Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА НИКАДА НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ СВОЈ НАРОД

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас, на свечаној церемонији уручења кључева 250 новоизграђених станова за избегла лица из Босне и Херцеговине и Хрватске, да до 2028. године треба да се реши стамбено питање за преосталих 8.860 избегличких породица које су још без свог крова над главом и најавио да ће у изградњу тих станова бити уложено око 200 милиона евра.

"До краја 2028. године тражим од вас из Владе Србије и Комесаријата за избеглице и градску власт Београда, а за то је потребно уложити око 200 милиона евра, да сви ти људи добију кров над главом и да имају срећну будућност и да једном решимо стамбено питање за све избеглице и да уложимо велики новац да могу нормално да живе и имају будућност", истакао је председник Вучић.

Захвалио је шефу Делегације ЕУ Емануелу Жиофру на издвојеном новцу ЕУ пројекта захваљујући којем данас свој дом добија 250 избеглих породица.

За ово насеље учинили сте много и бескрајно вам хвала на томе, за ово насеље учинили сте много и бескрајно вам хвала на томе, поручио је председник Вучић и истакао да је фер да то кажемо када ЕУ тако нешто учини за наше људе.

Истакао је да је ЕУ поднела убедљиво највећи део трошкова за те станове.

"Ми Срби и те како умемо да кажемо хвала за свако добро дело које учините, не љутите се што понекад, по неким другим питањима, умемо и нешто другачије да кажемо, али се ми поносимо својом слободарском и самосталном политиком", нагласио је председник Вучић.

Председник је корисницима нових станова пожелео да уживају у свом новом дому и додао да су они дошли углавном из банијских и корудунашких села и градова, далматинске Загоре, читаве Босне и Херцеговине...

"Мој отац је рођен у избеглиштву између Свилајнца и Деспотовца, јер су му претходно убили оца и сви који су пореклом западно од Дрине и Дунава знају колико им Србија значи, чак и када се Србија није увек понашала фер према свом народу и када није увек испуњавала сва очекивања људи западно од Дрине и Дунава, увек је била једино место и љубави. Добро знам изреку коју сам научио из места одакле мој отац потиче, јер су се мени обраћали као Београђанину и “Србијанцу”, како кажу и увек сам говорио да се каже Србин без географске одреднице - и увек су рекли да у Србији никада нећемо разумети шта нама Србима значи Србија и колико је волимо", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је Србија и тим пројектом показала колико воли свој народ који потиче из других крајева и поручио да Србија никада неће заборавити свој народ већ да ће увек бити уз њега ма где да живи.

 

 

Ниједна неформална вечера не може ништа да промени, али показује односе

Председник Вучић изјавио је данас да ниједна неформална вечера са неформалним закључцима не може ништа да промени, али може да покаже какви су односи.

Председник Вучић је након доделе кључева за станове за избегле из Хрватске и Босне и Херцеговине, на питање која је била прва, а која последња верзија Декларације усвојене у Атини, рекао да те изјаве немају формално правни значај, али указују на политику која се води.

Према његовим речима, текст Декларације се припремао данима, прва верзија је усаглашена са неким земљама учесницима неформалног скупа.

Додао је да је Србија експлицитно била против два става у документу, од којих је један став о санкцијама Русији.

"За нас је то све веома тешко, у врло смо тешким условима успели да изборимо оно што је за Србију битно. Ту су биле четири земље, од којих две из ЕУ и Украјина које су под притиском да признају Косово. За нас су то били кључни разговори. Ја гледам да извучем оно што је најбоље за Србију", рекао је председник Вучић.

На питање о састанку земаља БРИКС-а председник Вучић рекао је да није имао пуно времена да испрати шта се све дешавало на том састанку, али да ће покушати у току вечери.

"Очигледно је да они хоће да направе изазов Групи седам. Има ту много знакова питања, али стварају се услови за стварање другачијег света, друго нећу да коментаришем", рекао је председник Вучић.

 

До 2028. све избегличке породице из Босне и Херцеговине и Хрватске добиће станове

Председник Вучић најавио је данас, током обиласка једног од 250 новоизграђених станова за избегла лица из Босне и Херцеговине и Хрватске, да ће свим избеглим лицима из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске до 2028. године бити решено стамбено питање.

Председник Вучић рекао је да је још 8.860 породица избеглих без крова над главом.

"Они, као и они који су данас добили станове, од Олује, од 5. августа 1995. године, чекају станове. И још 8860 породица ће да чека, неко још годину дана, неко још две, али ћемо до 2028. све да завршимо", рекао је председник Вучић.

Навео је да ће се у том насељу у Овчи градити још станова, те да ће поред већ изграђених 250 бити изграђено још 480 станова.

"Највећи број тих људи се снашао и они доприносе на изузетан начин у свему. Неко у привреди, спорту, култури. Они су данас равноправни грађани као и сви ми. Један син избеглице и ратног сирочета постао је председник Србије, тако ће и они да буду", рекао је председник Вучић.

Додао је да жели да се захвали шефу Делегације ЕУ у Србији Емануелу Жиофреу, јер су дали новац за изградњу станова.

"ЕУ је највећи донатор, ми смо организовали инфраструктуру, али ЕУ је дала највише пара. Морате да будете поштени и кажете истину људима, не могу да се китим туђим перјем. Наше је да се трудимо да имамо добре односе, да тражимо паре за наш народ, то је наш посао. Али све заслуге припадају њима, јер су они дали паре", поручио је председник Вучић.

 

Дужан сам Немцима извињење, доказали су да не прикривају податке о убиству Оливера

Председник Вучић поручио је да је дужан Немцима једно извињење, јер смо од њихових служби добили уверавања и доказе да они не прикривају податке у вези са убиством Оливера Ивановића.

"Дужан сам Немцима једно извињење, ми смо проверавали и разговарали са припадницима немачке службе у претходних 20 дана, од тврдњи Братислава Гашића да прикривају убице у случају Оливера Ивановића, добили уверавања и доказе да они не прикривају те податке", рекао је председник Вучић новинарима у Овчи.

У своје име тражим да прихвате извињење, поручио је председник Вучић.

"Ми мислимо да у наставку наших акција тим поводом и по том питању, надам се да ћемо доћи и до конкретних резултата", додао је председник Вучић.

 

Нико у Атини није осудио насиље над Србима на Косову и Метохији

Председник Вучић изјавио је да нико на састанку лидера Западног Балкана и представника ЕУ у Атини није осудио кршење људских права Срба на Косову и Метохији нити је покушао да изврши притисак на Аљбина Куртија да промени однос према њима.

Председник Вучић је то рекао на питање новинара да ли је неко на састанку у Атини осудио кршење људских права Срба на Косову и Метохији, а после церемоније свечаног уручења кључева 250 новоизграђених станова за избегла лица из Босне и Херцеговине и  Хрватске.

Председник Вучић додао је да нико није ни покушао да изврши притисак на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да примени свој однос према Србима. 

"Неки ми кажу: “Ја сам рекао Куртију то и то”, али на самој вечери другачија је атмосфера. Није то тако једноставно. Био је очигледан сукоб премијера Северне Македоније Димитра Ковачевског и Куртија, и Куртијево уобичајено понављање да је он највећи јунак и да би волео да буде као  председник Украјине Володимир Зеленски", рекао је председник Вучић.

Додао је да су га сви гледали у чуду због његових речи.

"Али да може да чини зло, то може и то ће да чини сваки дан. Наше је да гледамо како да проналазимо најбоља решења за наш народ", поручио је председник Вучић.

 

Захтеваћемо хитну седницу СБ УН, чекамо прави тренутак

Председник Вучић рекао је да ће данас имати састанак са представницима Срба са Косова и Метохије и Канцеларије за Косово и Метохију, као и да ће сви на време бити обавештени о томе када ће Србија поднети захтев за одржавање Седнице безбедности Уједињених нација.

