.

"У сваком случају, још много тога ћемо морати да урадимо, али ово је нешто што је реално и конкретно. Све те празне приче, сутра ћете у Европу, али морате да нас слушате политички, да нам служите итд. Ипак и они и ми знамо да још неко време им не пада на памет да одлучују о томе, али ово је нешто што убрзава наш европски пут и нешто што је важно за све наше грађане. Мислим да су то озбиљне и значајне реформе. Биће ту и тешких ствари за нас, али видећемо како ћемо то да решимо или да тражимо да од нечега будемо ослобођени - да негде добијемо мало више времена за давање субвенција страним директним инвестицијама", навео је председник Вучић.

Рекао је да је посебно питање у разговорима са Европском унијом расписивање набавки са Кином и колико ће Европска унија да инсистира на томе.

Председник Вучић додао је да су све остало реформске ствари које морамо да урадимо.

 

Циљ је да имамо 140 или 150 милијарди БДП у наредних 10 година

Председник Вучић изјавио је да ће Србија у наредних 10 година свакако да удвостручи привреду, односно да сматра да ће Србија имати 140 или 150 милијарди БДП-а.

Председник Вучић то је рекао поводом изјаве европског комесара за проширење Оливера Вархељија да ће земље Западног Балкана, захваљујући плану раста, удвостручити привреду и додао да ће Србија у том периоду свакако да је удвостручи.

"Ићи ћемо и преко тога. То ће бити изузетан резултат, замислите да имате 140 или 150 милијарди БДП", рекао је председник Вучић.

Додао је да су зелени коридори са Европском унијом важни.

"То је важно јер су људи видели да је важно да потрошимо 26 милиона сати, само двоструко да умањимо то, да не причамо о квалитету робе, горива, плаћања возача. Када би добили те зелене коридоре са Европском унијом, било би важно. Јер када чекате 2 дана на Хоргошу, логично да ће возачи да изаберу други пут. Зато је то важно за нас, да наставимо да градимо, обилазимо. Причам о железницама. Има ту много посла и за то је потребно много новца. Новац иде заједно са планом раста. Ја сам скептик, али ако испуњавамо договорено, сигуран сам да ће новац бити значајан и да је то 1 милијарда евра за нас", рекао је председник Вучић.

На питање новинара колико су идеје Отвореног Балкана утицале на ову европску иницијативу, председник Вучић је оценио да су врло помогле и да то представља преузимање дела тема из Отвореног Балкана.

"Ја сам задовољан, ми ћемо наставити да развијамо Отворени Балкан и све наше идеје су, чини ми се и овде, добро прихваћене и верујем да ћемо добро наставити да радимо по том питању. Морамо да видимо шта још да урадимо око прелаза, да људима олакшамо летњу сезону, пут било где. И у Грчку, у Албанију, у Хрватску и на сваку другу страну, па да видимо шта су ствари које заиста можемо да направимо", закључио је председник Вучић.

 

Србија има довољно новца, сада нам није најпотребнија новчана инјекција

Председник Вучић рекао је да у овом тренутку Србија има и више него довољно новца и да јој није најважније да ли ће прва транша финансијске подршке у оквиру Плана раста да буде у мају или октобру.

Председник Вучић, одговарајући на питање новинара "да ли очекује да ће прва транша средстава бити исплаћена у мају или почетком јуна", рекао је да не очекује да је то реално.

"За нас то није најважније. Неким другима је у овом тренутку то много потребније, нама у овом тренутку није та инјекција најпотребнија", рекао је председник Вучић.

Додао је да није држава ћуп из кога новац се новац вади, празни и пуни по потреби.

"Тако се понашају неодговорни. Нама није од пресудног значаја да ли ће бити у мају или у октобру. Имамо и више него довољно новца", рекао је председник Вучић.

 

Тајван је Кина, зар хоћете да срушим систем Уједињених нација

Председник Вучић поновио је да је Тајван - Кина и запитао да ли они који се не слажу са његовим мишљењем хоће да сруше систем Уједињених нација.

На питање новинара о писању појединих медија да ће његов став по питању Тајвана скупо коштати Србију, рекао је да у његовом одговору није ништа спорно.

"Ја сам рекао да ћу одговорити у 10 секунди, а вама ћу одговорити у две - Тајван је Кина. Шта је проблем и шта је нетачно. Је л' то тако у Уједињеним нацијама, хоћете да срушимо систем Уједињених нација. Хоћете сутрадан да ми кажете да не смем да говорим ни о Косову и Метохији и резолуцијама Уједињених нација? Коме сам то нанео штету. Има ли нека друга политика, чија је то политика другачија - руска, америчка, ко то мисли да Тајван није Кина. Лупетају", рекао је председник Вучић.

На питање какве су шансе да се до краја године достигне пет милијарди страних инвестиција, председник Вучић је рекао да би то било лепо, али да је дуга година.

"Забринут сам због тога што се збива у свету. Из разговора са Зеленским и свима. Позиција ми омогућава да понешто више знам, што ми ни посао ни ситуацију не олакшава. Идемо ка усложњавању ситуације у свету", рекао је председник Вучић.

 

Нисмо потписали никакве споразуме са Зеленским о муницији и оружју

Председник Вучић изјавио је да Србија није потписала никакве аранжмане и споразуме са председником Украјине Володимиром Зеленским о сарадњи у вези са оружјем и миницијом.

"Не, нисмо потписали никакве аранжмане са председником Зеленским. Ми подржавамо територијални интегритет Украјине, а они подржавају територијални интегритет Србије. И ми смо им дубоко захвални. Обе земље подржавају прописе Повеље Уједињених нација и резолуција Уједињених нација, које су темељ и основа међународног јавног права", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић тако је одговорио на питање страног медија да прокоментарише како је у среду у Тирани потписао Декларацију којом се осуђује руска агресија на Украјину, а истовремено каже да Србија неће уводити санкције Руској Федерацији и зашто би Србија задржала такав "хибридни став" према Украјини и Русији, као и да ли је потписао неке конкретне споразуме са председником Зеленским у вези са оружјем или муницијом.

Говорећи о ставу Србије према Русији, председник Вучић је нагласио да то није "хибридна позиција", већ врло јасан став слободне земље која сама доноси одлуке, за себе и за добро свог народа.

Председник Вучић је подсетио да је Србија била под санкцијама скоро деценију и да ми одлично знамо како је то функционисало. 

"И да, заузели смо своју позицију, која није лака, јединствена у читавој Европи. И на то смо веома поносни. Не критикујемо вас, вашу државу или било коју другу земљу због ваших ставова, због тога што заговарате неку другу врсту политике. Али лако ми је да оповргнем све тврдње да то радимо због, не знам, неких теорија завере или чега већ", навео је председник Вучић.

Истакао је да је то веома рационалан и врло прагматичан приступ Србије. 

"И не знам да ли ћемо моћи да кажемо да ће то трајати заувек, јер се никад не зна са којим притиском ћемо се суочити. Али до сада смо издржали све врсте притисака и веома пажљиво пратимо шта се дешава по питању наших националних и државних интереса", навео је председник Вучић. 

Поновио је да је јуче са председником Украјине Володимиром Зеленским обавио дуг и врло коректан разговор о свим темама укључујући и о ситуацији на фронту у Украјини, али и о билатералним односима две земље.

"Причали смо о хуманитарним питањима, европском путу и Србије и Украјине. Наравно, причали смо и о ситуацији на фронту. Ја мислим да знам свако село у неколико региона Украјине", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ми Украјини немамо шта да замерамо, као и да мисли да они имају веома фер однос према Србији.

 

Београд спреман да са Приштином разговара о сваком питању

Председник Вучић рекао је да је Београд спреман да разговара са Приштином о сваком питању, укључујући и оно везано за одлуку о укидању коришћења динара на Косову и Метохији, а коју су, како је нагласио, осудили сви представници међународне заједнице.

"Могли сте да чујете да су сви међународни представници, укључујући и људе из Сједињених Америчких Држава и Европске уније, били против једностраног потеза режима у Приштини да укину употребу динара на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић одговарајући на питање албанског новинара да ли Београд планира да уложи напор и упусти се и са Приштином разговара о питању употребе динара на Косову и Метохији.

Председник Вучић је додао да представници међународне заједнице нису разумели зашто Приштина то ради.

"Надамо се да ће се убудуће понашати разумније. А што се нас тиче, ми смо увек спремни да разговарамо о свему, о сваком питању. И послали смо нашу делегацију са нашим главним преговарачем (директор канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић) у Брисел да разговара о томе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да се на састанку у Бриселу није појавио главни преговарач Приштине, заменик премијера привремених приштинских институција Бесник Бисљими.

"Надамо се да ћемо наћи начин да то решимо. У супротном, то ће правити огромне проблеме за Србе који живе у Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

 

Нисмо се до сада усаглашавали са актима Европске попут оног за убиство Наваљног

Председник Вучић је, на питање новинара да ли се Србија ускладила са декларацијом Европске уније којом се председник Руске Федерације Владимир Путин сматра одговорним за убиство руског опозиционара Алексеја Наваљног, изјавио да се Србија до сада није усаглашавала по тим питањима.

"До сада се по таквим питањима нисмо усаглашавали, нисмо то радили, изненадило би ме да је другачије. Ако ви мислите да је то трагедија и разлог да нас нападнете, ја не мислим, мислим да је веома важно да Србија води самосталну политику, независну и да процењује од случаја до случаја", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је због неизјашњавања по одређеним питањима, проценат усаглашавања Србије са актима Европске уније негде око 64 одсто.

На питање новинара да прокоментарише обраћање Путина пред Федералном скупштином, председник Вучић је навео да није успео да прати обраћање.

"Нисам видео, добио сам неколико порука, али бих волео да видим све што је председник Путин говорио да бих могао тако нешто да коментаришем, сувише сам озбиљан човек да бих могао ствари да извлачим из контекста. Чуо сам да су потврдили увођење "Циркона" у Руску војску, видео сам да су потврдили да је ракетни систем "Сармата" готов, то је велико ојачање за руску војску", рекао је председник Вучић.

На питање новинара да прокоментарише изјаву шефа посматрачке мисије Парламентарне скупштине Савета Европе Стефана Шенаха у којој се наводи да је стечен утисак да су избори у Србији покрадени, председник Вучић је рекао да се не може говорити о изборној крађи без изношења доказа.

"То би било као када бих ја рекао за тог Шенаха, који је иначе познат по много чему у Аустрији, стекао сам утисак да је реч о белосветском лопову и преваранту, многи људи су ми то рекли, а сада да ли јесте или није Бог ће то знати", истакао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк