Вести

ИНФОРМИСАЊЕ РОМА О НАЧИНИМА УКЉУЧИВАЊА У ОБРАЗОВАЊЕ

Канцеларија за националне мањине општине Вождовац и Национална служба за запошљавање спровеле су данас акцију информисања ромске популације на Вождовцу о начинима њиховог укључивања у основно образовање.

Приликом обиласка Рома у насељу Рипањ, Златко Ленхарт, повереник за националне мањине и Жељка Зеленовић Вуковић, руководилац Службе за запошљавање Вождовац, разговарали су са житељима овог највећег вождовачког насеља о могућностима стварања услова за њихов пун приступ остваривању људских права, са посебним акцентом на доступност образовања. У директном контакту на терену Роми су исказали заинтересованост за укључивање у образовање, обуку и преквалификацију, што је основа за запошљавање, а самим тим за остваривање материјалне сигурности и бољег животног стандарда.

Ова акција се спроводи на иницијативу Уједињених нација – Канцеларије за људска права, а подразумева подизање информисаности Рома путем дељења брошура, летака и плаката. Циљ акције је развој капацитета и ангажовање органа државне управе и локалне самоуправе да се ефикасно старају о остваривању и заштити права лица ромске националности, као и њихово делотворно укључивање у поступке осмишљавања и спровођења стратешких мера и остваривања гарантованих људских права на рад, становање, образовање, социјалну и здравствену заштиту.