Вести

БРНАБИЋ: ИСПЛАТИЛИ СМО 24,2 МИЛИОНА ДИНАРА ДРЖАВНЕ ПОМОЋИ ЗА ОБНОВУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је до сада исплаћено 24,2 милиона динара државне помоћи за обнову оштећених објеката у својини грађана услед дејства поплава и олујног времена у мају и јуну.

На заједничкој конференцији за медије са председником Републике Србије Александром Вучићем у Палати Србија, Брнабић је рекла да је исплаћен део захтева људи из Крагујевца, Краљева, Чачка и Свилајнца, а да се сутра исплаћују решења која су издата у Аранђеловцу.

"Још у овом тренутку имамо 308 записника који су тренутно у Министарству за јавна улагања на верификацији и то ћемо брзо завршити. Имамо 21 локалну самоуправу која још увек није доставила документацију на верификацију и са њима ћемо сутра и прекосутра одржати састанке да видимо у чему је проблем и да их убрзамо", рекла је Брнабић.

Навела је да су, услед поплава током маја, јуна и јула ванредну ситуацију прогласиле 63 локалне самоуправе, а на снази су још увек у 31 локалној самоуправи.

Додала је да је у периоду од 19. до 22. јула Србију погодило олујно невреме и да је проглашена ванредна ситуација у 13 локалних самоуправа.

 

Апсолутни приоритет обнова стамбених објеката и школа

Брнабић је рекла да су два апсолутна приоритета обнова стамбених објеката и школа оштећених у олујном невремену, као и састављање записника о штети.

Премијерка је рекла да су школе приоритет како би деца без проблема почела са новом школском годином од 1. септембра.

"Приоритети су основне школе у Трговишту и Рачи, које крећемо да обнављамо у наредних неколико дана, као и вртићи у Ћуприји и Аранђеловцу, које ћемо потпуно реконструисати", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да записника о штети насталој у олујном невремену још увек нема, те да је приоритет убрзање његовог састављања.

 

Циљ да током организације "EXPO 2027" имамо електрична возила без возача

Брнабић je изјавила да је један од мотора развоја Србије сектор информационих и комуникационих технологија и да ће се током припрема за "EXPO 2027". држава фокусирати на пет области - аутономне аутомобиле, кампус БИО 4, улагање у научно-технолошке паркове, наставак улагања у Kрагујевац и развој вештачке интелигенције.

"Kренули смо да се припремамо за "EXPO 2027". на коме ћемо представити Србију као земљу иновација и савремених технологија. Србија је један од лидера у Европи у вештачкој интелигенцији", рекла је Брнабић.

Kако је објаснила, фокус је на пет области, а први се односи на аутономну вожњу, тј. возила без возача.

"Ми смо пре неких месец дана издали прву дозволу за возило без возача степена три, која значи да је возач на месту возача али да не управља командама аутомобила", рекла је Брнабић.

Kако је истакла, по томе смо се сврстали међу првих пет земаља Европе.

"Циљ нам је да до 2027. године имамо максимални ниво пет, где је потпуно аутономно возило, како би током организације изложбе "EXPO 2027" сва возила била електрична без возача. Због тога смо Народној скупштини дали Предлог измена закона о безбедности саобраћаја, како би до краја години издали дозволу нивоа четири", објаснила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је следећи фокус да се крене са припремним радовима за кампус Био 4 у новембру ове године.

"Kада дође "EXPO 2027" у Србију ми ћемо имати највећи део Био 4 кампуса готов, спреман и усељен. Ту ће радити 5.000 научника, студената, професора, а имамо потписане споразуме о сарадњи са неким од највећих светских компанија, фармацеутских компанија као што је 'Рош', 'Такеда' и 'МСД'", навела је Брнабић.

Према њеним речима, трећи фокус су научно-технолошки паркови који су донели много тога доброг у Србији и наставиће се са изградњом ових паркова.

"Потпуни фокус је на Нишу, Чачку и научно-технолошком парку у Kрушевцу. Најкасније крећемо са изградњом у првом кварталу 2024. године. Гурамо и амбиција нам је да кренемо у четвртом кварталу ове године. Ово ће бити нешто што ће Србија моћи да покаже свима током "EXPO 2027" године", истакла је Брнабић.

Четврти фокус, објашњава Брнабић, је наставак улагања у Kрагујевац.

"Kрагујевац смо подигли државним дата центром. Kрајем августа ћемо имати догађај када ће нам уручити сертификат за 'тир 4', односно најбезбеднији дата центар на свету. Такав ниво безбедности дата центра не постоји у овом делу Европе", објаснила је Брнабић и додала да је дата центар омогућио Kрагујевцу да буде у центру развоја информационо-комуникационих технологија и вештачке интелигенције.

Навела је да се 2024. године планира изградња иновационог дистрикта, који ће бити од великог значаја за Kрагујевац и Шумадију.

Брнабић је рекла да је пети фокус рад на развоју вештачке интелигенције.

"Ми смо једна од 11 земаља на свету које једине имају развој вештачке интелигенције у курикулуму за основне и средње школе. Настављамо са тим, ви знате да имамо један супер компјутер у Kрагујевцу у дејта центру, председник Србије Александар Вучић га је отворио 2021. године, сви наши научно-технолошки паркови то користе, наше стартап иновационе компаније", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да Србија буџетира и да купује још један суперкомпјутер са циљем да постанемо лидер у Европи у области развоја вештачке интелигенције.

"То је оно што ћемо имати до 2027. године и оно на шта се фокусирамо данас, толико ће се додатно Србија променити", закључила је Брнабић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг