Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЋЕ СЕ ЕКОНОМСКИ БРЗО ОПОРАВИТИ ОД КОРОНА ВИРУСА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се земља суочила са највећим изазовом у последње две деценије, али да је, захваљујући стручњацима, епидемиолозима, на време предузела одговарајуће мере.

Вучић је додао да смо ноћас имали тешку ноћ.

"Видим по тестовима и по резултатима тестова да имамо нека нова жаришта, поготово тамо где је пристигао велики број људи из иностранства", рекао је Вучић.

Председник је рекао да се Србија суочила са много изазова, од почетка епидемије вируса корона, од којих је највећи велики прилив држављана наше земље из иностранства, али да је држава на време донела важне мере, у интересу здравља и живота, и држи епидемију под контролом.

"Имали смо много изазова, ово је тешко време, можда и најтеже са којима се суочавамо у последње две деценије. Опасан, невидљив противник, незнање целог света о томе, неприпремљеност света, све је допринело томе", приметио је Вучић.

Председник је истакао да су мере донете на време, захваљујући пре свега, струци, људима који су говорили да је важно да предузмемо такве мере.

"Ми смо имали одважност и одлучност да донесемо непопуларне мере, у интересу здравља и живота. И мислим да смо то добро обавили", рекао је Вучић.

Навео је да је Србија била изложена жестоком удару, доласку великог броја грађана из иностранства, и да је фер од СЗО што је то приметила.

"Хрвати се хвале како је њихова дијаспора послушала и није дошла. Наши су вероватно и због отказа, и жеље да дођу у отаџбину, дошли, то је био огроман изазов. Готово 400.000 људи је ушло у земљу", рекао је Вучић.

Они су, наводи, дошли углавном из земаља на врхунцу епидемије.

"Добрим мерама успели смо да држимо ствари под контролом, али и данас видимо последице", рекао је Вучић.

Додао је да тим људима нема шта да замери, јер су то наши људи, али је то био објективно тежак изазов.

Вучић је додао и да је поносан на грађане који се у највећем делу понашају дисциплиновано, и поштују мере, а посебно на пензионере, који су поново показали да су најодговорнији део друштва.

Укидање ванредног стања по процени стручњака, надам се крајем априла

Укидамо ванредно стање највероватније крајем априла или у мају, али о томе нећу одлучивати ни ја, нити премијерка Ана Брнабић већ стручњаци, епидемиолози, изјавио је Вучић.

Истиче да у сваком случају није видовит и да ће одлука бити донета тако да се не угрози здравље људи и како лекари кажу.

Вучић је рекао да треба да почне да опада број заражених на респираторима и да почне да расте број пацијената у привременим болницама, као и да две недеље за редом имамо пад број заражених.

"Не знам, нећу ја доносити одлуку, нити Влада или Ана Брнабић, већ струка. Чекаћемо када нам лекари кажу", рекао је Вучић.

Истиче да, са друге стране, не смемо ни да закаснимо у укидању ванредног стања због наше економије пошто економска трка почиње, као што нисмо закаснили у одређивању тешких мера и били међу првима који смо их увели.

Додао је да ће најкасније, како кажу стручњаци, бити отворене школе.

Вучић је напоменуо по питању укидања ванредног стања да иду и провомајски уранци, слава Ђурђевдан и да је потребан опрез.

Председник је рекао да и када буду, на пример, отворени кафићи да ће морати још сигурно месец дана да се поштују мере.

"Тражићете од нас да исплаћујемо све плате и пензије и да имате струју довољно, а ми приходе сада немамо, јер нико ништа не ради", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је зато са струком разговарао о укидању ванредног стања јер, како је рекао, морамо да почнемо да размишљамо и о економији и животу људи.

"Ја сам први пут оптимиста, мислим да ћемо ствари моћи да држимо под контролом и будемо дисциплиновани и одговорни", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће најтеже бити са отварањем школа и да је питање када и како ће та одлука моћи да буде донета.

"Али, се надамо да у релативно кратком временском периоду можемо да кренемо у значајније отварање фабрика и угоститељских и туристичких објеката у којима нема масовног окупљања", рекао је Вучић.

Упитан како види изјаву епидемиолога Предрага Кона да у овој утакмици Србија успешно води, али да је завршено тек прво полувреме, Вучић је рекао да и он инсистира на резултату на семафору и да то буде поштен резултат, а не да се грађани варају.

С тим у вези, истакао је да Србија пријављује све смртне случајеве на које је утицала корона вирус, као последицу управо корона вируса, за разлику од неких земаља.

Вучић је рекао да је Србија, захваљујући огромном раду струке, али и организовању државе и чињеници да држава много боље функционише него што су многи други очекивали, поступила добро у овој кризи.

"Не смемо заборавити да је Србија претходне две године у пет земаља у Европи по расту, очекујем да и ове године будемо у пет најбољих, односно најмање лоших, јер нико неће бити добар, а да следеће године будемо међу прве три најбоље", рекао је Вучић.

Због пропаганде против Сајма више људи на респираторима

Вучић је истакао да бисмо имали мање пацијената на респираторима да није било пропаганде против привремених болница, као што је Сајам.

"Имамо растући број на респираторима. Причао сам са проф. Предрагом Коном и Даријом Кисић-Тепавчевић и за нас је страшно важно да крене да се смањује број на респиратору и расте број на Сајму и у другим привременим болницама", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да су све београдске болнице препуне, да је осам болница претворено у ковид болнице.

С тим у вези је навео Инфективну клинику, Пулмологију Клиничког центра, Драгишу Мишовић, ВМЦ, Земунску болницу, Ортопедску клинику, Градску болницу на Звездари и указао да се отвара и болница у Панчеву.

Нагласио је да је лоше деловала пропаганда против Сајма и изразио наду да му данас грађани верују колико је Сајам бољи од свих болница.

"Зато што смо чекали, данас имамо један део људи који умире и огроман број на респираторима. Чекали смо, јер нећемо да идемо на Сајам. Тамо водимо људе да имају најлакши и најбољи третман", указао је Вучић.

Вучић је истакао да је Србија обновила своје болнице, које данас изгледају много боље него многе на западу, наводећи као пример Драгишу Мишовић, Градску болницу Звездара, Земунску болницу.

"Да није било Клиничког центра у Нишу данас би тамо имали катаклизму. Али болница није добра, бољи је Чаир, јер је боље да сте у хали него у болници", поновио је Вучић.

Рекао је да је неопходно да нема жаришта, да се ставе мања жаришта под контролу.

Вучић је говорио и о ситуацији у свету, наводећи да једна Белгија, која је фантастична земља, иначе нешто већа од Србије, а има 3.500 жртава због великог прилива грађана у Брисел и околна места из земаља у којима је била епидемија у успону.

Рекао је да је посао државе био пре свега да помогне стручњацима, донесе тешке и непопуларне мере када се то од ње тражи.

Нагласио је да сигурно не прија ниједном пензионеру да буде у кући, али на тај начин се боримо за њихове животе.

"То не радимо што смо садисти, већ што чувамо животе", подвукао је председник.

Рекао је да је друга обавеза државе била да обезбеди заштитну опрему и помогне здравственом систему.

"Посао је био да обезбедимо респираторе, којих нема на тржишту. Нема их и не можете доћи до њих због хаоса на целом светском тржишту. Успели смо да се снађемо на почетку кризе. Без обзира што сваког дана расте број људи на респираторима нећемо бити у ситуацији као што су у САД, Италији и другим земљама", рекао је Вучић.

Посао државе, према његовим речима, био је и да обезбеди пуну снабдевеност.

"Једна смо од ретких земаља у свету где ништа не недостаје. Ма колико удара имали на трговинске ланце, све смо издржали, чак и последњи у петак. Мислили смо да нико неће више да купује со, брашно, шећер, а опет имали за 300-400 одсто раста", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је успела да организује и хитну производњу алкохол-натријума-хипохлорида, квасца.

"И наши пољопривредници су успели да организују сетву која ће се завршити до петка. Имаћемо милион хектара под кукурузом, 220.000 хектара под сунцокретом. Што се хране тиче нема зиме", поручио је Вучић.

Разматрамо да тражимо новчану помоћ од ММФ-а

Вучић  је рекао да Србија разматра могућност да затражи финансијску помоћ од Међународног монетарног фонда (ММФ) у борби против негативних последица вируса корона.

Вучић је рекао да је то била тема синоћњег састанка са премијерком Аном Брнабић, министром финансија Синишом Малим и гувернерком НБС Јоргованком Табаковић у оквиру Kирзног штаба за економију.

„Ми смо, осим припремљених мера ,разматрали хоћемо ли да тражимо финансијску помоћ од ММФ“, рекао је Вучић.

Сада се види значај државног здравства

Вучић је рекао да је Србија сачувала државно здравство које ће бити још боље, а у овој ситуацији се види колики значај оно има.

„Пре неколико година плата лекара била је 64. 000 сада је 105. 893 динара. Шта год ко говорио, то је повећање за око 40 одсто“, рекао је Вучић.

Упитан да коментарише ситуацију у другим земљама, где је током пандемије здравство колабирало, Вучић је рекао да су се овде људи смејали, али да су он и Влада сматрали да је здравство део животног стандарда и зато је улагано у болнице широм Србије.

„То су велике ствари, тиме смо очували део државног здравства, али пре свега обновом болница, видите KЦ Ниш, Нови Сад, ради се KЦ Србије, још се све не види, али се види колики је значај свега тога“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се у овој ситуацији види и колико је важна ЕР Србија, ЕПС, Телеком, и зато ће они бити додатно оснажени.

Видело се колико је ЕР Србија помогла превозећи наше грађане, што држава плаћа, али то је било могуће јер смо спасли националног оператера, рекао је Вучић.

Смене оних који нису желели да њихове болнице буду Ковид болнице

Вучић је рекао да је поносан на све медицинске раднике који дају свој максимум у овој борби и поновио да ће због тога бити награђени, док, истиче, има и оних који су чинили све да њихове болнице не постану Kовид и најавио њихову смену.

„Имамо дивне медицинске раднике који помажу, а имате и људе који избегавају. Правили су ствари да њихове болнице не буду Kовид, каквим су се притисцима служили, трковима, нису желели да приме болеснике на дијализи док се не тестирају, а све у циљу да добију на времену да им се болнице на претворе у Kовид“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се 99 одсто медицинских радника труди да пружи свој максимум у овој борби, док има онај један одсто који је гледао да сачува себе.

„Ми смо уочили те ствари, због тога ће неки људи бити смењени када се ово заврши, док ће неки бити одликовани орденом“, рекао је Вучић.

То неће бити само лекари у Београду, Нишу или Новом Саду, већ и у мањим срединама наводећи медицинске раднике из Пожаревца, рекао је Вучић.

Осим тога, Вучић је рекао и све друге раднике који су свакодневно на својим задацима као што су полицајци, војници…

У уторак телефоном са Си Ђинпингом

Вучић је рекао да ће у уторак разговарати са председником Kине Си Ђинпингом.

„Радујем се томе“, рекао је Вучић.

„Добро се зна шта у овом тренутку може да значи разговор са председником Kине“, рекао је Вучић.

Вучић је то рекао у контексту процена какви ће нас економски изазови чекати по окончању епидемије Kовид-19.

Kад је земља угрожена не бавим се страначким стварима

Вучић је рекао да је, када је земља угрожена и нападнута, његов посао да се понаша одговорно и због тога се тренутно не бави страначким стварима.

Упитан да ли размишља у овом тренутку, као што се то чини у западним земљама широм света, како ће криза утицати на његову популарност, Вучић је рекао да његова странка обично узима два истраживања недељно, а да од када је почела Ковид криза није платила ниједно.

„То ће ме занимати када се заврши криза, а тада ћу имати много да кажем“, рекао је Вучић, указујући да није помињао ниједног политичара који  се „иживљавао током кризе“.

На питање како ће тећи рок за изборе када се укине ванредно стање, Вучић је рекао да то не може сада да каже.

„Морам да седнем са људима који су сви учествовали у изборима. Не могу да се сетим колико дана кампање је прошло и остало“, рекао је Вучић.

Долазак највеће инвестиције досад

Вучић је најавио долазак једне фантастичне инвестиције у Србију.

Та инвестиција ће доћи у Војводину, а биће објављена за око месец дана, рекао је Вучић.

„То је једна од највећих инвестиција икада која је дошла у Србију“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да ће имати изузетну част да ће у уторак разговарати телефоном са председником НР Kине Си Ђипингом.

Вучић је рекао да се томе веома радује.

 

„Знате ли шта значи у овом тренутку разговарати са председником си Ђипингом”, рекао је Вучић.

Неки се надали да ће ме корона „однети“ са сцене

Вучић је рекао  да су многи његови политички противници очекивали да ће корона вирус, метафорички говорећи, „однети“ њега и неке чланове Владе Србије.

„Многи су очекивали да ће корона вирус, како су сами објављивали у својим таблоидима, да однесе као водом и мене и неке друге из владе, и Ану, али сада виде да људи поштују наш рад и зато се много секирају“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да тиме уопште не жели да се бави и да не зна шта би на такве коментаре одговорио.

„Свој посао радим вредно... Моју посвећеност и марљивост никада нису могли да доведу у питање“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се тиме поноси и да ће наставити да се бори за интересе Србије.

Вучић је рекао и да су се његови политички противници, док су били на власти, појављивали сваки дан.

Неће бити смањења плата и пензија

Вучић је рекао да неће бити смањења плата у јавном сектору, као ни пензија, чак ни ако се деси најгора опција - да из ове ситуације, која је изазвана епидемијом вируса корона, изађемо тек крајем маја.

„Уколико ми до краја маја изађемо, а то је најгора опција, из целе ове ситуације, да се отворимо у јуну, а верујем да ће бити и раније, и у тој опцији, тврдим – успећемо“, рекао је Вучић..

Вучић је рекао да је тешка економска ситуација, јер су приходи умањени, а расходи драматично увећани, пре свега због великог улагања у заштитну и здравствену опрему, будући да тестови коштају око 20 до 30 милиона евра, док су цене респиратора „отишле у небеса“.

„Врло сам опрезан човек, али нећемо да смањујемо плате у јавном сектору ни пензије. А, гледаћемо и да приватном сектору много помогнемо кроз све мере. Уколико будемо имали добре приходе или боље од очекиваних, а очекивања смо смањили, можемо да помогнемо и приватницима више“, рекао је Вучић.

Неке болнице и лекари фантастично раде

Вучић  је рекао да неке Ковид болнице и лекари „фантастично раде“ упркос приливу великог броја ковид пацијената.

У  болници „Др Дагиша Мишовић" лекари се боре за живот 300 пацијената, и лекари на Пулмологији Kлиничког центра фантастично раде, као и на ВМЦ, рекао је Вучић.

Вучић је посебно поменуо неке од директора Ковид болница, иначе лекаре, попут директора „Мишовића“ Владимира Ђукића, директора KБЦ Звездара Петра Сворцана и KБЦ Земун Драгоша Стојановића.

Вучић је рекао да су све београдске болнице препуне, да је осам болница претворено у Ковид болнцие.

С тим у вези Вучић је навео Инфективну клинику, Пулмогологију Kлиничког центра, Драгишу Мишовић, ВМЦ, Земунску болницу, Ортподеску клинику, Градску болницу на Звездари и указао да се отвара и болница у Панчеву.

Вучић је рекао да је Србија обновила своје болнице, које данас изгледају много боље него многе на западу, наводећи као пример Драгишу Мишовић, Градску болницу Звездара, Земунску болницу.

Србија ће се економски брзо опоравити од КОВИД-19

Србија ће се брзо опоравити и вратити на старо након пандемије корона вируса, пре свега, захваљујући стабилним и чврстим финансијама, поручио је Вучић.

"Ми ћемо брзо да се опорављамо, имамо стабилне чврсте финансије. ММФ нуди хитну помоћ земљама који имају проблеме у резервама… Ми помоћ од ММФ нећемо узимати јер имамо велике девизне резерве и 31 тону злата", поручио је Вучић.

Истакао је да не каже да ће "тећи мед и млеко, али ће свакако бити боље него у другим земљама".

Верује да ћемо после пандемије бити међу пет, можда и три земље које су најмање лоше прошле, а то, истиче, говори на основу објективних критеријума.

Одређених проблема биће, процењује, у другом кварталу, али ће код нас и тај период бити позитиван, јер је Србија имала добар раст од пет и шет одсто у јануару и фебруару.

"Кренућемо са великим финансијским инјекцијама, почећемо са градилиштима и великим инвестиционим пројектима", рекао је Вучић и поновио да плате и пензије неће бити смањиване, те да ће Србија тако бити једна од ретких земаља у којој се то неће догодити.

После пандемије у Србији ће се радити и градити више него икада, рекао је председник.

Додао је да је доста људи у Србији у овом периоду изгубило посао, али је то, истиче, много мање него у другим земљама.

Реч је, наводи, о највећој кризи од тзв. Велике кризе која се догодила 1929. и 1933. године.

Будући да и европске земље имају проблем, Вучић је рекао да је веома важно да Европска унија ојача, јер је то најјаче српско тржиште.

Србија ће се трудити да најмање подигне ниво јавног дуга, иако то сада није битно јер све је у овом тренутку дозвољено само да би економија преживела.

Председник је рекао да је око 11. 000 људи остало без посла у насталој ситуацији, али мисли да ће они бити запослени тим новим инвестиционим циклусом који је планиран.

Трудиће се, рекао је, да задржи одређени број људи, који су због губитка посла дошли у Србију.

“Зато идемо са тим програмом 2020-2025, у који смо ушли са толико амбиција и, уверен сам, са много ефикасности, доброг и тешког рада… Имамо све планове, урадили смо их на најбољи могући начин”, рекао је Вучић, уверен да ће, када прође пандемија, У Србији незапосленост бити на нивоу просечне незапослености у ЕУ.

100 евра одмах после прекида ванредног стања

Вучић је рекао да ће 100 евра грађанима бити исплаћено одмах пошто се укине ванредно стање.

Вучић је рекао да очекује укидање варнедног стања у року од месец дана, па да ће се затим и ова помоћ исплатити.

Вучић је рекао и да ће сви који до датума почетка исплате напуне 18 година имати право да добију 100 евра.

Одлука струке да се питања постављају мејлом

Вучић је рекао да је струка рекла да новинарска питања на редовним конференцијама о корона вирусу треба да се постављају мејлом, као и да очекује да би већ за два или три дана конференције могле да буду отворене, ако нам и даље буде падао број заражених.

Вучић је на питање како коментарише то што су јуче новинарска удружења протестовала због одлуке да се редовне конференције кризног штаба одржавају без новинара и да шаљу питања мејлом и то што је и епидемиолог Предраг Kон казао да се вирус појављује већ у многим редакцијама и да је таква одлука оправдана, рекао:

„Ако је Kон рекао да је таква одлука оправдана... То су, иначе, тражили од мене сваки пут, то је одлука струке, а, ако буде зараза падала, а верујем да ће за два или три дана то сасвим да отворе... то ће зависити од тих резултата“.

Вучић је рекао да њему лично смета што разговор за Прву води преко видео линка јер слабије чује питања, као и да му не би сметало да је дошао у студио, али да поштује захтев Прве да такво буде његово гостовање ако ће се запослени те телевизије осећати сигурније.

„Што се мене тиче, уживам у присуству оних који не долазе да добију одговор, већ, углавном, да ме нападну, јер ми то пружа могућност да одговорим на неистине чињеницама и аргументима. Лоше бих се осећао на будућим конфернцијама за новинаре и другим догађајима да не буде представника одређених тајкунских гласила“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да он иначе није планирао да држи било какве конференције у наредним данима и да верује да ће се ова ситуација са корона вирусом наредних дана побољшати.

Минимално повећан број миграната

Вучић  је рекао да се у Србији минимално повећао број миграната и додао да је реч о неколико десетина.

Одговарајући на питања грађана која су слали на мејл везано за мигранте, Вучић је рекао да у нашој земљи има око 8.000 миграната, да Србија према њима има коректан однос и да ће наши државни органи реаговати уколико буду правили инциденте.

„Ако не желе да поштују правила наше земље, наши надлежни државни органи интервенишу и приведу их, то је ситуација са којим се све земље суочавају и на такав начин решавају проблем“, рекао је Вучић.

Чини му се да се и питања везана за мигранте сврставају у некакве „теорије завере“ и да су они у Србији како би „заузели нашу земљу“, те да на таква питања не жели да одговара, рекао је Вучић.

„Ако мигранти праве проблеме, решићемо одмах. Инцидент који се скоро десио јесте да је један мигрант почео да прескаче ограду, још 150 њих му се придружило у томе, војска је пуцала у ваздух, они су се смирили, да је било потребно снажније интервенисати, и то би било урађено”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао  да мигранти праве инциденте, али у мањем обим и проценту него што их праве Срби.

Са Лајчаком о Kосову, корони, ЕУ

Вучић је рекао да је разговарао са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком о KиМ, корона вирусу, као и европској перспективи Србије.

„Имали смо добар разговор од великог значаја“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је са Лајчаком разговарао о ситуацији у вези са епидемијом корона вируса, о Kосову, као и о европској перспективи Србије.

Упитан када ће питање Kосова и Метохије поново бити актуелизовано, Вучић је рекао да ће се сва питања поново отворити када се заврши криза и епидемија корона вируса.

Васкрс ћемо славити у својим срцима, углавном у домовима

Васкрс ћемо ове године прославити у својим срцима, углавном у својим домовима, рекао је Вучић и указао да није реално очекивати да не буде забране кретања за васкршње празнике.

Вучић је уверен је да ће и СПЦ на одговоран начин томе приступити.

„Прославићемо Васкрс у својим срцима, углавном затворени у кућама и становима, али ће бити довољно времена и да се купе и да се офарбају јаја“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је о томе разговарао са патријархом СПЦ Иринејем и да је уверен да ће Црква на одговоран начин томе да приступи.

Вучић је рекао да верује  да ће сви моћи и кроз телевизијске преносе своја верска права да испуне на најбољи могући начин, гледајући литугрије.

„Најважније је да сачувамо здравље и животе људи, морамо да будемо озбиљни и одговорни“, рекао је Вучић.

На констатацију да то значи да ће за Васкрс важити полицијски час, Вучић је рекао:

„Не знам како га називате, али није реално очекивати да не буде забране кретања“.

"Не могу да се додворавам некоме и да угрозим животе људи", рекао је Вучић.

Надам се дану када ће Данило да оде на Сајам

Вучић је рекао да се нада да ће са његовим сином Данилом, хоспитализованим на Инфективној клиници, бити све у реду, и да ће у уторак или среду он моћи да иде на сајам, али да ће то тешко бити пре петка.

„Надам се да ће бити све у реду. Хвала свима“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је његово да брине о свим болесницима, али да сви родитељи знају како је то кад ти је дете болесно.

Вучић је рекао да неће да одговара онима који су ужасне ствари говорили о њему и сину.

Има још много тешко оболелих, надам се да ћемо дочекати дан да се смањује број људи на респиратору, рекао је Вучић.

"Свакаког дана се појављују људи у средњем и тешком стању, и зато, у односу на болнице, навијам за Сајам. Са Сајма мали број људи оде у болнице, а много већи кући. Kада говоримо о Београду то је Сајам, а исто мислим о привременим болницама у Нишу и Новом Саду. Много је боље, у смислу здравља, живота и надања за људе да су тамо", рекао је Вучић.

Важне лекције научили, па и да не потцењујемо сами себе

Србија је током кризе због епидемије корона вируса научила неколико важних лекција - да свет више неће бити исти, да је важно бити припремљен, да не треба себе да потцењујемо, да у земљи живе фантастични људи, да морамо да негујемо пријатељства широм света и чувамо слободу и независност, рекао је Вучић.

„Макрон ми је рекао једну реченицу - да дан после неће личити на дан пре и то је у глобално у геополитичком смислу нешто што смо разумели од првог дана и то је тако“, рекао је Вучић.

Научили смо и да тежак рад увек доноси резултате и да је увек боље припремити се за кризне ситуације него када се продаје магла.

„Под три, научили смо да имамо фантастичне људе који бескрајно воле своју земљу и друге људе и који су спремни да се жртвују", рекао је Вучић и захвалио свима који учествују у спашавању живота.

Научили смо и лекцију да не смемо себе да потцењујемо и да мислимо да смо лошији од других, рекао је Вучић.

„Тешким радом можемо до најбољих резултата и уверен сам да ћемо стизати и престизати оне који су деценијама били испред нас“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да  такав резултат не долази преко ноћи.

Вучић је рекао и да је Србија из ове кризе научила да је важно да негује пријатељства, чува своју слободу и независност и да је гради на свим странама света.

„То се показало као велики ресурс Србије у овој тешкој кризи. Да то нисмо имали, данас не бисмо имали довољно респиратора...“, рекао је Вучић.

Вучић се захвалио грађанима који су у великом броју од 95 до 98 одсто њих веома одговорни и дисциплиновани.

„Сигуран сам да смо уз све ове проблеме и муке на добром путу да победимо корону. Не зато што предаја никада није била опција већ зато што смо се добро држали. Kао што Kон каже да добро стојимо на терену, да употребим тај фудбалски речник - више је лопта на њиховој половини него на нашој и морамо да да будемо обазариви  да из контрнапада и неком нашом грешком не примомо гол и побеђујемо свакако“, рекао је Вучић.

Вучић је честитао свима који славе Ускрс по грегоријанском календару, а православнма празник Цвети, а осталим пожелео дорбо здравље и добре дане.

Исплата минималаца почиње око 10. маја

Вучић рекао је да плате у јавном сектору и пензије неће бити смањиване, а да ће се учинити све да се помогне приватном сектору и да се исплата минималаца може очекивати од 10. маја.

„Њима не можемо да наредимо колике ће плате да исплаћују, али можемо да помогнемо на различите начине и да их приволимо да ту прву плату исплате из сопствних средстава, а онда да надокнађују од онога што ће добити од државе. Немамо друге механизме. Очекујте да око 10. маја кренемо са исплатом минималца у приватном сектору“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао  да већи део њих ради фер и поштено и да ће држава гледати да им помогне.

Вучић је рекао да треба да пробају и „мало да се стисну, да помогну радницима, а ми ћемо пробати са обезбеђењем тржишта и после финансијским ињекцијама“.

Вучић је рекао да од сутра креће подношење првих захтева за Фонд за развој, а да ће убрзо бити донете одлуке и о корпративним обевезницама и Гарантном фонду.

Вучић је потврдио и да се одлаже плаћање ПДВ за мале предузетнике и да само треба да се пријаве.

Велики број медицинара биће примљен за стално

Вучић је рекао да ће велики број здравствених радника који су радили на одређено време током пандемије бити примљени на посао.

„Не гарантујем свима, али ћемо велики број примити за стално", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће се ценити све оно што су људи у здравству урадили, који су се добро показали и нису избегавали обавезе.

„Има оних који су се јуначки борили, и зато су на боловању, јер су се заразили, али има и оних који су наводно уганули зглоб или нешто слично и отишли на боловање“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће гледати да запосле још више младих људи у здравству, као и да сачувају стручне и квалификоване људе.

Вучић је рекао и да се један број здравствених радника већ вратио из иностранства, а да ће се учинити све да се још њих, као и студенти врате у земљу.

„И они нама значе и отаџбина њима. Ако сачувамо10 до 20 одсто њих биће добро“, рекао је Вучић.

Вучић је, упитан зашто није позван резервни састав војске, рекао да је то могуће да се уради уколико буде компликација са пандемијом.

Србија неће узимати финансијску помоћ од ММФ-а

Србија неће узимати финансијску помоћ од ММФ, пошто имамо велике девизне резерве и 31 тону злата, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је на састанку са премијерком Аном Брнабић, министром финансија Синишом Малим и гувернерком НБС Јоргованком Табаковић, у оквиру Kирзног штаба за економијуми, разматрано хоћемо ли, поред припремељних мера, да тражимо и финансијску помоћ од ММФ, али је процењено да та помоћ није потребна.

Србија ће се брзо опоравити и вратити на старо након пандемије корона вируса, пре свега захваљујући стабилним и чврстим финансијама, рекао је Вучић.

„Ми ћемо брзо да се опорављамо, имамо стабилне чврсте финансије. ММФ нуди хитну помоћ земљама који имају пробеме у резервама. Ми помоћ од ММФ нећемо узимати, јер имамо велике девизне резерве и 31 тону злата", рекао је Вучић.

Отворићемо границе када и сви други

Отворићемо границе када их и сви други отворе, рекао је Вучић.

Вучић је тиме одговорио на питање гледатељке коју је занимало када ће бити отворене границе, будући да јој је мајка остала у Аустрији да ради, а супруг у Немачкој.

„Kада и сви други отворе. А, те људе… све што смо могли, углавном смо примили. Волео бих да се ваши врате и да покушамо да их запослимо овде“, рекао је Вучић.

Лекари и сестре, много вас волимо

Вучић је још једном исказао захвалност свим лекарима и медицинским сестрама, који су, водећи рачуна о оболелим од вируса корона, „на првој линији“ борбе против Kовида-19.

Вучић је послао поруку подршке, цртајући срце у којем је забележио:

„Драги лекари и сестре, много вас волимо. Живела Србија“.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва