Вести

ВУЧИЋ: РУСИ ОД СЕПТЕМБРА ГРАДЕ И ДИСПЕЧЕРСКИ ЦЕНТАР ЗА ЖЕЛЕЗНИЦУ

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је завршне радове на изградњи вијадукта у Бешкој и полагању колосека на вијадукту, у оквиру градње брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада, а компанија "RZD International" је најавила да ће у септембру почети да гради нови Диспечерски центар за управљање железницом у Србији.

Вучић се током обиласка градилишта интересовао када ће Руси, који изводе радове на тој деоници, почети да граде и најмодернији Диспечерски центар за управљање српским пруграма, а директор "RZD International" у Србији Мансурбек Султанов најавио је ће уговор за прву фазу пројекта бити закључен у јуну и да ће физички радови кренути у септембру.

Султанов је рекао да ће цео пројекат Диспечерског центра, који има више фаза, бити завршен до краја 2023. године, када ће се из новог центра у Макишу покривати цела мрежа спрских пруга.

Вучић је истакао да ће нови Диспечерски центар бити од пресудног значаја за развој српских железница, пошто ће се тако остварити потпуна контрола над желeзничким саобраћајем.

"Имаћемо већу уштеду и сигурност, знаћемо које пруге и возови су заузети, имаћемо пуну контролу", нагласио је Вучић.

Вучић је том приликом присуствовао и полагану колосека код Бешке, а директор компаније "RZD International" Сергеј Павлов му је рекао да то ради машина која је веома брза у полагану пруге и назвао је "руским Фераријем".

 

Србија поштује потписане споразуме и увек спремна за дијалог

Вучић је изјавио одговарајући на питање каква је судбина Вашингтонског споразума после избора Аљбина Куртија за председника владе привремених институција у Приштини, да Србија увек поштује потписане споразуме и да је увек спремна за дијалог.

"Што се тиче Србије, она увек поштује потписане споразуме, а ако неко каже да га не интересује Заједница српских општина већ да га занима заједница општина између Ругове и Шаре, онда је јасно да тај не жели дијалог", рекао је Вучић.

Вучић је поручио и да ће Србија увек бити спремна за дијалог и компромисе, али не и за уцене и претње.

 

Радови на прузи од септембра, много посла око експропријације

Радови на прузи Нови Сад-Суботица почеће у септембру, али до тада има још много посла око експропријације, истакао је Вучић.

Вучић је упитан када ће пруга наставити до Суботице рекао  да је и данас разговарао са покрајинским премијером Игором Мировићем.

„Има још много посла око експропријације. Само на то месту имамо више плацева које морамо да експропришемо, око 4.500 катастарских парцела. То је више него што је 2010. године било парцела на експропријацији у целој Србији“, објаснио је Вучић.

На питање да ли ће у априлу, осим отварања фабрике чоколаде и Центра за вештачку интелигенцију имати још разлога да дође у Нови Сад и Војводину, Вучић је одговорио да верује да ће имати прилику да представи и једну велику јапанску инвестицију.

„Верујем да ће бити много разлога за радост за Новосађане. Ако се сетите да 40 година нисте имали фабрику у Новом Саду, а после тога добијате Фрушкогорски коридор, неколико фабрика од Лира до Континенталовог "RND" центра са 600 инжењера. Ускоро ће и једна од највећих јапанских инвестиција доћи. Мислим да Нови Сад има чиме да се похвали“, рекао је Вучић.

Што се брзе пруге тиче, Вучић је истакао, да ће она омогућити да људи оду на кафу или ручак у Нови Сад.

„Приватно неће бити разлога да идем аутомобилом у Нови Сад. Сада када идем са момцима који ме чувају не можемо стићи за мање од 45 минута. Овако ћемо возом моћи за пола сата, а уједно ће бити лепше, јер ћемо моћи да уживамо у прелепој Србији“, нагласио је Вучић.

 

Задовољан сам реакцијом Европске Уније, морали су да реагују

Вучић је изјавио да је задовољан реакцијом Европске Уније на изјаве Аљбина Куртија о принципима вођења дијалога са Београдом.

Вучић је при том приметио и да је Унија морала да реагује, јер у супротном дијалог, ако Курти заиста мисли све што је рекао, не би имао смисла.

"Чекаћемо још мало, да видимо да ли ће човек мало да се уподоби, да разуме шта су обавезе Приштине. Ако то не буде хтео, такође, хвала. Ми ћемо бити спремни за дијалог, а он ако хоће - хоће, ако неће - не мора", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да Приштина своје обавезе мора да испуни.

"Без испуњења обавеза, може само да машта о глупостима које изговара", рекао је Вучић.

 

Ђилас има рачуне, надлежни ће рећи да ли има кривичног дела

Вучић је изјавио да он једино може да каже да Драган Ђилас има рачуне у иностранству и да је украо много пара док је био на власти, а да ће надлежни органи утврдити да ли у вези са тим рачунима има кривичног дела, то јест да ли је Ђилас утајио порез на капиталну добит, дивиденду и пренос апсолутних права.

То је посао надлежних органа, истакао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање зашто су он и његови сарадници и медији у случају свакодневних оптужби на рачун Драгана Ђиласа преузели улогу државног тужиоца и да ли је у реду пресуђивати у јавности а да нема пресуде нити оптужнице.

"У начину на који сте поставили питање види се све лицемерје медија Ђиласа и Шолака односно медија и политике коју воде. Нисам тужилац, али имам свој мозак. Али, сте ви дали себи за право да будете тужиоци и браници и да имате право на све, јер ја сам наводно био убица и Оливера Ивановића, данас сам и Цвијана... Лупетају свашта моји политички противници", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да већ две године исти медији који му сада постављају та питања суде њему, оптужују га и имају унапред изречену пресуду, и по питању Јовањице иако се ни у једном документу не спомиње име Вучића и било кога из његове породице.

Када је реч о Ђиласу, Вучић је рекао да је он када је био на власти украо много пара и да то пише у АПР-у на основу података које је сам Ђилас пријављивао о приходима од скоро 700 милиона евра.

"Замислите да ја пријавим толике приходе и онда кажете да други пресуђују. Имам паметнија посла и чиме другим да се бавим", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да су поједини медији чак ангажовали криминалце и убице како би им они нешто рекли компромитујуће о њему да би могли унапред да донесу пресуду.

"И још да нам држите моралне придике ко коме пресуђује. То је најгоре лицемерје и дволично понашање. Пођите прво од себе и оних које подржавате", поручио је Вучић.

Вучић је додао и да су његови политички противници и тајкуни тражили да се јавно објаве прислушкивани разговори и нагласио да у том случају то више не би личило на државу већ на "папазјанију двојице тајкуна".

На питање да прокоментарише Ђиласову изјаву да "годинама покушавају да направе лопова од њега" и да га не би чудило да га приведу, Вучић је одговорио:

"Већ је почео да плаче и да кука над својом судбином, зове по амбасадама, свуда... 'замислите они ми кажу да сам украо, а ја само 700 милиона евра имам...' Пустите ме тих прича. О томе одлучују надлежни органи и нећу даље о томе да причам", рекао је Вучић.

На питање да ли је упознат са тиме да су грађани Голубинаца због градње брзе пруге одсечени од Старе Пазове и да морају да иду преко Инђије, Вучић је рекао да је тим људима због градилишта пут дужи око пет километара, али да је то сада неопходно због радова, као и да ће становници Голубинаца имати велике користи када та пруга буде направљена.

 

 

 

 

Извор: Танјуг