Вести

ВУЧЕВИЋ: НАША ВОЈСКА НАСТАВИЋЕ СА ЈАЧАЊЕМ

Војска Србије је најмоћнија војна снага у региону, потврдила је најновија ранг-листа америчког сајта "Global Firepower" на основу анализе 145 армија света. Српска војска је на 58. месту и направила је скок за три места у односу на август прошле године. Србија је у војној моћи још више одмакла суседима.

Бугарска је одмах иза Србије, а Хрватска је са 62. пала на 69. место. Албанија је на 91. позицији, а остале државе из непосредног окружења су далеко ниже рангиране - Северна Македонија је на 108. месту, Црна Гора на 128, а Босна и Херцеговина на 133. позицији. Од земаља насталих из бивше СФРЈ још се само Словенија солидно котира и остала је на 86. месту. Годишњи извештај "Global Firepower" анализирао је и тзв. "Косово" и рангирао га на 134. место.

Румунија је, због позамашног војног буџета и величине територије, и даље недостижна у овом делу Европе, те и даље доминира на 47. месту, док је Мађарска по рангу 54. Иначе, ова ранг-листа представља редовно процењивање војне снаге 145 земаља и том приликом се укршта више од 50 фактора - од разноврсности оружја и расположивог људства до географске локације и финансијске моћи. Кад се посматра дужи низ година, Србија је на овој листи направила велики скок у само шест година, јер се са 89. пробила на 58. место.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић рекао је да у одбрамбеном сектору помно прате све и најављује даље јачање Војске Србије.

"Пратимо све што се тиче питања одбране и безбедности, наше војске, али и актуелних питања за војске других држава, посебно у региону. Не такмичимо се ни са ким. Радимо даље на јачању одбрамбених капацитета Војске Србије. Војска Србије ће снажити своје капацитете у наредном периоду - и људске капацитете, и наоружање и војну опрему, као гарант независности Србије. Грађани Србије ће бити задовољни и спокојни", поручио је Вучевић.

 

 

 

Извор: Курир