Председник Вучић је на конференцији за новинаре након церемоније свечаног уручења кључева 250 новоизграђених станова за избегла лица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске у Овчи, рекао да ће Србија тражити одржавање хитне седнице Савета безбедности Уједињених нација, пре редовне у октобру, рекао је да ће тражити хитну седницу, а посебно због последњег догађаја везано за Косово и Метохију.

"О томе ћу данас да имам састанак и са представницима Срба са Косова и Метохије и људима из Канцеларије за Косово и Метохију, због ужасних притисака које трпи наш народ на Косову и Метохији, наставка Куртијевих провокација и свега другог", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, што се тиче захтева за хитну седницу Савета безбедности Уједињених нација, рекао да се бира најбољи тренутак.

"Не бих да објашњавам детаље ни ко када председава, и ко је када присутан ко није присутан. У тренутку када нама највише буде одговарало тада ћемо захтевати одржавање седнице, у веома скором временском периоду, а о томе ћете бити на време обавештени", рекао је председник Вучић. 

 

Лаж да сам у Атини подржао хапшење Владимира Путина

Председник Вучић демантовао је данас информацију да је током састанака у Атини са лидерима Западног Балкана и представника ЕУ, на којима је присуствовао и председник Украјине Зеленски потписао документ у којем подржава хапшење председника Русије Владимира Путина и додао да лажни написи у медијима раде против интереса Србије.

"Кажу Вучић подржао хапшење Путина. Да сад ја прочитам да видите шта тачно пише. Да видите с каквим лажовима ми имамо посла. Дакле то је био разговор да видимо хоће ли неко поименце да се помиње. Чак га није било ни у верзијама. Па су биле неке теже верзије у којима је било јасније о чему се ради и ко ће да се спомиње. Па је и то промењено", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да ли је у Атини потписао неки документ јер се, како је рекла, у дневном листу "Нова" појавила информација да је Вучић потписом подржао хапшење руског председника Владимира Путина. 

Председник Вучић је објаснио да је у Атини усвојена верзија документа без икаквог потписа.

"Сагласили смо се да ратни злочини и друга злодела не смеју проћи некажњено током напада на цивиле и уништавања инфраструктуре а сви који су одговорни морају за то да одговарају", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао да пронађу где се у документу наводи председник Србије Александар Вучић или Руска Федерација.

"Јел има неко нормалан да ово не би прихватио и потписао. Замислите пише да треба да одговарају они који су убијали цивиле и децу. И шта је спорно. Постоји ли човек на свету који то не би потписао, да је нормалан. Не постоји нико на свету", рекао је председник Вучић.

Додао је да су у првој верзији и међуверзији Декларације из Атине  постојале мало другачије одреднице, али да је Србија успела да те реченице буду избачене.

"Сагласили смо се да ћемо да осуђујемо грубо кршење међународног права повеље УН-а и залагања ОЕБС-а, а затим ОЕБС везују за ратне злочине, а знате какву је одлуку донео. У овоме што смо потписали тога нема", рекао је председник Вучић.

Додао је да се данима и данима и недељама организује хајка против њега у којој говоре да Србија мора да уведе санкције Русији.

"Говоре виђај се са Зеленским, немој да уводиш санкције Русији. А онда када им се учини да би могли нешто да кажу против мене, ма шта да је то онда кажу "аха ти си против Путина". Ту постоји једини принцип - морамо да будемо против Вучића и Србије и да јој напакостимо на сваки могући начин. Зна наш народ ко ради за интересе Србије и уверен сам да ћемо то да видимо ускоро", закључио је председник Вучић.

 

Водимо готово немогућу и свакако најбољу политику за наш народ

Председник Вучић изјавио је данас да Србија води готово немогућу и свакако најбољу могућу политику за наш народ, али да то нажалост у нашој земљи нико неће да призна, већ да га неретко једни исти осуђују због тога што се сусрео са Володимиром Зеленски, а истовремено га нападају да је "руски човек".

На питање новинара у Овчи како види те нападе, председник Вучић је рекао да они што то раде нажалост немају ниједан принцип кога се држе и да их баш брига због тога.

"Никада нису могли да разумеју и схвате да постоје људи који имају своју политику - српску и слободарску политику, да смеју да се сретну и са Путином и Зеленским и да и једном  и другом кажу све што мисле", навео је председник Вучић.

Рекао је да се бори за своју земљу и запитао их зашто им то смета.

"Да су нам увели санкције због односа према Украјини, рекли би -  Вучићу ти си крив за санкције, а да сам урадио нешто више против Путина, рекли би да сам издао Русију. И знају сви да водимо готово немогућу а свакако најбољу могућу политику за наш народ и сви то знате овде и сваки човек то зна и каже у себи - добро је он то изгурао и нешто кривудао и направио за Србију, само што то нико неће да призна", навео је председник Вучић.

Рекао је да у Србији нико неће да призна да је неко нешто добро урадио.

"Али, када дођу избори људи се руководе резултатима и будућности своје деце и тако доносе одлуке", нагласио је председник Вучић.

 

Притисци да уведем санкције Русији су свакодневни

Председник Вучић рекао је да су притисци да Србија уведе санкције Русији свакодневни и константни од када је рат у Украјини почео и да је то поновљено и на протеклој неформалној вечери лидера земаља Западног Балкана у Атини. 

"Притисци су свакодневни не знам шта је ту ново, од мене свакога дана траже да уведем санкције Русији. Не постоји ни један дан у последњих више од годину дана да се ја сећам да ми неко то није тражио. Да ми неко није рекао - време је да Србија промени своју политику. Сваког дана то гледам и слушам", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара после церемоније свечаног уручења кључева 250 новоизграђених станова за избегла лица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Председник Вучић рекао је да је ситуација на украјинском фронту таква да је немогуће очекивати победу било које стране. 

"Ситуација је таква да је јасно да, осим ако не дође до великих догађаја у Москви и Кијеву који би могли да мењају ствари на терену, на самом ратишту је немогуће очекивати победу било које стране", оценио је председник Вучић. 

Председник Вучић рекао је да таква ситуација уводи све већу нервозу код свих актера зато што економија пати и страда и на истоку и на западу, па зато  нервоза постаје све већа и зато сви постају "ушанченији у своје ровове". 

"И скупљају све на једну страну за борбу против оних других. Ми говоримо данас о мултиполарности у свету, а у ствари никада свет није био јаснијим цртама подељен него што је данас. И нама је веома тешко да учествујемо у томе, али морате да разумете да је тешко да тако нешто избегнете и зато ћете да трпите притиске", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је упитао да ли неко мисли да и лажи нису притисак и додао да на појединим медијима сваки дан бар пет саговорника говори "Вучићу уведи санкције, Србија пати због тога што ниси увео санкције". 

"То је истина. Свакога дана најмање петоро саговорника то говори, а зашто то радите својој земљи? И немате ни једног који ће да каже нешто супротно, јер код вас је другачије мишљење забрањено. У данашњој ери социјалних мрежа само ако мрзиш постао си успешан. Али нећу о томе, много бих личио на оне који то раде сваки дан, на оне који су повели протесте због убијене деце, а на крају све то претворили у велику, а сада већ невелику журку", рекао је председник Вучић.

 

Током претходног режима сви медији били под њиховом контролом

Председник Вучић рекао је да су током периода владавине претходног режима сви медији били под њиховом контролом и да је било забрањено да се чује другачије мишљење, али да су и поред тога они изгубили на изборима. 

"Проблем неких људи из бившег режима. Она је (потпредседнице Странке слободе и правде Мариника Тепић) бар жена у политици ветеран. Шест или седам странака је променила. Мислим да је рекордер. Морала је за то време да научи да ни у једној од тих странака, није вредело колико год да су били на телевизији да остану на власти. 

У време власти њеног шефа и њене власти сви медији су били под њиховом контролом. Није било ни једне телевизије која би им се супротставила. Није било никога код кога сте могли да чујете другачије мишљење. И изгубили су све. Нису људи глупи”, рекао је председник Вучић на конференције за медије после доделе станова избегличким породицама.

Председник Вучић је то изјавио замољен да прокоментарише изјаву Тепић која је питала због чега је Вучић свакодневно на телевизији ако је јак.

Председник Вучић оценио је да опозиционим странкама након сваке седнице Скупштине Србије пада рејтинг, јер како је рекао, "тада их људи најбоље виде какви су".

"Они су рекли да су велики победници. Ја нисам сигуран ко ће да победи. Они су велики фаворити. Знате кад измишљате сваки дан и не говорите истину онда сте у великој предности. Па, овако напишете нешто, слажете. Баш вас брига. Ја морам да говорим истину и не могу да лажем. А морам да радим. Наравно да су они у предности и велики су фаворити за победу на изборима. Само то ћемо да то да измеримо и проверимо на семафорима када се избори заврше. Био и Динамо против АЕК-а, па ништа", закључио је председник Вучић.

 

Имам савет за Зеленског - не желим да понови моје грешке

Председник Вучић изјавио је данас да је имао веома пристојан разговор са председником Украјине Володимиром Зеленским.

Председник Вучић је додао и да су изјаве Виоле фон Крамон о том сусрету и наводном разговору о оружју, доказ њене мржње према Србији, према независној, слободарској и самосталној политици коју земља води.

"Са Зеленским сам разговарао о свему и о ситуацији на ратишту и ЕУ путу и разменили смо искуства и о КиМ и територијалном интегритету Украјине и свему што се нас тиче. Имао сам веома пристојан и коректан разговор са Зеленским", рекао је председник Вучић након уручења кључева од 250 станова избеглим и расељеним из БиХ и Хрватске, а на питање да ли је са Зеленским разговарао о оружју, а поводом навода Виоле фон Крамон да је уценио Зеленског да не призна Косово и да ће му дати оружје заузврат. 

Председник Вучић је рекао да је Фон Крамон чувена пријатељица наших опозиционих првака, којој је најважније само када ће Украјина да призна Косово.

"Ви говорите као Вучић је послушник, потрчко, а онда Виола фон Крамон, коју ви доводите да нас чекићем лупа по глави која нас је преварила да не ископавамо своје бело злато да би нам народ био сиромашан, каже да је Вучић светска велесила која врши притисак на Украјину", навео је председник Вучић.

Додао је да на свету нема ниједна сила која може да утиче на Украјину али по Фон Крамон то је Србија и Александар Вучић.

"Да није смешно било би тужно. То говори колика је њена мржња према Србији према независној, слободарској и самосталној политици Србије", навео је председник Вучић.

Упитао је новинаре да ли се сећају шта је рекао када су разни кренули да коментаришу и говоре - готово је, Украјина признаје Косово, украјински председник спољно политичког одбора је то најавио...

"Казао сам вам да је мало другачије када говорите са оним који стварно мора да доноси одлуке, а то је Зеленски. Да ли сам вам одмах рекао да је много паметнији од оних који су то предлагали - он гледа позицију Украјине - он зна шта му је посао", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да је тај разговор био пристојан, али да му је жао што није поменуо Фон Крамон и да ће то учинити наредни пут, јер не жели да Зеленски понови његове грешке.

"Реци ћу му, када му долазе такви - када мораш да их примиш, прво ће ти солити памет о корупцији, држати придике и предавања, а онда ће ти прво тражити сировине. Кад ти буду тражили њихова права над сировинама, а истовремено водили акције против тебе да они могу да користе сировине, а да ти не можеш, избаци их напоље. То ће му бити мој савет. Ја сам био глуп нисам то урадио на време", навео је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк