Вести

"После 50 година реконструисан пут од Великих Радинаца до Сремске Митровице, држава ће помоћи да се ураде и други путеви".

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је данас цркву у Великим Радинцима посвећену Светом Архангелу Гаврилу и истакао да је то место после 50 година добило реконструисан пут до Сремске Митровице.

Свештеник је поклонио председнику икону архангела Михаила и један дукат, а председник Вучић је захвалио и рекао да ће му тај драги поклон стајати на посебном месту у Председништву Србије.

Председник Вучић је подсетио да је после 50 година реконструисан пут од Великих Радинаца до Сремске Митровице и да ће држава помоћи да се ураде и други путеви до Лаћарка, Лежмира, Свилоша и других села до Дунава, али и путеви према граници са Хрватском.

И остаје нам део према румском делу Фрушке горе, то је још 1,7 милиона евра, рекао је председник Вучић.

"Синиша Мали је нервозан, зато што нису лака времена, ништа нам не иде на руку у свету, али морамо да улажемо", навео је председник Вучић.

Рекао је да и у тако тешким условима се трудимо и гледамо да учинимо све што је могуће за грађане.

Зато и идемо да разговарамо са људима, рекао је председник Вучић у Великим Радинцима где га је дочекао велики број  грађана, како би му захвалили за реконструисани пут.

Локални пут Велики Радници-Сремска Митровица дуг је седам километара и пуштен је у саобраћај у јулу ове године, док су радови на реконструкцији почели у јуну.

 

Не расписујем ја изборе, али биће их, пошто опозиција то жели

Председник Вучић изјавио је данас да, иако не он расписује изборе, њих ће бити, и то, како је рекао, пошто тако опозиција жели.

"Прво су рекли, нећемо ти дати да распишеш изборе, па ја кажем, то је у реду, много сте јаки, па морам да вас послушам. Онда кажу: е, сад хоћемо изборе, па ћу им дати. Али, не расписујем ја изборе. Мора да се стекну одређени услови, али пошто видим да их желе, добиће их. Лако је говорити лоше, уместо да се нешто ради. А, пошто су фаворити, желим им успех", рекао је председник Вучић.

Упитан да прокоментарише негативне аналитичке текстове у појединим медијима, председник Вучић је рекао да "стално мора постојати нека врста хајке".



"Шта мислите, зашто то неко ради. Неко мора да води врсту хајке, да каже - крив си за убиство у Војводини, за силовање. Иако има три-четири пута мање силовања него када су они били на власти. Да не причам шта све држава ради да се такве ствари не дешавају. Па онда - 'суперћелијски Вучић' опустошио села и градове. Један је циљ за то, немате аргументе и чињенице, а циљ је да само некога склоните са власти, или нешто још горе", рекао је председник Вучић.

Навео је да је прочитао у једном сарајевском медију коментар како он "помаже Русију и пружа потпору Украјини".

"Па то само геније може. Шала на мој рачун, наравно, али то показује нешто друго. И опет, наравно, лажу о пушки у Сарајеву. Kад год кажем, где је пушка, покажите, онда је нема. А онда наши медији то преузму па објаве, и обрнуто", рекао је председник Вучић.

 

Мени је важно да глумци имају више серија него икада

Председник Вучић рекао је данас да је важно да глумци раде више серија него икада и да имају доста посла, а не наводи да је један глумац остао без посла јер је "критиковао председника".

Председник Вучић је у обиласку места Велики Радинци рекао да, уколико је тачно да је он крив за то што је један глумац остао без посла, онда ваљда заслужан за то што њих 999 има посао.

"Важно је да они раде серија више него икада и да имају посла, а у њихово велико политичко знање нисам претерано ни веровао ни посебно сумњао. Не знам зашто би они били бољи од лекара, просветара и радника, или мање важни од њих", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да сада у Србији има формално 510.000 више запослених него у 2012. години, подсетио на повећање плата за просветне раднике и медицинске сестре у наредних три дана и нагласио да ће минималац са "наслеђених од претходног режима" 15.000 динара сада бити већи од 40.000 динара.

Председник Вучић је позвао све пензионере да се пријаве за пензионерску картицу.

"Већ сада 760.000 пензионера се пријавило. Имаће на наплатним рампама попуст, у свим великим ланцима ће имати попуст. Позивам све пензионере да се пријаве", рекао је председник Вучић.

 

Повезаћемо целу Фрушку гору добрим путевима, крећемо да радимо пут до Руме

Председник Вучић изјавио је у Великим Радинцима, где је обишао реконструисани пут од тог места до Сремске Митровице, да ће цела Фрушка гора бити повезана добрим путевима и да ће одмах кренути и да се ради пут до Руме.

Хвала што сте овде, рекао председник Вучић грађанима који су се окупили у великом броју.

"Жао ми је што сте морали да чекате 50 година да имате пристојан пут. Отац Душан ми је рекао да вам је потребан и пут до Свилоша, Лежимира и још до Руме да направимо шест километара, како бисмо везали целу Фрушку гору и то ћемо одмах да кренемо да радимо", рекао је председник Вучић.

