Вести

ВУЧИЋ: НЕЋЕМО ОДУСТАТИ ОД НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, у Атини, уочи неформалне вечере за лидере региона, коју организује грчки премијер Киријакос Мицотакис, да ће се Мицотакис, иако Грчка званично не признаје такозвано Косово састати са Аљбином Куртијем.

"Европски представници када говоре у Србији о нетранспарентности заборављају да нас замоле да не говоримо ко ће бити на састанку. Чудан неки формат у Атини, не разумем како је прављен, али то је питање за домаћине, позвани смо пет земаља са Западног Балкана, али како ко и како на који начин, због њихових билатералних односа негде неки из чудних разлога нису добили позив, а позвана је и Приштина иако Грчка не признаје званично Косово", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће чак Мицотакис имати и билатерални састанак са Куртијем, како је рекао, у атинским канцеларијама.

 

"Позвани су Хрвати, ваљда као велики пријатељи познаваоци свих нас на Балкану, као и Румуни и Бугари, а Мађари интересантно нису. Позвани су и Володимир Зеленски и због његове безбедности нисмо могли да говоримо ко ће бити присутан, и председница Молдавије Санду", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће бити интересантно на вечери која ће почети за око сат времена.

"Разговори са Урсулом фон дер Лајен су били веома добри, озбиљни и одговорни, никада сасвим лаки из раличитих разлога, али то је све логично. Говорили смо о важним инфраструктурним пројектима, замолио сам је да помогне у изградњи брзе пруге Београд-Ниш, али и о стратешкој сарадњи Србије и ЕУ у области енергетике, рударства и зелене енергије. Говорили смо и о свим важним политичким питањима, од дијалога Београд-Приштина. Ускоро у Београду поново очекујем Мирослава Лајчака. Говорили смо и о другим темама, односу према Русији. Имали смо врло коректан разговр са Урсулом", рекао је председник Вучић.

 

Сутра ујутру имаћу састанак "у четири ока" са Зеленским

Председник Вучић изјавио је да ће се сутра састати са председником Украјине Володимиром Зеленским.

"Желим да вас обавестим да ћу сутра ујутру на захтев украјинског председника имати билатерални састанак са њим, тако да ћу сести и разговарати са Зеленским у четири ока о свему ономе што се у последње време догађало око Косова и Метохије, око признавања и непризнавања територијалног интегритета једних и других и свих других питања", рекао је председник Вучић.

 

Верујем да ћемо имати добар и отворен разговор, додао је председник Вучић.

 

Нећемо одустати од националних интереса, али биће све теже

Председник Вучић поручио је да ће наставити да се бори за Србију и њену европску будућност, као и да неће дозволити да се одустане од националних и државних интереса, али да ће то бити све теже у наредном периоду.

"Наше је да се боримо за Србију и њену будућност, али да не одустајемо од националних и државних интереса, што ће бити све теже у наредном периоду", рекао је председник Вучић у Атини уочи неформалне вечере за лидере региона коју организује грчки премијер Киријакос Мицотакис.

Председник Вучић истакао је и да за Србију вечерас неће бити баш најлакша ситуација.

Навео је да ће на скупу бити Аљбин Курти, Бојана Кришто, Димитар Ковачевски, Андреј Пленковић, Томислав Дончев, Јаков Милатовић, Марсел Чолаку, Володимир Зеленски и Маја Санду.

"Није баш најлакша ситуација за нас, али када идете на Европски савет и скупи се њих 27 буде још и теже", додао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је да ће сутра или прекосутра да се обрати грађанима и да нескривено говори о томе шта се збива.

 

"Када неко пита зашто смо у таквој позицији, рећи ћу да је то зато што желим да водимо независну, одговорну и самосталну политику, иначе не бисмо имали ниједан проблем да хоћу да будем потрчко и политички патуљак као многи други у Европи", истакао је председник Вучић.

Да је тако, како је навео, не бисмо имали на оваквим састанцима никакве проблеме, али би их земља имала.

"Хоћете себи да олакшате или да земља не функционише или да се одрекнете 60 посто човечанства као потенцијалних пријатеља", нагласио је председник Вучић и додао да је питање да ли ћете некоме да служите или да служите свом народу.

"Ја сам изабрао да служим свом народу и зато имамо потешкоће. Такву политику не могу  да воде ни много јаче земље, а неки мали Вучић је изабрао пут слободе, самосталности и независности", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да има трему пред сваки од ових састанака, али да себи каже "нека је и њих пет или 10, ти имаш један глас и твоје је да се бориш за свој народ. Иди и бори се", објаснио је председник Вучић.

 

Борићу се за слободну и независну Србију на европском путу

Председник Вучић рекао је да ће се увек борити за слободну, независну и самосталну Србију, која ће бити на европском путу, али која ће знати да износи своје ставове.

Додао је да је знао да ће међу званицама у Атини бити и председник Украјине Володимир Зеленски, али да зарад његове безбедности није желео да то открије.

 

"Наравно да сам знао ко ће бити у Атини. Рекли су ми да ће бити Зеленски пре петнест, десет дана. Зар је требало да угрозим његову безбедност па да кажем, а замољен сам од Мицотакиса. Онда се то појави у црногорској штампи, зато што им је неко из кабинета председника дојавио. И онда ми испадосмо будале, што ћутимо, а они сви много паметни. А због тога, иако ме не воле, поштују у свету", навео је председник Вучић.

Истакао је да је уочи вечере имао доста добрих билатералних разговора, да је један од најважнијих водио са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, али да ће свакако најзначајнији бити са Зеленским са којим ће, како је рекао, разговарати сутра.

"Мој посао је да идем трновитим и тежим путем, заједно са људима из Владе да би народ ишао лакшим путем", навео је председник Вучић.

 

Пријаве за помоћ деци иду одлично, пензионери да се пријаве за картице

Председник Вучић изјавио је да је задовољан, јер пријаве за једнократну помоћ од 10.000 динара за свако дете до 16 година старости иду одлично и истовремено позвао све пензионере да се пријаве за пензионерске картице.

 

"Имаће огромне користи од поседовања пензионерске картице. Чак и они који имају више од просечних пензија. И они који су нешто имућнији или имућнији попут мојих родитеља, треба да узму пензионерске картице зато што ће им у сваком смислу користити много", истакао је председник Вучић.

 

У Атини вечерас тема Русија, али и оно са чим Србија не може да се сагласи

Председник Вучић изјавио је да нема сумње да ће вечерас у Атини Русија бити главна тема, али и да ће се разговарати и о питањима са којима Србија не може да се сагласи.

Председник Вучић истакао је да ће наставити да се бори да изгура све што може за Србију и напоменуо да од свих земаља чији представници учествују на вечери у Атини једино Србија није увела санкције Русији.

Додао је да зна како се ствари крећу, кад почну "рецитације и додворавања" у којима не може да учествује.

"Долазим из слободољубиве и слободарске земље, али истовремено знам да морамо да будемо на европском путу јер је то најбоље за наш народ, и када све то добијете хајде поронађите пут. Али решићемо и то и после састанка са Зеленским", рекао је председник Вучић наводећи да је било изјава политичара из Кијева који се залажу за признавање независности такозваног Косова.

"То би за нас био велики ударац. Покушаћу да разговарам са Зеленским", додао је председник Вучић.

 

На питање да ли ће Русија бити главна тема истиче да у то нема никаве сумње.

"Ту су сада два питања, али боље да сачекамо да се заврши вече. Имали смо некакве акте који су неформалног карактера, ништа не потписујемо, али је ту већ данима, тако траје и нама није проблем да поменемо формулацију из УН ко је погазио међународно право, ко је извршио инвазију. То је јасно и спремни смо да кажемо, и Србија је са тим сагласна. Али постоје ствари са којима Србија не може да се сагласи - знам да ће то вечерас бити главна тема", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да ће поновити став Србије и став Савета за националну безбедност.

"Све друго, територијални интегритет поштујемо, надамо се да ће и Украјина поштовати наш. Да ли је Русија прекршила међународно јавно право нападом на Украјину - очигледно је, све је то у реду, али када је реч о увођењу санкција и оптужбама ко је починио ратне злочине, у томе нећу да учествујем, док не будем видео да је земља у ужасно тешкој ситуцији. Тада ћу то рећи, али још нисам сигуран да смо суочени са тим", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк