Вести

ВУЧИЋ: СРБИ СУ ПОНОСИТ НАРОД

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Тирани, након учешћа на пленарном састанку у оквиру Самита Украјине и Југоисточне Европе, да се у усаглашеној Декларацији на захтев Србије не помињу санкције Русији, нити руски малигни утицај.

"Имали смо састанак на којем уз Ердогана и Мицотакиса у видео формату, као и председника Зеленског и председнице Молдавије и Пленковића и нас пет плус један са Западног Балкана, такође смо говорили цео дан јуче и ноћ и јутрос, до малопре трајали су разговори око те Декларације, коју су Европљани и Украјинци састављали", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да оно што није било фер јесте захтев Вљосе Османи, како је рекао, упркос томе што су пре сат и по договорили у потпуности и били прихваћени наши предлози да се избаци тачка 11 о санкцијама Русији и да се избаци део о малигном утицају Русије.

"Јер сам ја рекао ако то тако доживљава већи број вас, онда да убацимо још неке које ми доживљавамо са малигним утицајем и они су то онда избацили, што је за нас било од највећег значаја да се избаци формулација - наша држава и наша земља. То су имали у четири или пет тачака, па је остало у тачкама шест и тачка седам, а онда су избацили и одатле. И ја сам рекао да, упркос жељи да одржимо међународно право и украјинске пријатеље, ми то не можемо да прихватимо", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да би требало тако да буде ако се нешто друго не деси сада.

"Али немогуће је, пошто смо обавештени да је прихваћено, то је сада Декларација са милион уобичајених ствари о руском нападу на Украјину, али нема санкција и не помињу се санкције, што је за нас важно, не помиње се руски малигни утицај ако се не варам", рекао је председник Вучић.

 

Украјина је пријатељ Србије, није признала независност тзв Косова

Председник Вучић изјавио је да је Украјина пријатељ Србије и да, оно што је најважније, није признала независност тзв Косова.

Председник Вучић рекао је да се Србија држи скупштинских Декларација и ставова Савета за националну безбедност, а да Украјини данас није лако и да ми не можемо ништа да јој замеримо.

"Не заборавите зашто је важно, на страну што су то наши словенски пријатељи, ви морате да имате у виду, Украјина нигде није признала Косово. Рекао сам у свом излагању да је Украјина једна од ретких земаља која може да говори о територијалном интегритету, јер она није газила нечији туђи територијални интегритет, као већина других, а данас су им пуна уста тога", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је чак и председница тзв Косова Вљоса Османи пред Ројтерсовим камерама рекла како се залаже за очување територијалног интегритета.

Онда се ви питате да ли је могуће да таква врста дволичја и лицемерја без преседана, постоји", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је веома важно да имамо добре односе са Украјином.

"Она није признала Косово и не заборавите, евентуално другачија одлука Украјине, утицала би веома озбиљно на најмање две европске земље, тако да верујем да ћемо наставити да градимо пријатељске односе са Украјином, али поштујући одлуку Савета за националну безбедност истрајати у политици пријатељства са другим актерима са истока Европе, укључујући Руску Федерацију", рекао је председник Вучић.

 

У петак разговарам са колегама из Српске напредне странке о изборима у Београду

Председник Вучић изјавио је да ће у петак поподне са колегама из Српске напредне странке разговарати о изборима у Београду, да он лично није променио став и да сматра да треба ићи на изборе, али да је одлука о томе на онима који имају власт у странци.

Председник Вучић рекао је да његови страначки пријатељи и шефови странке сматрају да треба да се формира власт у Београду, пошто кажу да имају већину.

"Ја нисам мењао свој став до сада, али сам им обећао да ћу разговарати са њима у петак поподне", навео је председник Вучић и додао да ће сутра предвече када се врати одмах имати сусрет са председником Централно-афричке Републике који ће бити гост наше земље.

"И са њим имам тет-а-тет састанке и организујем вечеру за њега. У петак имам много обавеза, али у петак поподне могу да разговарам са њима, па ћу вас обавестити", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, он до сада, није видео разлог за промену свог става о Београду.

"Ако немате пун легитимитет, не видим разлог да се не иде на изборе, али они имају власт у странци и они доносе одлуке. Хвала им на томе што су ме питали и што ће сачекати моје мишљење, па ћемо да видимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић објаснио је да би поновљени избори за београдску власт, уколико она не буде оформљена на седници 3. марта, могли да се одрже само 21. или 28. априла.

"Тада истиче рок и ако нема власти, ти избори могу да буду само 21. или 28. априла, јер рок за то износи 45 до 60 дана, а трећег викенда од 3. марта је Ускрс. Ван тог оквира од тих 60 дана, могу да буду само ако се формира већина за избор председника Скупштине града", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић прецизирао је да би у том случају, ако се изабере председник Скупштине града, они могли да се одрже до краја маја.

"Вероватно 26. маја, али ако тога не буде у оптицају су само ова два датума. То нема везе ни са ОЕБС-ом, ОДИХР-ом, већ само са законом. Ми морамо да се држимо закона и Устава", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић осврнуо се и на извештај ОДИХР-а о изборима који су одржани 17. децембра.

"У извештају нико не помиње изборну крађу, нити може да помиње, јер је није било. Наша обавеза је да поступамо у складу са препорукама ОДИХР-а и верујемо да ће надлежни органи то добро разумети", рекао је председник Вучић.

 

Сутра у Тирани главна тема на регионалном самиту - јединствено тржиште

Председник Вучић изјавио је да ће сутра на Регионалном самиту о плану раста и конвергенције, главне теме бити оне које су од животног значаја за Западни Балкан, као што су јединствено тржиште.

"Имаћемо времена да о томе говоримо, имам мишљење да су то животно значајне теме за нас, то су оне о којима сам говорио - јединствено тржиште, ми ту имамо проблеме, људи мисле да је то као лако, па се то нама свиђа, има ту проблема, јер они траже од нас да ми престанемо са субвенцијама за довођење страних директних инвестиција од 2027. године", рекао је председник Вучић и истакао да ми тражимо да то иде најраније, од 2029. године или 2030. године како бисмо и даље привлачили највећи број инвеститора.

Председник Вучић додао је да је то за нас једна веома тешка тема, као и да ће се разговарати о другим темама, попут реформи, јединственог платног промета и другим, попут јавних набавки и односа Србије према Кини.

"И сад и ту преговарамо, они то траже одмах, а ми то тражимо пре уласка у Европску унију, ни они не знају када ће да буде, а камо ли ми, тако да гледамо сви све, они гледају како да они добију што је могуће више, ми гледамо како да добијемо што више, а да изгубимо што мање и тако. Биће интересантно, али то су велики циљеви за нас. То што радимо сад са Европском унијом је одлично за нас и одлично за њих. Хвала некоме ко се паметно сетио да коначно нешто конкретно разговарамо", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да се суочавамо са проблемима попут тог да, на пример, страни произвођачи електричних аутомобила не могу да производе све делове у фабрикама у Србији.

"Ми нисмо чланица Европске уније, што значи да уколико фабрика произведе више од 55 одсто делова код нас, када их извози у земље ЕУ плаћа 10 одсто додатних дажбина на то", рекао је председник Вучић и додао да ако се бавимо решењем тих ствари у будућности моћи ћемо да привучемо инвеститоре из Јапана, Јужне Кореје или Немачке.

Председник Вучић оценио је да је битније да се на самиту прича о оваквим стварима, него да, попут других лидера, како је рекао, "сањари о томе како је могуће да прекосутра уђемо у Европску унију".

 

Важно је да у декларацији не буде нешто што доноси негативне последице Србији

Председник Вучић рекао је да је за Србију важно што у заједничкој декларацији са Самита неће бити нечега што доноси директне негативне последице за нашу земљу.

Председник Вучић тако је навео да Декларација садржи закључке сличним онима у резолуцији УН о Украјини, попут осуде напада на ту земљу, очувања територијалног интегирета Украјине.

"Све што се иначе подразумева и што није неважно, али за нас је било важно да не буде нешто што доноси директне негативне последице за Републику Србију", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је председница привремених институција самоуправе у Приштини Вљоса Османи поново тражила да се санкције Русији убаце у декларацију и да се о њима гласа.

"Кад смо све били договорили да та тачка не буде, она је рекла "ја поново тражим да се гласа о томе". Али јој изгледа није прошло. Изгледа им је било важније да могу да кажу да је нешто усвојено или да је усаглашено, него да имају Србију уздржану или против. Тако да, није јој прошло. То је та врста приступа, у којем сваки пут мора да се врши жесток притисак на нашу земљу", закључио је председник Вучић.

 

Приштина у Бриселу показала да не жели договор, западни партнери желе решење

Председник Вучић рекао је да је приштински режим јуче у Бриселу показао да не жели ни договор, ни нормално понашање према Србима који живе на Косову и Метохији, али да му се чини да Европљани и Американци желе да се пронађе решење.

"Можда не оно које нама одговара, али да би људи могли да наставе да живе нормално. Верујем да ћемо успети да то пронађемо у наредним данима", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли смо ближе решењу питања о динару након јучарашњег састанка у Бриселу.

Председник Вучић истакао је да је и јуче у Бриселу било јасно да Приштина не жели било какво решење.

"Било је јасно да (премијер) Аљбин Курти и (председница) Вјоса Османи и режим у Приштини не желе ни по коју цену и ни на који начин, не договор, него нормално понашање према Србима који живе на Косову и Метохији", указао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да верује да ће заједнички са западним партнерима да се пронађе решење.

"Свакако не добро, али решење које ће значити опстанак и могућност живота нашег народа на Косову и Метохији ", додао је председник Вучић.

 

Све спремно за заједничко тржиште радне снаге Отвореног Балкана

Председник Вучић рекао је да је све технички спремно да се успостави заједничко тржиште радне снаге земаља Отвореног Балкана.

"За нас велика ствар, посебно што сада имамо недостатак радне снаге, али је добро и за кретање (радника)", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање новинара да ли је све спремно за успостављање заједничког тржишта радне снаге Отвореног Балкана, које је најављено у марту.

Председник Вучић навео је пример да, када је неко добар радник у Тирани или Скопљу, сада ће, ако жели, имати прилику да више заради у Београду.

"Супер ствар за цео регион, одлична ствар, то ће нам бити потребно са више земаља", рекао је председник Вучић и додао да Србија сад разматра са којим азијским земљама може да потпише уговоре, како би довела одатле раднике.

 

Водимо своју политику, нећете чути лошу реч о Србији ни од Украјинаца, ни Руса

Председник Вучић рекао је да Србија води своју политику и да на Самиту Украјина - Југоисточна Европа не може да се чује лоша реч од Украјинаца, ни од Руса.

Одговарајући на питање новинара да ли му је председник Украјине Володимир Зеленски приликом сусрета на нечему посебно захвалио или нешто замерио, председник Вучић рекао је да је имао посебан разговор са њим и да ће имати и билатерални састанак и да као словенски народи и људи чије су земље прошле тешке периоде разумемо једни друге.

"Верујемо да смо коректна земља и да од Украјинаца нећете чути лошу реч о Србији, као што је то немогуће да чујете од Руса или било кога другог, јер ми водимо своју политику и поносан сам на то што Србија води своју политику. Као што видите овде су сви слушали шта сам ја говорио", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на питање да ли је видео да је Зеленски објавио на твитеру да ће затражити састанак са представницима Западног Балкана око заједниче производње оружја, председник Вучић рекао је да није видео, али да је чуо у разговору и да би Србија свакако морала да направи сопствену платформу за разговор.

Председник Вучић рекао је да смо сви на Западном Балкану мали, али да је Србија мало већа од других и да су иза нас Хрвати и сви други када се прича о производњи оружја.

"Покушавамо себе да оспособимо да од јуна или јула ове године, о ономе што је важно за сваку земљу на свету, у артиљерији, пре свега ракетној артиљерији. То су калибри 122, 128, 152, 155 милиметра", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да Србија све то производи и да покушава да од следеће године од калибара 122 до 155 милиметра буде у стању да произведе око 94.000 комада такве артиљеријске муниције.

Председник Вучић рекао је да је немачки канцелар Олаф Шолц најавио да Немачка такве муниције треба да произведе 200.000 комада и да ако Србија буде у стању да говото упола мање произведе онда је јасно да "нисмо у тим оквиримо тако мали".

Председник Вучић рекао је да је издао наређење да Војска Србије има попуњеност горива 100 одсто, као и хране и да ће тражити измене правилника како би резерве хране, горива и муниције биле повећане.

"У овом тренутку смо на 62 одсто попуњености муниције и то мора да иде на сто одсто и верујем да то може до марта следеће године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је разуме председника Украјине, који се бори за себе и своју земљу.

"Најсмешније ми је сад кад ми кажу да се појавила у Ираку граната из Крушика или Слободе, појавила се на руско-украјинском ратишту или не знам где, па ко год да купи од нас, да ли Шпанија, Чешка или неко други може да се појави на њиховом вежбалишту да провере како то функционише, али може и негде на ратишту. Али оруђе које сви траже, наше оруђе, наше модернизоване тенкове, наше Пасарсе, наше Норе, наше Лазаре, БРДМ-ове и пре свега нашу ракетну артиљерију, не дамо никоме, то чувамо за нашу Србију", навео је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк