Вести

ВУЧИЋ: ПОБЕДИЋЕМО БРЖЕ НЕГО ШТО МНОГИ МИСЛЕ, АЛИ ЗА ТО НАМ ЈЕ ПОТРЕБНА ДИСЦИПЛИНА

Полицијски час овог викенда биће највероватније од петка у 17 часова до уторка у 5 сати ујутру, рекао је вечерас председник Србије, Александар Вучић.

Циљ ове мере је смањење ширења корона вируса.

Вучић је, поводом захтева Синода СПЦ да се прекине полицијски час на пет сати ради присуства грађана васкршњој литургији, рекао да га је изненадио тај став и да је имао другачији договор с патријархом Иринејом.

Покушаће и сутра, како је рекао, да још једном разговара с патријархом.

„Свакако ћемо послушати став струке, а свештенике наравно нећемо хапсити“, рекао је председник.

Драго ми је што је Кон остао

Вучић је изјавио да му је драго и да је веома важно што је епидемиолог Предраг Кон остао у кризном штабу за борбу против вируса корона.

"Драго ми је да је он остао са свима нама. Он де факто води ову причу. Реч је о дивном човеку", рекао је Вучић.

Председник је додао и да је Кон употребио благу реч када је, раније данас, говорио о онима који њега (Кона) за нешто оптужују.

Кон је, раније данас, изјавио да је размишљао да оде са чела тима епидемиолога, јер је ниво безобразлука и неоснованих критика прешао границу допуштеног, а одустао је, каже од повлачења након разговора са председником Вучићем.

Смрт др Лазића огромни губитак за земљу

Смрт др Миодрага Лазића, директора Ургентног центра КЦ Ниш, који је пpеминуо од вируса корона, је огроман губитак за целу земљу, рекао је Вучић.

"То је огроман губитак за земљу, не само за УЦ и КЦ Ниш. Лазић је био велики човек, био је са српским народом од Крајине до лечења људи на КиМ", рекао је Вучић.

Подсетио је да је др Лазић био један од оних који су се највише обрадовали новом Клиничком центру у Нишу, и да је био пун оптимизма и енергије.

"Не бих рекао да није издржаo.. Издржао је што многи нису. Био је јунак у овом времену", рекао је Вучић.

"И као што је сам рекао, није се крио, испрсио се, стао испред свих... Он је заиста носио КЦ Ниш, тешок ћемо то надокнадити", додао је Вучић.

Замолио сам Сија за додатну помоћ

Вучић је изјавио да је замолио председника Кине Си Ђинпинга за додатну помоћ и да је добио уверавање да ће он ту молбу размотрити.

То је, каже, веома важно, јер још траје борба и што више људи тестирамо, то се региструје више оболелих, а ми, истиче председник, за разлику од неких земаља, излазимо са реалним бројевима оболелих и преминулих.

Вучић је рекао да је током данашњег телефонског разговора замолио Сија да дозволе Србији да купи још медицинских апарата, не зато што су нам потребни, већ зато што жели да буде сигуран да ће Србија имати довољно апарата, уколико затреба.

Вучић је рекао да је Кини и Сију пренео огромну захвалност, истичући да је први пут са њим разговарао телефоном што је велика част за председника бројчано мале земље.

"Он је говорио све најлепше о Србији, ја сам га замолио да дозволе да купимо још медицинских апарата, не зато што нам недостају у овом тренутку, већ зато што ја желим да будем сигуран", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је данас и докторима Предрагу Кону и Дарији Кисић Тепавчевић рекао да ће држава да уради оно што је њена дужност, макар морали "нешто и да роде".

"Све државе се ангажују, тајне службе се ангажују, сви узимају опрему на све могуће начине", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је добио уверавање кинеског председника да ће размотрити његову молбу.

"Очекујем у кратком периоду да нешто што би могло у будућности да нам се догоди, ако све крене по злу, ако крене најгоре, али не мислим да ће тако бити, јер уз сву забринутост, сам и оптимистичан... И да све крене најгоре, ми морамо да имамо све, јер код нас не сме да се догоди...", рекао је Вучић.

Крив директор ГЦ Ниш, али и деца корисника дома

Вучић је изјавио да је за то што је корона ушла у Геронтолошки центар Ниш крив директор те установе, али и деца корисника тог дома, која су инсистирала да уђу унутра.

"Богу се молимо да код тих људи буде више оних асимптоматских и оних са лаком клиничком сликом и да не дође до тешке слике. Кривац је директор, али није једини, и деца тих људи су крива која су инсистирала да уђу у унутра. Кажу - ''неће моја мајка и отац да умру од короне, већ зато што неће да виде своју децу''", рекао је Вучић.

Вучић упозорава да ће од короне умрети многи ако се тако буду понашали.

"Говорили су за мене ''пусти будалу, не зна шта прича''. Молим људе да нам помогну по том питању", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је данас у Италији умрло чак 610 људи, а укупно 22.000 људи и упутио саучешће народу Италије, Шпаније, Француске, Немачке, САД и свим другим земљама које имају велики број умрлих.

Вучић истиче да је корона вирус, како каже Предраг Кон, наш непријатељ, а не онај ко покушава да се бори против виурса и помогне народу и спасе животе људи, и да то људи треба да схвате.

Исток, југ и југоисток Србије постају право жарише

Вучић је рекао да исток, југ и југоисток Србије постају право жариште корона вируса, те да су управо то крајеви у које су стигли људи, који су из иностранства ушли у Србију од 13. до 15. марта.

Вучић је рекао да ако се погледа мапа Србије, у последња три дана је 29,6 одсто тестираних из Геронтолошког центра у Нишу позитивно на корону, а слично је у још неколико општина,ин од Алексинца, преко Ћуприје где је и даље најтеже, у Свилајнцу је било и смртног случаја, а такође је тешко и када се иде ка Прокупљу, Куршумлији, ка Лесковцу.

Указао је да су источни део Расинског округа, Ћићевац и Крушевац постали жариште.

Вучић је рекао да и Пожаревац постаје велика мука, где се диви лекарима који огроман посао раде.

„По овоме видите тачно делове земље у који су дошли људи из Италије и Швајцарске“, објаснио је он подвукавши да су исток, југ и југоисток Србије постали право жариште.

Указао је да је то због непажње, јер су људи мислили да се неће ништа догодити.

Према његовим речима неупоредиво боље је на западу и у централној Србији.

„Ствари су под контролом у Крагујевцу, све више у Чацку, Краљеву, у Моравичком округу још имамо проблеме, али ту су ствари добрим делом под контролом. У Беогарду смо успели да постигнемо одређене резултате, али није довољно“, рекао је Вучић.

Подвукао је да су ковид болнице препуне, наводећи као пример нову зграду Клиничког центра у Нишу, где има 700 кревета, а само првог дана је напуњено 100.

„Када дође до 600, ми немамо више болница у Нишу, као што немамо више ни у Београду, и већ тражимо 9. и 10. болницу за ковид пацијенте“, рекао је он.

Истакао је да наша земља тестира људе не желећи никога да вара, пријављује реалан број заражених и жртава корона вируса, за разлику од неких других земаља.

Следеће недеље о кретању за најстарије

Вучић је рекао да се током следеће седмице може очекивати одлука којом би најстаријим суграђанима било омогућено да три пута недељно изађу напоље, у осам сати, али да ће свако од њих моћи да шета само по пола сата, на 300 метара од куће.

"Сада тражимо начин да им омогућимо да изађу бар три пута недељно, али за то морамо да одвојимо осам сати, да не бисмо стављали све у сат, два или три, што би било катастрофално, осим ако није рано ујутро", рекао је Вучић.

Вучић је додао да би то време за пензионере свакако било у току полицијског сата, јер не смеју да буду са другима у контакту.

"Могу да буду сами. Најмање шест, или осам сати да одвојимо, за свакога максимално пола сата, на 300 метара од куће, три дана недељно", рекао је Вучић.

Вучић је навео да се таква одлука може очекивати следеће недеље.

"Али, мораћемо и ту да заштитимо све, пратићемо и сваком ко нема маску, гледаћемо да обезбедимо маску, хируршку или епидемиолошку, када изађу напоље", рекао је Вучић.

Ипак, и поред тога, моли пензионере да ни тада не излазе ако немају потребу.

Свестан је, додаје, да најстарији после месец дана боравка само у становима и кућама, губе стрпљење и да им је тешко, али понавља да је све урађено како би се управо њихови животи сачували и како они не би били изложени ризику.

Вучић је додао да је срећан што највећи број пензионера, старијих од 65 година, дисциплиновано поштује мере државе.

Родитељи са децом са аутизмом излазиће у било које доба дан

Вучић је најавио да ће родитељи који имају децу са аутизмом моћи да излазе у било које време.

Вучић је објаснио да је првобитно предложено да им се омогући да излазе у шетњу од 18.00 до 20.00 часова, али да ће то ипак бити другачије решено и биће им омогућено да излазе у било које доба дана, али ће родитељи о томе водити рачуна.

Најбоље ћемо проћи кроз кризу, јер смо се добро припремили

Вучић је истакао је да предвиђања показују да ће Србија успешније од свих других да прође кроз кризу изазвану последицама Ковид 19, и додао да ће покушати да привредни раст буде на минус 3 или минус 2,8 одсто, иако светске финансијске организације предвиђају да ће бити умањен за више од три одсто.

„Када сам пре неколико дана говорио и на вашој телевизији да ће Србија бити међу најуспешнијим земљама у Европи, био сам суочен са најгорим погрдама. Две године за редом, ову и следећу, убедљиво ћемо имати најбоље резултате“, рекао је Вучић у дневнику РТС-а.

Нагласио је да је ово највећа криза у последњих 100 година, јер се прогнозира да ће економије попут Италије, Шпаније, али и Хрватске и Црне Горе ићи на минус 9, а Немачка, која је очекивала раст од 4,5 одсто имаће минус од 7,2 процената.

Србија ће, каже, имати најмањи пад, односно како се стручно каже највиши раст.

„То ће да буде на око минус 3, чиме би на европском нивоу били први или други. А то је зато што смо добро припремљени. Потцењивали смо себе, а спровели смо изванредне реформе 2014.и 2015. Имамо одличну НБС, јавне финансије у целини, имамо добре девизне резерве. Није нам био потребан новац ММФ, док су га неки други узели. То све показује да Србија може успешније од свих других да се носи”, објаснио је он.

То све, према његовим речима, значи да ће Србија лакше него други пребродити кризу, али, нема ни сумње, да ћемо имати проблеме.

Вучић је указао да се у региону већ расправља о смањењу плата у јавном сектору, док то ми не чинимо.

Најавио је драстичну помоћ приватном сектору, подсетио и да су пензије исплаћене у целини, као и једнократна помоћ од 4.000 динара, а пензионери, као и други грађани, могу да очекују и 100 евра, што ће бити исплаћивано 10. или 12.маја.

Пренео је да се више десетина хиљада паушалаца предузетника пријавило за помоћ, која је кренула да се спроводи, а постоје и прве компаније које су се пријавиле за новац из Фонда за развој.

Казао је да ће се настојати да се помогне са корпоративним обвезницама.

"Снажићемо и јачати Ер Србију, која нас је спасила, јер је хиљаде наших људи довезла од Кубе до Балија у Србију. Шта бисмо урадили да своју компанију немамо. Да не кажем колико тона помоћи је Ер Србија донела из Кине, САД и целог света. Урадићемо то и са другим компанијама. Биће несташице новца у региону, и зато ћемо ширити наше компаније у регион", закључио је Вучић.

Победићемо, брже него што многи мисле

Вучић је рекао да предаја није опција и да ће Србија победити корона вирус и брже него што многи мисле, а грађанима поручио да циљ државе није да било кога мерама мучи, већ да спаси животе.

"Победићемо ово и брже него што многи мисле, али нам је за то потребна дисциплина", рекао је Вучић.

Каже да је јуче у Новом Пазару од тестираних 22 људи било нула позитивних, у Чачку од 45 људи један позитиван, Ваљево 39 - 2 док смо раније имали и по 50 одсто, што све говори да ситуација иде на боље, али да слику кваре жаришта попут Геронтолошког центра Ниш.

"Желим да поручим грађанима да предаја није опција, победићемо ово, борићемо се и хвала људима што су поштовали живот и своју државу која се бори за њих и изборићемо се заједно и победићемо ово и брже него што многи мисле, али нам је потребна дисциплина и хвала људима који то разумеју", нагласио је председник Србије.

Вучић је навео да је данас схватио, када је видео нападе на епидемиолога и члана кризног штаба Предрага Кона, да неки људи не разумеју да се мере не доносе да би се неко мучио, већ да би се спасили животи.

"Мислите да нам није лакше да кажемо ''људи, ми смо толико добри, изађите сви на улицу'', па шта онда, да правимо фрижидере испред свих болница за мртве људе, како раде по другим државама", рекао је Вучић.

Вучић је навео да се државни врх веома брине због тренутне ситуације и то илустровао управо догађајем у Геронтолошком центру у Нишу, где је заражено 140 корисника.

"Ми се живи поједосмо, ја сам рекао данас Ани (Брнабић) која ме 15. пут звала и плакала због геронтолошког центра... Иди кући, одмори се мало, па да разговарамо шта можемо да урадимо...", пренео је Вучић.

Он је рекао да је циљ да трагедија кроз коју пролазимо буде што мања.

"Ми немамо никакав други циљ и жељу, нисам ништа политички говорио, нити ме занима, већ само како да помогнемо људима", рекао је Вучић и додао да га не интересује да одговара ни политичким противницима.

Вучић каже да има "трунку оптимизма" по питању ситуације.

Истиче да када каже да ће Србија бити међу пет најбољих земаља по економском расту у Европи, да то значи да ћемо бити међу три најбоље земље, као и да када каже да постоји трачак оптмизма по питању ситуације са корона вирусом, да грађани треба да знају да је ситуација боља од тога..

"Увек кажем мање и лошије, теже и горе него што ће стварно да буде. Тако сам увек радио, и сада вам кажем, видим и имам трунку оптмизма што се тиче других делова Србије, али ме муче ме ови делови земље за које сам рекао да ћемо на њих сконцентрисати сву снагу: на браничевски округ, поморавски, нишки ,борски, тимочки и од топличког до пчињског округа", навео је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС