Вести

ВУЧИЋ: НАШЕ ЈЕ ДА РАДИМО И ДА СЕ БОРИМО

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је са мађарском делегацијом разговарао о бројним пројектима, као и да је са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном договорио како да две земље у случају опасности по енергетску безбедност политички реагују и заштите интересе две земље.

Председник Вучић је рекао да је имао важне састанке са мађарским званичницима и да је замолио мађарску страну да убрза радове на брзој прузи до Будимпеште на њиховој територији.

"Ми ћемо наш део завршити и пре времена или тачно, замолио сам Орбана да мађарска страна са кинеским извођачима убрза тај део да бисмо за само две године могли да идемо од Београда до Будимпеште за два сата и 40 минута", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да су разговарали и о смештајним капацитетима за гас за Србију у Мађарској и захвалио на помоћи.

"Разговарали смо и о могућим опасностима за енергетску безбедност и договорили се како да политички реагујемо и како да суштински заштитимо интересе нашим земаља", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да Мађарска на фантастичан начин гради своје спортске капацитете и преузима организацију међународних спортских догађаја, од водених спортова до многих других.

"Размишљајући о "ЕХРО" понудили смо додатну сарадњу са Мађарском и у ширем Мастер плану, осим Националног фудбалског стадиона, желимо да изградимо онакав атлетски стадион, то је за нашу будућност добро и за организацију великих такмичења. Постоји један проблем, око наших нових стадиона изграђених по УЕФА стандардима - ко ће да их одржава и како ћемо да обезбеђујемо велики број догађаја. И зато ћемо пронаћи у  наредним месецима неку од највећих светских компанија коју можемо да изнајмимо како би нам помогла у стварању што већег броја догађаја", рекао је председник Вучић.

Рекао је да се то односи и на стадионе у Лесковцу, Лозници, Крагујевцу, Зајечару и другим градовима, као и у Београду.

Не смемо то да остављамо локалним самоуправама, навео је председник Вучић и  истакао да ти стадиони морају да се издржавају.

"Зато сам рекао да до октобра морамо да донесемо одлуку да направимо нешто што ће бити попут највећег спортског реона, не само у овом делу Европе, већ можда и у целој Европи, где ће бити и атлетски и национални фудбалски стадион, као и за водене спортове све, од скакаоница до базена за ватерполо и пливање", навео је председник Вучић.

Додао је да су разговарали о заједничком граничном прелазу две земље и да ће направити нешто што до сада није виђено.

"Очекујемо подршку новчану од Европске уније, покушаћемо да направимо једну контролу, за грађане Србије и Мађарске, нешто највеће што захтева стотине милиона евра, не само проширење, већ што није виђено до сада. То ћемо понудити заједнички и нашим пријатељима Румунима да заједно урадимо на тромеђи три земље заједнички још један такав прелаз. То је био предлог мађарске стране, који смо прихватили. То је за Хоргош од изузетног значаја видећемо да урадимо и на овом другом месту", навео је председник Вучић.

Рекао је да су разговарали и о политичким темама, као и око европског пута и геополитичке ситуације.

"Имаћу сусрет после овог састанка и са Ердоганом, синоћ сам имао са Каталин Новак, ускоро ће бити и велики демографски самит у Мађарској, затим посета председнице Мађарске Србији, и у међувремену ћемо имати неколико сусрета са Орбаном да и даље радимо на зближавању. Разговарао сам јуче и са Додиком и са Цвијановић. Данас очекујем и да разговарам са председницима тзв. средње азијских република, са председницима Узбекистана, Туркменистана и Киргистана, да и са њима покушамо да проширимо сарадњу. Разговарали смо данас са чувеним Такером Карсоном познатим коментатором и аналитичарем који је међу најпопуларнијим у свету. Вечерас ћемо имати вечеру са свим лидерима и разговараћемо са њима и сутра идем у Атину где ће бити сусрет са лидерима Западног Балкана, а ове друге ствари које неки објављују не могу да потврдим", навео је председник Вучић.

 

Мађарска одлично разуме ситуацију на КиМ

Председник Вучић рекао је да је са Орбаном разговарао и о ситуацији на Косову и Метохији и оценио да Мађарска одлично разуме ситуацију на Косову и Метохији.

"Имаћемо разумевање и боље и веће него пре 20, 25 година и тај тренд међусобног разумевања ће се наставити, јер се понашамо као искрени и блиски пријатељи", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли је током сусрета које је имао у Будимпешти било речи и о ситуацији на Косову и Метохији.

Председник вучић додао је да српски и мађарски народ осећају блискост на сваком месту и на сваком кораку.

 

Избори у року од шест или седам месеци

Председник Вучић изјавио је да ће у наредних шест или седам месеци сигурно бити избора у Србији, пре свега локалних и покрајинских, а можда и парламентарних.

У изјави за српске медије у Будимпешти, а на питање новинара да прокоментарише изјаву опозиције да није расписао изборе у Београду због кукавичлука и да је Српска напредна странка већ изгубила Београд, само да их још нико није обавестио о томе, председник Вучић је рекао да ће београдски избори, као и сви други, бити тешки за оне који побеђују и да ће се Српска напредна странка постарати да направи изненађење.

"Нама сада следе локални и покрајински избори и сасвим вероватно и парламентарни избори. Они су нама до пре три године говорили да неће ни једне изборе, на силу вам нећемо дати изборе. Сто пута сам их питао када ће изборе. Није то фонтана жеља, па ће да буде само оно што хоће. Имаће изборе врло брзо, да ли ће ти избори бити за три или шест месеци, свакако ће у наредних шест или седам избора бити", поручио је председник Вучић.

Што се тиче тога да је опозиција победила на изборима, а да Српска напредна странка само није обавештена, председник Вучић је одговорио да је то добро.

"Волим оне који мисле да ће лако изаћи на крај са противником, ти нису довољно озбиљни. Ако неко каже већ смо победили, верујте ми да тај неће да победи, јер то говори о његовом приступу. Што се тиче Београда, као и у Србији, за нас ће бити веома тешко, за оне који увек побеђују биће тешко, за оне који на свакој утакмици побеђују не постоји лака утакмица", рекао је председник Вучић.

Додао је да је за Српску напредну странку свака политичка борба тешка, јер се уздају у резултате рада у Београду. 

"Погледајте како изгледа Београд данас, а како је изгледао 2012. године, а да не кажем да је плата сада дупло већа у еврима и биће још већа. Ми ћемо да се борити, постараћемо се да направимо изненађење. Синоћ у Атини многи су мислили у 85. минуту да је готово, па није било готово. Било је 2:0 за Динамо, па се завршило на 2:2", закључио је председник Вучић.

 

Сутра у Атини разговараћемо о евроинтеграцијама Западног Балкана

Председник Вучић изјавио је да ће се на сутрашњем неформалном састанку лидера региона у Атини, коме ће присуствовати високи представници Европске уније, разговарати о евроинтеграцијама Западног Балкана, а да за остале теме није сигуран.

На питање новинара о чему ће се разговарати сутра у Атини рекао да ће бити и других тема, али да не може о томе да говори јер је такав договор.

"То је супер тема и то је одлично, а видећемо које ће бити друге теме. Не би они мене због тога звали. А чак и да знам, не бих о томе говорио, јер договор је да о томе не причам", рекао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк