Вести

СТЕФАНОВИЋ: АКО БУДЕМО ДИСЦИПЛИНОВАНИ, РЕЛАТИВНО БРЗО УКУДАЊЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА

Око 1.000 људи кршило је мере забране кретања током најдужег полицијског часа протеклог викенда, рекао је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић.

Стефановић је рекао да су се мере забране кретања, током полицијског часа од петка у 17 часова до јутрос у 5 ујутру, кршиле највише у Београду, Панчеву и Новом Саду.

Мере су се највише поштовале у Пријепољу, Зајечару и Прокупљу, где је било најмање забележених случаја прекршаја.

„Видимо у континуитету да су наши најстарији суграђани толико дисциплиновани да готово да нисмо забележили ниједан случај, пар њих није ни вредно помињања“, рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да су се стекле могућности да пензионери, после дугог времена, без неке посебне дозволе могу да изађу из кућа у периоду од 18 сати до 1 сат после поноћи.

„Могу да изађу уторком, петком и недељом, око 600 метара од своје куће... Не верујем да ће неко то злоупотребљавати", рекао је Стефановић и захвалио пензионерима који су показали велику дисциплину.

Стефановић је рекао и да је рано говорити како ће изгледати полицијски час следећег викенда јер се ефекти процењују из дана у дан, али је истакао да, ако народ буде дисциплинован, у једном тренутку неће бити ни потребна забрана кретања.

„Ако покажемо дисциплину као народ, верујем да можемо да очекујемо да наредна недеља буде лакша, да померамо полицијски час и да га релативно брзо и укинемо. Ако поштујемо социјално дистанцирање, ако поштујемо мере које су лекари предложили, онда полицијски час у једном тренутку неће бити потребан. Ако будемо дисциплиновани, до тога можемо релативно брзо да стигнемо“, рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да највећи број грађана апсолутно ригорозно поштује мере и да је због тога могуће сада ублажити поједине мере.

191 припадник МУП заражен, 6 преминуло

Стефановић је рекао да је 191 припадник МУП-а заражен корона вирусом, док их је шест преминуло.

„Свима нам је тешко пала чињеница да имамо шест преминулих. Од 191 припадника било је случајева како са лакшом, тако и са тежом клиничком сликом. Они са којима сам ја разговарао су доброг општег стања, добро расположени и једва чекају да се врате у редове полиције и помажу становништву“, рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да грађани имају поверења у полицију током тешких ситуација, попут епидемије корона вируса, те истакао да је полиција током ванредног стања добијала разне захеве.

„Полиција помаже свакоме да дође до лека, хране, било чега што им је потребно, и ја сам веома задовољан блиском сарадњом и контактом између грађана и полиције“, рекао је Стефановић и позвао грађане да се полицији обрате на бројеве телефона или мејлове.

 

 

 

Извор: Танјуг/ РТС