Вести

ВУЧИЋ: НАША ЦРКВА ЈЕ СРПСКА И НЕМОЈТЕ ДА НАМ ИСКОРЕЊУЈЕТЕ НАРОД

“Онима који би да искорене српску цркву, да праве неке друге, поручујем: наша црква је српска и немојте да нам искорењујете народ“, рекао је председник Србије Александар Вучић.

"Наш народ се не стиди свог српског имена и презимена и имаћемо довољно снаге да то сачувамо на сваком месту где Срби живе", нагласио је српски председник у обраћању грађанима Мркоњић Града.

Вучић је приметио да српски народ данас свуда нападају као народ који наводно жели нешто више од онога што му припада, иако су Срби, како је подсетио, укорењени и у том крају и другде где живе.

„Kао да нисмо укорењени овде и на другим просторима, као да смо се ми досељавали у нечије туђе куће и имања. Овде су људи преживели најгори пакао 1995. Готово све куће су биле порушене, читав град спржен и спаљен, али вредни људи обновили су своја огњишта, желећи да чувају што су им очеви и дедови оставили. Kада кажемо да желимо да припадамо истом народу, кажу да нешто тразимо што није наше Можемо да живимо у различитим државама, али ми смо један, српски народ где год да живимо", рекао је Вучић.

“Нема разлике између Србина у Мркоњић Граду и Пироту, у Бањалуци и Београду. Истом народу припадамо, исту судбину делимо, истој цркви припадамо,“ рекао је Вучић и додао да ми, Срби, нисмо познати као велики верници, али, истиче, наша црква није чувала само Христово завештање и духовност, већ увек и српски народ, где год је постојала.

И данас манастир Kрка, рекао је Вучић, чува народ у многим крајишким селима.

У другој су држави, али српски народ опстаје.

Указао је да је познат по томе што пази шта говори, и да сваку реч мери десет пута, али да није случајно рекао на обележавању 4. августа, поводом страшне трагедије која је погодила српски народ, да ништа туђе не тражимо, али да смо кроз толико трагедија прошли да никоме више нећемо дозволити да нас протерује са наших огњишта.

“Нема више Олуја, трактора у српској будућности, већ нова радна места, вртића и школа пуних деце. Ми никоме и ни против кога немамо шта да кажемо, осим волимо вас и поштујемо, само нас пустите да будемо свој на своме, да чувамо своје име и презиме, своју веру”, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија да се постара за економски развој и да ће помоћи свом народу.

Подвукао је да је Србија данас снажнија и да снажи сваког дана.

„Да знате да сам посебно поносан што овде стојим као председник Србије пред вама. Захвалан и председнику Додику којем је синоћ отац умро, а желео је и поред тога да буде овде да би показао јединство нашег народа“, рекао је Вучић.

Вучић се захвалио грађанима што су рано дошли да га дочекају рекавши да није сањао такав дочек.

„Дошли сте не да дочекате Александра Вучића, већ неког ко данас представља Србију. За мене не постоји ништа лепше него када видим колико волите Србију. Толико колико ви волите Србију ми волимо РС. То не кријемо и показиваћемо на сваком месту и сваког дана“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је дошао да донесе помоћ у вредости од 600.000 конвертибилних марака за Машинску школу и Гимназију, и најавио њихово опремање најсавременијим рачунарима, ЦНЦ машинама.

“Уложићемо још и направићемо од те школе један репрезентативан објекат, како би видели када Србија уложи новац и брине да наша деца имају будућност”, рекао је Вучић.

Најавио је помоћ и у путној инфраструктури, те подсетио да је пре пар месеци обећао Дрвару фабрику, и да ће данас отворити Јумкову фабрику за стотину жена.

"Добиће посао после много година и деценија. Покушаћeмо да и њих ставимо у систем субвенција да би град могао да живи и имамо више деце у будућности”, нагласио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк