Вести

ВУЧИЋ: УЛАГАЋЕМО И ДАЉЕ У СВЕТИЊЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић одликован је у Преображењској цркви СПЦ у Сентандреји орденом Епархије будимске првог реда.

"Почаствован сам орденом који сам примио од владике Лукијана. Онолико колико смо могли помагали смо нашу цркву. Не само Будимску епархију, већ широм Србије, Републике Српске, Црне Горе, целе Европе. Поносан сам на оно што смо урадили за Храм Светог Саве", рекао је председник Вучић након што му је уручен орден.

Истакао је да је поносан на чињеницу да је једини председник који је одликован орденом Светог Саве Српске православне цркве.

"Свакога дана постављам себи питање каквом сам то божјом милости заслужио и шта још је потребно да урадим како би се одужио српској цркви", рекао је председник Вучић.

Додао је да је влади данас много лакше да учини нешто добро за српску заједницу у Мађарској јер Србија има искрене пријатеље у Будимпешти.

"Све заслуге за то би требало да добије премијер Мађарске Виктор Орбан. Он је имао храбрости, жеље и визију да са Србима гради будућност. Ми никада у прошлости нисмо били оволико блиски. Поносан сам на чињеницу да смо много урадили на томе у претходним годинама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се захвалио грађанима који су присуствовали церемонији, али и на томе што су, како је рекао, увек уз државу Србију.

"По први пут у Европи и свету ратују на овај или онај начин, а ми се трудимо да не будемо ти који ће да губе своју децу. Желимо мир у Украјини што је могуће пре. Суочавамо се са бројним проблемима на Косову и Метохији. Неки људи хоће да протерају наш народ са вековних огњишта. Ми везаних руку успевамо да сачувамо наш народ и светиње. Плашим се да ће времена бити још тежа", рекао је председник Вучић и додао да српски народ у БиХ и КиМ увек може да рачуна на помоћ Владе Србије.

Орден Епархије будимске првог реда установљен је и обновљен поводом великих заслуга председника Вучића за српски народ у Мађарској и Румунији и његовог личног доприноса и доприноса српске државе за наш народ у дијаспори.

То су предложили Српска православна црква и епископ Будимски, а епископ Лукијан одлучио је да се председнику Вучићу орден на ленти додели баш данас на Преображење у Преображењском храму СПЦ који је један од четири очувана храма у Сентандреји.

Додели ордена присуствовали су, између осталих, и председник Републике Српске Милорад Додик и српска чланица председништва БиХ Жељка Цвијановић.

 

 

Извор: Танјуг