Вести

ВУЧИЋ: ОД УТОРКА СЕ ОТВАРАЈУ СВЕ ЗАНАТСКЕ РАДЊЕ, А СВЕ ДРУГЕ РАДЊЕ ОД 27. АПРИЛА

Председник Србије, Александар Вучић, најавио је да ће се ићи на ублажавање мера против корона вируса, а прва је скраћење полицијског часа, који од уторка почиње од 18 часова.

За пензионере биће обезбеђен период од 18 до 01 час после поноћи. 

"Уторак, петак и недеља, по пола сата", рекао је Вучић.

Наредних недеља, пензионерима ће можда бити омогућено сваки дан да излазе напоље у том периоду.

Од уторка се, како је Вучић рекао, отварају све занатске радње, а све друге радње од 27. априла.

Вучић је рекао да је прва мера скраћење полицијског часа за један сат, и он ће трајати убудуће од 18 до 5 сати.

“Остављамо сат времена дуже за продавнице и апотеке, да могу да раде. Важан сат дајемо више за рад, не угрожавајући оно што смо урадили”, објаснио је Вучић.

За пензионере ће од 18 до 01 сат од овог уторка, уторком, петком и недељом бити уведена могућност за получасовну шетњу.

“Пензионери ће од 18 до 01 имати могућност да изаберу својих пола сата за шетњу. Циљ нам је да избегнемо да свих 1,5 до 1,7 милиона пензионера буде у исто време на улицама”, објаснио је Вучић додајући да ће остати досадашње правило за одлазак у продавницу за пензионере.

“Ако не буде дошло до раста новозаражених у процентима, а тестираћемо више, онда ће се од следећег понедељка, ако не буде додатних проблема као што је било у Нишу, ићи да сваког дана пензионери добију по пола сата за шетњу”, најавио је Вучић.

Вучић је рекао да је сада, иако није раније био оптимиста, уверен да су наше болнице у стању да прихвате све болеснике.

“Нарочито што долазе нешто лакши случајеви него на почетку. На почетку смо имали само теже случајеве који су ишли на Инфективну клинику, на Драгишу Мишовић”, додао је Вучић.

Грађевинари од уторка пуном паром, и отварање радњи

Грађевинари у Србији ће од уторка 21. априла почети да раде "пуном паром", а од уторка почиње и отварање занатских радњи, потом и осталих, изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да се отварање хотела, бања, тржних центара, међуградског саобраћаја, као и контролисано отварање аеродрома, кафића и ресторана, планира између 4. и 11. маја.

Вучић је рекао ће грађевинари од уторка моћи да крену да раде "пуном паром", и у високоградњи и у нискоградњи, истичући да у Србији има много пројеката.

Вучић је најавио и да ће у уторак обићи руско градилиште код Чортановца.

"Kренућемо да радимо пуном паром да бисмо нашим инвестицијама успели да сачувамо виши ниво БДП него што је рекао ММФ, а ММФ је рекао да ћемо да будемо најбољи у Европи", рекао је Вучић.

Од уторка ће почети и отварање готово свих занатских радњи, вулканизерских, аутомеханичарских, хемијско чишћење, обућари, кројачи, продавнице аутомобила, бицикла, техничке робе и грађевинског материјала.

Очекује се да ће друге радње до 300 метара квадратних, бити отворене 27. априла, осим оних у тржним центрима, уколико ситуација у вези са корона вирусом буде добра.

"Ако крене лошије, повући ћемо мере", рекао је Вучић.

Kако је рекао, идеја је да фризерски салони, салони лепоте, теретане, буду отворени од 4. маја.

Отварамо ресторане и кафиће између 4. и 11. маја

Вучић је најавио да ће ресторани и кафићи бити отворени у периоду између 4. и 11. маја, али да ће морати да се поштују мере за спречавање вируса.

"Очекујемо за хотеле, бање, тржне центре, међуградски саобраћај, контролисано отварање аеродрома, ресторана и кафића, планирамо отварање између 4. и 11. маја. Али ту ћемо исто морати да правимо дистанцу у ресторанима. И од 3. маја су повољни временски услови", рекао је Вучић.

Додао је да је боље када се то ради на отвореном, где такође мора да постоји социјална дистанца.

Вучић је рекао да када је реч о професионалним спортистима ту постоји можда највише недоумица, јер је за њих неопходно да се ураде систематски прегледи и скининзи и о томе ће, како каже, лекари да говоре.

"Посебни су услови за њих, за све то смо мислили иза 27. априла, али мораће да буде посебна заштита. То значи да имају маске или рукавице или дезинфекционо средство за руке на улазима у своје радње".

Вучић је рекао да се сваког дана прати читава ситација.

Рекао је да ће све то бити ако буде све ишло како је данас и да је то што је данас било седам мртвих због оног што смо имали у претходном периоду.

Ипак, долази много мањи број тешких случајева, истакао је Вучић.

Председник је захвалио Жељку Митровићу и Миодрагу Kостићу што су се њихове компаније одрекле помоћи и новца у корист државе.

Свака част, то је огромна ствар за нашу земљу и бескрајно сам им захвалан што су такав потез направили, пошто су нам тиме, држави, уштедели око 6,5 милиона евра

Војводина и Београд се смирују, проблем Нишавски и Топлички округ

Вучић је изјавио да се ситуација са зараженима вирусом корона у Војводини и Београду смирује, док је проблем и даље у Нишавском и Топличком округу, те да је сада Алексинац потенцијално жариште.

Вучић је рекао да не може он да каже да ли вирус слаби, и да то препушта струци, лекарима, али да има неке најновије податке у вези тестирања од данас после подне.

Војводина се умирује. После Kикинде и Суботице, сада се север Србије у потпуности умирује. Не могу да кажем да је сасвим све у реду, али се умирује, рекао је Вучић.

Навео је и да је и Београду све боље, као и у добром делу западне и централне Србије.

И Ниш се умирује, након три дана, али у околини Ниша имамо много проблема - Алексинац, Дољевац, Мерошина, Топлички округ, Блаце, Куршумлија рекао је Вучић и додао да поподневни тестови показују да је Алексинац проблематичан.

Лесковац је бољи него што је био, додао је Вучић.

Свуда где смо имали велики прилив људи из иностранства, пропорционално томе смо имали проблем, рекао је председник.

Додао је да може скупо да нас кошта и то што су многи лепе дане за викенд користили да оду на неку од планина у земљи.

Може скупо да нас кошта, јер што смо имали у последњих 5 дана у Нишу, то је резултат како смо се понашали пре две недеље. Све од нас зависи, приметио је председник.

Имамо довољно респиратора, нешто смо оставили са стране

Вучић је изјавио да Србија има довољно респиратора, и да због тога не треба нико да брине, и поручио да ће се, када прође пандемија вируса корона, додатно јачати здравствени систем, новом опремом, и биће један од најбољих на свету.

Вучић је пренео да је KБЦ “Драгиша Мишовић”, са 392 лежаја, пре епидемије, имао 31 респиратор, а сада, након што је претворена у ковид болницу има 160 респиратора.

“Замислите да 130 нових машина убаците у једну болницу”, подвукао је Вучић.

Вучић је набројао да је 30 нових респиратора у KЦ Ниш, 30 у KЦ Војводине, као и исто толико у KБЦ “Земун”, док је 16 инсталирано у ВМЦ Kарабурма.

У Нови Пазар допремљено је 10 респиратора, у Лесковац седам, а Панчево сутра добија пет респиратора, као и Ортопедска болница.

“Још нешто мало имамо у резерви, увек мало ставимо по страни”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да нисмо ни близу тога да се у клиникама бира да ли ће неко старији да буде "скинут" са респиратора, да би неком млађем био спашен живот.

"На северу Србије имамо слободних, само за корону, 150 клиничких респиратора. У KЦ Ниш 68 слободних респиратора", рекао је Вучић.

На питање којим путевима су набављени ти респиратори одговорио је:

"Путевима свиле. Kао и сви други".

Председник је приметио и да један текст у Њујорк тајмсу, о набавци респиратора и улози Мосада, израелске тајне службе, говори да су тајне службе играле кључну улогу у том послу, те да се и Србија на тај начин понашала и била успешна.

Вучић је поручио да ће држава када све ово прође додатно да ојачава здравствени систем, акцелераторима, респираторима.

“Стиже нови KЦС, KЦ Војводине, морамо нови KЦ Kрагујевац да урадимо… И онда ћемо имату један од најбољих здравствених система на свету”, рекао је Вучић.

Додао је да ће убудуће свако знати шта држава плаћа за њих.

“Да знају шта су то плаћали годинама и да поштују сваки динар на здравство, да не мисле да ту постоји неки ћуп. Нема ћупа, то је резултат добре економије”, рекао је Вучић.

Идуће године имаћемо раст до 9 одсто

Вучић је рекао да ћемо и ове године, и поред корона вирус кризе, имати најбољу економију у Европи, а за идућу годину очекује раст и до 9 одсто.

"Имаћемо најбољу економију у целој Европи ове године, а следеће ћемо бити најбољи са највећим позитивним растом. ММФ каже да ће тај раст идуће године бити 7,5 одсто, а ја очекујем до 9", рекао је Вучић.

Рекао је да се не ради ни о каквој бајци, већ о прогнозама ММФ, који кажу и да ће Хрватска и Црна Гора ове године имати минус од девет одсто, да ће и велике земље ЕУ имати велики пад.

"За Србију са минус три прогнозиран је најмањи пад, а то каже ММФ, а не ја", додао је Вучић.

Вучић је истакао да ће наши резултати бити бољи само да нас корона не убије, и не направимо грешку, не понашамо се недисциплиновано.

"Ако наставимо да се понашамо дисциплиновано, нећемо имати проблема", рекао је Вучић.

Србија производи све, сем респиратора

Вучић је изјавио да је Србија од почетка пандемије вируса корона успела да покрене сопствену производњу хлорокина, као и да повећа производњу маски, рукавица и медицинског алкохола.

“Србија производи све сем респиратора”, рекао је Вучић.

Вучић је навео да је у Србији данас почела масовна производња хируршких маски у Руми, захваљујући кинеским партнерима, где ће се дневно производити 96.000 маски.

“То покрива више од дневних потреба”, рекао је Вучић.

Додао је да је Галеника данас произвела првих 372.000 таблета хлорокина, лека који се показао као делотворан у лечењу вируса корона, додајући да ће Галеника обезбедити довољне количине.

Подсетио је да је у Црвенки покренута производња медицинског алкохола, 15.000 тона алкохола дневно, и навео да ће прво бити снабдевене здравствене установе, па тек онда апотеке.

Најавио је да ће сутра у апотеке бити пуштено по четири милиона пари рукавица, хируршких маски и епидемилошких маски.

Вучић је рекао да ће епидемиолошке маске бити нешто скупље, али опет јефтиније од набавне цене.

Вучић истиче да у борби против вирса корона Србија не производи само респираторе, док је све остало успела сама да обезбеди, па чак и производњу квасца.

Бркић говори оно што мисле моји политички противници

Вучић је оценио да главни и одговорни уредник листа Таблоид Милован Бркић заправо говори оно што мисле његови, Вучићеви, политички противници.

"Он им служи као страшило, које говори оно што они мисле или желе", рекао је Вучић, коментаришући Бркићеву изјаву да се Вучићевој деци не сме дозволити да оду у свет и да се, уколико се то деси, они морају пронаћи, привести правди и казнити.

"Многи ће рећи, нашли сте Милована Бркића... Али, сви понављају његове речи, све што он каже, они понове. О фарми кокошака коју су измишљали у Моровићу, то сте могли да читате у његовом листу", рекао је Вучић и додао да не жели да говори о политичким противницима, нити да им помиње имена.

Вучић је рекао да његова деца, Вукан, Милица и Данило, неће напуштати земљу, јер је сувише воле и, како је рекао, никад нису против земље ништа лоше урадили, да би је напуштали.

"Нећу ни ја, јер се не плашим овога, ни оних који су исти као он, а он им служи као страшило које отворено говори оно што они мисле или желе", рекао је Вучић.

Данило је добро, поносан сам на своју децу

Вучић је изјавио да је његов син Данило, који је оболео од ковид 19, сада добро и истакао да је поносан на своју децу, Данила и Милицу, што су помагали пензионерима.

"Много сам срећан што је Данило врло добро. Не морам никоме ко је родитељ да говорим како је то када за једну тешку и превртљиву болест морате да одведете своје дете негде, а не можете да уђете у болницу или било где са њим. То је за нама.", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио свима који су му пружали подршку.

"Kао и онима који су молили Бога да Данило заврши на респиратору или још горе од тога... и једно и друго говори за себе довољно. Поносан сам на Милицу и Данила који су помагали пензионерима. Он је 11 пензионерских породица обилазио, а заразио се када је био у тренутку одмора са другарима, у касним сатима када су скинули маску и рукавице".