Хвала на томе што умете да поштујете то што држава може да уради, поручио је председник Вучић.

 

Истакао је да се гради Фрушкогорски коридор који ће повезати то место са Новим Садом.

"Већ за месец дана отварамо ауто-пут Рума - Шабац и нећете морати да пролазите кроз насељена места и да губите време, већ да идете директно до Београда и Шапца", навео је председник Вучић.

Подсетио је да је држава спровела тешке мере и истакао да сада Србија највише пропорционално својој величини гради ауто-путева и брзих саобраћајница у Европи.

Поручио је грађанима да пријаве децу за добијање новчане подршке од државе, као и пензионере да се пријаве за пензионерску картицу, која ће има омогућити много погодности.

Пензионери који имају регистроване аутомобиле на своје име имаће, на пример, попуст за путарину од три одсто, рекао је председник Вучић.

 

Подсетио је да ће од октобра бити повећане пензије 5,5 одсто, а од јануара још 14,6 одсто, што је више од 20 одсто.

"У Митровици морамо још да додамо 17.000 квадрата за болницу и дом здравља, што је улагање од 30 милиона евра, али то је важно за људе у овом делу Србије. Што смо обећали, то ћемо и да урадимо", рекао је председник Вучић.

"Имамо неодговорне људе у Приштини, наше је да чувамо мир, али они морају да знају - време прогона и протеривања српског народа без одговора српске државе је давно прошло. Српска држава ће штитити и чувати свој народ, штити своју земљу", истакао је председник Вучић.

 

Kурти намерно одуговлачи да се сретне са мном у Бриселу

Председник Вучић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти намерно одуговлачи да се састане са њим у Бриселу да би, како је рекао, обавио своје прљаве послове на KиМ.

"Понудили су ми један датум да идем у Брисел, али не. Kурти има паметнија посла, јер он купује време за спровођење својих претњи у дело, у то сам сигуран", рекао је председник Вучић.

"За неколико месеци ће неко покушати да разговара, а у међувремену, колико је Срба ухапшено, рањено, повређено, колико је лекова у српским болницама остало и које су нове мере донете, од закона о експропријацији и примена експропријације до тога што његови рокови Србима да морају да напусте просторије истичу, да бих он узео итд“, рекао је председник Вучић током обиласка села Велики Радинци.

На питање новинара шта може да очекује од сутрашњег састанка са америчким конгресменом Мајклом Тарнером и изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, председник Вучић је одговорио да то неће бити лаки разговори у условима где се цео свет бави ратом у Украјини и где постоји сваког дана условљавање да се сврстате, јер ако нисте са нама, онда сте против нас.

“Постоје многи и у нашој земљи који би на сваки начин желели да Србија не може да води своју политику и уживају у томе да Србија не може да води своју политику. Просто, ја мислим да је суштина у томе да морамо да наставимо да доносимо самостално одлуке, да знамо шта је то што чинимо на европском путу, али да чувамо своју земљу“, поручио је председник Вучић.

 

Важно је имати власт која може да нешто направи од новца грађана

Председник Вучић изјавио је данас да све што се изгради у Србији плаћају грађани, али да је само важно да ли имате, како је рекао, паметну власт која то може да искористи да нешто направи или не.

"Не постоји ништа бесплатно. На крају то увек плате грађани. Само је важно да ли имате паметну власт да то може да искористи или не. Да ли можете да направите нешто или не", поручио је председник Вучић током обиласка села Радинци.

Истакао је да су у свим местима људи срећни када добију пут, посебно тамо где га чекају и 50 година.

"Појављује се једна глад код људи који кажу 'зашто је ово село добило пут, а моје није добило'. Не може све одједном, али сам срећан што су у Прибоју и Kалафатији добили пут. Још Цетиње чекамо, Јабланица и Опанци, ако се не варам, у бујановачкој општини. Тамо живи 10-15 породица, негде и 30 и то је наша обавеза", поручио је председник Вучић током обиласка села Радинци.

Додао је да је исти случај и са мостом у Петровцу на Млави, који је данас обишао, али да је код њега био проблем што је требало девет месеци да почне градња од тренутка када је искључен из саобраћаја.

На питање новинара да прокоментарише то што једна опозициона странка тврди да не зна где је био и да ли зна шта све недостаје Петровцу на Млави, председник Вучић је одговорио да зна преко 7.000 топонима у Србији.

"Сумњам да више од једног или двоје људи у Србији зна више. Наравно да знам. То мора да неки из бившег режима. Јесу можда урадили пут према Братуши, Црнићу и Селаковцу? Јесу можда урадили пут преко Ждрела до Жагубице? Не, све смо то ми урадили, они нису ни прстом мрднули", рекао је председник Вучић.

Даље је питао да ли су они затворили мост у Петровцу који, како је рекао, само што се није срушио.

"Не. Ми смо га затворили, срушили и потпуно нов саградили. Видим да неки људи критикују 'немате бесплатне уџбенике'. Па зашто онда не хвалите градоначелника Београда Александра Шапића за бесплатне уџбенике?", поручио је председник Вучић.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк