Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЈЕ ФАКТОР СТАБИЛНОСТИ У РЕГИОНУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да никада не игра никакве дупле игре, ни око питања Босне и Херцеговине, ни око питања Косова и Метохије и поручио да је Србија спремна да помогне свима, народу Републике Српске и онима из бошњачке средине.

"Увек сам веома искрен и поштен. И никада се не играм никаквих дуплих игара, ни око питања Босне и Херцеговине, ни око питања Косова и Метохије, нити по питању било чега другог", рекао је председник Вучић у изјави за сарајевски Аваз.

Председник Вучић поново је истакао да Србија увек поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, Дејтонски споразум и Устав, као и права три конститутивна народа и два ентитета у Босни и Херцеговини.

"Рецимо, ако ме питате за конзулате, ако хоћете да отворите конзулат Босне и Херцеговине у Нишу, Крушевцу, изволите. У Новом Пазару смо дали све дозволе, ето, шта год хоћете, може. То је за нас питање нормалних, рационалних националних односа", рекао је председник Вучић и додао:

"Шта год хоћете, може. То је за нас питање нормалних, рационалних односа. Верујем, када се ствари тако поставе, да ће бити много боље, а не прича о бесмисленим заверама у којима само треба једни против других да говоримо и да се свађамо и чупамо".

Председник Вучић није желео шире да говори о америчким санкцијама директору Безбедносно-информативне агенције (БИА) Александру Вулину, али је додао да треба пронаћи решење на који начин превазићи економске и политичке препреке које из тога произилазе.

"Сада су под санкцијама комплетно руководство Републике Српске и шеф Безбедносно-информативне агенције у Србији. Такође, неки од лидера Срба с Косова и де факто нико други у региону није под санкцијама. Чини ми се да и то говори одређене ствари. За неке једно, за нас друго. Али, сасвим свеједно, мораћемо да видимо на који начин да пре свега превазилазимо економске тешкоће и политичке препреке које из тога произилазе и да видимо како да збијемо редове и помогнемо једни другима у оваквој ситуацији", навео је председник Вучић.

Говорећи о томе да се често спочитава да је Србија фактор нестабилности у региону и да снажно подржава Додика, који спроводи неуставне одлуке у Босни и Херцеговини, не поштујући Кристијана Шмита, високог представника, председник Вучић рекао је да је "видео данас како неки говоре да су видели шта су ми снови".

"Ја подржавам оно шта ја говорим. Имам и уста и језик. У увек сам веома искрен и веома поштен. Све што мислим, ја то јавно кажем. А ја да објасним некоме ко то неће да чује шта је то шта ја мислим, он никада то неће да уради. Већ, попут појединих челника из Сарајева, да говори сваком странцу: Еј, је л' знаш ти шта они говоре иза затворених врата?", навео је председник Вучић и истакао:

"Откуд ти знаш шта ја причам иза затворених врата? И то вам све говори. Када немате други доказ, онда једино чиме се бавите, то је рекла-казала. Е, та рекла-казала доводи цели регион у проблем, а не моја подршка било каквим вануставним активностима у Босни и Херцеговини. Јер оно што Србија и ја лично подржавамо јесте Дејтонски мировни споразум, уставни поредак у складу с Дејтонским споразумом и правима установљеним за три конститутивна народа и два ентитета. Ни мање ни више. Тачка".

Проблеме, истакао је, стварају само они који чезну за сукобима како би коначно могли да буду нешто, пошто у миру не могу да буду ништа.

На питање о чему је јуче разговарао са руководством Републике Српске, председник Вучић рекао је да су то биле економске теме, затим о позицији коју данас има Србија и ситуацији у региону.

"Они су мене упознали са ситуацијом у Босни и Херцеговини и Републици Српској. Говорили смо, наравно, и о санкцијама. Говорили смо и о питањима како се то одражава на јавне финансије и економију. Говорили смо о подршци Србије важним пројектима. И, наравно, никаквих ту завереничких питања нити других ствари није било", рекао је председник Вучић.

Са жаљењем је констатовао да шта год да урадите, како је рекао, никада нећете бити довољно добри.

"Али на то сам већ навикао. Када испаднете криви и када неко покуша да вас линчује, онда после тога навикнете на све и слушате свакојаке".

Говорећи о иницијативи Отворени Балкан, председник Вучић рекао је да је она будућност и да све зависи од тога колико ће "паметних људи у региону бити окупљено око те идеје".

 

 

 

Извор: Танјуг