Вести

ВУЧИЋ: ОДНОСИ СА РЕПУБЛИКОМ СРПСКОМ НА ИЗУЗЕТНОМ НИВОУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да Србија и са Босном и Херцеговином и са Републиком Српском има плодоносну сарадњу, као и да је трговинска размена са Српском тренутно 3,2 милијарде евра, као и да верује да ће премашити и четири.

Председник Вучић истакао је, након потписивања Меморандума о сарадњи у Бањалуци, да су односи на изузетном нивоу и да је захвалан на томе што Србија са Српском заједнички обележава било лепе догађаје, било тешке ствари из прошлости.

Председник Вучић поновио је да Србија не бежи од поштовања пијетета других народа и хрватског и бошњачког, али да то не значи да смо спремни да заборавимо српске жртве и да их прећуткујемо.

"Синоћ смо у манастиру Осовица имали изузетну вечеру и разговарали смо о свим важним питањима заједно са патријархом Порфиријем и о свим тешким темама у региону у ситуацији у којој су и Србија и Република Српска. Ја сам образложио све муке и проблеме о Косову и Метохији, све дупле аршине, а Додик и људи из Републике Српске су говорили о својим проблемима и санкцијама. Јер када вам најмоћнија земља света уведе санкције и криминализује лидере није лако", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, многи заборављају како је све кренуло и како они ни једног тренутка нису помислили да казне министра унутрашњих послова привремених институција Џељаља Свечљу ни било ког другог.

"Онда долазе санкције за шефа БИА-е, па према Додику и другима из Републике Српске. То су за наш народ тешке вести због којих морамо да будемо забринути и да нађемо прагматична решења", рекао је председник Вучић.

 

Очекујемо од Босне и Херцеговине да поштује територијални интегритет Србије

Председник Вучић изјавио је да очекујемо од Босне и Херцеговине да на исти начин као што ми поштујемо територијални интегритет Босне и Херцеговине, та држава поштује територијални интегритет Србије у складу са међународним правом и резолуцијама проистеклим из Повеље УН, што није био случај приликом гласања у Савету Европе.

Председник Вучић захвалио је, у име целе делегације Србије, руководству Српске на, како је рекао, срдачном и посебном дочеку, а посебно председнику Републике Српске Милораду Додику.

"Србија у потпуности поштује Повељу УН и не бира да ли јој она одговара или не у поједним случајевима. Поштујемо принципе међународног права и у складу са тим Србија је поштовала, поштује и поштоваће све норме Дејтонског мировног споразума из којег је проистекао и Устав Босне и Херцеговине као темеља Босне и Херцеговине саздане од два ентитета и три конститутивна народа", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је Србија поштовала и да ће поштовати територијални интегритет Босне и Херцеговине, али и интегритет два ентитета унутар Босне и Херцеговине и сваки договор три конститутивна народа и два ентитета.

"Сматрамо да је веома важно и очекујемо од Босне и Херцеговине да на исти начин као што ми поштујемо територијални интегритет те земље да та држава поштује територијални интегритет Србије у складу са међународним правом и резолуцијама проистеклим из Повеље УН, што није био случај приликом гласања у Савету Европе, па бисмо замолили пријатеље у Босни и Херцеговини да убудуће покажу поштовање према територијалном интегритету Србије, на исти начин као што и ми показујемо према територијалном интегритету Босне и Херцеговине", поручио је председник Вучић.

Имамо веома добру и плодоносну сарадњу и са Босном и Херцеговином и са Републиком Српском, додао је председник Вучић.

 

Србија ће се понашати као да санкције према руководству Републике Српске не постоје

Председник Вучић изјавио је да Република Србија неће признавати санкције које су САД увеле руководећим људима Републике Српске и поручио да су они у Србији увек добродошли и да ће наставити да сарађује са њима.

Председник Вучић рекао је да је Србија против санкција јер оне увек производе погрешне ефекте и да је и сама готово деценију била изложена тешким санкцијама.

"Санкције руководству Републике Српске сматрамо непримереним и незаслуженим и у складу са тим, без обзира што смо ми мала земља и мали народ, посебно у поређењу са тако великом силом као што су САД, ми немамо избора и, у складу са тим, Република Србија односиће се према санкционисаним особама као да санкције не постоје. За нас санкције не постоје, нећемо их примењивати и ни на који начин се нећемо сагласити са онима који су те санкције против припадника нашег народа уводили", поручио је председник Вучић.

Додао је да је то за нас једина могућа одлука, правична, часна и тешка одлука због које ће Република Србија трпети последице, не директне, али индиректне без сумње.

"Ми немамо избора и да не можемо да оставимо свој народ на цедилу, нећемо да постављамо блокаде на Дрини, као што су неки постављали блокаде на Дрини и забрањивале особама из Републике Српске да долазе у Србију, код нас су све особе које су под америчким санкцијама добродошле, никакав проблем у Србији нећете имати и ми ћемо са вама наставити да сарађујемо, посебно имајући у виду да смо уверени да те санкције никоме неће донети добро, а нанеће штету нашем поверењу према тако великим силама које такве мере доносе искључиво према припадницима српског народа", закључио је председник Вучић.

 

Постоји стална потреба да се Србија "црта" као непријатељ

Председник Вучић изјавио је да постоји стална потреба да се Србија "црта" као непријатељ, а он да буде представљен као монструм, коментаришући наводе политичара из Сарајева да креира "српски свет".

Председник Вучић осврнуо се на односе Београда и Сарајева, рекавши да је суочен са лажима о њему, чак и ако, како је рекао, милион пута понови да поштује Дејтонски споразум, устав Босне и Херцеговине и њен територијални интегритет.

"Кажу - ено га Вучић са пушком код Сарајева. Где је та пушка? Једном је био статив од камере, други пут кишобран. Само лажу. Што више лажу, то се боље осећају. Није их брига. Морам ја да будем представљен као монструм, да Србију води психопата", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поставио је питање да ли је ико размислио зашто није било озбиљног пута или пруге који повезује Србију и Босну и Херцеговину и зашто су грађени бедеми и зидови уместо да се повезујемо.

Како је рекао, срећан је када се у Босни и Херцеговини граде путеви, чак и када се путеви у Србији називају "смешним Вучићевим путевима".

"Зашто правите непријатеље где их нема? Не мрзи вас да настављате са измишљотинама. Ово што кажем је истина и ви то знате", додао је председник Вучић.

Председник Вучић оценио је и да је за страни фактор увек крива Република Српска, баш као што се за све на Косову и Метохији увек криве Срби.

 

Србија спремна да сарађује са Саветом министара Босне и Херцеговине

Председник Вучић рекао је да су у Београд добродошли сви представници Федерације Босне и Херцеговине, као и да је Србија увек спремна на сарадњу са Саветом министара Босне и Херцеговине.

Председник Вучић одговорио је, на питање да ли ће бити реализована заједничка седница Владе Србије и Савета министара Босне и Херцеговине, да Србија жели сарадњу са људима из Сарајева.

"Немамо никакав проблем да се састанемо са Саветом министара Босне и Херцеговине који је изабран од стране Бошњака, Срба или Хрвата. Увек смо спремни за сарадњу и разговор, ако неко жели да разговара", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да то не би требало да служи личним оптужбама и "сабијању у националне оквире" како би се ситуација правила лошијом него што јесте.

"Ако можемо да урадимо нешто за добробит људи у Босни и Херцеговини и Србији хајде да се састајемо. Сит сам тога да глуматамо ко ће коме јаче да стегне руку, или ко ће кога мрко да погледа. Научио сам да ствари мерим резултатима, а не бесмисленим емоцијама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да је Србија увек спремна на сарадњу.

Захвалио је и Додику на изузетном гостопримству и истакао да до данас званичници Србије нису имали такво гостопримство у Републици Српској, као и да је то утисак и премијерке Ане Брнабић и чланова Владе Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк