Вести

ОТВОРЕНА РЕГИОНАЛНА ЗДРАВСТВЕНА СТАНИЦА „ЈАЈИНЦИ“

Данас је свечано отворена Регионална здравствена станица „Јајинци“, која је изграђена са циљем да се побољшају услови здравствене заштите и приближе лекарске услуге грађанима из удаљених вождовачких насеља. Нову здравствену установу свечано су отворили градоначелник Београда Синиша Мали и председник Градске општине Вождовац Александар Савић. Овај дом здравља ће бити од значаја за велики број становника подавалских села Рипња, Зуца, Пиносаве, Белог потока, Раковица села и Јајинаца, који више неће морати да путују у удаљене домове здравља, како је то било протеклих деценија.

 „Захваљујући овој здравственој установи 50.000 становника подавалских насеља добиће најбоље стручне прегледе без потребе да иду километрима далеко због тога“ - рекао је градоначелник Београда, додавши да се не сме правити разлика између Београђана који живе на Теразијама и оних са периферије града. „Та јединица је идеја грађана Вождовца, а власт је само спровела то у дело“, рекао је Мали и захвалио председнику општине Вождовац Александру Савићу на упорности и истрајности да се ова здравствена установа изгради.

Председник Савић поздравио је бројне окупљене мештане, подсетивши да је ово четврта здравствена станица која је на Вождовцу отворена у протекле две и по године. „Будите сигурни да имамо пуно воље и жеље да наш Вождовац буде лепши, безбеднији и модернији, да наша деца одрастају у миру и здрављу. Радимо Јелезовачки колектор, завршавамо Малу утрину, нову зграду основне школе у Кумодраж селу, реконструишемо главну улицу у Белом потоку, Крагујевачки пут дужине 8 км, Тимочки пут исте дужине, реконструлисали смо свих 15 основних школа и 30 км некатегорисаних путева“ – рекао је Савић и најавио да ће се и следеће године наставити таквим темпом, а да ће резултати бити видљиви. „Пре две године је премијер Александар Вучић положио камен темељац и дао рок за изградњу који је испуњен данас, као и његово обећање“- подсетио је председник општине Вождовац.

Директорка Дома здравља „Вождовац” прим. др Нада Јовановић Васиљевић, навела је да је Здравствена станица „Јајинци“ пројектована у складу са свим прописима, тако да су грађанима на располагању: одвојени улаз за здраву децу са рампом за колица, приступна рампа за кретање и санитарни чвор за хендикепирана лица, а новина у овој здравственој станици јесте успостављање служби лабораторијске и ултразвучне дијагностике и патронаже, чиме се унапређује ниво здравствене заштите пацијента. Оно што је значајно за све грађане, унутар Дома здравља пацијенти ће добити здравствену заштиту на медицинским службама: општа медицина, педијатрија, патронажа, гинекологија, стоматологија и лабораторија. 

Догађају су присуствовали заменица председника Скупштине Београда Андреа Радуловић и чланица Градског већа Ивана Томић, те градска секретарка за здравство Вера Дражић, њен заменик Александар Стефоски, и државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић.

Радове вредне 52 милиона динара извело је предузеће „ТЕРМОМОНТ“ д.о.о Београд. Укупна површина објекта је 780м2, П+1. Зграда поседује и пратеће техничке просторије, организационо и функционално распоређене по етажама, лифт, грејање и опремљена је мултисплит системима. Системом видео надзора покривена је непосредна околина објекта као и сви улази у објекат, ходници и  степенишни простор. Уграђен је систем аутоматске дојаве пожара, унутрашња хидрантска мрежа, паник расвета, климатизација просторија и рачунарска мрежа.

 

РАДНО ВРЕМЕ ДОМА ЗДРАВЉА:

- Служба опште медицине радиће сваког радног дана у периоду од 700 до 2000 часова.

- Педијатријска служба ће радити у једној смени, наизменично сваке недеље (једна недеља преподне од 700 до 1330 часова, следећа послеподне од 1330 до 2000 часова).

- Гинеколошка служба ће радити у једној смени, наизменично сваке недеље (једна недеља преподне од 700 до 1330 часова, следећа послеподне од 1330 до 2000 часова).

- Стоматолошка служба ће радити понедељком, средом и петком од 700 до 1330 часова, а уторком и четвртком од 1330 до 2000 часова.

- Лабораторијска и патронажна служба пружаће услуге сваког радног дана од 700 до 1330часова.