Вести

ВУЧИЋ: ОДНОСИ СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ СУ НА ИСТОРИЈСКОМ МАКСИМУМУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је направљен историјски корак успостављањем Стратешког савета за сарадњу две земље.

Председник Вучић је, након седнице Савета, рекао да је на њој речено да је пређена линија и граница која је могла да буде очекивана када се граде најбољи односи Србије и Мађарске.

"Односи су на историјском максимуму, најбољи у историји, политички односи, односи између људи. Економски односи су на максималној разини, трговинска размена је 3,65 милиона, пет пута више неко пре 10 година. Мађарска је пети у свету, а трећи у ЕУ партнер, а пре 10 година је била на 12. месту", истакао је председник Вучић.

Како је рекао, данас су потписани први споразуми из области одбране и безбедности.

"Мађарска је чланица НАТО и ЕУ, Србија није, али смо дошли да у једној тако важној ствари за сарадњу можемо да будемо најближи и најближе сарађујемо. Имамо много планова како да заштитимо своје земље, независност, као и да једни другима помогнемо и за наше радове. То је један огроман искорак", рекао је председник Вучић.

 

Направљен стратешки искорак у сарадњи Србије и Мађарске

Председник Вучић рекао је да је направљен стратешки искорак између Србије и Мађарске и посебно захвалио мађарским пријатељима на помоћи у области енергетике.

Председник Вучић је у обраћању после прве седнице Стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске рекао да је Србија захваљујући Мађарској могла мирно да преживи зиму, јер је захваљујући мађарским пријатељима могла да ускладишти довољне резерве гаса.

"И у овом тренутку немамо проблем захваљујући, више него другима, мађарским пријатељима што имамо 560 милиона кубних метара гаса у складиштима, што у Банатском двору, што у Мађарској. За потребе Србије то су огромне количине које пружају сигурност и за предстојећу зиму", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је и да су обезбеђене довољне резерве нафте - за 91 дан дизела, а за 80 дана бензина.

Пренео је да су данас разговарали и о важним пројектима од животног значаја за грађане, од брзе пруге од Београда до Будимпеште, до изградње новог терминала на Хоргошу који би решио проблеме са чекањем.

Рекао је да на Келебији треба да се изгради велики логистичко модуларни центар за претовар робе, а да ће Бачки Брег имати посебан значај када код Мохача Мађари изграде мост на Дунаву.

"То су велике ствари које треба да олакшају живот обичним људима у обема земљама", рекао је председник Вучић.

Навео је да две земље имају такав ниво поверења да ће на основу споразума који је данас потписан, мађарске дипломате бити у српској мисији у Киншаси, а српске у Валети на Малти, што ће допринети уштеди, као и томе да две дипломатије синергетски остварују резултате.

Председник Вучић рекао је и да је данас формирано 10 радних група задужених за сарадњу у различитим областима, од тога како да се реконструишу етнографски музеји, па до тога како да сарађују кинотеке, како да се увози месо, да Мађарска увози малине.

Међу њима су и оне које се односе на изградњу нафтовода између Новог Сада и Мађарске, трговину гасом, као и за јединствену наплату путарина.

 

Мађари ће бити уз нас и показати поштовање према српским пријатељима

Председник Вучић рекао је да између Србије и Мађарске постоји искрено поверење и поштовање и да је Мађарска на расправама у разним европским институционалним телима сваки пут показала велико поштовање према Србији.

"Хоћу да људи у Србији знају, да кад год је нека расправа у било којем европском телу знам да ће Мађари бити уз нас и показати поштовање према својим српским пријатељима", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да Мађари и Мађарска могу увек да рачунају на Србију и грађане Србије, који ће увек бити лојални, добри и истински искрени пријатељи и веома поуздани у ситуацијама када није лако и додао да су баш такви пријатељи увек и свакоме потребни.

"Желим да се захвалим Иштвану Пастору зато што знам колико је труда уложио да би Србија и Мађарска данас имали овакве односе", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић се на крају свог излагања захвалио мађарској делегацији и замолио чланове српске и мађарске владе да на Палићу и у Суботици уложе додатна новчана средства.

"Да се заврши аква парк, граде хотели, чисти језеро и да од овог направимо једно од најлепших места у централној европи и да привучемо додатне туристе како из Србије тако из Мађарске", закључио је председник Вучић.

 

Обавестио сам мађарске госте и Орбана о томе шта раде Србима на Косову и Метохији

Председник Вучић је рекао да је са премијером Мађарске Виктором Орбаном разговарао о ситуацији на северу Косова и Метохије и у Републици Српској и да је мађарску делегацију информисао о свему што је Београд урадио како би дошло до деескалације на Косову и Метохији.

"Ја сам упознао са тешком ситуацијом на Косову и Метохији наше госте, говорио о свему. Говорио о томе шта све Србија поштује, а шта раде Србима на Косову и Метохији. Посебно свакодневним хапшењима и малтретирањем наших људи, који нису ни криви ни дужни", рекао је председник Вучић на конференцији за медије након седнице Стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске на Палићу и церемоније потписивања билатералних докумената.

Додао је да је заједно са Орбаном синоћ разговарао са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

"Након тога сам ја обавио још два разговора, јер је тамо све тежа ситуација због политичких разлога", рекао је председник Вучић.

Додао је да Мађарска подржава Србију на европском путу, али да Србија од мађарских пријатеља има подршку на чувању независности и самосталности.

"И захвалан сам нашим мађарским пријатељима што су увек разумели и показали респект према позицији Србије која је покушала и трудила се да у не лаким временима очува своју самосталност. Ми нисмо део европског клуба, нисмо ни у НАТО, мање смо заштићени од Мађарске, али смо се трудили да покажемо да један тако мали народ и једна тако мала земља, као што је Србија, није мала по снази, поносу и достојанству својих људи. Зато им хвала на томе што су увек имали разумевање за такву политику", закључио је председник Вучић.

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је на Палићу да разлике између Србије и Мађарске постоје и да су бројне, али да оне дају велику вредност сарадњи двеју земаља, и када оне сарађују, створи се ''огромана енергија''.

''Србија није у НАТО и ЕУ, Мађарска јесте, Србија је православна земља, а Мађарска римокатоличка. Ми смо у централној Европи, а Србија на Балкану. Али те разлике додају вредност нашој сарадњи, јер удружени имамо огромну енергију на располагању, коју можемо да уложимо у интерес и унапређење положаја наших народа'', рекао је Орбан.

На заједничкој конференцији за медије са председницима Србије и Мађарске, Александром Вучићем и Каталин Новак, и  премијерком Србије Аном Брнабић, Орбан је истакао став да треба сарађивати са свима, у време када, како је рекао, у Европи једна страна не жели да сарађује с другом.

''Сматрамо да треба сарађивати са свима, са што више земаља. Србија је кључна земља Западног Балкана, а Мађарска је капија Европе. Имамо фантастичне могућности'', рекао је мађарски премијер.

Он је навео да Мађарска ''врло помно'' прати догађаје на КиМ, и оценио да ''непријатељи Србије једва чекају да јој науде''.

''Видимо шта се ради Србима. Сматрам да је неприхватљиво за међународну заједницу да једне изборе са учешћем од свега четири одсто прихвата као легалне, и резултате такође. Ми Мађари видимо и јасно нам је'', рекао је Орбан.

Сматра да Србија треба да врати на КиМ тројицу ухапшених косовских полицајаца.

''Са поштовањем те молим, драги Александре, да добро о томе размислите. Мислим да би било добро да саслушате препоруку Мађарске, да их вратите Косову, то би вам помогло да сопствену ствар унапредите. Зато те молим да размислиш о томе'', обратио се Орбан председнику Вучићу.

Он је поред тога навео да у ''ДНК Србије и Мађарске'' има сличних ствари, попут слободе, суверенитета и независности, и додао да се у политици ''само тврдокордним радом'' постиже пријатељство.

''Ја се добро сећам нашег првог разговора, мене и тадашњег премијера Вучића, када сам рекао да не треба да будемо таоци прошлости, већ да заједно формирамо будућност, као слободне земље. Он је тада то потврдио, рекао је 'да', да не будемо таоци прошлости'', закључио је мађарски премијер.

 

Нећу разговарати са Куртијем док не буде пуштен сваки ухапшени Србин

Председник Вучић изјавио је да неће разговарати са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, док не буде пуштен сваки ухапшени Србин, док не повуче специјалну полицију и престане са хапшењима.

"А онда ћемо да разговарамо да се формира Заједница српских општина. Хоћете - нећете, завршили смо. Ево изаберите неког другог ко ће да вам да све на тацни - ја вам не дам. Немојте да тражите датуме, завршите са њим шта имате јер не пристајем на тактику спржене земље и свршених потеза", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да због мађарске јавности жели да каже да ниједан Албанац није упуцан или тешко повређен, само Срби, и да се воде случајеви против Срба који су повређени и рањени.

"Знате ли да су нам на дан пред Божић упуцали децу, а полицајац који је то урадио је на слободи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да је са мађарским премијером Виктором Орбаном претходне ноћи доста разговарао о Косову и Метохији.

"Ишао сам на разговоре 11 година, за месец дана ће бити тачно 11 година и не постоји ниједан човек у Европи или Србији који је то урадио и увек сам желео да разговарамо, да решавамо проблеме и постижемо компромисе. То код Срба није омиљена реч, али ми смо увек желели компромисе и да чувамо мир. Уз безброј трзавица на дневном нивоу смо успевали и наша земља је напредовала, а да није имала тај терет на леђима. Све је то могло до доласка Куртија који није показао жељу да разговара ниједног тренутка, долазио би да одржи монологе", рекао је председник Вучић.

Како је додао, ноћима не спава и никоме није говорио о претњама Србији после хапшења тројице полицајаца и шта ће да нам се деси ако не буду пуштени, од којих све сила и на које начине, рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, српски народ не може да трпи зулум.

"Сваки дан неког ухапсе, ево и данас ће, вероватно само зато што је жив. Када питате Еулекс шта су згрешили, напишу бирократски одговор који ни сами не разумеју, кажу то је члан 4 параграф 7, а шта су ти Срби урадили, нису ништа", рекао јепредседник Вучић.

Додаје да се за тројицу ухапшених косовских полицајаца пише да их Србија малтретира и да их је "изубијала", што је, истиче председник Вучић лаж, јер они и једу и пију у притвору.

"Ено пију кока-колу, једу торту и грожђе. Лепо једу и пију и ништа им не фали и ми смо зликовци и дивљаци, јер ако нисмо нема смисла", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, Орбан му је у разговору рекао да међународна заједница "једва чека" да донесе мере против Србије и да је изједначи са Приштином, иако Београд није крив.

 

 

 

Извор: Танјуг