Вести

ВЕСИЋ: НЕ ПОСТОЈИ ЕПИДЕМИОЛОШКО НИТИ ЕКОНОМСКО ОПРАВДАЊЕ ЗА ЗАТВАРАЊЕ РЕСТОРАНА И КАФИЋА

Заменик градоначелника Горан Весић поновио је данас да није требало затварати ресторане и кафиће јер не постоји епидемиолошко нити економско оправдање за то. Он је у гостовању на ТВ Прва оценио да испада да се корона шири само у ресторанима и кафићима, што наравно није тачно.

"Замислите колико људи ради у некој фабрици или државној управи. Према томе, није поштено рећи да се корона шири само у ресторанима или кафићима и доносити мере које су само медијски атрактивне. Приче да ће кафићи радити само до 14 сати су глупости и боље да не раде уопште јер сви знамо да се главни промет у њима дешава после 17 часова. Друго, питање је колико њих ће уопште желети да се отвори. Морамо да радимо и то не до 20 него до 22 часа, уз стриктно поштовање мера", истакао је Весић.

Он се сложио да ноћни клубови у овом тренутку не треба да раде јер због природе њиховог рада на тим местима заиста може да се шири зараза.

"Треба да будемо реални. Ми смо мала земља и не можемо себи да допустимо да не радимо дуго. Тренутно смо први у Европи по вакцинацији и ревакцинацији и зато немојмо да преписујемо мере из Немачке, Француске и Италије, које су неуспешније од Србије у борби против ковида", рекао је Весић, додајући да можемо да се меримо са Израелом и Великом Британијом.

Нагласио је да смо, захваљујући томе што су председник и Влада Србије на време обезбедили вакцине, први пут у ситуацији да намећемо стандарде у свету и креирамо неке политике.

"Србија је међу првих пет земаља у свету која је још летос купила вакцине јер смо водили рачуна да заштитимо наше становништво. Сада долазимо у ситуацију да преписујемо мере оних који су неуспешнији. Зато морамо да имамо своје мере које треба да буду усклађене са нашом ситуацијом. Ресторани, кафићи и сви остали треба да раде уз стриктно поштовање постојећих мера", рекао је Весић.

Он је рекао да ће се, наравно, кажњавати они који организују журке и додао да су се, за ово време колико трају мере, људи из ресторана и кафића преселили у куће и викендице.

"Боље је да буду у ресторану где Комунална милиција и Санитарна инспекција могу да контролишу поштовање мера, него да буду у кућама. Морамо да будемо реални и на томе ћу инсистирати јер се борим за радна места. Зато полако треба да се отварамо", рекао је заменик градоначелника.

Он је нагласио да ће Београд за четири до пет дана достићи бројку од 300.000 ревакцинисаних, значи оних који су заштићени, а када се томе дода и број оних који су прележали корону онда све то ствара услове да се полако враћамо у нормалан живот.

"Треба омогућити да се ради, али уз стриктно поштовање свих мера и то је оно за шта ћу се залагати", закључио је Весић.

 
 
 
 
 
Извор: Беоинфо