Вести

ВУЧИЋ: УЗ ПОДРШКУ ГРАЂАНА ОДОЛЕЋЕМО СВИМ ПРИТИСЦИМА

Председник Србије, Александар Вучић, поручио је, током обиласка реновиране Основне школе "Момчило Настасијевић" у Горњем Милановцу, да ће бити још много изазова у будућности пред Србијом, али да ће држава само уз подршку грађана успети да одоли свим притисцима.

"Добро сте увек разумели у каквој се ситуацији држава налазила. Пред нама је још много изазова у будућности, имаћемо и нове мигрантске кризе и нове вирусе, и имаћемо много мука да сачувамо своју земљу и KиМ у Србији. Биће много проблема, али уз ваше поверење и подршку уверен сам да можемо да одолимо свим притисцима", поручио је Вучић великом броју окупљених грађана.

Вучић је најавио да ће се градити брза саобраћајница која ће спојити центар Горњег Милановца са ауто-путем "Милош Велики", како би грађани имали бољу саобраћајну везу до ауто-пута.

Вучић је најавио да ће се урадити и канализација у Такову и Руднику, али и у Прањанима и другим местима, које ће добити бољу инфраструктуру.

"Урадићемо још две школе у Горњем Милановцу на исти начин као што смо урадили ову школу", рекао је Вучић и подсетио да ће држава реализовати програм развоја Србија 2025.

Поновио је да је Србија у јануару имала раст БДП-а од чак 6,5 одсто и додао да није било корона вируса да би наша земља ове године имала најбољи резултат по том питању у својој историји.

"Ако наставимо вредно да радимо, имаћете значајно увећане плате и пензије ове године и оне ће наставити да расту из године у годину, као и животни стандард грађана", поручио је Вучић додајући да је циљ да се људи врате из иностарства у Србију и да се млади задрже у земљи.

Хвала на огромном поврењу и великој подршци, а ускоро ћу опет доћи неке друге објекте да отварам, додао је Вучић.

Вучића је испред школе дочекао и велики број деце која су желела да се фотографишу заједно са њим.

Деца су храбра и не плаше се корона вируса, приметио Вучић, који је потом поиграо са децом у новој фискултурној сали и проверио своје умеће баратања лоптом.

У јануару 245 деце више у Србији, очекујемо даљи раст

У Србији је у јануару забележено 245 деце више него у истом месецу прошле године, изјавио је Вучић и изразио очекивање да ће број деце у нашој земљи наставити да расте.

"Мали је то период да би изводили правилности али се надамо се да ће се тај број постепено померати на боље као што је било боље у 2019. у односу на 2018. годину по питању броја деце", рекао је Вучић у реновираној Основној школи "Момчило Настасијевић" у Горњем Милановцу

Вучић је рекао да је држава уложила у школу готово 2,5 милиона евра и да сада деца имају неупоредиво боље услове.

Вучић је додао да у тој школи има 565 ђака и да има нешто више предшколаца него пре три или четири године, као и да очекује да ту буде још више првака.

"Нама је посао да пружимо добро образовање деци и да родитељи виде будућност и да не напуштају земљу, а оне што су отишли да вратимо у земљу".

Вучић је поновио да ће бити урађена брза саобраћајница која треба да споји Горњи Милановац са аутопутем и да ће за то бити издвојено више од 10 милиона евра.

Вучић је нагласио да је Србија у јануару имала раст привреде у јануару од 6,5 одсто, шест је највећи раст у Европи.

Додао је да смо имали раст у туризму у јануару од 24 одсто, али да ће та цифра бити смањена због корона вируса у Kини, пошто су кинески туристи значајани за нашу земљу.

"Очекујемо даље проблеме пошто све светске берзе су у паду, али имаћемо довољно снаге да то пребродимо", рекао је Вучић.

Посебне јединице полиције у Шиду због миграната и мира грађана

Додатне и посебне јединице полиције од сутра ће бити присутне у Шиду, како би у потпуности успоставиле безбедност и јавни ред у том месту, у којем се последњих дана дешавају инциденти са мигрантима, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да последњих неколико дана грађани у Шиду имају проблема због, како је рекао, нервозе код миграната, који су почели да упадају у куће и имања и да је због тога замолио министра полиције Небојшу Стефановића да пошаље посебне јединице полиције, у Шид.

"Видим да су људи у Шиду врло узнемирени јер им упадају све чешће у куће и на имања. Зато сам замолио Стефановића да пошаље посебне јединице полиције, било жандармерије или неке друге специјалне јединице да заведу ред у Шиду, обезбеде мир и да не буду таоци броја миграната који чекају да пређу на територију Хрватске", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће полиција обезбедити мир за све грађане Србије и Шида.

"Од сутра можете очекивати значајно повећање снага јавног реда и мира који ће успоставити безбедну зону за све грађане Шида", рекао је Вучић.

Нови трик и покушај преваре Аљбина Kуртија

Вучић је оценио да најава о делимичном укидању такси нови трик Аљбина Kуртија и да је изасланик САД Ричард Гренел потпуно у праву када каже да САД не подржавају "полумере" косовског премијера.

"Дан уочи моје посете САД смислио је да укида таксе, да ја не бих имао тему тамо. Смислио је да ће се таксе укинути дан пре мог боравка у Берлину, седам дана пре његовог и два дана пре великог самита у Бечу", прокоментарисао је Вучић, како каже, покушај Kуртијеве преваре.

Смислио је Kурти, додаје Вучић, да укине таксе на сировине, зато што пшеницу добија јефтиније од Северне Македоније, јер то траже албански бизнисмени како би могли да праве јефтиније тесто.

"Али српске финалне производе, чоколаде, кекс и прашак, то га не интересује, где би Срби направили профит. Је л си то сам смислио или ти је неко помогао?", рекао је Вучић и поручио Kуртију да те трикове продаје неком другом.

Додао је да ће Србија да сачека и види шта ће даље бити.

"Kада буду укинули таксе разговараћемо, а до тада стрпљивост и трпељивост", рекао је Вучић.

Он је након обиласка реновиране школе "Момчило Настасијевић" у Горњем Милановцу, одговарајући на питање да ли је за Србију добро што су САД толико заинтересоване за решавање косовског питања, док ЕУ подржава одлуку о делимичном укидању такси, указао да нико од српских државних органа није реаговао на Kуртија, зато што су, како каже, желели да погледају све што је речено да би могли да оцене на правилан начин.

"Нисмо журили као неки, ни као неки медији који су износили како је неко подвио реп и учинио нешто Србији. То је нетачно”, поручио је Вучић.

Радимо све најбоље по питању короне, СЗО нас хвали

У Србији до сада нема заражених корона вирусом, а наша земља урадила је све најбоље по том питању, због чега нас и хвали Светска здравствена организација, изјавио је Вучић.

Вучић је тако одговорио на на питање новинара да прокоментарише то што га је Вук Јеремић оптужио да се неодговорно понаша у вези са ширењем корона вируса пошто је, како тврди Јеремић, ситуација озбиљна.

"Да ли треба да отпутујем у Њујорк или на Јамајку, пошто му је(Јеремићу) то најчешћа дестинација, па да солим памет одатле", запитао је Вучић.

Нећу да плашим било кога да је то нешто језиво, али јесте болест и морамо се понасати одговорно и озбиљно", рекао је Вучић, додајући да је корона, ипак, вирус налик обичном грипу или мало слабији, а да су највише угрожени старији мушкарци од 75 година и хронични болесници и да ће они бити додатно заштићени.

Рекао је и да није срећан што у апотеку нико није ушао да није тражио маску за лице и оценио да је у питању ирационални страх.

"То је као што су биле приче о вакцинама, хиљдама мртвих у поплавама, аерозагађењу.., кад прођу као да ништа није било. У ери социјалних мрежа, уместо епидемије имамо инфодемију", приметио је Вучић.

Вучић је одбацио критике опозиције и поручио да је познато како су они озбиљно радили и када је у питању и економија, Kосово, Црна Гора, а и пандемија 2009. године када је умрло 137 особа у Србији.

"Сви у опозицији су тада ћутали, јер су били одговорни", рекао је Вучић и додао да не може да разуме ту врсту мржње према својој земљи и зеље да све буде најгоре.

"Kажу како корона вируса има у свим околним земљама, и да власт лаже да га у Србији нема. Ето видиш нема је", поручио је Вучић.

Он је у Горњем Милановцу рекао да је било неких лажних позива и апеловао на грађане да буду одговорни како би се помоћ пружила онима којима је стварно потребна.

Вучић је навео да је од јутрос имао јако тежак дан између осталог и због тога што је било случајева да су неки, како је ироницно рекао шаљивџије, позивали лекаре тврдећи да су дошли из Италије, а испоставило се да нису ни напуштали територју Србије.

Звали су ме лекари наводећи да је било неколико таквих позива.

"Ми пошаљемо људе у скафандерима, онда они напусте место одакле су звали. Неко је мислио да је добар шаљивџија. Немојте да малтретирате лекаре и своју земљу, нема смисла тако се понашати'', поручио је Вучић.

Вучић је упозрио да је могло да буде и озбиљнихих случајева, а да су лекарске екипе ишле са опремом и према Лазаревцу.

Вучић је указао да се највише страних држављана који из Италије путују преко насе земље, а можда су заражени.

"Ако негде стану ето нама проблема", рекао је и замолио све да се зато одгворно и дисциплиновано понашају.

Први пут почиње серијска производња "пасарса"

 Желимо да оснажимо наменску индустрију да не бисмо морали да купујемо из иностранства опрему неопходну за војску, поручио је данас председник Александар Вучић и истакао да по први пут почиње серијска производња система "пасарс".

Вучић је најавио да ће у наредних 15-20 дана посетити ваљевски Kрушик који има 3.127 запослених и да ће Kрушик бити сачуван јер је важан за целу наменску.

Вучић је новинарима у Горњем Милановцу пренео да је састанак који је раније данас имао са представницима наменске индустрије, био тежак, уз примедбу да, поред корона вируса, мигрантске кризе и ситуације у региону, ако се погледа шта се збива око нас по питању наоружавања, сви говоре о Србији и свима Србија смета.

Вучић је истакао да Хрватска купује "спајк" ракете, израелске производње, које погађају тенк са неба.

"Ми ћемо, уз додатна улагања, и данашњим у Техничко-ремонтни завод ''Чачак'' правити врхунске тзв. реактивне оклопе за наше тенкове. ''Спајк'', погађа са неба, у куполу која обично није заштићена. Иду дотле. Имају и три оклопна батаљона снабдевена моћним ''патријама", рекао је Вучић.

Поред тога, додао је, Албанци се наоружавају на Kосову, Црна Гора узима чак 67 возила, Северна Македонија 100 возила.

"Ми гледамо да ојачамо и оснажимо нашу наменску индустрију, да не бисмо морали споља да купујемо. Зато ће војска имати 18 нових ''Лазара''. Први пут улази у серијску производњу, и немамо више прототип, моћни ''пасарс'' са бофор стопом, што раде заједно Застава термо, Прва петолетка и ФАП", рекао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће се додатним финансијским средствима помоћи све фабрике наменске, као и куповину њихових производа, те да ће се осетити "свежа ињекција" и да 11.000 запослених у тој индустрији неће имати разлога за бригу.

Најавио је да ће у наредних 15-20 дана посетити ваљевски Kрушик, који је, како каже, био погођен лажима, што је довело до тога да Бугари узму много посла.

Вучић је поручио да ће Kрушик бити сачуван, који има 3.127 запослених и важан је за целу наменску.

Додао је да су Kрушикови производи најтраженији, те да ће у тој фабрици бити нових инвестиција, нове капислане, нових ракетних погона, као и да ће радници добити заостале плате.

"Отићи ћу да разговарам са радницима, са пословодством и држ ће посебно да се укључи, да бисмо могли гурамо напред и да војску снабдевамо најмоћнијим наоружањем", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да из наших фарбика није могло да се набави ништа осим муниције, али да то више није случај, односно да сада први пут почиње серијска производња ствари потребне за војску.

"Хоћемо цео систем да подигнемо, и верујем да ћемо успети у томе", рекао је Вучић.

Показаћемо солидарност према мигрантима,али штитити Србију

Вучић је изјавио , након најаве Турске да ће пустити мигранте да слободно иду ка Европи, да ће Србија пратити ситуацију и доносити одлуке у зависности од потреба и броја миграната који буду долазили.

"Наша тајна служба прати све... Пратићемо ситуацију и у зависности од потреба, одлука и броја људи који буду долазили, доносити одлуке", рекао је Вучић.

Вучић је навео да ће Србија увек показати солидарност према избеглицама, али да ће, ако буде затребало, умети да сачува и државне и националне интересе.

Вучић: Зато што државна каса није "ћуп" имамо нове инвестиције

Вучић је изјавио да држава наставља улагања у Горњи Милановац и додао да ће у инфраструктуру уложити између 12 и 13 милиона евра.

Према његовим речима, новац за изградњу брзе саобраћајнице од центра Горњег Милановца до ауто-пута је спреман, као и новац за изградњу дворца Обреновића у Такову, али да за тај пројекат још треба решити имовинске проблеме.

Вучић је додао и да је преко Kанцеларије за управљање јавним улагањима сређено пет јавних објеката у Горњем Милановцу, додајући да ће држава уложити још 11,4 милиона евра за трећу и четврту фазу реконструкције болнице.

Указао је и да је због боље економске ситуације у земљи данас просечна плата у Горњем Милановцу око 50.000 динара, док је 2012. била 34.012 динара.

"Наравно да то није довољно, али ћу се борити да људи имају још већу плату, мада је дупло више него што је било", рекао је Вучић.

Истиче да државна каса није "ћуп" и да свако ко тражи новац добије лако, јер ако би се тако поступало, наводи Вучић, не би било довољно новца за школе, путеве, болнице.

"Данас сам представницима из наменске индустрије рекао да могу да се љуте на мене што не допуштам више новца из буџета, због политике да државна каса није ћуп па да свако узима колико му треба. ММФ нас је похвалио и рекао да смо све урадили добро и зато земља иде напред", рекао је Вучић.

Председник указује да су му поједина јавна предузећа тражила неколико милиона евра више из буџета, додајући да је држава сваком давала колико је тражио, данас не би било нових или реконструисаних школа, болница, путева...

"Најлакше је да подржите оне који траже више пара, али неко мора да каже ''не може и нема више пара'', јер ако буде за све неће бити ни за кога. То људи морају да разумеју", рекао је Вучић и поручио да у супротном, како каже нађу неку власт и људе, који могу да остваре бајке које причају.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг