Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЈЕ ДАНАС МНОГО БОЉЕ МЕСТО ЗА ЖИВОТ

После паузе дуже од седам и по година, од августа 2016. године, први пут, уједно и први пут откако је 2017. године изабран за председника Србије, Александар Вучић, носилац изборне листе "Александар Вучић – Србија не сме да стане" прихватио је позив да говори за НИН. С обзиром на то да је неколико дана пре овог интервјуа изјавио да главни уредник НИН-а ради за два тајкуна, разговор је и почео молбом да прецизира на кога је мислио. И да ли, с обзиром на то да је од септембра нови власник НИН-а Јелена Дракулић Петровић, мисли да је и она тајкун?

"Ја сам рачунао да ћете после тих седам и по година изаћи са важним питањима за будућност Србије, а не о значајним питањима за вашу таштину, али добро, ово је ситница па ћу да учиним то на лепши начин него што ви очекујете. Један сте од људи који се деценијама бавите економијом и озбиљним новинарством, али се плашим да у тренутку када се ваше прогнозе не остваре, и у сфери економије, и у сфери политике, онда изгубите тај призвук објективности и непристрасности и пређете на другу страну. Али, да прецизирам да сам мислио на велику блискост коју сте имали са Мирославом Мишковићем и на велику политичку блискост са двојицом, које сам спојио у један тандем - Шолак и Ђилас. Тако да, ако сам погрешио, молим вас да прихватите моје извињење“, рекао је председник Вучић.

* Али, Шолака у животу нисам видео…

 - Њега нико није видео.

* А, ни Ђиласа нисам видео три године, а годину дана нисам са њим разменио ниједну поруку…

- Па, не морате да видите некога. Добро, не виђају ни ови што раде за Шолака. Никада га нису видели, али ће све да ураде да униште државну компанију и српске јавне финансије не би ли помогли једном тајкуну који не плаћа ни порез у овој земљи, већ негде другде, не би ли он победио...

* Сад, да се вратимо на оно важније. До изборне тишине остало је још седам дана. Више пута сте рекли да ће Србија пропасти ако неко други дође на власт. Мислите ли заиста да Србија не може и да неће преживети без Српске напредне странке и без вас?

- Нисам рекао да ће Србија да пропадне, већ да ће, ако победе они који имају вашу сталну медијску подршку, да нас врате у прошлост. Србија свакако неће да нестане. Не мислим да је то могуће, нити реално. Уосталом, једном је већ, иако једва и веома тешко, Србија опстала и под бившом влашћу. Рекао сам да ћемо се вратити у време закатанчених фабрика, опште пљачке, личног богаћења носилаца јавних функција, даљег економског пропадања народа, јер ни у овој кампањи нисам чуо од наших политичких противника о било каквом програму, осим о програму за уништење моје породице. Ваљда тиме доказују колико су одани и послушни Драгану Шолаку и Драгану Ђиласу.

* Не чини ли вам се да на телевизијама са националном фреквенцијом и у главним медијима они нису ни имали прилику да изнесу било какав програм?

- Јесте ли озбиљни? Већ је било осам или девет дебата и на свакој су учествовали исто као и Српска напредна странка, чак и на једној дебати више. Само у изборној кампањи биће осам дебата, свако од њих имаће прилику да буде у Око магазину. Бошко Обрадовић, Мариника Тепић и још неки били су три пута више гости у студију РТС-а него ја.

* Зато вашу конвенцију из Арене преноси директно телевизија са националном фреквенцијом. Зар није то десет пута боља видљивост?

- Они су се у оквиру својих вести укључили само у мој говор један једини пут. А, што се тиче неких других, који су владари кабловске мреже, они немају други програм сем "како закопати Вучића", не само метафорички. Они преносе и када се скупи њих четворо на Тргу републике и деле неке брошуре мржње, и тада иде пренос од 35 минута, где не можете човека ни ласом да нахватате, пошто их нема нигде.

* Када већ помињете кабловске телевизије, њихов домет је дефинитивно мањи од телевизија са националном фреквенцијом, а ваш скуп 26. маја Пинк је најављивао и преносио 48 сати…

- То је њихов избор, а тој приватној телевизији националну фреквенцију је дала власт Драгана Ђиласа, Г17, Алексића, Зеленовића…

* Говорим и о дометима, да се телевизије са националном фреквенцијом више гледају.

- Да, гледају се око два пута више, али нисам схватио примедбу, пошто су и они позивани на Пинк, али неће да иду, они хоће да сруше ту телевизију коју су сами изградили и дали јој фреквенцију. Ја немам намеру да рушим ни Нову С, ни Н1. Напротив, радујем се њиховом деловању и мислим да умногоме доприносе успеху моје кампање.

 

Брнабић нови амбасадор у САД?

* Верујете ли заиста да нико у Србији не би могао да буде бољи министар рада, полиције, одбране и директор БИА од Вулина. Шта га је квалификовало за тако важна места у држави?

- У Србији имамо много добрих људи, али Вулин је коректно обављао свој посао и ту немам шта да додам и одузмем. Увек бих на ово могао да одговорим контрапитањем и безброј бих их поставио - шта је квалификовало многе друге, почев од Зоране Михајловић. Некада направите грешку, некада не. У случају Вулина не мислим да смо направили грешку. А што се тиче неких других, да ли ви стварно мислите да је овај из Г17, што не може школу да заврши, квалификован да води Србију. Само да ми кажете за неког од њих ко има завршену средњу школу са респектабилним успехом, једно име ми реците.

* Нисам ја њихов. Ја сам новинар који покушава...

- Па, нисам ни ја Вулинов.

 

 

 

Извор: НИН