Вести

ВУЧИЋ: УЗРОК СВИХ ПРОБЛЕМА НА КИМ ЈЕ АЉБИН КУРТИ

Србија ће истражити догађаје који су довели до пуцњаве у манастиру на северу КиМ за коју је Приштина окривила Београд, изјавио је председник Републике Србије Александар Вучић за Ројтерс, негирајући било какву умешаност српских власти у инцидент.

Председник Вучић рекао је да је Београд осудио убиство полицајца и додао да ће Србија ''покренути поступке пред надлежним правосудним органима'' и истражити осумњичене, након што је у недељу код манастира Бањска убијен један припадник косовске полиције и тројица Срба.

''Која су то сумњива кривична дела, то је питање за тужиоца'', рекао је председник Вучић, и оптужио косовску полицију да је убила једног од Срба хицем у главу ''са удаљености од метар'', и то након што се предао, описујући то као ''погубљење''.

Председник Вучић негирао је наводе председнице тзв. Косова Вјосе Османи да је Београд подстицао насиље, рекавши да Србија неће имати користи од тога јер би то угрозило њену позицију у преговорима са Приштином уз посредство ЕУ.

"Зашто би ово било од користи за Београд? Шта би била идеја? Да уништимо нашу позицију коју градимо годину дана? Да ово уништимо за један дан? Србија не жели рат", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је такође рекао да ће Милана Радоичића, једног од највиших српских политичара са КиМ који је, према наводима власти у Приштини, присуствовао пуцњави, "позвати тужилац".

Председник Вучић оптужио је премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да жели да протера Србе са Косова и да кочи компромисно решење неопходно за поправљање односа Београда и Приштине.

''Узрок свих проблема на Косову је Аљбин Курти. Он је тај који је довео до свега овога'', рекао је председник Вучић и додао да је Куртијево одбијање да формира Заједницу српских општина подстакло тензије које су довеле до насиља у Бањској.

''За нас је позиција на Косову очигледно застрашујућа, али морамо да будемо уз свој народ и да се трудимо да сачувамо мир. Решење је увек у дијалогу'', закључио је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг