Вести

ВУЧИЋ: НАРЕДНИХ ДАНА ЈОШ ЗНАЧАЈНИЈА ПОМОЋ ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

Председник Србије Александар Вучић и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик разговарали су у Београду, а председник Србије је после састанка указао да је Србија на различите начине помогла Републици Српкој од почетка кризе изазване вирусом корона, а у наредна два, три дана упутиће јој још значајнију помоћ - маске, рукавице и респираторе.

"Разговарали смо о односима Србије и БиХ, Србије и РС, онолико колико је било могуће, нарочито у настанку кризе изазване пандемијом вируса корона", пренео је Вучић.

Председник је указао да је Србија помогла Српској на различите начине у овој кризи, подсећајући да је наша земља од почетка дозвољавала извоз дефицитарне робе на територију РС и БиХ.

"Пружили смо значајну подршку, послали медицинске апарате и заштитну опрему у РС. Упутићемо још значајнију подршку у два три дана, то ће бити стотине хиљада заштитних рукавица, маски и нови респиратори", рекао је Вучић.

Председник је поручио да се показало да смо заједно и у овим тешким тренуцима и да можемо добро да сарађујемо.

"Важно је да истакнем велику солидарност коју смо показивали и према нашем народу у Српској и БиХ и данас долази посебно доставно возило за Дрвар које је једна од четири већинске српске општине ван Српске. Али, у наредна два дана очекујем да пошаљемо помоћ за делове српског Сарајева односно како се назива источног Сарајеве, али и Горажда где су Бошњаци апсолутна већина", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је његова молба и договор са Додиком данас да свака друга врста помоћи, пре свега, Републици Српској иде преко органа власти Српске.

"Јер, просто за нас је немогуће да са сваком општином на посебан начин правимо аранжмане. Ако је то потребно, то могу да раде наше општине и градови, али говорим о централној Влади и зато је важно да се ради са Владом Републике Српске".

Вучић је поздравио српски народ у Српској и читавој БиХ и истакао да ће сарадња бити још важнија у наредном периоду, нарочито по економским питањима.

"Желим да искористим ову прилику да честитам Васкршње празнике нашем народу, српским православним верницима у Републици Српској, Црној Гори и другим деловима бивше Југославије и широм света, као и у нашој Србији", поручио је Вучић.

Скоро 9.000 људи враћено на посао због мера Владе

Вучић је рекао да су најављене мере за помоћ привреди дале резултате и да је непуних 2.000 људи остало без посла услед кризе изазване корона вирусом.

"На званичној евиденцији имали смо 10.839 отпуштених радника средином марта, а до краја марта када смо најавили мере, у периоду од 30 марта до 3.априла запосленост је порасла и 8.839 се вратило на посао. Тиме је непуне 2.000 остало без посла, што значи да су мере и најава мера дали резултате. Почетак примене мере значиће да ћемо имати равнотежу између којих су добили отказ и оних који су добили посао, што је невероватно у овим условима", рекао је Вучић.

Председник је изразио захвалност приватницима, послодавцима, како је рекао, људима који носе нашу земљу, који су показали конструктивност, озбиљност и одговорност.

Навео је и да је запосленост повећана за 8.262 код правних лица, 6.995 код приватних предузетника, да је запосленост ван радног односа порасла за 1.097, а број регистрованих индивидуалних пољопривредника је смањен за 321.

Вучић је рекао и да ће, након пандемије, сви у Европи бити у тешкој ситуацији, а да је ММФ навео да ће Србија, кризу пребродити нешто лакше од осталих, захваљујући својој монетарној и фискалној политици.

"То не значи да ће бити лако, али значи да је било добро све што смо урадили у претходном периоду. Биће тешкоћа у таквим условима, Србија и српске банке увек су биле спремне да откупе обвезнице РС", рекао је Вучић.

Охрабрујуће вести, дисциплина и даље страховито важна

Вучић је изјавио да у последња 24 сата постоје охрабрујуће новости у вези са епидемијом корона вируса.

Вучић је рекао да ће о тим вестима говорити и доктори, али да је страховито важно да грађани буду дисциплиновани наредног викенда.

"Замолио бих пензионере, посебно у урбаним срединама за које видим да излазе напоље и у продавницу, да се стрпе још мало и да покажу још мало снаге, јер је и даље велика опасност, и даље је вирус прилично снажан, мада не мислим да има онолику снагу као на почетку", рекао је Вучић.

Вучић је замолио грађане да поштују мере Владе Србије.

Без изузетака у забрани кретања и за Васкрс

Вучић је изјавио да се током Васкрса не могу правити изузеци у забрани кретања и додао да ће и данас замолити патријарха Иринеја да службе буду одржане, али без присуства верника.

Вучић је рекао да је видео да су и припадници српске цркве у региону, али и на другим континентима, донели одлуке да верници не присуствују службама и да се нада да ће тако одлучити и наша црква.

"Све наше телевизије ће, сигуран сам, бити заинтересоване за директне и одложене преносе, да људи могу да погледају, да саслушају литургију, да се моле Богу у кућама и домовима и да сачувају живот", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће се држава држати слова закона и да свештенике ни на који начин неће ометати у спровођењу службе.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС