Вести

ВУЧИЋ: ДО 20. АПРИЛА РЕШАВА СЕ СУДБИНА НАШЕГ ОДНОСА ПРЕМА ВИРУСУ КОРОНА

Наредних 10 дана је кључно, до 20. априла решава се судбина нашег односа према вирусу корона, рекао је председник Србије Александар Вучић и поручио да је сада дисциплина грађана најважнија.

Вучић је рекао да је дошао у Ниш да поручи грађанима тог града, али и свих округа на југу земље, да је Србија уз њих.

"Велико хвала за дисциплиновано, одговорно и озбиљно понашање грађанима југа Србије", поручио је председник.

Вучић је истакао да је Ниш од почетка био на удару великог и опасног непријатеља, али су Нишлије, рекао је, дисциплином успеле, и упркос жртвама, да му се за сада одупру.

"Сигуран сам да ће одговорношћу успети да победе. Овде сам да кажем народу свих округа на југу, људима у Нишу да је Србија уз вас", поручио је Вучић.

Председник је истакао и да сваких седам дана држава шаље заштитну опрему, материјале, неретко респираторе.

У последњих месец дана у Ниш је, како је Вучић рекао, допремљено 29 клиничких респиратора и 20 неинвазивних, уз другу медицинску и заштитну опрему.

Вучић је напоменуо и да ће болница у Лесковцу бити претворена у ковид болницу, као и комплетна зграда новог Kлиничког центра Ниш, изузев Ургентног центра те установе.

Вучић је додао да смо имали свега 20 респиратора у Нишу раније.

Пренео је да је у разговору са професором Браниславом Тиодоровићем и са лекарима констатовано да тренутно нема других потреба, ни у Нишу, ни на југу земље, када је реч о опреми.

Сада, како је рекао, 74-75 клиничких респиратора има слободних, иако је велики број пацијената на респираторима.

Вучић је рекао да ће у Србији данас бити тестирано више од 2.000 људи, а да је циљ да се дође до броја од 4.000 људи дневно.

Додаје да су наши болнички капацитети на измаку и још једном замолио људе да буду одговорни.

"У Нишу се виде први резултати дисциплинованог понашања и зато треба да продужимо и потребна је још већа дисциплина на југу Србије, а посебно у Ћићевцу, Варварину, али и делу Зајечара и другим местима".

"Желео сам да покажем колика је наша брига за Ниш и југ Србије и мислим да смо урадили онолико колико једна мала земља може да уради у припреми болница, привремених болница и опреме и што је најважније респиратора, да смо урадили ако не боље од других свакако не слабије од бољих и већих који су до скоро били успешнији од нас", нагласио је председник.

Вучић је рекао да је данас почела исплата целе мартовске пензије и да ће сваки пензионер добити и додатак од 4.000 динара, као и да ће то бити веома важно за најсиромашније пензионере.

Вучић је рекао да је око 158.000 пензионера јутрос било у продавницима, што је око 9 одсто од укупног броја пензионера.

Рекао је да то показује колико су наши људи дисциплиновани и да смо захваљујући томе успели да избегнемо катастрофу.

Вучић је говорећи о Нишу, рекао да ће у KЦ Ниш бити око 700 лежајева за средње и тешке пацијенте оболеле од ковида, као и да ће се број тестова увећати и да ће бити тај процес решен као на Торлаку, тако да ће резултати стизати за само 24 сата.

Што се лекова тиче, очекујемо за 10 дана да кренемо у производњу нечега што личи на хлорокин и бићемо у стању да произведемо 50.000 кутија за месец дана, што је довољно не само за Србију већ и цео регион.

После разговора са Макроном, Француска шаље 5.000 лекова

Вучић је пренео да ће у Србију, као помоћ из Француске стићи 5.000 лекова фармацеутске компаније "Санофи" из те земље.

Вучић се на томе захвалио председнику Француске Емануелу Макрону.

"После нашег разговора, упркос свим проблемима са којима се Француска суочава, а имају више од 12.000 преминулих од вируса корона, успео је да обезбеди 5.000 "Санофијевих" лекова", рекао је Вучић.

Kако је рекао, Србија ће, уз сву захвалност Француској, послати авион по ту помоћ.

Наши ковид капацитети пуни, припремамо нове привремене

Kапацитети наших ковид болница су на измаку рекао је Вучић и најавио да се морају припремати додатни капацитети привремених болница.

Због тога је, истиче, донета одлука да болница у Лесковцу постаје ковид болница, као и комплетна нова зграда KЦ Ниш, изузев Ургентног центра.

Kад је реч о Нишу, рекао је Вучић, биће припремљени и опремљени додатни објекти у том граду, који ће примити лакше пацијенте, пошто је хала Чаир пуна.

Боље је да је Чаир пун, наравно, него KЦ Ниш, додаје.

За лакше пацијенте биће припремљена касарна на Пантелеју, хотел Наис и други хотели, као и посебна амбулантна возила са транспортним респираторима, најавио је Вучић.

"Наши капацитети су на измаку, немамо више места. Зато молим људе да не замере када им кажемо да иду на друго место", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће бити обезбеђена и амбулантна возила са транспортним респираторима, у жељи да се омогући лечење одмах и у току транспорта.

"Желео сам да покажем колика је наша брига за југ Србије и за Ниш и мислим да смо онолико колико земља као што је Србија, мала земља, може да уради у припреми болница, привремених болница, опреме и најважније, респиратора", рекао је Вучић.

Разумем кампању у Хрватској и тајкуна у Србији, треба то спортски прихватити

Вучић је рекао да разуме кампању која се води против њега и Србије у Хрватској, јер Србија много брже напредује.

Вучић је рекао да би и он можда тако реаговао, и да те нападе треба прихватити спортски.

"Ту мржњу разумем, иако не оправдавам. Иста је присутна код дела тајкуна у Србији. Нећу помињати имена док се све ово не заврши", рекао је Вучић.

Вучић је, упитан да прокоментарише што последњих дана долазе напади из Хрватске, на њега, војску, а кампању воде углавном медији, и углавном је политичка, рекао да сваки пут када они воде кампању то њему ни мало не смета.

"Ја сам ваљда једини против којег воде перманентну кампању. То је за мене похвала, да будем искрен. Хоћете да вам кажем зашто? Први пут после много много деценија, и векова, јер нису у питању биле увек државе већ насељена подручја, Србија има суфицит са Хрватском, напредује брже“, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је Србија имала раст од 42, а Хрватска 2,8, и да Србија има много мањи број отпуштених људи у овој кризи од Хрватске која је мања.

Изразио је, истовремено, уверење да ће наша земља Србију престићи за седам до 8 година.

"Још брже ћемо их стизати. Рекао сам раније да ћемо их стићи за десет година, а сада кажем за 7 или 8 година ћемо их престићи”, подвукао је Вучић.

Сматрао сам да је важно да обавестим јавност

Вучић је изјавио да је сматрао да је важно да обавести јавност да је његов син Данило заражен корона вирусом.

Вучић је подсетио да пре два месеца, када се он није добро осећао, није желео да обавештава јавност, али да су потом друштвене мреже биле пуне вести о томе, те да је сада схватио да треба да обавести јавност о здравственом стању сина, у једној реченици.

"Сматрао сам да је важно да обавестим људе да је мој 22-годишњи син заражен и више ни реч нисам рекао. Једино што се надам, то је да ћу дочекати да оде на Сајам, после сајма ће ићи кући", рекао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање да ли сматра да су поједини медији, и провладини и опозициони, који претходних дана нису поштовали приватност Вучићеве породице и бавили се здравственим стањем његовог сина Данила, који је заражен корона вирусом, прешли границу доброг укуса, али и прекршили основе новинарског кодекса.

Вучићев син Данило заражен је корона вирусом, а клиничка слика је таква да се лечи на Инфективној клиници у Београду.

Основна лекарска плата за април биће 105.000 динара

Основна плата лекара за април биће 105.000 динара, а медицинских сестара и техничара између 58.000 и 60.000 динара, рекао је Вучић, те поновио да држава остаје при ставу да не смањује плате у јавном сектору.

Вучић је рекао да упркос кризи изазваној вирусом корона он види “светло на крају тунела” за нашу земљу и да ће се сада држава све више бавити спасавањем економије.

“Замолио бих људе из приватног сектора да не смањују плате, јер ми у јавном сектору то не намеравамо да урадимо, као што не намеравамо да смањимо пензије”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је садашња власт за само неколико година успела да подигне основну плату лекарима са 64.000 на 105.000 динара, а медицинским сестрама и техничарима са 33.000 на 60.000 динара.

“И даље мислимо да то није довољно, али јесте напредак”, истакао је председник.

Вучић је оценио да је на нивоу Европске уније постигнут добар договор за јачање економије чланица, додајући да иако Србија неће директно утицати у “делу тог колача”, подсетио је од наше укупне трговинске размене 67 одсто са чланицама ЕУ.

“Сваки договор постигнут око јачања њихове економије, јачаће и нашу”, подвукао је Вучић.

Председник је најавио да ће држава убрзати мере помоћи приватном сектору, како оне везане за исплату минималца, тако и све остале, како би, рекао је, радници који тренутно не раде могли да преживе.

Најавио је и да држава припрема инвестициони циклус са великим улагањима, како би се убрзале економске активности у земљи.

Вучић је рекао да су проценти Светске банке и ММФ о привредном расту у нашој земљи “бољи него за друге”, али и додао - “лоши за цео свет”.

Истакао је да су у развијеним земљама попут Аустрије, САД, Француске, Швајцарске неколико хиљада људи изгубило посао, додајући да у Србији то није случај и да у нашој земљи још постоји “социјални дух”.

“Захвалан сам нашим послодавцима који брину о својим радницима”, рекао је Вучић

Лекари су наши хероји, одликоваћу их орденом 28. јуна

Вучић је најавио да ће 28. јуна наградити орденом наше лекаре за све заслуге у борби против вируса корона.

“Ови људи ће ући у историју као хероји Србије и зато ћу све те који су били најхрабрији одликовати ванредно 28. јуна на Видовдан, орденом Републике Србије, за заслуге за наш народ”, рекао је Вучић.

Захвалио је и свим пољопривредницима, продавцима, запосленима у фармацији, војницима, полицији, а посебно лекарима и медицинском особљу који су, истиче, “примили на себе” најтежи део посла.

Такође, рекао је Вучић да међу здравственим радницима има и оних који су у овој тешкој ситуацији одлучили да траже боловање због “нагло уганулог лигамента”, али и додао да има медицинских радника, који су из оправданих разлога на боловању, у изолацији, као и жртава вируса корона.

За 10 дана производња лека налик на хлорокин

Вучић је најавио да се очекује да ће се за 10 дана у Србији кренути у производњу лека налик хлорокину.

"Што се лекова тиче, очекујемо за 10 дана да кренемо у производњу нечега што личи на хлорокин и бићемо у стању да производемо 50.000 кутија за месец дана", рекао је Вучић.

То је, истиче, довољно не само за Србију, већ и за цео регион.

Надам се укидању ванредног стања пре краја месеца

Вучић је изразио наду да ће ванредно стање бити укинуто пре краја месеца.

"Једва чекам дан и надам се да ћемо бити у положају да пре краја месеца укинемо ванредно стање. Ово је моја нада, не моја прогноза", рекао је Вучић.

Укидање ванредног стања, истиче, не значи да нећемо имати додатних обавеза и да нећемо морати дисциплиновано да се понашамо.

Kако је Вучић рекао, једва чека да се укине ванредно стање и зато што би то значило да и себе ослободи ћутања онима који су, наводи, радили против своје земље, при чему ту, чак ни пре свега, не мисли само на своје политичке противнике.

Oпозицији: Дајте неку донацију за земљу, не само критике

Опозиција ништа не ради осим што критикује мене и владу, уместо да неки од њих који су опљачкали земљу дају неку донацију и помогну својој земљи у борби против корона вируса, изјавио је Вучић.

"Најбоље је да не постојим, јер шта год да урадим они ће нешто да кажу. Kада их не помињете, криви сте. Они ниште друго не раде по цео дан, осим што нападају владу и мене, осим излива мржње", рекао је Вучић.

Хајде урадите нешто, па да буде и кампања, додао је.

"Дајте неку велику донацију, пошто су неки од вас опљачакли ову земљу и зарадили стотине милиона евра. Али, немој да дајете 100 евра или 10.000 или 50.000 евра. Дајте 10 или 20 милиона евра својој земљи док се бори против корона вируса", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да није видео да су се неки, како кажу Нишлије, "бркнули у џеп".

Победићемо ми то и изборићемо се ми у свему овоме и без њих, додао је Вучић.

На питање како коментарише то што људи из СзС позивају да се пијаце отворе, иако стручњаци кажу да су оне најопаснија места за ширење вируса, као и то што са друге стране наводно брину о радницима Јуре и дају им подршку да обуставе рад.

Вучић је рекао да ће само један њихов захтев поново прокоментарисати, а то је што су предлагали да пензионери изађу на улицу и шетају између 18 и 19 сати и истакао да би у том случају, да су сви истовремено изашли на улице, имали више мртвих у Србији него што данас има у целом свету.

По питању Јуре, Вучић је рекао да није довољно упућен, али да је истина увек на пола.

"То је приватна јужнокорејска компанија, они дају маске и заштитне рукавице и молим их да направе нешто већи размак између људи", рекао је Вучић.

Ипак, приметио је, оне који мисле да ће социјализам да се врати и да ће држава да из ћупа даје паре свима који су незадовољни - то се неће догодити никада.

"Имаћемо најбоље мере и најснажнију могућу подршку државе, али да држава плати све, то неће бити могуће и то нико не треба ни да сања", поручио је Вучић.

Не бринете ви о мом здрављу, него бисте да ме нема

Не бринете ви за моје здравље, него тражите разлог да ме нема, рекао је Вучић на питање новинара Н1, а у одговор свима онима у Србији, који су, како је рекао, светску пошаст доживели као савезника у борби против њега као политичког противника, што се није догодило ни у једној земљи, укључујући оне са хиљадама мртвих.

Вучић је тако одговорио на питање о контактима које је имао и евентуалном тестирању, а поводом информације да је његов старији син позитиван на корону.

Вучић је рекао и да је одмах пошто је његов син примљен на Инфективну клинику разговарао са др. Гораном Стевановићем и да му је одговорио на сва питања о могућим контактима.

Вучић је рекао и да сваки дан разговара са лекарима и "оног секунда када буду мислили да постоји било каква шанса да сам заражен бићу тестиран, а последице би биле теже од изолације".

Истиче да је одговоран и да слуша лекаре.

Дошао је у Ниш, додаје, да каже народу да је са њим и да се није сакрио, у тренутку тешком и за њега лично и за народ, спреман да доноси одлуке у интересу народа и државе, поручио је Вучић.

"Немојте лицемерно да бринете о мом здрављу, не знате да ли сам имао контакте или нисам", истакао је Вучић.

Подсећа да је од почетка против њега вођена кампања, почевши од тога које се мере спроводе, зашто се не уводи ванредно стање, па кад је уведено - зашто је, зашто су пензионери у кућном притвору, да се то стање злоупотребљава да би смањили политичке слободе...

"Нисте ви забринути мојим здрављем, као што вас није бринуло да ли сам заразен на "IPAC" конференцији због бриге за моје здравље. Није вас интересовало да ли сам угрожен и да ли бих преживео, само сте једино желели некако да ме склоните, а онда би ме представили као кукавицу", истакао је Вучић.

Вучић је рекао и да више о приватним проблемима и сину Данилу неће говорити док не победи болест.

"Док Данило не победи, ја ћу бринути своје бриге, а то се неће одразити на посао који обављам", рекао је Вучић, истичући да корона у Србији неће никога победити па ни њега, иако је, како је рекао, "разорен" ударима политичких противника, који ниједну болницу нису направили.

Поводом примедби извештача Н1 да су респиратори могли да стигну у Ниш и без присуства камера, као и на прес конференцији на којој се Вучић, обраћа, председник је најпре узвратио:

"А што сте ви дошли...?".

Вучић је рекао да је у Ниш дошао да покаже да је за 20 дана обезбедио више респиратора него сто је Ниш имао за последњих 20 година укупно, а за само последњих месец дана више од две претходне године.

Сниматељи нису морали овде да буду, зашто сте дошли, питао је Вучић и рекао да нико није угрозен, сви су удаљени и заштићени.

"Знате ви то добро, није вам то сметња, већ нешто друго" наводи.

Вучић је изразио запрепашћење да су неки у Србији светску пошаст доживели као савезника у борби против њега као политичког противника, што се, истиче, није догодило ни у једној земљи, сем у Србији, а они имају на хиљаде мртвих.

Вучић је рекао и да противници немају аргументе, па зато сваки дан од респиратора до маски износе лажне оптужбе и контрадикторне ствари,.

"Шта ви хоћете, кажите - ''нама смета што си жив", закључио је Вучић.

Видео сам се са сином, са значајне удаљености

Вучић је изјавио да се са сином Данилом, који је заражен вирусом корона, видео, али да се придржавао свих препорука и био на значајној удаљености од њега.

“Видео сам сина и волим га бескрајно, и нећу због тога да Вам се правдам, али сам га видео и био на значајној удаљености од њега. Хвала Вам што сте забринути, знам да много бринете ви из Дојче велеа и за моје здравље и здравље мог сина”, рекао је Вучић.

На питање да прокометарише како види то што један члан Главног и Извршног одбора СНС користи ситуацију сина председника за објаву на друштвеним мрежама, Вучић је поручио новинару да је управо постављањем тог питања он сам "искористио" случај његов сина.

“Ви сте управо користили, што оптужујете неког из Главног и Извршног одбора, када сте то управо Ви урадили пред милионским аудиторијом и није вам сметало”, одговорио је председник.

Проблема је било, има их и даље, али боримо се

Вучић је изјавио да је у организационом смислу, када је реч о борби против вируса корона, проблема било, а има их и даље, што није случај само у Србији, али да се људи у здравству храбро боре да сачувају животе људи.

На питање новинара у Нишу како оцењује организацију нишког здравства по питању пријема оболелих и да ли је било неких пропуста с обзиром на број оболелих здравствених радника, Вучић је одговорио:

"Наравно да јесте, али немојте да оптужујете најхрабрије. То би се десило и десило се свуда у свету. Не постоји земља у којој се то није догодило".

Kако је Вучић додао, у нашој земљи, ако се не пронађе кривац у неком другом, као да је неки проблем у сваком од нас.

"Било је проблема, има их и даље, али се људи боре", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао и да, у организационом смислу, неће бити лакше, напротив, биће теже јер је све више људи.

"Али, људи се боре. Мали број људи се веома храбро бори да би помогао другима", рекао је Вучић.

Поновио је да је срећан што је изграђен нови KЦ Ниш, јер да није, рекао је, било би питање да ли би Ниш преживео.

"Захваљујем лекарима, свима који су борци, а ми помажемо на све могуће начине и још више ћемо", поручио је Вучић.

Председник је истакао да је најважније да људи буду дисциплиновани, а да је на држави да уради све што може да подигне економију, а да пре тога сачува животе људи.

"Једва чекам и надам се да ћемо бити у положају да пре краја месеца укинемо ванредно стање. То не значи да нећемо имати додатних обавеза и да нећемо морати дисциплиновано да се понашамо. Ово је моја нада, не моја прогноза", рекао је Вучић.

"Јуначком Нишу, југу Србије, нашем народу желим добро здравље, јер предаја никада није била опција. Борићемо се и победићемо", закључио је Вучић.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк