Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЈЕ ЗЕМЉА КОЈА НАЈВИШЕ ГРАДИ И ПЛАНИРА

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је план развоја Србије потпуно измењен и да се од сада све мери до 2027. године.

Председник Вучић рекао је, на конференцији за новинаре, да су то амбициозни планови које ће представити и у које "готово сутра" мора да се крене.

"Требаће нам људи да нам помогну, биће нам потребно много добровољаца и цела Србија да ради. Један од повода за то је "EXPO 2027" који ће целу земљу да промени, не само Београд, који нећете препознати за четири године. То ћемо да искористимо за даљи развој Србије. Невероватно је да до сада нисмо зауставили ниједан пројекат", рекао је председник Вучић.

 

Председник Вучић рекао је и да су програм Србија 2020-2025 многи називали бајком и шареном лажом и да нису веровали да просечна плата може да буде више од 1.000 евра, а просечна пензија 450.

"На добром смо путу и упркос проблемима и инфлација ће бити 12,5 одсто, то је процена која ће бити објављена 11. августа. Осим плата и пензија које ће већом брзином да расту, предвидели смо и много пројеката о изградњи школа болница, путева. Србија је земља која највише гради и планира", рекао је председник Вучић.

 

У наредне три године у 28 градова биће урађено више од 100 фасада у сваком граду

Председник Вучић најавио да ће у оквиру припрема Србије за специјализовану међународну изложбу "EXPO 2027", чији ће Београд бити домаћин, у наредне три године бити урађено више од 100 нових фасада у 28 градова широм Србије.

Председник Вучић истакао је да ту не рачуна Београд, у којем ће највише тога бити изграђено.

Председник Вучић рекао је да ће у највећих 14 градова, после Београда, бити изграђено, нешто више од 120 фасада по граду, а у осталим мањим градовима 70 до 80 нових фасада.

Све то ће бити урађено за мање од три године, истакао је председник Вучић и додао да фасаде неће бити само окречене већ ће потпуно бити измењен изглед тих градова.

 

"То су огромне промене за земљу и биће нам потребна помоћ много људи, од архитеката до инжењера, јер све мора да буде готово до 1. децембра 2026. године", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ћемо после уручивати кључеве од павиљона учесницима изложбе "EXPO 2027" и да зато мора да буде све спремно пре краја 2026. године.

"Имамо сви помало страх од тога, јер желимо да на најбољи начин представимо Србију", нагласио је председник Вучић и додао ће бити промењен изглед наше земље.

Ово ће значити огроман квантни скок за економију наше земље и то ће много допринети економском расту, навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће следеће године почетак производње новог модела Стелантиса у Крагујевцу исто много допринети расту, али да ће припреме за "EXPO 2027" у још већој мери променити лице наше земље и убрзати раст привреде, као и плата и пензија.

 

Ниједан инфраструктурни пројекат није стао, креће градња пруге Ниш-Брестовац

Председник Вучић изјавио је данас да у Србији, упркос веома лошим финансијским условима у свету, ниједан путни и железнички пројекат није заустављен и најавио да ових дана креће изградња брзе пруге на делу од Ниша до Брестовца.

"Ускоро треба да потпишемо и уговор за изградњу ауто-пута од Бачког брега до Kикинде", рекао је председник Вучић и додао да је било планирано да се уради ауто-пут до Накова, али да ће бити урађен до Српске Црње, граничног прелаза са Румунијом.

Додао је да ће бити изграђен и ауто-пут од Београда до Зрењанина и да северни део Србије очекује пуно инфраструктурних пројеката.

 

Председник Вучић је нагласио да ће брзо бити завршена и брза пруга од Новог Сада до Суботице и да ће, када Мађари буду завршили свој део, моћи да се стигне од Београда до Будимпеште за само два сата и 40 минута, а од Новог Сада до Будимпеште за два сата и неки минут преко.

"Идемо и у изградњу брзе пруге према Нишу и даље, што је веома важно за развој Ниша и ових дана, креће и градња деонице Ниш - Брестовац од 23 километра, али радићемо и пругу од Ниша до Димитровграда са обилазницом око Ниша", рекао је председник Вучић.

Навео је да ће се градити и обилазница око Kрагујевца и додао да ће држава помоћи да се заврши изградња Градске тржнице у том граду.

 

Србија ће имати чиме да се поноси, показаћемо "време промена"

Председник Вучић поручио је данас да ће пројекти у веза са специјализованом међународном  изложбом "EXPO 2027", чији ће Београд бити домаћин, показати "време промена" и да ће грађани Србије имати чиме да се поносе.

"Ово није никаква шарада. Ми ћемо ово да урадимо. Уверен сам, уз огромну енергију, велику амбицију и изузетан ентузијазам свих људи, имаћемо чиме да се поносимо. На тачно 15 година ћемо моћи да покажемо како Србија и колико другачије изгледа", рекао је председник Вучић на заједничкој конференцији за медије са премијерком Србије Аном Брнабић.

Председник Вучић је представио "Пројекте у просторном плану подручја посебне намене" у оквиру којих се налазе линијска инфраструктура, национални фудбалски стадион, објекти будућег сајма и међународне специјализоване изложбе "EXPO 2027".

Председник Вучић је навео да је уговор за линијску инфраструктуру вредан 198 милиона евра.

Линијска инфраструктура подразумева "осам километара градских булевара, планирани гасовод са мерном регулационом станицом, топловод и хладовод", рекао је председник Вучић.

Објаснио је да хладовод представља цеви кроз које пролази, не само топли, већ и хладни ваздух, те да је реч о најновијем систему који у Србији досад није примењиван.

"Ја се надам да ћете ви из Београдских електрана и људи који то раде, бити у стању да то урадите. Не може да буде онда када сте ви рекли. Мораћете да кренете раније и да озбиљније приступите том раду. Добићете подршку државе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће дозвола за објекат новог Сајма бити добијена у октобру ове године, а да ће дозвола за објекте у вези са Експом бити добијена у априлу 2024. године.

 

Председник Вучић је најавио да ће у септембру ове године бити расписан национални архитектонски конкурс за српски павиљон на специјализованој међународној изложби Експо 2027.

Председник Вучић је рекао да ће бити изграђено и 1.500 стамбених јединица за око 3.000 особа.

Додао је да ће се сви пројекти бити завршени до 1. децембра 2026. године, када Србија мора да преда просторе учесницима изложбе "EXPO 2027".

Говорећи о националном стадиону, председник Вучић је оценио да ће то бити "најлепши стадион у целој Европи, уз новоизграђени стадион Реал Мадрида".

Додао је да ће стадион имати 52.000 седишта, као и да ће бити урађен по УЕФА стандардима.

Навео је да је почетак изградње заказан за јун 2024. године.

Председник Вучић је додао да ће за "EXPO 2027" бити донет "lex specialis" (посебан закон) који неће обухватати убрзану експропријацију.

"Експропријацију ћемо обавити у складу са постојећим законима. Разговараћемо са људима, дати добру цену и покушати да то завршимо на најбржи могући начин", рекао је председник Вучић.

 

Возом од Аеродрома до центра Београда за 15 до 25 минута до 2026.

Председник Вучић изјавио је вечерас да се нада да ће прва линија метроа у Београду бити отворена пре краја 2028. године, а најавио је и да ће до 2026. године бити изграђена пруга дужине 18 километара која ће омогућити да се од Аеродрома до центра града стиже за 15 до 25 минута.

Председник Вучић је рекао и да ће станица Прокоп бити отворена 20. октобра, односно за два месеца.

"Отварамо нову велелепну железничку станицу у центру Београда и градимо 18 километара пруге. Са Аеродрома ћемо моћи да идемо директно до Прокопа возом. Идемо на Земун, Алтину, Земун поље, скреће се до новог насеља Сингидунум и долази се до аеродрома. Ми очекујемо да Аеродром - Прокоп буде не више између 15 и 25 минута", рекао је председник Вучић на конференцији за новинаре и додао да воз мора бити изграђен пре Међународне изложбе "EXPO 2027".

"После се продужава даље, иде ка станици Сурчин, до Националног стадиона. Дакле идете од Аеродрома до Националног стадиона, односно од центра града до Националног стадиона за пола сата овим возом, затим тај воз иде даље на Јаково и Обреновац. Тиме спајамо центар Београда са Обреновцем, Јаковом, Сурчином, Батајницом, Kамендином, Земун Пољем, Алтином, Тошиним бунаром, Новим Београдом и Београд центром", рекао је председник Вучић.

 

Рекао је и да пруга иде брзином 120 километара на сат, а реализација је предвиђена до 2026. године.

Председник Вучић је рекао и да ће Аутобуска станица у Београду бити готова до 2025. године, те да је за стари мост на Сави пронађено место где ће имати велику упоредну вредност, а то је да споји почетак Земуна са великим ратним острвом, додајући да ће то кандидовати грађанима.

Говорећи о томе шта све јавна предузећа треба да ураде за "EXPO 2027", председник Вучић је рекао да су то инвестиције од 120, односно 140 милиона евра.

Председник Вучић је ту поменуо Електродистрибуцију Србије, Електромрежу Србије, Србијагас, Железнице.

Очекује се и избор чланова креативног тима.

"Ми смо ту спремни да разговарамо са свим људима који могу да помогну својој земљи, који имају добре идеје, не интересује нас политичка оријентација", рекао је председник Вучић.

 

За три године Србија ће бити друга земља, желимо са Европском Унијом да радимо на "EXPO 2027"

Председник Вучић рекао је вечерас да ће се у Србији за три године живети у потпуно промењеној земљи и да ће све што ће бити урађено за "EXPO 2027" и уложено у остале пројекте који се планирају вредети више од 12 милијарди евра.

"Успећемо да урадимо све што је потребно, зато је потребно да будемо уједињени и да се сви боримо и представимо најбоље земљу у мају 2027 и да то буде можда најбољи специјализовани "EXPO" до сада", рекао је председник Вучић на конференцији за новинаре у Палати Србија.

Председник Вучић је истакао и да је за Србију стопа раста најважнија и да зато мора да се ради што је могуће више да би се све ово изгурало.

 

Председник Вучић је рекао и да Србија жели да Европска Унија заједно са њом учествује у припремама за "EXPO 2027." године, јер није само Србија добила "EXPO 2027", већ и Европа.

"Србија је на европском путу и желимо да Европска Унија учествује заједно са нама у томе како и на који начин да уредимо "EXPO 2027" и шта да представимо и надам се позитивном или бар делимично позитивном одговору", рекао је Председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је разговарао са представницима Европске Уније и да ће у Бриселу разговарати са њима да заједно учествују у припремама и понуде своје идеје.

Рекао је и да се нада да ће све ово улити нову наду и оптимизам грађанима, али чињеницама јер ће људи видети како ће Београд и Србија да изгледају и живеће у промењеној земљи.

 

Избори у Београду кад год опозиција хоће, не одлучују да ли ће бити и других

Председник Вучић изјавио је вечерас да му нико није тражио београдске изборе, а да их је он нудио 50 пута, као и да опозиција не одлучује да ли ће, ако буде београдских избора, то бити избори само у престоници.

"Да ли ће бити смо београдски, или ће бити још неки избори, то ћемо да видимо, пошто то није фонтана жеља. Хоћете београдске изборе, нема проблема, хајде да седнемо да се договоримо када ће бити београдски избори - децембар, април, мај. Никакав проблем, а да ли ће бити још неки избори, то није ваше питање, ваљда се још неко нешто пита у овој земљи", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли ће бити београдских избора пошто их, како је рекао новинар, опозиција листом тражи.

На заједничкој конференцији за медије са председницом Владе Србије Аном Брнабић у Палати Србија, председник Вучић је упитао да ли су само београдски избори ултиматум и да ће пружити опозицији ту могућност.

 

"У сваком тренутку када хоће београдске изборе, нека нас обавесте, али ја морам да вам кажем да сам слушао до сада да неће ниједне изборе. И да су говорили не, не могу избори, ми морамо да их пребијемо, да их бацимо у Саву и Дунав, што, наравно, неће да се деси. Наравно, за то им нису потребне демонстрације. Хоћете изборе, добићете их и кажите хоћете децембар, април, мај, а хоће ли бити још неких избора, то је друга ствар и о томе нећете ви одлучивати", поручио је председник Вучић.

Додао је да је Србија демократска земља и да када је СНС, за разлику од њих, тражио само изборе на републичком нивоу, када су демонстрирали и тражили изборе на републичком нивоу, рекли су не дамо.

"Било је јасно да немају легитимитет, а сада је јасно да ми имамо легитимитет и на републичком и на београдском нивоу", закључио је председник Вучић.

 

За пола милиона хектара лажне пријаве ратара за субвенције - за 80 милиона евра

Председник Вучић изјавио је данас да је држава повећала ратарима субвенције, а да је преко "eAgrara" утврдила путем сателитских снимака да су поднете лажне пријаве за субвенције за чак пола милиона хектара површина које се не обрађују или за око 80 милиона евра.

"Погледајте чудо, шта се догодило, а изашли смо вредним ратарима у сусрет, од којих су многи блокирали путеве, иако су многи од њих часни и поштени људи. Имамо сада сателит и Биосенс институт, узели смо захтеве за субвенције, пошто имамо 150 милиона евра за субвенције само за ратарске културе и видели смо да су за пола милиона хектара лажне пријаве за обрадиве површине", рекао је председник Вучић.

Објаснио је да су у пријавама пријављене културе попут кукуруза, пшенице, уљане репице и слично, иако се на снимцима види да је ту густа шума у којој нико никада није ништа посадио или посејао.

"За пола милиона таквих хектара нам траже паре, то је 80 милиона евра директне крађе од државе", нагласио је председник Вучић.

Такође, истакао је да су се зато поједини пољопривредници бунили због "eAgrara", јер све лако може да се провери.

Истакао је да су, ипак, сви подржавали протесте ратара, само зато што се буне против државе.

Запитао је да ли сада држава треба да подноси кривичне пријаве и да сви који су то радили иду у затвор.

"Из ваздуха видимо сваки метар квадратни, они не разумеју, сваку културу видимо. Зато смо и радили "eAgrar". И онда кажу да је арогантан Вучић, а то је 80 милиона ваших пара", навео је председник Вучић.
Рекао је да има више од 20.000 ратара који су поднели лажне пријаве и додао да је то само почетак.

 

"Хоће леба без мотике и да оцрне све оне који се муче и раде поштено", нагласио је председник Вучић.

Најавио је да ће држава тих 80 милиона евра додатно да уложи у субвенције за пољопривреде и повећа их за оне који раде поштено.

Лоповлук више неће моћи, поручио је председник Вучић.

"Kо ће да брани државу и каже - ово је наш новац. Навео да има уљану репицу, а ту шума као у Амазону и ми за то треба по хектару да му дамо по 200 евра, а има 1.000 хектара. И зато је била побуна против "eAgrara", јер сада први пут можете да проверите све и видите ко говори истину", рекао је председник Вучић.

Рекао је да држава на неким стварима не инсистира на да би малтретирала грађане већ зато што има ненормална одлив новца и да је важно да имамо здраве финансије.

"Ово су све велики планови које сам представио, замислите да сам поступио по налогу 'добронамерних' опозиционих политичара који су говорили да ће да сруше Београд на води", истакао је председник Вучић и додао да бисмо у том случају имали уместо Београда на води змијарник.

Нећемо одустати - изградићемо Србију упркос свим отпорима, поручио је председник Вучић и позвао људе да се не супротстављају напретку земље.

"Да се ујединимо и дочекамо 2027. са невероватним резултатима", нагласио је председник Вучић.

 

Размишљамо да направимо читаво насеље за наше стручњаке повратнике

Председник Вучић је изјавио данас да се разматра изградња читавог насеља за српске стручњаке који су се вратили из иностранства.

"Размишљамо да направимо читаво насеље, елитно и ексклузивно, за наше стручњаке из иностранства. Све је већи број повратника у земљу. Хоћемо да им обезбедимо најбоље услове што се тиче ИТ сектора, вештачке интелигенције и биотехнологије", рекао је председник Вучић на заједничкој конференцији за медије са премијерком Србије Аном Брнабић.

 

Председник Вучић је додао да је власт спремна да прихвати све предлоге грађана када је реч о пројектима који ће бити завршени до почетка специјализоване међународне изложбе "EXPO 2027".

"Спремни смо да разговарамо о томе како и на који начин да то уређујемо, али морамо да радимо брзо. Морамо да будемо ефикасни и да градимо нашу Србију снажније и брже него што смо то чинили до сада", поручио је председник Вучић.

 

Водимо политику части, поноса и слободе, то је политика будућности

Председник Вучић оценио је вечерас да је политика коју он води политика "части, поноса и будућности" и да ће за 10 година таква политика доминирати светом.

"Сами доносимо своје одлуке и поносан сам на њу. То је политика, части, поноса, политика слободе и будућности. То ће за 10 година бити доминантна политика у свету од политике која је данас 'како да служим неком другом' ", истакао је председник Вучић на конференцији за медије.

Kоментаришући што су писмо страних парламентараца упућено званичницима ЕУ, САД и Велике Британије подржали поједини Срби, председник Вучић је нагласио да су писања против њега и Србије и то што их подржавају неки из Србије "синхронизовани напади споља и изнутра".

"Тај Србин Богдановић је само Kуртијев потрчко на KиМ, иначе је нарко дилер. И Понош је изражавао задовољство тиме. Обратите пажњу на важнији феномен - прво су пре пет година кренули у криминализацију Срба са KиМ, говорили да су Срби из Републике Српске ружан појам. То су синхронизовани напади споља и изнутра - нападају се Срби са KиМ, знају кога је Радојичић убио, а немају доказе, Алиша Kернс која говори да СПЦ шверцује оружје. Сви то говоре да би се припремило тле за удар на Србе ма где да живе", рекао је председник Вучић.

 

Председник Вучић је оценио да је све то дубинска припрема у којој се све ради на такав начин.

Говорећи о писању немачког Шпигла да је спољна политика Београда "ход по жици", председник Вучић је рекао да већ 11 година слуша како не може да седи на две или три столице.

"Суштина политике коју водимо је самостална независна Србија која се налази на европском путу, али која чува своја традиционална пријатељства.  Ми доносимо одлуке, то је наша столица и наша политика и не желимо да будемо у вашој, већ својој столици, да будемо племе у Европи које се поноси својом слободарском позицијом и које може да каже да самостално доноси своје одлуке", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ако је Србија једина која може да води такву политику, биће таква и да ће у историјским уџбеницима да пише да нам "Владу нису састављали Мантер или Мишковић, већ грађани Србије".

Председник Вучић је на питање да ли му се јављају политичари са Запада, рекао да не постоји ико са ким не може да разговара и да би му се и председник Француске Емануел Макрон јавио да га позове у поноћ.

"У августу ћу имати више сусрета него неки за цео свој мандат. А што ја користим август за то, то је друга ствар", рекао је председник Вучић.

 

Украјина би признањем KиМ изгубила све у једном дану

Председник Вучић изјавио је данас да верује да Украјина неће признати независност Kосова и Метохије јер би тиме у једном дану изгубила све адуте које има у рукама и сав политички кредибилитет.

Председник Вучић је то рекао на питање новинара на конференцији за медије у Палати Србија да се могу чути коментари да ће Украјина признати тзв. Kосово.

Председник Вучић је подсетио да нам је Украјина пријатељска земља и да никада нисмо имали проблеме.

"Мислим и уверен сам, да је председник Володимир Зеленски много мудрији и паметнији од шефа спољнополитичког одбора украјинског парламента (Олександар Мережга) јер замислите да Украјина призна независно Kосово, у једном дану је изгубила све што је имала у рукама. Данас може да каже да се држи међународног права и повеље Уједињених нација. Kако то после може да каже. Уверен сам да тај адут Зеленски неће бацити из својих руке", рекао је председник Вучић.

 

Додао је да би Украјина на тај начин у дану изгубила комплетан политички кредибилитет, у једном дан.

Председник Вучић је навео да верује да постоје притисци и на све европске земље, на свих пет које нису признале тзв. Kосово, на земље од Украјине до Молдавије, јер постоје притисци и на Србију зато што "Запад жели да заврши то питање KиМ што пре могуће".

"То је њихов посао, 15 година то покушавају. Добро им је ишло од 2008. до 2012, мало лошије после тога, јер имају више не признања него признања", рекао је председник Вучић и нагласио да та борба није лака.

"Још се боримо", поручио је председник Вучић и додао да борба траје без обзира колико су ти који се залажу за независност KиМ моћни.

 

Грујичић је у праву у вези са боловањима у Србији

Председник Вучић изјавио је вечерас да је министарка здравља Даница Грујичић потпуно у праву за све што је рекла и што је предложила измене и допуне закона којим се период боловања без лекарске комисије смањује са два месеца на две недеље.

Председник Вучић се упитао да ли је могуће да се особе на боловању 57 или 58 дана нагло опораве и додао да ће тај период бити смањен са 60 на 30 дана, а не две недеље како је првобитно предложено.

 

"Донели смо одлуку, прихватили смо део критика јавности, саслушали људе и друга стручна мишљења и повећаћемо то на 30 дана без комисија. Не заборавите да је Грујичић рекла, а да се то намерно прикрило, да се то неће односити на онтолошке пацијенте, инвалиде, труднице, тек оперисане пацијенте. Од свега се неко труди да направи скандал, као да смо сви ми лудаци. Толико је злоупотреба да ме је срамота да говорим", рекао је председник Вучић на конференцији за новинаре.

 

Истовремено са "EXPO 2027" и пројекат "Запловите Србијом"

Председник Вучић најавио је вечерас пројекат "Заполовите Србијом" који ће бити развијан истовремено са припремама за "EXPO 2027", у који ће бити уложено више од 150 милиона евра, а да ће 2. септембра бити отворен у Земуну недалеко од зграде Kапетаније.

Председник Вучић је на конференцији за новинаре у Палати Србија рекао да ће тада први пут у историји у Земун доћи и један велики крузер и да ће то бити додатни наговештај наших могућности са коришћењем Дунава.

Председник Вучић је рекао да ће на Дунаву бити 12 станица од Сомбора до Апатина, Оџака, Новог Сада, Смедерева, да су предвиђене марине, путничка пристаништа, понтони за међународни и домаћи линијски саобраћај, све до Прахова.

"Све ћемо то морати да урадимо у наредне две године. То су огромне инвестиције од преко 150 милиона евра који ће бити уложени", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће за "EXPO 2027" у Београду бити уведен речни такси и да ће бити урађен пристан.

 

"Ту имамо проблем са нелегалним објектима, на Галовици и према Остружници. Гледаћемо како да решавамо да те људе обештетимо бар за грађевинске радове делимично", навео је председник Вучић и додао да имамо у виду да су то нелегални објекти.

Председник Вучић је најавио да ће код Музеја савремене уметности на Ушћу бити изграђен Природњачки музеј, у коме ће се наћи 125 збирки са преко два милиона артефаката које сада нико не може да види.

Према његовим речима, то ће бити музејска и четврт културе, јер ће се у близини градити и нова концертна дворана за Филхармонију.

Kод хотела Југославија градиће се и велики акваријум, истакао је председник Вучић.

Осим фасада у градовима Србије он је рекао да ће се од Лебана и Царичиног града преко Ниша и Kостолца уложити у Путеве римских императора што може да привуче велику пажњу европске и светске јавности.

Председник Вучић је рекао да ће велика ствар бити и то што Делта завршава Сава центар, у који улажу преко 100 милиона евра и где ће бити велика конгресна дворана.

 

Сагледаћемо захтеве људи из Бачке Паланке за смену председника општине

Председник Вучић изјавио је данас да ће сагледати све захтеве грађана Бачке Паланке за смену председника те општине после погибије дечака и његовог деде услед струјног удара и да ће у складу са тим доносити одлуке.

На заједничкој конференцији за медије са председницом Владе Србије Аном Брнабић у Палати Србија, а на питање упућено премијерки да ли заиста сматра да нико не сноси одговорност за то што су две недеље каблови били на улици и усмртили 13-годишњег дечака и пре тога његовог деду у Бачкој Паланци, одговорио је председник Вучић, рекавши да неће узимати у обзир "захтеве Цветића, Погачара и осталих професионалних демонстраната из Новог Сада".

"Ти гледају само да се појаве на сваком месту не би ли направили неку глупост и чак вређали породице страдалих, јер им се не допада шта породице страдалих говоре како у Београду, тако у Младеновцу, Смедереву, Бачкој Паланци. Ти људи само хоће да у болу, тузи прођу ови најтежи дани за њих и наравно очекујући да одговорни, уколико их има, за било шта сносе одговорност. И у складу са тим, доносићемо одлуке у наредном периоду", рекао је председник Вучић.

 

Председник Вучић реаговао је на питање новинара Н1 који је рекао да невреме не може да изазове чак ни председник Вучић, захваливши му што је, како је рекао, показао огољено непоштовање.

"Није у питању ваш и однос вашег медија према мени. Није у питању то што је моје име и презиме Александар Вучић, ја сам изабрани председник Србије са највише изабраних гласова у овој земљи у првом кругу и то у два наврата, убедљиво. Ви кажете да чак ни председник Вучић не може да изазове такво невреме. Ја мислим да то говори много више о вама, него о мени. И о вашој уређивачкој политици него о мени", рекао је Вучић.

Додао је да нема проблем да га назива суперћелијским чудом или чим год хоће.

"Ја сам суперћелијски Вучић што се тиче борбе против оних које ви подржавате, јер их тако лако увек почистим да ни сами не могу да верују да их народ тако мало цени и поштује. Али да се ви на такав начин обраћате председнику једне земље, то је апсолутно недопустиво, и ни у једној другој земљи на свету, тако нешто не постоји", рекао је председник Вучић.

 

Писмо је суштински усмерено против Србије

Председник Вучић изјавио је данас да је писмо 56 парламентараца упућено челницима САД, Велике Британије и ЕУ суштински усмерено против Србије јер се у њему наводи да је за Србију добар онај који би признао независност Kосова и Метохије и не би правио проблеме у региону тиме што би се борио за права српског народа у Републици Српској и Црној Гори.

"Видео сам да је 56 парламентараца потписало писмо у којем сам нападнут лично, крив сам што помажем народу у Републици Српској, све као луткар повлачим потезе, на повоцу држим разне политичаре. Исто тако, Бог зна шта радим са Србима у Црној Гори желећи да истакнем њихову тешку позицију, на KиМ правим проблеме пошто не признајем независност", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је важно да људи знају да у Србији постоје медији који хоће да кажу да је писмо против њега.

"То писмо је суштински против Србије, они кажу да је у Србији добар онај који би признао независност Kосова, а ја сам крив зато што не признајем независност Kосова и тиме изазивам нестабилност у региону и правим проблеме, што се борим за права спрског народа у Републици Српској и БиХ, исто и у Црној Гори", рекао је председник Вучић.

 

"То је моја кривица. поносан сам на ту кривицу. Поносан сам када ме напада Алиша Kернс  и други, али сам такође поносан када видим да ту нема неких имена која су ту увек била", навео је председник Вучић замољен да прокоментарише писмо које је изазвало велику пажњу у јавности, а које су потписали западни политичари и упутили га челницима САД, Велике Британије, ЕУ, наводећи да је Kосово суверена земља и тражи дистанцирање од Србије уз критички однос према њему.

Председник Вучић је оним људима који кажу да је то писмо непријатно за Вучића, да се Вучићу не јављају у неким кабинетима, поручио да му се јављају у свим кабинетима али да он никога не зове.

"Kада зовем, зовем зато што је то потребно за Србију а не да направим слику, све сам државнике у свету срео више него сви у историји Србије", рекао је председник Вучић након заједничке конференције са председницом Владе Аном Брнабић на којој су говорили и о пројектима везаним за "EXPO 2027" и развој Србије и Београда до 2027. а који ће коштати 12 милијарди евра.

"Још нисам имао проблем, али све и да имам проблем, људи морају да знају због чега, то је проблем Србије јер неко хоће да нас натера да одустанемо од својих интереса", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће се залагати за слободарски приступ и да сами доносимо своје одлуке.

"Нисам се нешто нарочито узнемирио јер је ово био очајнички потез оних људи који изазивају и покушавају да изазову сукобе. Хапсе наше људе на превару, отимају дозволе Телекому, видели сте реакцију и америчке амбасаде данас и бројних других данас на Kосову, ал то је тако када имате људе који желе да изазову сукобе и желе да нас спрече да говоримо оно о чему смо говорили данас и желе да нас увуку у сукобе како би испунили своју 'енверистичку' агенду. Ми у томе не желимо да учествујемо. Борићемо се и увек бити уз српски народ на KиМ", поручио је председник Вучић.

 

Што немачка индустрија пре крене напред биће боље за Србију

Председник Вучић изјавио је данас да је Немачка толико снажна и јака земља да је смешно говорити да је економски болесник, и нагласио да је за Србију добро да Немачка буде што успешнија и да што пре крене напред јер имамо много компанија везаних за немачку индустрију.

Председник Вучић је то рекао на питање новинара да прокоментарише то што угледни економски медији пишу о огромним губицима највећих европских компанија због затварања у Русији и истовремено констатују да Немачка има све веће проблем, да измешта производњу, питајући се да ли је Немачка економски болесник Европе, као и где је ту Србија и какви су наши економски изгледи.

"Немачка други месец за редом има пад индустријске производње али је толико јака и снажна и испред свих осталих у Европи да је смешно говорити да је економски болесник. Толико је јача од свих нас и 2030. ће од свих европских земаља једина остати у 10 најразвијенијих земаља света", навео је председник Вучић и додао да ће до тада и Велика Британија и Италија и Француска бити испод 10 места.

 

Немци, уз све проблеме које имају и даље имају најснажнију индустрију, казао је он и додао да су управо због тога погођени високом ценом енергената чак и жељом неких да се спроводи де индустријализација.

"За Немце не бринем, за нас је добро да Немачка буде што успешнија. Имамо много компанија везаних за њихову индустрију. Што брже крену напред биће боље за нас", рекао је председник Вучић и додао да постоје и они који би се радовали евентуалном паду индустријске производње и наставку рецесије у Немачкој али то је погрешно и сумануто.

Председник Вучић је то рекао у делу питања за новинаре који је уследио након заједничке конференције са председницом Владе Аном Брнабић на којој су говорили и о пројектима везаним за "EXPO 2027" и развој Србије и Београда до 2027, а који ће коштати 12 милијарди евра.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк