Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈИ НИЈЕ ПОТРЕБАН СУКОБ СА НАТО-ОМ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија последња земља којој су потребни инциденти, попут оних у Бањској.

Председник Вучић је, у интервјуу за "CNN" који је водила новинарка Кристијан Аманпур, која се прославила извештавањем са ратишта на простору бивше Југославије, рекао да су сви могли да виде да је Србија конструктиван партнер, а да Приштина није радила ништа. 

"Они врше етничко чишћење, у последње две године се смањио број Срба на Косову и Метохији - сада их је 10 одсто мање", рекао је председник Вучић, додавши да је било 120 напада на Србе на Косову и Метохији откако је Аљбин Курти дошао на власт.

Навео је да је увек доступан европским и америчким пријатељима и позвао Приштину да формира Заједницу српских општина.

"Увек смо спремни да преговарамо и да будемо конструктивни. Као што сам рекао и на нашем последњем састанку, формирајте Заједницу српских општина и урадићемо све што смо обећали. Мир је у интересу Србије и целог региона", поручио је председник Вучић.

На питање о скупљању Војске Србије близу административних прелаза са Косовом и Метохијом, председник Вучић је рекао да извештаји који су стизали у Белу кућу о дешавањима у Бањској нису тачни.

"Према Споразуму из 2001. године имамо право да користимо територију у зони безбедности без ограничења. Пре годину дана смо имали 14.000 људи на административној линији са Косовом (и Метохијом), пре неколико дана имали смо мање од 8.400. Данас имамо 4.400 људи у тој зони, што је уобичајено. Увек смо слушали наше партнере када су тражили од нас да деескаларамо ситуацију. Не требају нам ратови или сукоби са НАТО-ом, управо супротно. Ми желимо веће присуство КФОР-а, посебно на северу Косова (и Метохије) јер би то био, надамо се, један од начина да се повећа безбедност Срба", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, Војска Србије прати ситуацију на терену и померила је своје снаге на начин који је најкориснији.

"Морате да знате да нисам потписао ни већи ниво војне готовости. Број људи није растао, није их било ни 60 одсто, колико смо их раније имали на административној линији. Србија је последња земља којој су потребни ти инциденти", рекао је председник Вучић.

Говорећи о француско-немачком споразуму, председник Вучић је рекао да није могао да га потпише зато што мора да поштује Устав Србије, те да ништа није крио у присуству европских званичника.

"Увек сам говорио истину и веровали су ми. Хтели смо да имплементирамо све што смо договорили, али Приштина то није хтела да учини. Из Европске уније је стигао веома јасан сигнал, као и од свих посредника, да је то кривица Приштине", рекао је председник Вучић.

На питање Аманпур, иначе познате по пристрасном и изразитом антисрпском ставу током извештавања са ратишта са простора бивше Југославије, "да ли подржава то што је Новак Ђоковић на Ролан Гаросу написао "Косово је срце Србије, зауставите насиље"", председник Вучић је рекао да се са Ђоковићем слаже 99 одсто грађана Србије.

"Ми, политичари, морамо да будемо прагматични, рационални, што значи да морамо да нађемо решења кроз преговоре и на конструктиван начин. Морамо да видимо како ћемо да изађемо на крај са свим проблемима јер Срби и Албанци више не смеју да пате. Морамо да створимо бољу будућност", рекао је председник Вучић. 

На питање да ли ће Милан Радоичић одговарати, председник Вучић је рекао да ће Србија позвати на одговорност све људе који су починили кривична дела.

"Он је доступан, на нашој је територији и тужилаштво ће урадити свој посао", рекао је председник Вучић.

Додао је да он говори о корену проблема, а то је да су Срби желели да се заштите.

"Ја не браним, већ осуђујем убиство полицајца, али Срби су хапшени без оптужница, избацивани из кућа. Рађено је све што није у складу са Бриселским споразумом и међународним јавним правом. Заједница српских општина није формирана још од 2013. године. Албански режими у Приштини то нису желели да спроведу у дело. Не можете имати другачији приступ 1998., 1999. и 2023. године", рекао је председник Вучић, додавши да је дијалог једино могуће решење.

На питање о ситуацији у Босни и Херцеговини, председник Вучић је истакао да је увек подржавао територијални интегритет Босне и Херцеговине.

"Увек сам био одговоран и озбиљан по питању Босне и Херцеговине. Увек сам подржавао територијални интегритет Босне и Херцеговине и Дејтонски мировни споразум. Никада то нисам доводио у питање", рекао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/CNN