Вести

НОВИ КУМОДРАШКИ КИШНИ КОЛЕКТОР РЕШИЋЕ ПРОБЛЕМЕ ПРЕКО 20 ХИЉАДА ВОЖДОВЧАНА

Градски менаџер Горан Весић и председник Скупштине општине Вождовац Александар Мирковић обишли су данас радове на изградњи прве фазе новог кумодрашког кишног колектора, на делу од ауто – пута до Витановачке улице, који ће бити завршен до 1. децембра. Обиласку радова присуствовали су члан Градског већа Ивана Томић и директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић.

Председник Скупштине ГО Вождовац Александар Мирковић је изразио задовољство због завршетка прве фазе радова, напомињући да је то један корак више у решавању проблема који је мучио око 20 хиљада Вождовчана. Он је истакао да је овај пројекат још један у низу великих пројеката који општина Вождовац реализује заједно са Градом Београдом, са циљем да Вождовац учини још лепшим местом за живот.
„Уверен сам да ће Градска општина Вождовац и Град Београд наставити своју успешну сарадњу и на тај начин радити у интересу свих грађана општине Вождовац, да ће се резултати тог рада јасно видети на терену и да ће грађани бити задовољни", истакао је Мирковић.

Градски менаџер Горан Весић рекао је да ће изградња ове фазе новог колектора омогућити боље одвођење кишних вода у зони око Витановачке улице, где је при већим падавинама долазило до изливања канализације.

Наводећи да је вредност радова 450 милиона динара, он је изнео и податак да је до сада, уз помоћ тунелских машина, положено 565 метара подземних цеви пречника 2,5 метара.

„Цеви су положене на шест метара дубине испод земље и зато грађани не могу да виде колико је ово озбиљан и захтеван посао", истакао је Весић, додајући да ће нови колектор одвајати фекалну и кишну канализацију што до сада није био случај.

„Знам да грађанима који живе овде није лако да сваки дан гледају машине, али суштина је у томе да је ово за њихово добро и да ће омогућити да проблем канализације, у овом делу града, једном дефинитивно решимо", нагласио је Весић.

Осим ове прве деонице која ће бити изграђена у првој фази, потребно је изградити још два километра новог колектора, као и ретензију на позицији између Кумодрашке улице и насеља Браће Јерковић. За ретензију је у току решавање имовинско-правних односа, док је за још два километра новог колектора урађен идејни пројекат за потребе израде плана детаљне регулације.

Нови колектор и ретензија служиће за регулацију кишних вода, и решиће постојеће проблеме са одвођењем кишних вода и на узводним деловима Кумодрашког слива. Сама ретензија ће скупљати кишне воде из целог насеља Степа Степановић и делова насеља Браће Јерковић, а омогућиће и да се планира изградња канализације у деловима насеља Падина.