Вести

СТЕФАНОВИЋ: ПАНДЕМИЈА КОВИД-19 И БЕЗБЕДНОСНИ РИЗИК

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић истакао је да је пандемија вируса Ковид-19 један од изазова који су обележили не само ову већ и претходну годину и да је управо та пандемија пример како једна здравствена ситуација може да постане национални безбедносни ризик.
 
Обраћајући се полазницима 10. класе Високих студија безбедности и одбране на свечаности у касарни „Генерал Јован Мишковић“ поводом почетка усавршавања, Стефановић је истакао да је наша земља већ у првим данима препознала све аспекте овог изазова, од здравствених преко економских до безбедносних, и предвођена председником Александром Вучићем и Владом Републике Србије пружила добар одговор.

"За грађане наше земље обезбеђено је довољно медицинске и заштитне опреме,за кратко време су изграђене и болнице и успостављен је веома снажан одговор читавог система како би се обезбедило да живот у нашој земљи тече, а да становништво буде задовољно и безбедно", рекао је Стефановић.
 
Како је навео, сваки дан пандемије Ковид 19, има последице и по привреду, што опет утиче и на све остале области живота. Имајући то у виду, министар одбране указао је на опасности антиваксерских иницијатива, подсећајући да се без вакцинације продужава боравак земље у епидемији, што утиче даље на све економске и безбедносне факторе и доводи земљу у неповољнију ситуацију.
 
"Увек морамо бити озбиљно припремљени за све изазове. Данашњи изазови су све мање класични, а све више асиметрични, хибридни, односно изазови који нису више везани само за чисто војнички изазов, већ комбиновани, у сфери економије, здавља и безбедности у најширем смислу", оценио је министар Стефановић.
 
Он је истакао да је од 2012. до данас урађено заиста много на јачању система одбране.
 
"Када се дозволи да систем одбране у неком периоду континуирано пропада, а потом одлучите да инвестирате у њега, потребан је огроман новац, а нарочито имајући у виду технолошки напредак када је реч о средствима и опреми. Данас већ имамо неупоредиво бољу ситуацију, која међутим и даље није лака, јер је систем одбране увек велики и скуп. Мој задатак је да, заједно са колегама из Министарства одбране и Војске Србије, наставим да радим на даљем јачању нашег система", рекао је Стефановић.
 
Пожелевши пуно успеха новој генерацији полазника, министар је истакао да Високе студије безбедности и одбране омогућавају да се добро сагледа шта су све могућности наше земље, колики је значај заједничке сарадње државних институција, али и шире, у пружању одговора на све безбедносне изазове.
 
"Министарство одбране успоставило је ВСБО као одговор на све сложенију ситуацију која постоји у свету и обавезе које проистичу из Стратегије националне безбедности. Он се заснива на координисаном одговору у сектору безбедности, спољној политици, економској политици, геостратегији и другим аспектима у којима држава мора да пружи одговор у таквој врсти ситуације", указао је министар Стефановић.

Указујући на значај чињенице да полазници ВСБО долазе из различитих државних институција, нагласио да су све оне дефинисале ово усавршавање као важно за даљи напредак у развоју и спровођењу политике у домену одбране и безбедности.
 
"Имаћете прилику да сагледате све изазове са којима се суочава и наш систем одбране и наша земља, који су одговори и да сами будете оспособљени да у таквој врсти ситуације дате најбољи могући одговор, односно да припремите ваше институције да могу адекватно да пруже одговор у ризичним ситуацијама", истакао је министар одбране.
 
Изражавајући посебну захвалност предавачима на ВСБО, министар Стефановић, који је иначе и сам био полазник 6. класе, указао је да континуитет десет генерација полазника сведочи о томе колико је војска на време препознала значај овакве врсте образовања.
 
Успех полазницима пожелео је и начелник Школе националне одбране пуковник Мићо Сувајац.
 
"Ово је четврти и највиши ниво посебних програма усавршавања професионалних припадника Војске Србије и државних службеника. Овакав облик усавршавања организован је ради њиховог оспособљавања и непосредне припреме за обављање виших командних и штабних дужности и обављање послова у области безбедности и одбране", истакао је пуковник Сувајац.
 
Обраћајући се полазницима, пуковник Сувајац је истакао да ће они имати прилику да кроз наставни процес слушају предавања најбољих професора Универзитета одбране и шире академске заједнице, амбасадора водећих земаља света, али и да посете бројне привредне и државне институције, јединице и установе Министарства одбране и Војске Србије.
 
 
 
 
 
Извор: мод.гов.рс