Вести

ВУЧИЋ: НАМЕРА ПРИШТИНЕ ДА ПРОТЕРА СРПСКО СТАНОВНИШТВО СА СЕВЕРА КИМ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је поводом актуелне ситуације на Косову и Метохији да се налазимо на раскрсници, хоћемо ли даље имати мир или не и да је пређен рубикон, као и да више нема никакву сумњу у то да Аљбин Курти хоће да изазове рат по сваку цену.

Председник Вучић је рекао за РТС да је важно да се то каже, како би се избегле све спекулације.

Постоји један човек на Балкану, Аљбин Курти, који хоће да изазове рат, истакао је председник Вучић и додао да је до сада избегавао да се користи речником оптужби и да је увек тражио могућност за компромис.

"Плашим се да смо прешли рубикон и да ће бити веома тежак повратак на нормалу. Србија ће дати све од себе да се то догоди", истакао је председник Вучић.

Када говоре да Курти због хапшења полицајаца уводи забрану увоза српске робе, не можете то да забрањујете по прописима који постоје, од ЦЕФТА до других, показујете да желите глађу да изнурујете народ на северу КиМ и да га оставите без лекова и основних намирница и свега другог, рекао је председник Вучић.

"Њихова је намера да заувек отерају српско становништво са севера КиМ", навео је председник Вучић и додао да је од почетка године било чак 600 упуцаних Срба и ниједан Албанац. Цела криза почиње оног тренутка када неко доноси одлуку да се иде на нелегитимне изборе", рекао је председник Вучић.

 

Представници Квинте су молили да ситуација даље не ескалира

Председник Вучић је изјавио да је показао данас представницима земаља Квинте, са којима је данас разговарао, писани гарант КФОР-а и ЕУ, који је добио на почетку протеста на северу КиМ да неће бити хапшења, а да су га они молили да проба да утиче да ситуација даље не ескалира.

Председник Вучић је за РТС рекао и да је са командантом КФОР-а Анђелом Ристућом имао коректан разговор, а да се он осећа повређено због повреда његових војника.

"Показао сам му снимак где се виде Обреновић и Петровић и да они ништа нису урадили, а да им је продужен притвор, зашто‚ јер су их пребили од батина у притвору", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је имао тешку ноћ током које је покушао да смири људе на северу.

"Тамо имате мање од један одсто оних који хоће да иду против Београда, а у корист Приштине, али срећом већина жели да сачува мир. Имали смо тешку ноћ", рекао је председник Вучић.

Када се ради о Милуну Миленковићу Лунету који је јуче ухапшен, председник Вучић се упитао за шта је он тачно крив.

"Кажу крив је за догађаје испред изборне комисије где су долазили да показују силу и кажу да је неко бацио каменицу. Он није бацио, али је био присутан", рекао је председник Вучић.

Када се ради о изборима одржаним 23. априла, председник Вучић је рекао да је циљ Приштине био да у просторије општина, у којима никада нису били, поставе некога да би понизили српски народ.

"Тада су почели протести. Пре Миленковића Лунета ухапсили су Душана и Радоша и упуцали Гаљка у леђа, а нико не одговара за то, сви се праве луди", рекао је председник Вучић.

 

Ниједан српски војник или полицајац није прешао административну линију

Председник Вучић је изјавио да ниједан војник Војске Србије, ни полицајац нису прешли административну линију приликом хапшења тројице припадника полиције тзв. Косова.

Председник Вучић је навео да су они ухапшени на 1,8 километара од административне линије на потезу Орахово-Гњилица. 

"То је веома удаљено од Тресаве-Батњик где су оставили свој аутомобил, при чему Курти каже да су ухапшени 300 метара од линије. Шта радите ви на 300 метара од линије, без обавештавања КФОР-а", упитао је председник Вучић, гостујући у дневнику РТС-а.

Председник Вучић је нагласио да припадници косовске полиције немају шта да траже на подручју Тресава-Батњик без одобрења КФОР-а.

"Немају шта да траже, посебно не са дугим цевима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да Србија има доказе о томе да КФОР није био обавештен о свему овоме, као и да ће те доказе сутра поново предочити представницима Европске уније из земаља Квинте.

Председник Вучић је навео да Срби живе у лудилу и терору на Косову и Метохији, а да му западни званичници на то кажу да ситуацију прате преко Еулекса.

"Немојте више да пратите. Нисте ви мени написали да ћете да пратите преко Еулекса, него сам ја гарантовао нашем народу да морају да имају поверења и у вас и у нас", рекао је председник Вучић.

Додао је да је фрустриран због неиспуњених речи и обећања.

 

Срби на северу Косова и Метохије неће бити ни гладни, ни жедни

Председник Вучић је поручио да, упркос мерама Приштине, Срби на северу КиМ неће бити ни гладни ни жедни.

"Куртијев је једини циљ, пошто је знао да се одржавају састанци у Бриселу, желео је јуче да изазове сукобе, преко својих служби и неколико својих Срба у Северној Митровици који би изазвали немире, не би ли ми реаговали лоше - хоће рат и да Србија буде кажњена због тога", рекао  је председник Вучић за РТС.

Председник Вучић је показао документ у коме пише да су припадници косовске полиције ухапшени тачно 1,83 километра од административне линије.

Приштина каже да неће да примају робу из централне Србије и то доносе на тако махнит начин, приметио је председник Вучић.

Каже да озбиљни људи не доносе на тај начин тако важне одлуке које ускраћују живот људима на КиМ.

"Не треба људи на северу да брину - нећемо дозволити да буду гладни, како год и шта год буде требало да радимо, неће бити ни гладни нити жедни, као што смо се већ суочавали са таксама и свему другом", нагласио је председник Вучић.

 

Србија ничим није учествовала у ескалацији

Председник Вучић је изјавио да Србија ничим није учествовала у ескалацији ситуације на северу КиМ и да се труди да деескалира ситуацију.

"Трудимо се и да склонимо део наших снага ка Краљеву, али имате људе који сваког дана чезну да изазову инцидент. КФОР им каже да не доводе министра у Лепосавић они га провуку, они хоће да провоцирају и хоће сукобе, зашто хапсе Лунета, да би понизили Србе до коначног протеривања Срба", рекао је председник Вучић за РТС.

Председник Вучић је упитао зашто је Приштина тројицу припадника тзв. Косовске полиције довела на алтернативни прелаз, када је то посао КФОР-а.

"Имамо неколико сумњи једна је да су чекали некога кога би ликвидирали и имамо њихов тонски запис да наводно навијачи Црвене звезде иду у Звечан после хапшења Лунета и да чекају њих да их хапсе или нешто друго да ураде. Све то имамо документовано и спреман сам да то покажем. НАТО не може да каже да није знао за ову акцију, имамо доказе, ми смо озбиљна земља и служба", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поновио да ће увек да се бори за мир који је "благородан за КиМ и Србију, али да Срби немају шта да једу и пију јер је неко то одлучио.

Председник Вучић је рекао и да је ухапшени Луне "један од симбола отпора" унакажен, али да је јак и храбар и да ће све издржати.

"Да ли сте чули икога из света да се супротставио томе. Шта друго можемо да радимо осим да се боримо на сваки начин. У ситуацији смо да шта год урадимо чекају да направимо грешку да би увели санкције обема странама. До сада смо то избегавали, шта да радимо него да се боримо", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, најлакше му је да разговара са КФОР-ом, мада је, како је рекао данашњи разговор био тежак.

"Не морам да слушам филозофске глупости од Енвера Хоџе, Маркса, Троцког до демократије у централној Србији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти машта да буде нови Зеленски.

"Да има ратну биографију. Али то нећемо дозволити. Градоначелници морају да поднесу оставке у општинама, да повуку полицију, људи су у страху, а Курти неће ништа од тога да уради", рекао је председник Вучић.

 

Спроводи се истрага, нисмо ни пришли линији, спремни да пружимо све доказе

Председник Вучић је изјавио да се спроводи истрага поводом хапшења наоружаних косовских специјалаца и истакао да је Београд спреман да пружи све доказе и да нема проблем са тим да сви покажу сателитске снимке како би се јасно видело да ли су српске јединице прешле административну линију или не.

Председник Вучић је за РТС рекао да ухапшени косовски специјалци нису малтретирани нити пребијени и истакао да српске јединице нису пришле ни милиметар административној линији, што, како је нагласио, говори да неко жели да изазове сукобе по сваку цену.

"Сада тамо с њима раде полиција и тужиоци. То је њихов посао. Не можете ви да упадате с таквим наоружањем на територију суверене земље. Спроводи се истрага", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је додао да је Србија спремна да пружи "све податке и све доказе".

"Да знате разлику између државе и квази-државе, а ми смо озбиљна држава. Ови људи нити су пребијани, нити су малтретирани, нити унакажени, а то се дешава Србима које ухапси Куртијева полиција", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је подвукао да је Србија озбиљна држава и на озбиљан начин се  односи према ухапшенима, шта год мислила о њима.

"Немамо проблем с тим да нам свако покаже било какву замерку на  професионалност у поступању. Видели сте да није било понижења приликом хапшења и да је на сваки начин чувано њихово достојанство", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је нагласио да Србија води рачуна да се понаша као цивилизована држава.

"На све то добијате одговор - нису они који су ушли на територију централне Србије, већ смо ми ти који су терористи јер смо их тобож киднаповали. Нико није прешао ни милиметар, нико није пришао административној линији. То говори да неко жели да изазове сукобе по сваку цену", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да нема проблем са тим да сви  покажу сателитске снимке како би се јасно видели да ли су српске јединице прелазиле линију или нису. 

"Али то КФОР већ зна. Да ли ће да кажу или не, то је друга ствар, али знам да знају", поручио је председник Вучић. 

Председник Вучић је нагласио да је српска војска стационирана највећим делом у рејону места Рудница, која је 5,1 километар ваздушном линијом удаљена од тачке где су косовски специјалци ухапшени, али да је потребно 19,8 километара до тамо, јер мора да се иде преко Рашке због Ибра, који сече Гњилицу и Рудницу.

"Наша војка суштински је била удаљена 20 километара од места где се то догодило. Толико о глупостима које прича Курти да је наша војска учествовала. КФОР-у је то лако да провери и свакоме је то лако да види", нагласио је председник Вучић.

 

Србија ће увек бити уз народ на Косову и Метохији, никада неће дозволити његов прогон

Председник Вучић је изјавио да ће Србија увек бити уз свој народ на Косову и Метохији и да никада неће дозволити његов прогон, али да "увек и у сваком тренутку треба да поступамо најмудрије и најпаметније".

"Наша земља не сме да буде под ударом санкција. Може да буде уколико су потпуно измишљене и неоправдане, али да ми учинимо нешто, да томе допринесемо, не смемо ни на који начин. Морамо да чувамо целу Србију и њен напредак", поручио је председник  Вучић, гостујући на РТС-у. 

Говорећи о припадницима косовске полиције који су данас ухапшени, рекао је да је могуће да они стварно нису знали где се налазе, али и да је могуће да су имали неке озбиљније планове.

"Могуће је да су имали неке озбиљније планове, јер смо нашли неке спискове Срба. То је оно о чему сам ја говорио, да су они имали одређене информације и да су неке људе чекали, да ли због ликвидације или потенцијалног хапшења, потпуно је свеједно. Апсолутно је непримерено", рекао је председник Вучић.

Навео је да када неко упадне са таквим оружјем на територију коју контролишу ваше оружане снаге, тај чин пре свега морате да посматрате као терористички акт.

"Они за терористички акт оптужују Србе када их једним каменом гађају, а не када вам упадну са аутоматским пушкама и пиштољима", рекао је председник Вучић.

Додао је да су припадници косовске полиције савладани без иједног испаљеног метка, као и да се српска страна понашала одговорно и озбиљно, "онако како се једна суверена држава понаша".

Поручио је да предстоји тешка борба и тешко време, али да сав тај терор треба издржати и сачувати мир и сигурност, те да народ мора да буде уједињен и јединствен.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1