Вести

ВУЧИЋ: ПОСАО ПОЛИЦИЈЕ ИЗУЗЕТНО ВАЖАН

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је на централној свечаности поводом обележавања Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције, у Наставном центру "Макиш", да је посао полиције, у свету нестабилности, изузетно важан - да осигура безбедност свих наших грађана и истакао да је то од пресудног интереса за Републику Србију, као и да је задовољан радом полиције.

Верујем да ћете и снажније него до сада успети да тај посао обавите на најбољи могући начин, поручио је председник Вучић.

"Поштовани грађани, живимо у свету у којем нема сигурности, нема стабилности и немогуће је сагледати са лакоћом шта је то што ће се збивати већ до краја године, а камоли планирати много тога за будућност. Зато морамо да размишљамо о својој земљи и да будемо добро припремљени за сваки могући сценаријо. Да добро разумемо шта је то што се догађа у свету, шта је то што се догађа у Европи и где се у свему томе налази се наша Србија", рекао је председник Вучић.

 

Рекао је да је посао Министарства унутрашњих послова свих родова полиције увек био важан, као и да ће бити још важнији - да осигура безбедност свих грађана.

Истакао је да је резултат рада полиције - смањење опште стопе криминалитета и смањење стопе почињених најтежих кривичних дела од убистава до силовања.

"И уверен сам да ће и проценти, али и апсолутни бројеви по том питању, захваљујући вашем труду, раду и ангажману, падати и у наредном периоду у нашој будућности", рекао је председник Вучић.

 

"Оно што је такође важно, да се у време инверзног и неретко перверзног приступа дела медија и јавности, полиција неретко представља као терористичка организација, а они који је нападају, као они који су Богом дани и који би требало ваљда да воде земљу", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је наша полиција народна полиција и да је увек била уз свој народ када је било најтеже.

"Када је требало жртвовати животе на Косову и Метохији, наши полицајци су били са својим народом на Косову и Метохији. Више од три стотине српских полицајаца изгубило је животе у истински неравноправној борби и против албанских терориста и против НАТО-а. Хвала им на томе. И Србија никада неће заборавити њихову жртву", поручио је председник Вучић.

 

Пред Европом и светом тежак период, полиција да обезбеди сваки педаљ Србије

Председник Вучић рекао је да је пред Европом и светом тежак период и да је важно да припадници полиције обезбеде сваки педаљ Србије како би сваки град и село били сигурни, а сви грађани Србије безбедни.

 

"Српски полицајци су увек ту да приме најтеже ударце. Српски полицајци су увек криви свима за све, али је српски полицајац увек први којег свако од нас позове када му је било шта потребно и када било шта очекује од своје државе. Зато вас молим да останете баш таква народна полиција, баш таква какву народ жели, баш таква какву смо одувек хтели", поручио је председник Вучић.

Припадницима полиције поручио је да увек буду уз свој народ и да извршавају своје задатке и наређења онако како то по службеној дужности морају, али да никада више не буду приморани да извршавају задатке које није људски извршавати.

"Да вам никада више изручење српских држављана у џаковима не буде наметано као посао, а знам колико сте се томе противили и знам колико сте се борили да сачувате не само свој образ, већ образ своје државе", рекао је председник Вучић.

 

Припаднике полиције замолио је да своје обавезе извршавају тако да сваки грађанин Србије осети једнак однос према њему, без обзира да ли се ради, припаднику ромске националности, бошњачке мађарске, румунске, словачкој националној мањини или припаднику српског народа.

"Да посебно штитите жене на сваком месту, да покажемо да жену и мајку желимо да заштитимо више него све оне који угрожавају и њихове животе и њихову безбедност. И мораћемо посебно тиме да се позабавимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је да се последњих година услед климатских промена јављају учестали пожари и у Србији и у региону.

 

"Веома је важно да будемо спремни за гашење пожара свуда. Зато смо купили два најмодернија, најсавременија руска хеликоптера. Зато купујемо додатну опрему за наше ватрогасце, зато што сам сигуран да ћемо тај посао имати не само у Србији током летњих месеци, већ и у читавом региону", рекао је председник Вучић и позвао припаднике полиције да увек буду спремни да помогну земљама у региону уколико се укаже потреба за то.

Захвалио се родитељима и породицама свих полицајаца, сестрама, супружницима, њиховој деци, зато што су, како је рекао, они ти који трпе тежину полицијске службе, због тога што полицајци често немају радно време, а свакодневно ризикују своју безбедност и сопствени живот.

"Да вам кажем једно велико хвала у име свих наших грађана и да вам кажем да будете спремни за тежи период, не зато што је Србија у тешком или лошем стању. Напротив, Србија имала највећу стопу раста у целој Европи по земљама које имају Еуростат. У целој Европи највећу стопу раста у првом кварталу ове године од 4,7 одсто. Другопласирана је Малта са 4,6 одсто. То је добра ствар, и то говори да ћемо модернизацију полиције наставити", рекао је председник Вучић.

 

Упозорио је да је безбедносна ситуација у свету угрожена и да ће у будућности бити још тежа.

"Зато је важно да чувате, да обезбедите све резерве које имате, да се ви припремите за тај период, и да, ма колико тешко било у Европи и свету, обезбедите сваки педаљ земље Србије", закључио је председник Вучић.

Уочи обраћања, уручио је златне медаље за храброст, посвећену службу и заслуге полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова.

 

 

Извор: Танјуг