Вести

ВУЧИЋ: НИСМО СЕ ОДРЕКЛИ НИЈЕДНОГ ИНФРАСТРУКТУРНОГ ПРОЈЕКТА

Брза пруга Стара Пазова - Нови Сад биће завршена до октобра 2021. године и тада ће возом моћи да се стигне од Београда до Новог Сада за само 25 минута, рекао је председник Републике Србије, Александар Вучић.

Вучић је током обиласка радова на изградњи вијадукта „Чотановци“ рекао да је 25 минута потребно колима само да се неко извуче из Београда, тако да ће грађани возом моћи много брже да стигну до Новог Сада.

Вучић је рекао да је тунел „Чортановци“ дуг 1,1 километар, вијадукт три километра, који ће бити веома леп, можда чак и лепши од моста Врла на јужном краку Kоридора 10.

Вучић је рекао да вијадукт иде поред Дунава и да ће са њега бити веома леп поглед.

„Сви ће моћи да виде колико је Србија лепа. Ово је свемир за оно што смо пре имали у железници“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је његова идеја да се гради и брза пруга, не само од Београда до границе са Мађарском, већ и од Београда до Ниша.

Од Београда до Беча возом за само четири сата

Вучић је рекао да са српске стране неће бити никаквих кашњења у изградњи брзе пруге Београд - Будимпешта, као и да ће, када она буде готова, моћи да се путује возом од Београда до Беча за само четири сата.

Упитан да прокоментарише то што ће и у Мађарској бити убрзани радови на брзој прузи на њиховој територији и да ли је о том пројекту недавно разговрао са премијером те земље Виктором Орбаном, Вучић је рекао да су разговрали и о том пројекту, као и да Србија има изванредну сарадњу са Мађарском.

„Они су наши искрени пријатељи и у свакој тешкој ситуацји имали су разумевања за нас и ми за њих. Помагали су нам унутар ЕУ када се год говорило о Србији“.

Вучић је рекао да су Мађари највећа мањинска група у Србији.

Упитан да прокоментарише ранију најаву градоначелника Новог Сада да је могуће да две велике мултулнационе компаније дођу у Нови Сад које би запослиле више хиљада људи чиме би било решено питање незапослених у Новом Саду.

„Нисам радостан што је Милош то најавио, али и ја сам то вероватно негде то рекао, обојица смо погрешили, али уврен сам да ускоро следи најава једне од најевећих, а можда и најбољих инвестиција које смо имали у Србији, а биће вероватно везана за Нови Сад. Имамо више таквих иницијатива“, рекао је Вучић.

Нисмо се одрекли ниједног инфраструктурног пројекта

Вучић је рекао да се Србија није одрекла ниједног од важних инфраструктурних пројеката и да је успела да сачува новац за то, иако је тешко предвиђати шта ће економија у свету да донесе.

Вучић је, након обиласка радова на изградњи брзе пруге Боеград - Нови Сад, изразио велику захвалност радницима што праве нешто што ће остати забележено у историји.

„Буквално градимо будућност, која ће бити записана у историји. Људи треба да знају да само овај део Стара Пазова - Нови Сад плаћамо 580 милиона долара, 850 милиона долара кошта Београд-Нови Сад, а 1,2 милијарду Нови Сад-Суботица.

„Огроман новац улажемо да бисмо имали најмодерније пруге, да бисмо могли да идемо просечно 200 километара на сат“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће вијадукт, који је обишао, омогућити да за годину и пет месеци идемо преко 200 километара на сат овом пругом, са прелепим погледом на Дунав и Фрушку Гору, и да неће морати да се успорава.

„Истовремено желим да кажем да ћемо наставити све грађевинске радове и молим компаније из нискоградње, посебно путева, да крену са пословима. Иако много радова нису били непрекинути, имамо делове компанија које нису спремне, и молим их да од понедељка буду у пуној форми и почну да раде“, рекао је Вучић.

„Молим људе којима смо најавили да раде, да буду спремни. Чини ми се да смо се навикли на мањи обим посла, касније устајање, мање одговорности. Морамо брзо да се пребацимо и покажемо да можемо да радимо више, најозбиљније и најодговорније“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је тешко предвиђати у свету шта ће економија да донесе, подсећајући да је цена америчке сировине јуче драстично пала, што показује да нико не може да предвиди шта ће да се збива, али да му се чини да ће Србија то спремније дочекати и да наши људи немају разлога за бојазност.

Говорећи о радовима које је обишао, Вучић је рекао да је тунелска цев, која излази на вијадукт, тунел дуг 1,1 километара, фантастична.

„Још само мало стрпљења и за годину и пет месеци стићићемо од Београда до Новог Сада брзим возом за 25 минута, а колима из Београда не можете да изађете за то време. То су невероватне ствари, други ниво стандарда, све другачије у односу на ово што смо имали раније“, рекао је Вучић.

Вучић је, захваливши се радницима, рекао да је на овом градилишту било осам заражених, али да су настављени радови.

Захвалио се, у свом обраћању, и руским пријатељима на посвећеном раду, најавивши да ће у суботу, најкасније у понедељак, примити руске лекаре који су дошли у Србију да помогну и који неуморно раде, дезинфикујући на стотине болница и домове за старе, који од ране зове до касно увече обављају тежак посао, борећи се за српске пријатеље као што би за своју руску браћу.

Вучић је рекао да ће се захвалити председнику Русије Владимиру Путину на тој помоћи.

Седница парламента могла би у понедељак или уторак

Вучић је рекао да би Скупштина Србије могла поново да почне с радом у понедељак или у уторак следеће недеље.

„Морате да питате председницу парламента Мају Гојковић, али разговарали смо и раније, мислио сам да ће и сад у петак... Можда буде у понедељак, уторак, немојте да ме питате за тачан дан“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да то свакако зависи од епидемиолошке ситуације, али да ће, уколико се настави овакав тренд, то бити могуће.

Вучић је рекао да ће у сваком случају морати да буду поштоване епидемиолошке мере, као и долазак што мањег броја полицијских службеника и административних радника у Скупштину Србије.

„Да не убацимо 1.000 људи, као што обнично буде, већ да то буду народни посланици и они који морају тамо да буду. Не мора тај дан да раде и бифе и ресторан, не морају баш тај дан да једу ћевапе. И у Председништву не ради ресторан, а ради цео дан“, рекао је Вучић.

Нови Сад је готово угашено епидемиолошко жариште

Вучић је рекао да је епидемиолошка ситуација у Новом Саду веома повољна и да је то готово угашено епидемиолошко зариште.

„У последња три дана Нови Сад је убедљиво најбољи по процентима што значи да ту имамо најнижи проценат заражених од великих градова, бољи чак и од Kрагујевца који је веома добар“, рекао је Вучић. одговарајући на питања новинара приликом обиласка радова на изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта, на деоници Стара Пазова-Нови Сад.

Вучић је рекао да је Нови Сад готово угашено епидемиолошко жариште, али да морамо да будемо опрезни.

„Епидемиолошка ситуација је веома повољна у самом Новом Саду и добро је да се људи тестирају и даље, да би нам долазили лакши и средње лаки болесници, а не тешки“, рекао је Вуичић.

У Нишу се ситуација умирила, али је и даље тежа него у Новом Саду, Kрагујевцу и нешто тежа него у Београду где је „под контролом, али и даље то није идеално“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је  ситуација у Алексинцу данас много боља него пре три дана.

Видимо да епидемија слаби, зато ублажавамо мере

Вучић је рекао да епидемија корона вируса у земљи слаби и да се зато иде на ублажавање мера.

„Kада питају неки људи зашто данас смањујемо мере, а рећи ћемо да имамо данас око 300 заражених, па зато што ћемо имати 3.500 или 4.000 тестираних, зато што видимо да епидемија слаби", рекао је Вучић одговарајући на констатацију новинара како сада поједини опозициони медији критикују ублазавање мера, док су раније извештавали како неке земље нису имали тако ригорозне мере.

Вучић је рекао да смо пре имали једног дана 305 заражених, али од 760 тестираних.

Вучић је рекао да су тада све долазили тешки болесници који су завршавали на респиратору, док сада има око 300 позитивних од 3. 600 тестираних.

„Сада заврши само четворо или петоро на респиратору, а троје или петоро се скине“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да и даље премине мањи број људи, али да се тај број стално смањује, као и да немамо више много нових тешких случајева.

То је велики успех и када долазе лакши случајеви у привремене болнице и када се више њих ставља само на давање кисеоника, а не на интубирање, на респиратор.

„Kада кажемо 105 респиратора, толико је оболелих интубирано, али је бар 220 или 230 на респиратору“, рекао је Вучић објаснивши да респиратор има два мода, као и да се рачуна да су они који су на давању кисеоника у озбиљном, али не у тешком стању.

Вучић је рекао да је и даље врло опрезан и захваљује лекарима што стално инсистирају на томе и позивају на опрез.

Не сме да нам се догоди Сингапур, односно други талас заразе, рекао је Вучић и истакао да зато мора све више људи у Србији да се тестира, као и да се што више „ухвати“ људи са благим симптомима.

Вучић је рекао да када буде почела да ради од среде лабораторија у KЦ Србије од 750 квадрата да ће се ићи и на преко 6. 000, 7. 000 и 8. 000 тестираних дневно.

Тада ћемо моћи да имамо ствари под апсолутном контролом, рекао је Вучић.

Упитан да ли у условима ванредног стања може да се говори о слободи медија, Вучић је рекао:

„Немамо никакав проблем, никакве слободе нисмо укидали, иако ванредно стање томе служи, само смо увели забрану кретања и ништа друго. И у овој ситуацији се све ствари боље виде".

Вучић је рекао да су неки из појединих навладиних организација, који су се представљали као непристрасни, у ствари политички комесари, што сада може да се види, али верује да грађани то добро разумеју.

Избори су ту, наставак изборних радњи по укидању ванредног стања

Вучић је рекао да ће пре укидања ванредног стања поново разговарати са странкама које су се изјасниле за учешће на изборима и да ће их обавестити о стеченим условима за наставак изборних радњи.

„Обавестићу их када ће бити стечени услови. Разговараћемо да се договодимо да РИK сачека два или пет дана од окончања ванредног стања, па тек онда да крену изборне радње“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су избори ту, правила јасна, и да свако ко жели да учествује у њима то може, а ко неће – то није његов проблем.

Избори су  важна ствар за демократију Србије, рекао је Вучић.

Вучић је, након обиласка радова на прузи Београд-Нови Сад код Чортановаца, упитан да ли се плаши или радује све гласнијим позивима Бошку Обрадовићу и Драгану Ђиласу да одустану од бојкота и изађу на изборе, рекао да не жели да се изјашњава о томе, а кад је реч о изборима разговараће са странкама са којима је разговарао и пре увођења ванредног стања.

„О изборима ћу прво разговарати са странкама са којима сам разговарао о изборним радњама и то пре укидања ванредног стања“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је свакако најважније шта се оставља иза себе, шта и како се неко бори за будућност земље и грађане.

Шта год урадили,неко ће већ рећи -не ваља

Шта год да урадимо, неко ће већ рећи да то не ваља, рекао је Вучић и подсетио да је најпре било примедби што се не уводи ванредно стање, а кад је уведено - рекли су да то раде само диктаторске државе.

У Србији се критикује сваки потез власти током кризе због корона вируса, а њему је важно да је држава одрадила добар посао, о чему говори и све мањи број људи на респираторима и све мањи проценат заражених, рекао је Вучић.

Вучић је, упитан како коментарише оцене да су потези власти у борби против короне популистички, иако се позивају на струку, рекао да је, када се ради озбиљан и одговоран посао, тешко угодити људима, јер шта год да се уради, неко каже да није добро обављено.

„Говорили су да угрожавамо животе и да не предузимамо довољне мере, била је кампања да уведемо ванредно стање, да не прођемо као Италија. Kад смо увели ванредно стање, говорили су да то раде диктаторске земље... Тако је и за парламент, бунили су се они који плате узимају, али не учествују у раду парламента, а не питају се да ли раде парламенти Белгије, Чешке“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је за њега важно да је Србија одрадила добар посао.

Сваки дан је мањи број људи на респираторима и све је мањи проценат заражених, иако је све веће тестирање, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да ће у среду почети да ради нова лабораторија и да ће већ у четвртак бити 5.000 нових тестираних људи.

„Ми желимо да будемо у овом делу Европе у наредних месец дана први по бројеву тестова, а затим желимо да радимо тестове на антитела, да видимо колики је колективни имунутет и да замолимо људе да донирају крвну плазму", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија гледа да све што може произведе сама и додао да данас у апотеке иде 4 милиона маски и 4 милиона рукавица у слободну продају.

„Гледамо да све произведемо ми, као што смо успели са хлорокином и хипохлоритом, покушаћемо да направимо производну линију за глобулин и будемо спремни за нови удар ковида или било које вирусне инфекције на јесен или зиму“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да фабрика хируршких маски може дневно да избаци 96.000 маски што покрива све здравствене капацитете.

„Тако ћемо да гурамо док не нагурамо до 50 милиона маски у магацинима“, рекао је Вучић.

Лекари рекли да треба хлорокин, моје било да га обезбедим

Вучић је рекао да је струка рекла да је хлорокин основа лечења против Kовида-19, те да је његов посао био да обезбеди тај лек, те да на критике да тај лек не помаже, не жели да одговара.

„Ја не знам шта садрже ти лекови, ни које су сировине. Питао сам лекаре, сви су рекли да је основа нашег лечења, као и свуда у свету. Мој посао је био да се то обезбеди“, рекао је Вучић.

Пронашли смо сировину и направили 50.000 кутија, што је више него довољно за сада, али и за будућност, а набавиће се и још ако буде потребно, како би се наставило са његовом производњом.

„А, у те приче надрилекара, теоретичара завера...То ме све више подсећа на наш фудбал, у којем би сваку гледалац боље шутнуо лопту од оног на терену. Тако и сада сви боље знају како би нешто излечили, него најбољи лекари на свету.. Ја нисам од тих и не могу у томе да учествујем”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да смо сада по први пут, после 60, 70 година почели да водимо и материјално књиховодство у здравству, што ће бити део политике дигиталног здравства - да знамо шта имамо, а имаћемо све што је потребно.

„Нећу о политичким противницма и од тога ћу се уздржати, иако имам шта да кажем, до потпуног укидања ванредног стања“, рекао је Вучић.

Упитан за твит певача Влада Георгијева, који је навео да је његов пријатељ преминуо од друге болести, али да је заведен као случај ковид, Вучић је рекао да не зна шта је ко у неком твиту објавио, али ако неко каже да смо завели некога као да је умро од Kовид 19, то значи да нисмо желели ништа да скривамо, као што то многи раде.

„Увек можете да пронађете и кажете да је неко умро од инфаркта миокарда, јер то и јесте, али му је корона допринела. Ми то нисмо крили“, рекао је Вучић.

Србија се не понаша као неки који по 15 дана немају мртве, а раде по три теста дневно.

„Мислим да је то фер приступ“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао је и да смо заостајали у броју тестова, али сада престижемо и престићи ћемо неке земље по том питању.

„Овде не можете да се играте са животима, не можете да кријете да је неко умро“, рекао је Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк