Вести

ВУЧИЋ: МОРАМО ДА БУДЕМО ЈЕДИНСТВЕНИ ПО КЉУЧНИМ ПИТАЊИМА

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је пред Србијом нови период у коме морамо да будемо још снажнији, уједињени и јединствени по кључним питањима.

"Пред нама је нови период у којем морамо да будемо, рекао бих, још снажнији, чвршћи, уједињени, јединствени по кључним питањима, то не значи једноумље и да немате право да другачије мислите", рекао је председник Вучић.

"Напротив, у Србији као што видите то је свима дозвољено. Србија је једина земља у којој је могуће да заустављате међународне ауто-путеве, а да не будете изубијани, као што је то случај у европским демократским земљама, како се називају", навео је председник Вучић.

Како је рекао, све што је урађено у претходних 10 или 11 година је тек прво полувреме, али много тога се променило.

Рекао је да је важно да добро погледамо у будућност, али не шта ће бити за неку годину, већ шта ће бити за 20 година и да вучемо потезе у складу са тим.

Председник Вучић је рекао да Дан српског јединства, слободе и националне заставе говори о нечему што је најважније за једну нацију, а то су јединство, застава, наша прошлост и наша будућност.

Председник Вучић је рекао да смо са обележавања тог празника послали поруке одлучности - да опстанемо на својим огњиштима и да никоме нећемо дозволити да нас унижава.

Председник Вучић је подсетио да нас тај велики празник, који обележавамо 15. септембра, подсећа на то колико смо дужни нашим прецима, што имамо овакву земљу и обавезује шта ћемо да оставимо нашим потомцима.

"Поносан сам на тај празник, то нису биле поруке мржње већ чврстине, одлучности да останемо на својим огњиштима, да добро знамо да нисмо велики, али да нећемо дозволити никоме да нас унижава или да дозволимо нестанак нашег народа", рекао је председник Вучић одговарајући на питање како види оптужбе које су се могле чути на његов рачун да тај празник користи да би ширио свој утицај.

Истакао је да је веома важно да имамо одговорно и озбиљно руководство.

"Зато ћу и када истекне мој мандат за председника дати све од себе да помогнем кандидатуру оних за које верујем да ће у наредном периоду бити изузетно одговорни, јер на крају све зависи од воље народа и озбиљности и одговорности руководства. Неке земље имају највише на свету, па нису тако успешније од оних које имају по пет или 10 пута мање резерве нафте", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Србија тако претекла многе државе у региону које су пре биле испред Србије, што су огромне промене за нашу земљу.

Потврдио је да сутра путује у Њујорк, где ће учествовати у Генералној скупштини УН.

 

Очекујем да просечна плата у децембру буде 840 евра

Председник Вучић изјавио је да очекује да ће просечна плата у децембру бити 840 евра, а да ће се за само годину и три месеца Србија приближити просечној плати од 1.000 евра.

Председник Вучић је подсетио да су у септембру повећане плате за 214.000 људи за 5,5 одсто, конкретно просветним радницима, медицинским сестрама и неговатељицама.

"Њих чека још 10 или 11, можда и 11,5 одсто од 1. јануара. Кумулативно је то преко 16 одсто. То је много више од просечне годишње инфлације која у зависности од месеца износи око 11 одсто или 12 одсто, свакако не преко тога", рекао је председник Вучић.

Такође, пензионерима ће бити повећане пензије од 1.октобра за 5,5 одсто, а потом за 14,8 одсто, што је кумулативно преко 21 одсто од 1.јануара, прецизирао је председник Вучић.

"Ми очекујемо да ову годину завршимо са просечном платом у децембру од 840 евра, са повећаним минималцем од јануара на 402 евра. Минималац је био само 150 евра пре 10 година. Очекујемо да следеће године просечна плата у Србији у децембру буде 960 евра. Ми ћемо се само за годину и три месеца приближити просечној плати у Србији од готово 1.000 евра, а да при томе не угрозимо стабилност јавних финансија", истакао је председник Вучић.

Просечна пензија ће, рекао је, бити негде око 390 можда и 400 евра.

"Ако рат у Украјини престане и више од тога, а најмање 390 евра крајем следеће године. То су велики помаци за нашу земљу", истакао је председник Вучић.

 

Акција "Боља цена" покренута јер Србија мора да брине о обичним људима

Председник Вучић рекао је да је акција "Боља цена" покренута јер Србија мора да брине о обичним људима, с обзиром на поскупљења изазвана инфлацијом, која је увезена.

Председник Вучић је коментаришући нападе на њега због поменуте акције, истакао да се сасвим случајно у корпи са производима којима је снижена цена, нашао и паризер.

"Немам ја проблем да узмем и кило свињског врата, нити кило телетине. И лагао бих када бих то рекао. Они који ме критикују, тај проблем имају неупоредиво мање јер су неупоредиво богатији од мене", оценио је председник Вучић.

Додао је да за разлику од њих, људи који имају неупоредиво мања примања не могу да приуште те производе свакога дана.

"А онда су рекли ти не једеш паризер. Као ја не спадам у обичне људе, и кажу ајде да тебе видимо заједно са Малим и Момировићем. И то је рекао уредник НИН-а", нагласио је председник Вучић.

Додао је да никога не тера да се храни паризером нити другим намирницама, попут чија семенки или авокада који су много скупљи.

"А онда је било јеси јео - али ниси јео. А у ствари, кад си јео ниси загризао пред камерама. А онда си не знам шта урадио. Види се ставио си три листа паризера, а требало је пет", рекао је председник Вучић.

Додао је да је паризер као дечак јео буквално сваког дана

"Мајка и отац ми оставе нешто мало новца. Брат и ја поделимо хлеб. На четвртине, купимо пола хлеба у драгстору. Кад има за мајонез има. Увек је било за неку саламу која је била много лошијег квалитета него овај данашњи паризер", навео је председник Вучић.

Додао је да су од првог дана акције кренуле критике против паризера.

"Променили су плочу кад су видели да је Мирослав Мишковић власник тог паризера. Онда су ставили наслов "грађани и даље деликатес купују само на граме". Одједном је то од хране за кучиће постао деликатес", рекао је председник Вучић.

 

Укупно на листи 37 производа који ће појефтинити, међу њима уље и брашно

Председник Вучић изјавио је вечерас да се на листи налази 37 производа који ће појефтинити, међу којима се налазе и сунцокретово уље, брашно, пасуљ, као и неки производи намењени за хигијену.

Председник Вучић је изложио производе који ће појефтинити, наводећи да је у питању велики попуст.

Председник Вучић је навео да ће појефтинити сунцокретово уље са 160 на 144 динара, брашно са 79 на 50 динара, пасуљ са 349 на 259 динара, купус за 30 одсто, маргарин са 103 динара на 79 динара, намаз "Сирко" са 217 на 159 динара, грашак са 180 на 139 динара.

Такође, појефтиниће и кисело млеко са 85 динара, на 64 динара, кекс са 180 на 119 динара, виршле са 109 на 79 динара, јетрена паштета са 75 динара на 49 динара, лук са 99 на 79 динара, као и неки производи намењени за хигијену, као што је сапун, чија нова цена је 30 одсто нижа и паста за зубе која ће са 150 појефтинити на 99 динара.

"На листи укупно имам 37 производа. То су добре вести за људе, грађане. Ми смо то урадили из још једног разлога, ми смо таргетирали оне производе који највише утичу на стопу инфлације, желимо да стопу инфлације спустимо на испод осам одсто до краја године", рекао је председник Вучић.

 

Поклонићу сат првом српском детету које буде рођено на Косову и Метохији у 2024. години

Председник Вучић изјавио је да је сат који носи чешки сат марке "Прима", да га је добио од бившег председника Чешке Републике Милоша Земана и који намерава да поклони "првом српском детету које буде рођено на Косову и Метохији у 2024. години".

"Реч је о сату који је био поклон Милоша Земана, тадашњег председника Чешке. На угравираној посвети пише: "11. 9. 2019. Александру Вучићу, председник Чешке Републике, Милош Земан". Сатови марке "Прима" коштају између 500 и 3.000 евра, а ја сам овај сат пријавио по закону и његова вредност процењује се на око 1.000 евра. То је поклон пријатеља Земана", рекао је председник Вучић и истакао је да је од Земана добио и орден.

Председник Вучић је рекао да ће сат, према новом закону, откупити, и да ће сат "значити" детету рођеном на Косову и Метохији коме га буде поклонио, пошто је, како је рекао, прошао кроз руке двојице председника.

"Ја немам никакву личну мржњу према некоме, али ћу овај сат да откупим, на то имам право, откупићу га и мислим да ће то у једно тешко време значити. Поклонићу га првом детету, било мушком или женском, које се роди у 2024. године на Косову и Метохији, поклонићу га том дечаку или девојчици. Имаће већу вредност јер је прошло кроз руке двојице председника. За мене има сентименталну вредност, добио сам га од човека који је био НАТО званичник који се први извинио, јер је била спроведена агресија против Србије", рекао је председник Вучић и рекао да ће сат носити док не дође време да га поклони.

Председник Вучић је истакао да не жели "спиралу фискалне несигурности, у којој је излаз увек у повећању јавног дуга", и да не жели да тако нешто "остави нашој деци".

 

Изаћи ћу у сусрет захтеву да се распишу избори до краја 2023. године, биће онда 4. марта

Председник Вучић изјавио је вечерас да ће изаћи у сусрет онима који су тражили расписивање ванредних парламентарних и београдских избора до краја 2023. године, што би значило да ће бити 4. марта.

"Ево расписаћемо их до краја године, 31. децембра за 4. март, мислим да је то 60 дана или ако не, онда за недељу раније, није проблем", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће свакако одговорити на захтев опозиционих странака које су тражиле расписивање ванредних избора.

"Одговорићу им за то, биће свакако, ја сам спреман и могу то одмах да кажем - да сам спреман да у складу са оним што су написали одржимо изборе, дакле до марта", рекао је председник Вучић.

На питање да ли то значи да ће избори онда бити пред његов рођендан - 5. март, председник Вучић је рекао да тако испада, по ономе што су написали они који траже ванредне изборе.

Сада морају у међувремену кажу да ли су мислили на мој рођендан или су мислили на нешто друго, али пошто знам колико су неписмени и знам да су мислили на нешто друго, узећу у обзир и њихову неписменост, па ћу и у складу са тим гледати да им изађемо у сусрет", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је прочитао иницијативу која му је стигла од Демократске странке, Еколошког устанка, Заједно Морамо, Зелено Левог фронта, Не давимо Београд, Народног покрета Србије и Правац Европа.

"Пише: Ми представници парламентарних странака организатори протеста Србија против насеља - а ја мислио да је то народни и грађани протест, а сада видим да су они организатори, и наводе: захтевамо расписивање парламентарних и београдских избора до краја до краја 2023. године. Пошто не знају то да напишу, нису двојно писмени за оваква писмена, они су из овога рекли да желе изборе негде 4. марта, пред мој рођендан. Хтели да прославе мој рођендан још једним поразом, па су вероватно зато написали да буду расписани до краја ове године", навео је председник Вучић читајући документ.

Вероватно су мислили да буду расписани избори пре краја године, али ко зна шта су хтели, када се буду завршиле све ове приче, ја ћу им одговорити на то, додао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише Декларацију за спречавање пропадања Србије Странке слободе и правде, председник Вучић је рекао да су ту декларацију донели они који су уништили Србију.

Председник Вучић је истакао да је у време претходне власти било за 510.000 мање формално запослених и напоменуо да треба узети у обзир да сада има и мање људи у Србији, због веће смртности од природног прираштаја и миграција.

Запитао је да ли грађани разумеју колика је онда разлика у снази привреде земље у то време и Србије сада када има 2,3 милиона запослених.

Истакао је да је тада било 26 одсто незапослених, а данас девет, као и да је тада била просечна плата 329 евра, док ће сада у децембру бити 840 евра.

Председник Вучић је рекао да опозиција има подршку једног великог тајкуна који  жели власт по сваку цену са некима споља.

На питање да ли је за поновно враћање изборног цензуса на пет одсто, председник Вучић је рекао:

"Видим да су у странци којој припадам расположени да се изборни цензус промени на пет одсто, сви су говорили да је било погрешно да се смањи на три одсто... Ја сам против тога, ја мислим да је потребно да буду сви ти мали у парламенту, да их људи виде када лупају и скачу по клупама, пиште и звижде. И то је део нашег народа, Милош Вучевић инсистира на пет одсто, он је председник странке и они ће доносити одлуку о томе", рекао је председник Вучић.

 

За 11 година најтеже ми је било када је Данило био заустављен на Косову и Метохији

Председник Вучић рекао је да му је за 11 година најтеже било када је његов син, после мајчине смрти, отишао у Грачаницу на литургију и био заустављен од стране Куртијевих људи и где му је било прећено, а да ништа у том тренутку није могао да учини.

Председник Вучић је на питање како реагује на писање медија који га називају различитим именом, рекао да је на то навикао и да има оних који желе да Србија буде успешна или неуспешна.

Председник Вучић је додао да се у почетку питао зашто то поједини раде, али да се на то навикао.

"После тога сам се навикао на то, данас сам у стању да истрпим стотине текстова на дневном нивоу, људи обично кукају за фусноту када им је име поменуто, па десет дана не могу себи да дођу. Ја дневно морам стотине текстова, сате и сате лажи најгорих и псовки и удара да претрпим и, шта да радите, на то сам навикао. Шта ми је било најтеже, свакако није то било најтеже или се борите или хоћете или не вреди другачије" додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да му је најтеже било кад је његова супруга Ксенија преминула и када је његов старији син одлучио да оде на Косово и Метохију и тада био заустављен.

"Најтеже ми је било то се догодило после смрти његове мајке и Миличине, Ксеније, он је ишао на Косово, сам је донео ту одуку да иде, са њим је било неколико мојих момака ненаоружаних. Сваке године иде по неколико пута, овог пута је ишао на литургију у Грачаницу, већи је верник него ја. Ја сам својевремено када су Марка Ђурића ухапсили, дао ултиматум, ако до пола осам Марко не буде на нашој граници, више немој да ме зовете и разговарате, онда ћемо предузети неке друге мере, јер је то био директни напад на државу, понижење државе и они су вратили Марка Ђурића", објаснио је председник Вучић и надовезао на то како су зауставили и његовог сина Данила.

Председник Вучић је истакао да су Данила први пут зауставили, други пут држали сатима и да је схватио да је то дело  Аљбина Кутија.

"Онда су их зауставили и избацили из кола и све са пуним наоружањем и сад све то ја негде уживо пратим и не могу ништа. Онда су они желели и донели одлуку ако се сећате, министар албански како су мом сину скинули мајицу. Они су га извукли напоље са жељом да скине мајицу, а рекао је да неће да је скине, а онда су му уперили пушку у лице и пушку у груди и сад замислите оца који је председник државе или било којег оца који слуша и знам да је то Курти наредио директно. Да вам упере цеви у дете и знате да то дете неће да скине мајицу и знате да не могу да га натерају на то", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да му је за 11 година тај тренутак био најтежи, тих сат времена.

"Можете да замислите како ми је било, то је живот, ја после тога морам да видим Куртија и можете да замислите како ми је док га гледам, а знам шта је хтео да учини и чини српском народу, а знам шта је хтео да учини и уради некоме само зато што се презива Вучић. Морате да седите и разговарате, то је важно за земљу да не уђе у сукобе и да не буде крива за сукобе", истакао је председник Вучић.

 

Протести ће ући у историју бешчашћа

Председник Вучић изјавио је вечерас да ће протести "Србија против насиља" ући у историју бешчашћа јер су, како је рекао, неки политичари покушали да злоупотребе трагедију која се догодила у ОШ "Владислав Рибникар".

Председник Вучић је приметио и да су представници тог дела опозиције променили мишљење о изборима, те да су четири месеца говорили да су против избора, а онда су једну ноћ сели негде или их је неко позвао у неку амбасаду па сад "Јово наново".

Председник Вучић је рекао и да је много људских живота сачувано акцијом која је организована после масовних убистава у којој је одузето 100.000 комада оружја, бомби и минско-експлозивних средстава.

"Ми сад размишљамо о неким новим акцијама. Уместо да седнемо да заједно урадимо и да кажемо - ово је трагедија свих нас, нису сачекали ни да деца буду покопана, изашли су на улице да искористе емоције људи и да кажу: хеј, ови су криви за то. У историји човечанства такво бешчашће није забележено", рекао је председник Вучић.

Тада су, рекао је председник Вучић, показали да их једино интересује да се дочепају власти по сваку цену.

Рекао је и да су органи према учесницима протеста били веома трпељиви.

"Наши органи били су веома трпељиви, пуштали смо их да крше законе сваки пут, да заузимају међународне путеве, да праве циркус на Газели. Вређају интелигенцију народа све време. Као што видите у Холандији, Француској у тим демократским земљама, у њима убију Бога па онда оптужница против Грете Тунберг за све оно што они раде нама, пошто су нам уништили шансу за литијум”, рекао је председник Вучић.

Рекао је и да "Дојче веле" пише позитивно о литијуму када се не ради о Србији, називајући то лицемерјем.

"Дојче веле каже златна грозница у Чешкој. Све позитивно, мисле не литијум. Ништа не ваља (у Србији). То је како су нас стране службе ту изиграле и како смо ми ту глупо поступили и наивно, то је невероватно", рекао је председник Вучић.

 

Ускоро нова инвестиција у Нишу, БГ метро за пет година

Председник Вучић најавио је инвестицију једне огромне италијанске компаније у Нишу и рекао је да би му то била десета фабрика у том граду.

Такође је најавио београдски метро за пет година.

"Идемо испред времена, имамо само папиролошких проблема око студија Ежисових, ово су највећим делом били припремни радови на Макишком пољу, сада ћете видети радове тамо код Железника" рекао је председник Вучић за београдски метро.

Према његовим речима, Србија до "EXPO изложбе 2027." мора да изгледа потпуно другачије и до тада ће, како је рекао, просечна плата бити преко 1.100 евра.

"Морамо да променимо лице наше земље до првог децембра 2026. наша земља мора да изгледа другачије, тада ће нам просечна плата бити преко 1.100 евра, за само три године ће нам просечна плата бити као сада у Хрватској 1.150 евра, а заостајали смо 20 година за њима", рекао је председник Вучић.

За критике које добија, председник Вучић је рекао да се не плаши критичара који лажу о њему и да је поносан на смањивање цене производа.

"Њихов је проблем у томе што се свих њих ја не плашим, што се не плашим њихових лажи, ја сам поносан што смо успели да спустимо цену тог паризера, млека, лука, кромпира, грашка, пасуља, свега тога, јер неко је морао да потроши време и енергију да се бори за људе, а они се боре само лажима", рекао је председник Вучић и додао да не очекује да му се нико извини за те лажи, али да му то даје енергију да се бори против њих.

По питању увођења санкција Русији, председник Вучић је рекао да постоје људи који му траже да уведе санкције, а да знају како је Србија прошла са санкцијама деведесетих.

 

Некима ћу увек бити крив, и кад неко прими гол или прими кош

Председник Вучић рекао је вечерас коментаришући нападе на њега из редова опозиције, да ће за неке у Србији он бити "крив" ма шта да уради.

Коментаришући изјаву Константина Самофалова да је власт крива за "пораст насиља", председник Вучић је рекао да ће држава изаћи са званичним подацима о броју убистава и у садашњем периоду, а и пре 2012. године.

Додао је да је у време претходног режима било 35 или 45 одсто више убистава. 

"Само да видите о каквим је лажовима реч. Шта, тада није било убистава у кафани? Зар сам крив што је неко возио у супротном смеру или сам крив што сам заједно са нашим народом изградио "Милош Велики"? Крив сам и кад неко прими гол или прими кош", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на изјаву Срђана Миливојевића да би поред стадиона требало изградити и затворе, председник Вучић је рекао да су грађани заслужили изградњу тих стадиона.

"Судило се много пута најбољима у овој земљи - не би било први пут - али не могу да укину болнице, стадионе и пруге које су ти најбољи изградили, а они на те стадионе не могу ни да помисле", рекао је председник Вучић.

 

Курти никад не би овако говорио да нема ''карт бланш''

Председник Вучић рекао је да је изјава премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да ће припадници Српске листе на Косову и Метохији да ''пате и плате'' страшна, и да Курти не би никада тако нешто могао да каже да нема ''карт бланш'' и подршку.

''Албанцима је све дозвољено. Колико год да се правили да су оштри према њима, нису и суштински их подржавају. За мене је важно да смо успели неколико људи да извучемо из притвора и да се боримо за оне који су још тамо. За Трајковића, Лунета, Божића, за друге Србе, ни криве ни дужне који су тамо'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је његов највећи страх покушај да се ''Србима у целом региону наметне кривица'', и то ''само зато што хоће да буду Срби и своји на своме''.

''Имате медијски линч и прогон Срба у Црној Гори ако не желе да се одрекну Београда'', рекао је председник Вучић и додао да се нада да ће специјалном изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару моћи ''у лице да каже све о његовим триковима''.

''Он може да одлучује где ће ко да буде на власти, али Срби не могу, ако нису са њим сагласни. Али, то није први пут да се суочите са двоструким стандардима'', оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је изразио наду и да ће прилике у Босни и Херцеговини да среде и смире и додао да не верује да ће председник Републике Српске Милорад Додик да буде ухапшен.

''Има разних идеја, сигурно и та о хапшењу негде постоји. Лично сам разговарао са Додиком око спуштања тензија. Рекао сам да није проблем, али сам рекао да ми кажу око чега он то греши везано за два члана Дејтонског споразума. Они су рекли да не греши, али да мора да пусти да прође време.

Прошло је више од годину дана и они су наставили да притискају Републику Српску'', рекао је председник Вучић и додао да се нада ''да ћемо као народ заједно то моћи да превазиђемо''.

На питање да ли ће Александар Вулин да буде смењен са места шефа БИА-е, председник Вучић је рекао да то није истина.

''Као што није био постављен Вулин, тако неће бити ни смењен. Можда сам и планирао да га сменим, али сад су му продужили мандат'', приметио је председник Вучић.

 

Председници сваке земље примају спортисте да би им одали поштовање

Председник Вучић изјавио је да председници сваке земље примају успешне спортисте како би им одали поштовање.

Председник Вучић рекао је да то што је примао успешне спортисте Србије могу само да му замерају покварењаци.

"И Ђинђић када је био градоначелник 1997. године, а то ми је Весић испричао,  Ђинђић им је рекао да наравно треба да иду код Милошевића, јер је био председник земље", рекао је председник Вучић.

Рекао је да никада никоме то није био проблем, ''осим сада поквареним људима који не знају шта ће са собом у животу''.

"Постоје људи који мисле да када се састајете са спортистима, да вам то доноси гласове. Наравно да није тако, па нису људи будале, нисам ја погодио ту тројку већ неки Богдановић или неко други, а они траже да им се обезбеде услови и то смо већ урадили. Ја ћу сад као да добијем нешто, па то може само да ми однесе гласове ако људи мисле да сам тиме нешто злоупотребљавао и да сам желео неку корист себи да направим", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је толико глупо да неко мисли да се на тај начин утиче како ће неко да гласа и да ти што то мисле потцењују грађане. 

 

Никада нисам размишљао да на чело БИА буде Марко Ђурић

Председник Вучић рекао је да никада није размишљао да на чело Безбедносно-информативне агенције (БИА) постави Марка Ђурића.

"Марко Ђурић у БИА, нисам о томе никада ни размишљао. Не читам те новине, не могу те глупости ни да читам. То не чита нико. Да ли је неко од њих био у некој амбасади на неком канабету, како мене мора да руше и десиће се то и то. Марко Ђурић ми никад није пао напамет за БИА-у. У животу свом нисам о томе размишљао", рекао је председник Вучић.

На питање како коментарише што је амбасадор САД у Србији Кристофер Хил ових дана рекао да је после преговора у Бриселу против "наметнутих решења" и како гледа на то, председник Вучић је рекао да и Хил зна да наметнута решења не решавају проблем.

"Не мислим све добро од 1999. године и после тога и у данашњој политици, не много тога добро, за разлику од власника ове телевизије, али господин Хил је интелигентан и образован човек и зна да од наметнутих решења нема ничега и да мора да се постижу стварни компромиси. То је мудар и озбиљан приступ", додао је председник Вучић.

На питање како реагује на писање појединих политичких коментатора, да Запад преко Хила не дозвољава да распише изборе и да је то разлог зашто одуговлачи, јер се боје да у Србији неће постојати политички механизам који би спровео обавезе из немачко - француског споразума , председник Вучић је рекао да слуша то већ 11 година.

"Ја то слушам већ 11 година, те лажи њихове лажи патриота, који би уништили ову земљу, који су уништили и изгубили Црну Гору. Морали су да нам отму Црну Гору из Савезне Републике Југославије да би могли да донесу одлуку о независности Косова. Сви ти неспособњаковићи од Јовановића до Двери су били директно или индиректно део те власти", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је рекао да је суштина све време у "modus operandum-u", то јест у начину лагања.

"Лагали смо за сат, само смо 500 пута лагали, сутра нова лаж, прекосутра нова лаж. И шта ћемо ако избори буду у децембру или јануару, шта ће онда да кажу? Да ли ће да кажу да је Хил забранио, наравно да неће, демантоваће", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је немогуће да му неко каже када ће бити избори и да је у озбиљним државама тако.

"Знају како је било у њихово време. Знате како је било, окупи их Мишко и још један бизнисмен и онда оду и позову једног црвеног и жутог из Демократске странке и СПС и кажу, влада ће да буде оваква и саставићете је овако", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је поносан на чињеницу што њему нико не може да одређује ко ће да буде у Влади, када ће да буду избори и када ће да буде састављена.

"То је део суверенитета ове земље, део слободе, део независности и зато Србија данас снима филмове о Јасеновцу и прави меморијалне центре. Зато се Србија не стиди свог имена и презимена и сме и има снаге да помогне, не само свом народу, већ свим грађанима. Немамо проблем са Бошњацима, ми смо један народ. Ко живи у Новом Пазару и Сарајеву. То само јака Србија може да каже. Никакав проблем са тим немамо, зато хоћемо да изградимо ауто-пут, да брже можете да дођете до Сарајева", додао је председник Вучић.

