Вести

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА И ДАН ОПШТИНЕ ВОЖДОВАЦ

Градска општина Вождовац данас је обележила своју крсну славу Свети aпостол Андреј Првозвани и Дан општине. Свечаност је почела у Храму Светог Преображења Господњег светом архијерејском литургијом коју је служио владика Арсеније, викарни епископ и изасланик патријарха, у пратњи хора Храма. По завршетку литургије, челници општине Вождовац, заједно са великим бројем суграђана, кренули су у свечаној поворци литије од Храма до зграде општине Вождовац.

  

У холу Општине владика Арсеније и свештеници Храма обавили су обред резања славског колача и освећење жита, а после славског обреда, одржана је свечана седница Скупштине ГО Вождовац, на којој су уручене повеље почасним грађанима.

Свечана седница Скупштине почела је државном химном и рецитацијама ученика вождовачких основних школа „Данило Киш“, „Бора Станковић“ и „Змај Јова Јовановић“ на тему „Зашто волим Вождовац“, који су потом говорили и делове стихова из Антологије белоруске поезије. Приказаним видео спотом представљени су сви значајни резултати које је Градска општина Вождовац реализовала у прeтходном периоду, са циљем што бољих услова и квалитета живота свих Вождовчана, како у градском, тако и у подавалском делу.

Свечаном скупу прво се обратио председник општине Вождовац Александар Савић речима: „Желим да се захвалим свима на доласку на дан који са посебним поштовањем славимо годинама - на нашу славу Св. Андреја Првозваног и Дан општине који данас обележавамо. Свети Андреј нас све призива на одржање традиције, на доброту и поштовање вечних вредности. Свим Вождовчанима желим да честитам општинску славу и пожелим срећну и успешну наредну годину“. Председник Савић је потом подсетио присутне на све капиталне пројекте које је актуелно руководство реализовало и започело у претходном периоду - из области комуналне инфраструктуре, саобраћаја, школства, здравства, „пројекте о којима претходне власти нису ни размишљале, а који су од виталне важности за наш Вождовац“.

„Са поносом могу да истакнем традиционално пријатељство српског и белоруског народа, које може да буде узор другим европским народима. Томе је допринела добра међународна политика коју води наш премијер господин Александар Вучић, а коју и наше руководство следи кроз различите видове сарадње. Општина Вождовац има низ година изузетну сарадњу са пријатељском Републиком Белорусијом, која је пружала хуманитарну помоћ и подршку Србији у време бомбардовања и зато желимо нашим искреним пријатељима да се захвалимо овом приликом. Управо из тог разлога ми на данашњој свечаној седници Скупштине општине спроводимо донету одлуку и додељујемо јавно признање - Повељу почасног грађанина Валерију Бриљову - бившем амбасадору Републике Белорусије у Србији и Владимиру Чушеву - амбасадору Републике Белорусије у Србији, за њихово хуманитарно и политичко деловање“ – рекао је Савић приликом уручења повеља. Он је истакао да је иницијатор ове племените идеје госпођа Марија Тишма, а захвалност изразио и Драгомиру Карићу, народном посланику и добитнику награде за лични допринос унапређивању односа између наше две земље.

 

Председник Скупштине општине Александар Мирковић поздравио је уважене госте и пожелео добродошлицу свима који су увеличали овај свечани дан. „На пола нашег мандата ове године одлучили смо да испитамо да ли је добро све ово што радимо за наше грађане, да ли смо довољно успешни, и да ставимо на тас све што смо урадили у претходном периоду. Добили смо поверење грађана да наставимо са радом и са успесима које и дан данас нижемо. Филм о раду Општине који сте имали прилику да видите је само један у низу доказа да смо поверење свих Вождовчана оправдали и да смо наставили једнако успешно да радимо“ – рекао је Мирковић и изјавио да му је највећа жеља у 2017. години да сви одборници, без обзира да ли су позиција или опозиција, имају само један циљ, а то је интерес грађана Вождовца. Он је потом образложио потребу доношења одлуке на последњој Скупштини о проглашењу почасних грађанина Вождовца: „Иако су те 1999. године били километрима удаљени од својих домова и својих ближњих, са нама су достојанствено делили дане и ноћи. Били су на трговима и мостовима, на границама омогућавали да конвоји са хуманитарном помоћи из Белорусије дођу до Београда и 78 дана, наша белоруска браћа, делили са нама судбину и били Вождовчани. На овај начин желимо да сачувамо од заборава и да генерацијама које долазе оставимо у аманет да се увек сећају и увек буду захвални према својој браћи која су показала да су прави пријатељи онда када је најтеже.“

 

Амбасадор Белорусује господин Чушев се по пријему Повеље почасног грађанина Вождовца захвалио изразивши част и задовољство. Он је свима честитао славу Св. Андреја Првозваног, подсетивши да се овај светац слави и у руској и белоруској православној цркви, што значи да смо ми браћа јер смо православни и словени, имамо о и ћирилицу и културне корене. „Предложио сам председнику Општине да Октобарски рејон у Минску буде побратимљен са општином Вождовац. Потписивање тог споразума може бити током узвратних дана Минска у Београду, на пролеће“ – навео је господин Владимир Чушев.

У знак дубоког поштовања, за све добро које је стално долазило из братске Белорусије професор Недељко Радловић, генерални секретар Српског лекарског друштва овом приликом је уручиио захвалницу Српског лекарског друштва - најстарије и најбројније струковне организације - амбасадору Белорусије.

Свечаности су присуствовали и представници Амбасаде Белорусије, народни посланици, представници Града Београда, председници београдских општина, привредници, грађани Вождовца и други уважени гости.