Вучић је истакао да су и Данило и Милица радили добар посао за земљу.

На питање како коментарише твитове да је неозбиљно то што је његов син Данило био на Сајму у Београду због безбедности, Вучић је на то иронично рекао да је његов син сигурно отишао на сајм због вашара да се тамо забавља...

"Говорили су да је то логор и називали ''сајмиште'', други су хтели моју децу да представе као некакве криминалце, поредили са Марком Милошевићем и не знам са ким све. Данило је обичан народни момак и радник, никакву он функцију нема и иде тамо где му лекари кажу. Одвратно ми је да одговарам на све то, јер онда дођем у ситуацију да будем личан", додао је Вучић.

Исплата 100 евра грађанима 11. или 12 маја

Вучић је најавио да ће 100 евра грађанима Србије, које је држава обећала, бити исплаћени 11. или 12. маја.

“Верујем да ћемо 11. или 12. маја уплатити тај новац људима, то је већ за 20 дана”, рекао је Вучић.

Сиромашнима је, како је рекао, тај новац потребан, а остали ће подстаћи потрошњу.

Вучић је рекао да су се многи смејали тој мери, подсећајући да на тај начин подстичу потрошњу и привреду и најразвијеније земље попут САД, Јапана, Сингапура…

Вучић истиче да Јапан исплаћује својим грађанима 850 евра и наводи да Србија нема толико новца, јер “није таква сила”, али у складу са реалним изворима исплаћује својим грађанима.

“Зашто то раде? Јер подстичу потрошњу, наду, оптимизам. Психологија је увек пола економије”, подвукао је Вучић.

Најбезбедније у Србији, неки прикривају праве податке

Вучић је поручио грађима Србије да током летњег одмора остану у Србији, додајући да многе земље, које се плаше због туристичке сезоне, намештају сада резултате о броју мртвих и заражених.

"Знам да Србима не могу да забраним да иду негде. Али могу рећи да су најбезбеднији у Србији", подвукао је Вучић.

Рекао је да неке земље умрле који су били инфицирани корона вирусом воде да су умрли од других болести, поготово земље које иначе пуно приходују од туризма.

"Држава је урадила одлучно, брзо и веома ефикасно све што је било потребно. Kолико смо удара имали због полицијског часа на продавнице и све смо ударе издржали, да сву робу имате у сваком тренутку. Нећу да дозволим да они који знају да су много лошији тврде да су бољи", рекао је Вучић.

Додао је да су неки који тако говоре тражили 450 тестова од нас, јер немају ни један, а онда се у извештајима чита како су тестирали не зна се колико.

Вучић је истакао да су наши лекари најбољи у региону, а похвалио је Словенце, који не крију број мртвих, јер су озбиљна држава.

"Питали су Белгијанце ''зашто имате 5.000 мртвих'', а они су одговорили ''зато што не лажемо и што смо транспарентни'', додао је Вучић.

Вучић је рекао да је немогуће да сутра нема мртвих, ако се зна број особа на респиратору и навео да умре неко ко је 1927. годиште, а држава ипак каже да је умро од короне, ако је био заражен, јер је корона допринела убрзању смрти.

Вучић је нагласио да ће се сада тестирати више, и да ћемо по броју тестова претећи буквално све.

Најавио је другог дана Васкрса отварање нове лабораторије у Kлиничком центру, са којом ће се подићи број тестирања на 6.000 до 7.000.

На питање где се највише тестира, рекао је да је то Београд, где је било данас 1.185 тестирања, од којих је само 83 било позитивно.

"Највећи број се тестира у Београду. Београђани су најзабринутији за своје здравље, а највећи проценат заражености је у Алексинцу, 51 од 171", рекао је Вучић.

Рекао је да би волео да су мало забринутији у централној Србији, додајући да је западноисточни део Нишавског округа проблем.

Под контролу је стављен Ниш, где је било 21 одсто инфицираних код тестираних, а сада 12 одсто.

Велики број здравствених радника поднео огроман терет

Вучић је изјавио да је велики број лекара и здравствених радника огроман терет борбе са Kовидом 19 преузео на себе, да су то фантастични људи, који заслужују још јачи аплауз свих нас, јер су они наши јунаци.

"Раде јунаци попут Миодрага Лазића и других који се нису сакрили, и који лече људе", рекао је Вучић и навео међу таквима начелницу инфективног у Лесковцу, докторке на Инфективној у Београду, Пулмолошкој клиници, лекаре у Драгиши Мишовићу, Земуну…

Председник је приметио да се лекари највише боре, али, пошто су први на удару, није чудно да и међу њима има заражених.

Вучић је рекао да то свакако јесте удар на здравствени систем, али је истакао да је велики број лекара и медицинског особља који су преузели страшан терет на себе, мада има и оних који су то избегавали.

"Да ли треба да вам причамо о свим детаљима са којима се суочавамо", упитао је Вучић и пренео да су из једног Геронтолошког центра, који је чувала војска, три жене које је требало да остану у њему 14 дана у изолацији - покушале да побегну.

Фабрике почињу да раде 4. или 11. маја

Вучић је најавио да ће фабрике почети да раде од 4. или 11.маја.

"Што се тиче фабрика, треба да се спреме да већ од 4. или 11. маја кренемо на посао. Фабрике у Чешкој и Немачкој почињу да раде, а потребни су им делови и не смемо да заостајемо“, поручио је Вучић.

Рекао је да неки који имају обезбеђену социјалну дистанцу могу да крену већ 27. априла.

Оснажићемо државна предузећа

Вучић је поручио да ће Србија у наредном периоду оснажити државна предузећа, међу којима су и ЕПС, Ер Србија, Телеком Србија, као и да ће куповати различите компаније и фирме у региону.

Вучић је рекао да држава неће дозволити да пропадне било које велико предузеће, било да је јавно предузеће или акционарско у којем је држава већински власник.

Наводећи да сада Европа дозвољава и докапитализацију и државну помоћ, Вучић је рекао да ће држава помоћи Ер Србији и додао да се са САД преговара о бољој позицији на аеродрому у Њујорку и да ће бити направљени одлични уговори.

"Ер Србију ћемо да оснажимо и нећемо дозволити да ни Телеком пропада, нити било које од великих предузећа", рекао је Вучић.

Истакао је и да ће Србија своју економску снагу показати пре свега у региону и да ће куповати различите компаније и различите фирме.

Председник је додао и да је добро што Железару у Смедереву и рудник бакра држе Kинези, јер би у супротном Србија могла само да стави катанац на врата тих фирми и остане без двеста, триста милијарди евра.

Нећемо повећати јавни дуг изнад нивоа Мастрихта

Вучић је рекао да, док се други задужују услед корона вирус кризе, јавни дуг Србије неће прећи 60 одсто БДП, колико предвиђа Мастрихт.

"Нећу да се враћам на нека прошла времена. Рекао сам Ани Брнабић да све што морамо да узмемо од Светске банке и других што дају по најповољнијим условима, да узмемо, али да јавни дуг не сме да пређе 60 одсто БДП-а", објаснио је Вучић.

Рекао је да Италија има стопу јавног дуга 135 одсто у односу на БДП и да ће, због драматичног пада привреде, њен јавни дуг драстично расти.

Подсетио је да су европске финансијске институције поручиле да на неко време чланице забораве на дефицит и јавни дуг.

"Неки ће ићи на 180 одсто јавног дуга, колико има и Грчка, и ићи ће и на 200 одсто. Суштинског опоравка без великих резова онда ту нема", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је за нас важно да се Европа обнови, јер са њом имамо више од 60 одсто наше размене.

Рекао је и да жели да наша земља буде у стању да производи све и да се у томе такмичи са целим светом, што ће, уверен је, успети за 3 до 4 године.

Упитан за одбијање Црне Горе понуђене помоћи у медицинској опреми Вучић је подсетио да је рекао што је рекао, а то је да "људи неће, и не морају".

Што се помоћи Приштини тиче изразио је уверење да би и они помогли и нама, и рекао да када су људи болесни треба да им се помогне у лечењу.

С тим у вези Вучић је пренео да је позвао гувернера италијанске регије Венето, једне од најпогођенијих, и понудио подршку Србије, али да су рекли да су се већ снашли.

Без коментара на Ђиласово "не дам новац овој држави"

Вучић није хтео да коментарише своје политичке противнике, па ни изјаву Драгана Ђиласа да је "уплатио новац Уницефу, а не овој држави".

Снимак лидера Странке слободе и правде, на којем је рекао да они који живе боље од просека у Србији помажу, да је то њихова ствар колико помажу и да он о томе не говори, али да је помогао уплатом новца "на рачун Уницефа, а не овој држави", пуштен је у емисији у којој је Вучић гостовао.

На питање водитељке како види то што Ђилас неће да да новац својој држави, Вучић је подсетио да неће одговарати на политичка питања док се не изборимо са корона вирусом.

“Људи су паметни и људи све знају”, рекао је Вучић.

Хвала патријарху, добром човеку, схватио колико је живот важан

Вучић је изјавио да је захвалан патријарху СПЦ Иринеју на разумевању због мера које је држава предузела, у циљу спречавања ширења вируса корона, за време васкршњих празника.

“Хвала патријарху, добром човеку, који је разумео колико је живот за Србију важан”, рекао је Вучић.

Председник је истакао да разуме вернике, да и сам зна шта је Васкрс, али да је сигуран да је пронађен најбољи угао.

“Без свађа, сукоба и супротстављања да кажемо да нећемо никога да дирамо, али да замолимо људе да остану код куће и да сачувамо животе”, рекао је Вучић.

После овога неће бити лако, али биће боље него код других

После епидемије корона вируса, неће бити лако, нити ће тећи мед и млеко, али ће то код нас бити много лакше него у другим земљама, изјавио је Вучић.

"Нећемо ми живети боље од Немаца, као што немамо боље здравство од њих, иако је код нас око 100 мртвих од корона вируса, а код њих око 5.000 мртвих, али не значи да имамо боље здравство од њих. Немци не лажу о броју мртвих, а много њих има који лажу", рекао је Вучић.

Рекао је да још много ми треба да учимо од Немаца, али да ни себе не треба да потцењујемо.

"Много смо напредовали и још ћемо", додао је Вучић.

Упитан како коментарише то што на сајту СЗО стоји да имамо девет милиона људи и да се зато косе неки подаци, Вучић је рекао да они тако рачунају и да зато говоре да имамо и лоше резултате.

"Ипак, сви озбиљни људи у свету све знају, и ко је какве мере спровео и у ком тренуку и ко има колико опреме", нагласио је Вучић.

Упитан како коментарише то што у Хрватској кажу да је он веће зло од Ковида 19, Вучић је рекао:

"Нисам тужан због тога, то не каже хрватски народ, већ новинари који су политички комесари и говоре оно што неки политичари желе. Али, ако имате (прогнозама) минус девет одсто БДП, а глупи и луди Вучић има три пута бољи резултат, па ви онда следеће године имате плус преко четири одсто, а глупи и луди Вучић плус 7,5 одсто, јесте баш је глуп и луд. И што онда не би био гори од ковида?", прокоментарисао је Вучић.

Додаје да зато не види разлог да се љути и захвалио им на томе.

"Приметио сам ту врсту нервозе у различитим медијима и да будем искрен, ако ми нешто помало ту и прија, онда је то".

На питање какао види изјаву Зијда Бећировића, који је рекао да се српски председник наметнуо као “кључни спољнополитички лидер у региону”, Вучић је рекао да га то не занима, већ га занима да Србија има добре односе са комшилуком и пристојне односе у региону.

“У љубави да причам ту нити хоћу, нити ме занима, али да имамо пристојно добре односе и трговину. Још најбоље да имамо пријатељске односе, као што имамо са нашим мађарским, румунским, бугарским, македонским пријатељима и пријатељима из БиХ”, рекао је Вучић.

Разматраћемо делимично отварање аеродрома после 1. маја

Разматраћемо делимично отварање аеродрома после 1. маја, најавио је Вучић.

“Разматраћемо то са делимичним отварањем међуградског саобраћаја, са делимичним отварањем ресторана, кафића и другог, ако све буде у реду”, рекао је Вучић.

Додао је да то морају лекари да одборе, јер се они питају за процену епидемиолошке ситуације.

Додатне две милијарде за туристичке ваучере

Вучић је најавио додатне две милијарде за туристичке ваучере и позвао грађане да обиђу Србију.

Вучић је рекао да су додатна средства за ваучере предвиђена како би сви пензионери и незапослени могли да планирају да путују по Србији.

Рекао је да, после превазилажења кризе, баш и није на првом месту "јуриш" на одморе.

"Нисмо довољно урадили, да би јурили на годишње одморе", рекао је Вучић и истакао да ту не мисли на лекаре и друге који су радили.

Позвао је да се не жури на годишње одморе, а ако се иде - да се иде по Србији.

Рекао је да може да рекламира најмање 500 места у Србији, те је навео да постоје новоизграђени хотели на Фрушкој Гори, који су бољи од словеначког Чатежа, где многи наши иду.

Даље је навео Врњачку бању, за коју је рекао да је боља од Баден Бадена, Сокобању, Ртањ, Златибор, Kопаоник, Стару Планину, Борско језеро, Сребрено језеро, Тару.

"Много предивних места. То људи треба да виде", рекао је Вучић.

Најавио је и да ће музеји, први од културних установа, почети да се отварају од 27.априла.

У музеју ће, како је додао, запослени морати да носе маске.

Позвао је грађане да дођу и у Београд, подсетио да имамо одлична вина, која могу да се такмиче са најбољима у свету.

"Обиђите Србију да упознате колико је то дивна земља. Земље које немају море Бог је даровао са свим другим", рекао је Вучић.

Рекао је да Срби остављају 1,4 милијарде у иностранству, и позвао их да барем 400 милиона оставе у Србији.

"У Бечу је било 99 одсто Срба, а у Гамзиграду, на пример, само 2 одсто", закључио је Вучић.

Дан после неће бити ни налик дану пре короне

Дан после короне, нема никакве сумње, неће личити на дан пре короне, сматра Вучић и додаје да ће се односи у свету променити након пандемије Kовида 19.

Према његовим речима, људи ће се окретати реалној и рационалној политици, а не табуима из прошлости.

"Kада сам ја рекао ту истину, сви су ме напали, а после су и они рекли, Макрон и још неки други. Дан после неће личити на дан пре. Нема сумње да је то тако. Многи односи у свету ће да се мењају, биће другачије него што је било", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да се Србија налази на европском путу, али да има фантастичне пријатеље на истоку.

Имамо, рекао је, величанствено челично пријатељство са Kином и нећемо га прекидати, шта год о њему написали у регионалној или светској штампи.

“Шта год им падне на памет. 100 од 130 респиратора смо добили од Си Ђинпинга. Баш ме брига шта ће ко да каже. Није моје да се додовравам светским моћницима, већ да се борим за народ и то ћемо наставити”, рекао је Вучић.

Додао је да имамо много добрих људи у свим струкама, и зато га, понавља, не занима шта ће ко о њему да пише.

Kако је рекао, неки бројеви не могу да се сакрију, наводећи да је Србија за неким земљама заостајала 200 година, а сада ће их стићи за пет до седам година, по нивоу БДП-а и по висини личних примања.

Вучић је истакао да држава жели да сама може да произведе све што јој је неопходно, и, уверен је, успећемо у томе.

Председник је поручио и да је важно да нам се корона не врати.

Додао је да му је искрено жао САД које се суочавају са ужасним губицима, а да је од последница вируса корона оца изгубио и амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри.

“Видим да се руска браћа муче, добро су се држали. Биће мука, али желим им да избегну катастрофални сценарио. Италији, Шпанији, Француској, Енглеској, Белгији, Холандији, Шведској… свима који имају велике жртве, желим да што пре изађу из свега овога”, рекао је Вучић.

Готово се сви предузетници пријавили за мере, креће од уторка

Вучић је изјавио да су се готово сви предузетници и власници малих и средњих предузећа јавили за мере државе и додао да се за исплату минималца и одлагање плаћања пореза јавило 145.570 предузетника.

“Ако рачунате још 300.000 предузетника који имају само један рачун, на који ће се аутоматски мере примењивати, то значи да су се готово сви пријавили за мере, што је добро, а ми већ од уторка крећемо у пуну примену мера”, рекао је Вучић.

Наводи да се Фонду за развој јавило 17 компанија за повољне кредите, као и да пословне банке имају много посла за гарантне шеме од две милијарде евра, додајући да 80 одсто од тога гарантује држава.

“Пословне банке да јачају ликвидност, да поправљају ликвидност фирмама, предузећима, молим их да раде што више и да помажу нашим привредницима”, рекао је Вучић.

Истиче да мере донете у циљу ублажавања негативних последица вируса корона на привреду нису угрозиле план “Србија2025” и додао да се од великих инвестиционих пројеката неће одустати, а међу њима су изградња пруге Београд-Нови Сад, Моравски коридор, пут Прељина-Пожега.

“Буквално смо све оставили, радићемо путеве све из плана “Србија2025”, за све смо обезбедили новац, имамо га довољно”, подвукао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк