Вести

СТЕФАНОВИЋ: ЦЕНИМ ПРИТИСАК НА ПРИШТИНУ, НАДАМ СЕ ДА ЋЕ ДАТИ РЕЗУЛТАТЕ

Министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић, изјавио је да цени притисак који се из САД врши на Приштину да се укину таксе и изразио очекивање да ће то дати резултате.

"Ипак, нисам увек био оптимиста, јер ми се чини да тај притисак може да буде већи", рекао је Стефановић одговарајући на питање да прокоментарише изјаву специјалног изасланика председника САД за дијалог Београда и Приштине, Ричарда Гренела, да таксе треба укинути и да се противи мерама реципроцитета које је најавио премијер тзв. Косова, Аљбин Курти.

Министар је рекао да је питање такса чисто питање међународног права, пошто је и Приштина потписала ЦЕФТА споразум, у складу са резолуцијом 1244.

Стефановић истиче да приштинске институције крше, пре свега ЦЕФТА споразум, и да нажалост нема довољно санкција за то.

"Нема довољно оштре поруке пре свега из ЕУ, јер када нешто потпишете, када на нешто пристанете, не можете то унилатерално да кршите, или треба просто да иступите и кажете да нисте на европском путу. Онда постоје другачија правила игре. Ценим притисак који се врши на Приштину и надам се да ће дати резултате", рекао је Стефановић.

Стефановић истиче да се Бриселски споразум не поштује већ седам година и да ниједна мера није права, ако иза ње нема санкције већ само упозорење.

Како је рекао, велике и моћне државе могу и те како да утичу на Приштину.

"Очекујем да ће се међународно право поштовати и да ће то бити кључни аргумент који ће победити, јер таксе су пре свега непоштовање међународног права. Очекујем да ће свет то увидети, пре свега ЕУ, која је била гарант тога", закључио је Стефановић.

Сад је јасно да се Зеленовић бори само за фотељу

Сад је јасно да се Небојша Зеленовић бори само за своју фотељу и да га не интересује ништа друго, изјавио је Стефановић одговарајући на питање да прокоментарише то што је странка Заједно за Србију донела одлуку да не учествује у раду СзС до заузимања става о локалним изборима у Шапцу.

"Нисам био сигуран да су они озбиљни у таквој врсти наступа, пошто су све време кокетирали са идејама да се кроз различите групе грађана изађе на изборе, неки ће то урадити тихо, неки на овај начин као што је урадио Зеленовић и јасно је да хоће да се бори за своју фотељу", рекао је Стефановић.

Како је рекао, не могу онда да кажу како постоји и један озбиљан разлог да се не изађе на изборе.

Стефановић додаје да су сви могли да виде како се та идеја трансформисала, пошто су прво рекли да је то покрет који су организовали млади и стручњаци, а не политичке странке, затим су се политичари појавили на протестима наводно само као подршка, па су били једини говорници и рекли да то раде само ради протеста.

Наводи да су онда из СзС рекли да хоће прелазну владу без избора и да их избори не интересују, па затим да нема довољно услова за изборе, а онда и то да има услова у појединим општинама где очекују добре резултате, као на пример у Лучанима, где су раније добили девет одсто подршке, што је опет мање него што су очекивали.

"Бесмислено је да кажете да у једној општини постоје услови, а у другој да не постоје", указао је Стефановић.

Истиче да не разуме када кажу да нема услова за изборе после свега што је држава урадила, то јест после промене њихових закона, као и да сада опозиција добија позиве да гостује на тв са националним фреквенцијама.

"Значајно је боље него што сам ја могао да очекујем 2011. или 2012. године под влашћу Ђиласа који је управљао медијима", навео је Стефановић.

Функционер Српске напредне странке је нагласио да се види потпуна неозбиљност и да опозиција нема никакву идеју, нити програм, који се своди на оно опште - градићемо оно што је потребно, тамо где је потребно.

Стефановић је изразио уверење да грађани неће да гласају за оне који су упропастили земљу док су били на власти и да је јасно да је та прича политичка прошлост.

"Када грађани виде Вучића и километре путева и нове фабрике, као и раст плата са једне стране, и са друге стране оне чија су лична богатства само расла, мислим да им избор уопште није тежак", поручио је Стефановић.

 

 

 

Извор: Танјуг