Вести

ПРЕДСТАВЉЕНА БЕЛОРУСИЈА НА ВОЖДОВЦУ

У свечаној сали општине Вождовац данас је одржана манифестација „ДАНИ БЕЛОРУСИЈЕ НА ВОЖДОВЦУ“, у организацији ГО Вождовац и Амбасаде Републике Белорусије у Београду.

Изложбу фотографија о Белорусији од Великог рата до данас, као и изложбу књига на српском, белоруском и руском језику, свечано су отворили председник општине Вождовац Александар Савић и Његова Екселенција амбасадор Републике Белорусије Владимир Чушев.

Председник Савић у говорном обраћању поздравио је уваженог госта и домаћина изложбе амбасадора Чушева, драге пријатеље из Белорусије и цењене посетиоце.

„Са поносом могу да истакнем традиционално пријатељство српског и белоруског народа, које може бити узор другим европским народима. Томе је допринела добра међународна политика Владе Републике Србије коју води наш премијер Александар Вучић, а коју и ми, као одговорна локална самоуправа, следимо кроз овакве манифестације и друге видове сарадње. Општина Вождовац има низ година изузетну сарадњу са пријатељском Републиком Белорусијом, која је пружала хуманитарну помоћ и подршку Србији у време бомбардовања и зато желимо нашим искреним пријатељима да се захвалимо овом приликом. Током 1999. године, за време ратног стања у Србији, седиште Амбасаде Белорусије било је на територији општине Вождовац у ул. Војводе Тозе. Белорусија је упућивала хуманитарну помоћ Србији, док је после окончања ратног стања у августу 1999. године Белорусија угостила 60 деце из Београда и Краљева без накнаде.

Управо из тог разлога ми смо на Скупштини општини Вождовац на последњој седници донели одлуку да доделимо јавно признање - Повељу почасног грађанина Валерију Бриљову - бившем амбасадору Републике Белорусије у Србији и Владимиру Чушеву - амбасадору Републике Белорусије у Србији, за њихово хуманитарно и политичко деловање. Посебно поздрављам Марију Тишму, која је покренула ову пријатељску иницијативу између Амбасаде и општине Вождовац“ – рекао је Савић.

После пројекције филма „Белорусија у једном дану“ амбасадор Чушев отворио је изложбу и захвалио се на одлуци за одликовање, рекавши да је то за његову земљу велика част.

„Настојаћемо да продубимо наше пријатељство са општином Вождовац. Изложба представља Белорусију у Првом светском рату и показује да је поред Србије и Белорусија дала свој велики допринос победи. Ми смо упутили писмо градоначелнику главног града Белорусије и већ постоји одлука да један од највећих рејона града Минска буде партнерска, односно, побратимљена са општином Вождовац“ – истакао је Чушев.

Циљ изложбе је приказ стања територије Белорусије и њеног становништва у доба Првог светског рата, као и карактеристичних црта споменутог војног конфликта – „рововски рат“ и „хуманитарна катастрофа“. Овој манифестацији присуствовали су и народни посланик и председник посланичке групе за пријатељство са Белорусијом Драгомир Карић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Тодоровић, државни секретар у Министарству културе и информисања Новица Антић, Душан Козарев заменик директора Канцеларије за КиМ у Влади РС, заменик директора народне библиотеке Белорусије Татјана Кузмињић, Милан Коњиковац, шеф делегације Министарства одбране РС, председница Друштва српско-белоруског пријатељства Драгана Кузмановић, као и многобројни гости.

На крају изложбе студенти Филолошког факултета Тијана Туларчевић и Љупка Јовановић, заједно са професорком Аном Наумовом, рецитовали су стихове из „Антологије Белоруске поезије“.