Вести

СЕЛАКОВИЋ: ДАНАШЊИ ИСТУП ВИОЛЕ ФОН КРАМОН ПАРАДА ПРИСТРАСНОСТИ И ПОЛИТИЧКОГ НЕУКУСА

Данашњи иступ Виоле фон Крамон пред Европским парламентом био је парада пристрасности и политичког неукуса. 
 
Није проблем само у томе што је изрекла, већ и у ономе што није изрекла. У њеној визури самопроглашено Косово је балканска оаза евроентузијазма и цветајућа демократија, а главни проблеми су загађење ваздуха и насиље над женама. Госпођа Фон Крамон у свом обраћању европарламентарцима није нашла за сходно ни да помене угроженост српског народа и баштине на Косову и Метохији, иако смо сведоци готово свакодневних етнички мотивисаних инцидената против нашег народа. 
 
Није се осврнула ни на претње стварањем велике Албаније, дакле претње насилном променом граница. За њу је Аљбин Курти, не ратни хушкач и претња за стабилност региона, већ промотер демократије. 
 
Овакву врсту агресивног и отвореног антисрпског става нисам чуо од краја 90их година прошлог века.     
 
Врхунац њене пристрасности и одступања од политичке и дипломатске пристојности јесте чињеница да је „међусобно признање“ Србије и самопроглашеног Косова навела као услов за чланство у ЕУ, што до сада нисмо могли чути као званичан став ниједне европске институције. 
 
Такође, њено лобирање и притисак на чланице ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност Косова да преиначе свој став јесте директно кршење принципа статусне неутралност, који је принципијелна позиција ЕУ као посредника у дијалогу Београда и Приштине.  
 
Када је реч о њеном односу према Србији, који је данас изнела пред ЕП као „известилац из сенке“, могу само да приметим да је реч о пуким фразама из којих пробија њен лични анимозитет и према председнику Александру Вучићу и према Влади Србије. Она се дрвљем и камењем осула по Србији и њеним институцијама због изолованих инцидената које је и сам председник Србије отворено и јасно критиковао. 
 
За разлику од ње, господин Владимир Билчик био је, иако на тренутке веома критичан, далеко одмеренији и може се рећи и добронамеран када је реч о ситуацији у Србији и перспективама нашег европског пута. 
 
После овога, могу само да изразим наду да ће предоминантан тон будућим односима и сарадњи Србије и ЕУ давати, не неодговорни соло играчи и лобисти попут Виоле фон Крамон, већ озбиљни и кредибилни европски политичари.