Вести

ВУЧИЋ: ИСТОРИЈСКИ ЗНАЧАЈНА ПОСЕТА СИ ЂИНПИНГА СРБИЈИ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, обраћајући се грађанима са терасе Палате Србије, заједно са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом, да је то велики и челични пријатељ Србије и да данас исписујемо историју и будућност, јер је реч о историјски значајној посети председника Сија Србији.

"Хвала вам што сте у оволиком броју дошли да поздравите нашег пријатеља великог, челичног пријатеља Србије Си Ђинпинга. Ја сам му рекао да ће као лидер велике силе свуда наићи на поштовање, али да на такво поштовање и љубав нигде неће наићи као у нашој Србији", рекао је председник Вучић.

 

Истакао је да ће само уговор о слободној трговини донети нашим пољопривредницима сигурност и да ће кренути извоз говеђег меса, као и од 1. јула потпуно слободан извоз јабука, шљива, боровница и многих других производа, ракије и вина на огромно кинеско тржиште.

Председник Вучић додао је да су тарифе за друге земље између 38 и 62 одсто док за нас из Србије неће бити тарифа.

То је велика предност и пуно значи за нашу земљу, додао је председник Вучић.

 

Председник Вучић рекао је да, као што Србија има јасне и једноставне ставове по питању територијалног интегритета Кине, тако и они подржавају територијални интегритет Србије без резерве.

"Као што ми кажемо да је Тајван Кина и да то пише у повељи Уједињених нација, тако и они подржавају наш суверенитет и са нама су у свим најтежим тренуцима. Не заборавите да су били са нама и пре 25 година када је Србија бомбардована и за то платили цену. Изгубили су људе само неколико стотина метара даље одавде", рекао је председник Вучић обраћајући се окупљеним грађанима испред Палате Србија.

 

Захвалио је председнику Си Ђинпингу, јер све што је изграђено у Београду, а само је део могао да види синоћ и јутрос, изградили смо захваљујући јакој српској привреди и његовој подршци за нашу железару, Бор и другим инвестицијама.

"Само је небо граница, знам какав потенцијал имамо и колико можемо. Хвала Сију, он пет година није долазио у Европу, а сада је дошао у Србију. Нека живи челично пријатељство Србије и Кине", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1