 

Очекујем нове притиске на нас, они се слажу са Куртијем

Председник Вучић изјавио је вечерас да очекује нове притиске са запада на Србију у преговорима са Приштином.

"Сад ће нешто ново да смисле, само чекам шта је то ново шта ће да смисле. Они се суштински слажу са свим оним што ради Аљбин Курти, а ово са заједницом српских општина им је "муст до ит" јер је потписано пре десет година и зато што ми инсистирамо на томе, и нећемо без тога, а овај (Курти) то неће да прихвати. И сад не знају како да изађу из тога, а смислиће нешто да смо ми криви, није важно шта", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да га не интересују замерке западних дипломата да им оштро одговара, јер није њихов потрчко да му замерају.

"Како да ми замере, шта сам ја, њихов потрчко па да ми замере, шта ћу ја њима да замерим десет пута више? Нисам ја бомбардовао Америку, него су они бомбардовали моју земљу", констатовао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће радити најбоље што може за свој народ, да ће се борити за њега и да ће увек дати одговор свима који мисле да могу да причају шта год им падне напамет о народу у Србији.

 

Нападају моје саветнице јер тиме прикривају своје политичке неуспехе

Председник Вучић рекао је да неће да се бави аутомобилима, гардеробом и тиме шта носе супруге опозиционих партнера, наводећи да његови политички противници нападају  његове саветнице како би прикрили своје неуспехе.

"Ја да се обрачунавам са женама мојих политичких противника, то нећу да коментаришем. Они су то радили са неким другим јер су од муке позеленели зато што у Бриселу Србија није проглашена кривом, већ Приштина. Онда су од муке полудели и хтели да нападају и нападали моје саветнице. Када се иживљавате, радите то на мени", рекао је председник Вучић поводом коментара претходних дана о томе колико коштају торбе његових саветница. 

Председник Вучић је додао да су се тиме бавили, јер су видели да губе и да људи ипак виде рад и труд.

"Тања Јовић је мој спољнополитички саветник, тиха жена која никоме на сенку није стала. Никада ни од кога нисам чуо да је о њој изговорио лошу реч. Радила је на ТВ Војводина и ја сам је замолио да када је Матковић отишао за Вашингтон, да ми помогне у вођењу спољнополитичких послова и неких осам година је саветник, дивна жена, посвећен радник",  додао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је живела са имућним човеком и да је он умро и да живи у стану који исплаћује јер је узет на кредит. 

Председник Вучић се осврнуо и на писање колико кошта торбица његове саветнице Сузане Васиљевић и рекао да су лагали да кошта 3.000 или 5.000 евра, а она кошта 185 евра.

Председник Вучић је рекао да жели да народ зна и да не бежи од питања, јер жели да народ буде сигуран у поштење свог председника, и да људи који нису злонамерни буду сигурни, јер је њима одговоран.

"Сузана Васиљевић је неко ко изазива различите реакције, као и ја, и други. Има огромну енергију, не морате увек да сте са њом сагласни, није лако са њом радити, али је марљива и енергична. Она је радила 15 година у Би-Би-Сију. Она је 2000. године себи купила неки кабриолет бесни и платила тада у кешу, ко зна колико и те слике постоје и она их не крије. Зарађивала и била удата за богатог човека, страног држављанина. Од свог тог богатства живи у стану од 60 квадрата и то је то што има. Има аутомобил од 5.000 евра и воли да се облачи и има такав стил", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је рекао да је била и раније саветнице Ивице Дачића и Војислава Коштунице, али да се тада о њеној торби није говорило.

Истакао је да ће она наставити да се тако облачи и додао да не жели да се бави торбама и гардеробом жена политичких противника. 

"Чак и да сам некада нешто слично покушао, сам би се извинио, то је срамота. Нападали су фине и добре, врхунске професионалце који су потребни овој земљи само да би мени наудили", додао је председник Вучић. 

Председник Вучић је нагласио и да је свако могао све да пита и добио би одговор, а не да пише лажи.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк