Вести

ВУЧИЋ: ДРЖАВА СЛУША ГРАЂАНЕ, РАДИМО И ГРАДИМО

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је задовољан новим мостом преко Млаве на Петровцу на Млави.

Обилазећи завршне радове на том мосту, председник Вучић похвалио је раднике истакавши да су одлично урадили посао, за кратко време. 

"Они су то урадили невероватном брзином, буквално су радили у две смене, некада и три. А ми смо закаснили. Ми смо криви, људи су чекали дуже. Требало је да га девет месеци искључимо из саобраћаја и тако решимо проблем, а не да људи чекају, а овај мост је кључан за цео Петровац и све људе у околини", рекао је председник Вучић.

Додао је да је проблем што је мост много година стајао, да га нико није одржавао и да је потрошен огроман новац. 

"Ово је кратак мост, 50 и нешто метара, 12,5 метара широк, кошта 1,5 милиона евра. Није то 50.000 евра. Проблем је што сам тек после притиска људи, када сам чуо од свих људи из Петровца, у Сокобањи сам рекао да то мора хитно да се уради. Да нисам, још би чекали. Сада јако лепо изгледа", поручио је председник Вучић.

Додао је да се ради и мост код Кучева, а да у Лесковцу мора да се уради клизиште.

"Није ово ствар као што је отварање деонице ауто-пута. Ово је питање односа према људима и грађанима. Ово је њима живот, далеко је њима ауто-пут. За њих је ово важно. И то је оно што је важно. Погледајте, све је срушено и потпуно нови мост је урађен за три месеца", поручио је председник Вучић. 

Председник Вучић изразио је задовољство што је завршена деоница пута Кучево-Мајданпек, свих 21 км и истакао да је сада приоритет у Браничевском округу градња моста у Кучеву, јер га везује са Мајданпеком.

Председник Вучић честитао је ЈП "Путеви Србије" која је радила мост на добро обављеном послу и питао руководиоце те фирме колико странаца је ангажовано и добио одговор да је на градњи моста било ангажовано седам страних држављана, а да их у фирми има укупно 50.

"У грађевини све више странаца имамо, имамо све више посла и морамо да запошљавамо све више странаца. У Србији највише раде људи из Индије, Турске, Босне и Херцеговине. То су људи који хоће да раде на грађевини", рекао је председник Вучић.

Руководство компаније која је радила мост истакла је да су плаћени на време за своје радове, а председник Вучић им је одговорио да не би могли да опстану, да их држава не плаћа на време.

"Само исплаћујте плате редовно и повећавајте фирму, требаће нам", поручио је председник Вучић.

 

Завршен мост на Млави, локална власт мора више да разговара са грађанима

Председник Вучић поручио је током обиласка реконструисаног моста преко реке Млаве у Петровцу да представници локалних власти не смеју да се учауре у својим кабинетима, већ више да иду у народ, разговарају са грађанима и решавању њихове проблеме.

Председник Вучић подсетио је да је пре више од годину дана одлуком локалних власти био затворен небезбедан мост и да се након тога ништа није дешавало месецима и навео да је то показивало небригу власти према људима и непостојање жеље да се реше проблеми грађана.

"Рекао сам да мора хитно да се уради мост и урадили су га за три месеца, на најбржи могући начин", истакао је председник Вучић.

Додаје да је из тога научио две ствари, да имамо компаније које могу да подигну мостове брзо и квалитетно, који ће бити сигурни, као и то да представници власти не могу да се учауре већ да слушају шта им људи кажу.

"Хвала вам на тој лекцији коју сте нам очитали и због које сам поносан данас што можемо да предамо овако леп мост Петровцу на Млави. Остаје нам да урадимо ово клизиште од километар, два у Лесковцу и то морамо у најкраћем року да урадимо", истакао је председник Вучић.

Навео је да је пуно путева урађено и на делу ка Пожаревцу и Жагубици, више него што је икада раније.

Како је рекао, у року иду радови на брзој саобраћајници од скретања са ауто-пута за Пожаревац ка Великом Градишту и Голупцу.

Председник Вучић рекао је да ће се видети како још да се споји Петровац на Млави и са другим општинама у браничевском и поморавском округу и који још инвеститори могу да се доведу.

Да добар део наших људи вратимо из иностранства, јер ни тамо више не тече мед и млеко, истакао је председник Вучић и додао да би држава могла заједнички са тим људима који су научили како се ради у иностранству много да постигне.

Поручио је председнику општине да разговара са грађанима када се на нешто жале и ако понекад нису у праву.

"За тебе не сме да постоји било шта драгоценије од тога", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ти људи знају да не може сваки захтев да им се испуни, али да хоће да виде пажњу и да разговарају са људима које су бирали.

Додао је да су му у Бечу недавно рекли да се многи наши људи враћају или размишљају да се врате.

После паузе од 15 минута овде идем за Ваљево и вечерас у нека друга места, додао је председник Вучић и поздравио грађане.

 

Месеци пред нама неће бити лаки, очекујем много притисака и претњи око Косова и Метохије

Председник Вучић изјавио је да месеци пред нама неће бити лаки и да очекује много притисака и  претњи и спровођења тих претњи у дело на Косову и Метохији. 

"Чини ми се да месеци пред нама неће бити лаки и очекујем много притисака и претњи и спровођења тих претњи у дело на Косову и Метохији од стране оних који су недовољно одговорни и не разумеју да мир није само интерес Срба, већ и Албанаца", рекао је председник Вучић током обиласка завршних радова на комплетној реконструкцији моста преко реке Млаве у Петровцу, који је део регионалног пута.

"Али, када видите колико других проблема у свету има, добро је када можете да градите и радите и осигурате какву такву будућност нашој деци", навео је председник Вучић.

 

Не мешамо се у унутрашња питања Црне Горе, прво да се формира влада

Председник Вучић изјавио је да ће сачекати прво да се формира црногорска влада и како се ствари одвијају, па ће тек онда коментарисати.

Председник Вучић на питање новинара какву поруку шаље то што у новој влади Црне Горе неће бити представника Срба, а биће представници странке Мила Ђукановића, рекао је да не жели да се меша у унутрашња питања Црне Горе.

"Бавићемо се питањем нашег народа и политичким деловањем, али прво да се формира влада. Ми поштујемо Црну Гору, ценимо је и сачекаћемо да видимо како ствари иду, па ћемо коментарисати", рекао је председник Вучић.

 

Ако траже ванредне изборе у Београду - добиће их брже него што мисле

Председник Вучић поручио је свима који траже да се што пре распишу ванредни избори у Београду да ће их имати и брже него што мисле, али да ће их опет изгубити јер, како каже, народ не могу преварити.

"Изгубиће са убедљивијом разликом него што је то било прошли пут", поручио је председник Вучић одговарајући на питање новинара о захтевима опозиције у вези са одржавањем ванредних избора у Београду.

Председник Вучић је рекао да причу о расписивању избора у Београду слуша већ данима.

"Пре 15 дана су ми претили да ће Србија стати кад Вучић распише изборе. Они мисле да кад они стоје, да и сви остали стоје и да нико ништа не ради у овој земљи. Кажу, ако будете имали идеју да распишете изборе, имаћете народ на улицама. Јуче су променили мишљење и кажу да хоће изборе по сваку цену. Нико их не пита како је могуће променити мишљење тако у 15 дана", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да градњом по Србији не гради "споменике себи" већ народу и да је управо мост у Петровцу на Млави потребан народу.

"Што се тиче приче да градим споменике себи, све што сам урадио је споменик за народ. Не користим ја овај мост. Можда ћу проћи једанпут или двапут. Ово је нешто што је потребно народу. На стадион у Лесковцу отићи ћу можда једном или двапут, али је тај стадион потребан народу", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић поставио је питање зашто они који га критикују нису дизали споменике било коме и било чему, и додао да су њима споменици били закатанчене фабрике и отпуштени радници.

 

Руски амбасадор је био мој гост, а не ја његов

Председник Вучић рекао је, коментаришући наводе појединих медија да је био на рапорту код амбасадора Русије, да је Александар Боцан-Харченко био његов гост, а не обрнуто.

Председник Вучић рекао је да руског амбасадора Александра Боцан-Харченка познаје годинама.

"Имамо изузетно коректан однос. Било би претенциозно да кажем да смо пријатељи, али вероватно не бих погрешио ни када бих то рекао", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да, када му неко напише да је ишао на рапорт код руског амбасадора, то наводи на два закључка.

"Први, да тај неко полази од себе, јер тај неко сам иде код амбасадора. Други, он је био мој гост, а не ја његов. Оно што је важније јесте да видите како ти људи и њихови медији немају никакву политику. Зашто сам то рекао? То су људи који се залажу за санкције Русији и који се залажу да водимо непријатељску политику према Русији", навео је председник Вучић.

Како је оценио, када би се тим људима указала прилика да зараде неки политички поен радећи чак и супротно од тога, урадили би то не часећи часа.

Према његовим речима, то довољно говори о непринципијелности, неозбиљности и неодговорности поменутих људи.

 

Мост на Млави у Петровцу реконструисан у складу са процедурама

Председник Вучић изјавио је да су сви радови изведени у складу са процедурама.

"Све мора да буде у складу са процедурама, али је важно да људи буду задовољни и да добију мост, не да чекају још годину или још годину и по дана зато што бисмо тада изгубили још више новца, питање и колико живота, питање је и шта би се овде дешавало и какво би незадовољство било", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић истакао је да би желео да се ради што више и додао да се у пожаревачком региону гради много путева.

"А мене да питате која је фирма урадила један, други или трећи мост, немам појма да будем искрен. Занима ме да видим нов чврст, сигуран, добар мост, урађен у року од три месеца и да знам да нико није украо новац", навео је председник Вучић.

На питање новинара шта је препоручило ПЗП Пожаревац Путевима Србије да граде мост, председник Вучић је указао да не зна ко је био извођач и додао да му мост није неопходан за кампању. 

"Моји снови су мостови, путеви и пруге, а не паре на рачунима негде", истакао је председник Вучић. 

Рекао је да се руководио притужбама грађана из Петровца на Млави, који су се жалили да мост није био у употреби. 

"Добијао сам десетине притужби грађана из Петровца на Млави који су ми рекли стоји нам мост затворен, не можемо да га користимо, знамо да ће да падне, али нико ништа на њему не ради. То је била основна ствар због које сам рекао људима да ураде мост, јер нема смисла да га држимо годину дана затвореним, а да нико не ради ништа", навео је председник Вучић. 

Истакао је да су људи који су радили мост заслужили поштовање јер су се три месеца борили свакога дана приликом изградње моста.

"Док су многи од нас ишли на планину, на море, они су сво то време радили и морали да раде да би направили овај мост и за вас и за мене и за сваког од нас. Мало поштовања и према тим људима да покажемо, а не само да гледамо како ћемо некоме да запржимо чорбу", рекао је председник Вучић. 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк